Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

По Барберинију се нису стално тако примали. Још кажи да је проскомидија постојала у 4. веку. Ти би и то по мокраћи доказао. Способан си ти... Ови су уведени у цркву управо тамо где се и уводе и сви други. Пред крстионицом, али нису крштени јер се нико не крштава 2 пута. Где имаш егзорцизам? Где трократно погружење? Што ове барем не прсну мало водицом? Но, твоја глупост је галактичких размера...

Не, то није моја глупост, већ Ваша. Добили сте директан ударац. То у том контексту наводи Проф. Јангу, као што му цело поглавље у књизи говори о акривији и икономији, он познаје све могуће рукописе и праксе које су у Цркви постојале гледе ових ствари. Човек коме су струка Св. Канони и та целокупна материја. Док сте Ви за ту сферу ипак веома слаби, као и за целокупну теологију уопште, јер све первертирате и изопачујете, јер Вам је ум у таквом стању, нажалост. 

Навикао сам да јасне и директне текстове, пред свима, без стида, окрећете на своју воденицу. Тако су радили сви древни јеретици, а тако раде и данашњи. Тако да ме то ништа не чуди. Битно је да то стоји овде и да јавност може видети шта пише.

Нигде нисам рекао да се врши обред погружења и егзорцизма, већ да је се уводе пред бању Крштења, то јест пред крстионицу, као што кажете, а то довољно показује да се тај чин пријема изједначава са Св. Тајном Крштења и да  уздизање имена, припадајућег јеретика, међу православна имена, попуњује празнину коју тај јеретик у свом крштењу није имао. Све се то ради испред Крстионице, јер то показује да је овај чин у ствари замена за обред Св. Крштења, то јест да се крштење које је имао само формално тада кроз обред пријема испуњава Св. Духом.

Зато се на крају вели да се бивши јеретик не купа седам дана, исто као да се и крстио. 

Цитат

О овоме сам хтео да ти напишем, али сам одустао кад сам видео твоје слепило. Лупајући глупости само си ми био одузео време. Погледај објашњења у ПЛ овог места. Али, ти си учитељ Васељене, што би ти нешто читао, а поготово на језику који не разумеш?!:ani_biggrin:

Свакако да ћу о овоме тексту писати у књизи, ако не нешто пре и овде. 

Ви не пишете мени, већ јавности. Као што ја, или било ко други, па макар то био и нови 10 Васељенски Сабор, не могу утицати да промените мишљење. Као што Арије није хтео да промени мишљење, а имате јако пуно идентичних особина.Зато се ово моје писање, иако је преписка са Вама, тиче више оних који читају него Вас, да не би Ваше инославље био једини мејнстрим овде. Што се тиче Арија, био је јако интелигентан и интересантан многима, исто као и Ви. Многима је био просто логичан и наслађивао им је ум, као што Ваши текстови наслађују умове многих неискусних, јер немајући опита духовног, ту насладу презентују себи као благодат. То је тај тип личности, који може да има јако пуно квалитета, а ту нико не може помоћи, јер себе сматрају непогрешивима и сасвим су неспособни за покајање. Често причају о љубави, а да им неко само лупи чвргу, отсекли би им главу. Што се тиче Св. Лава, да су ствари просте и да он то заиста не тврди, то јест да није потребно да испишете све и свашта, не би ли сте 

Цитат

Па ни Патријарх Иринеј није више Патријарх. Атанасије каже: Он није мој Патријарх! А Таса је за тебе ауторитет! 

Алал Вам ћуфте на поређењу! Напокон исповедисте да Артемије јесте Епископ! Треба обавестити његове следбеника, јер Вас омрзеше низашто. :smeh1:

Цитат

На страну твоја "добра" обавештеност, сада бих те питао: артемити који су били крштени од артемита док артемити нису су попили анатему, примају се на исти начин као и крштени који су од њих крштени и после анатеме. Видиш да СПЦ прихвата њихово крштење, јер не прима некрсте као крштене?

Анатема нема везе са овим, јер је овде у питању рашчињење. За СПЦ Артемије не може да врши Св. Тајне од тог тренутка. Тако исто за остале Цркве. Његови монаси су анатемисани када је и он рашчињен. СПЦ не прихвада никакве Тајне Артемију и то је и Синод објавио одмах по рашчињењу. Касније је то Сабор само потврдио, а тај став је зацементиран овим последњим обраћањем верном народу. СПЦ не прихвата никакве тајне од њих извршене, јер је став СПЦ да они не могу извршити никакве Свете Тајне јер су рашчињени. Анатема је Артемија искључила из црквене заједнице тотално, а Црква је тврдила да се од њега Св. Тајне не примају и док је био монах у окциру СПЦ.

Цитат

Управо ова болдирана заблуда св. Кипријана је одбачена од Цркве. Проблем вас зурлота је што то не капирате и понављате данас Донатову јерес. 

Трулски Сабор је прихватио и Канон Св. Кипријана. Искрено, не знам који је то Канон, јер не могу наћи за сада.

Св. Јован Златоусти у 4. веку цитира Св. Кипријана као свога јединомишљеника по овом питању. Римска Црква је првенствено због донатиста забранила да се врши поновно крштење и то је сасвим у реду. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Васијан долази од Учитељ Васијоне!12:smeha: 

Иначе, Љуба ме цени, иако жали што траћим дар и користим га у корист екуменизма. Каже да бих био као неки од Отаца да сам друге орјентације. 

Интересантно је да је позитивно прихватио на Светосављу једну моју опаску око тога да ли смо Католичка Црква, где сам тврдио да нисмо, односно да смо рањена Црква, којој Бог не да да буде пуна без јединства са Римом! Није узео да ме риба. Фијаско са Критом, као и најновија догађања сугеришу да сам био у праву. Питаћу Васијана да ли је благодатан сад кад браћа размене "лепе речи" и поцепају Цркву. Тврдим: Док Папа не лупи шаком о сто, нема ништа!:))   

Сад би му Љуба рекао да се остави уџбеничке теологије. Из Васијановог размишљања испада да Загранична није била Црква јер не разуме како може бити Црква без општења. Зато сада хоће да докаже да су били у општењу скоро са свима, а  нису.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Жика рече

Написао сам да је могуће да немају Тајне по том основу, нисам тврдио. Нисам стручњак за артемитско питање, не знам више добро ни шта исповедају. Ко ће испратити све те расколничке или јеретичке групације.

Па како можеш уопште да постављаш такву тезу, јер нема никаквог, ама никаквог, основа? Добро се зна који су ти јеретици које Цркве не жели да прима кроз икономију, већ их прима као Јелине.

Не знаш да ли савремени расколници, то јест, јеретици, немају или имају благодати, а тврдиш да аријанци имају, иако су рашчињени и анатемисани од Васељенског Сабора. То ми је врло интересантно, али ајде...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Нигде нисам рекао да се врши обред погружења и егзорцизма, већ да је се уводе пред бању Крштења, то јест пред крстионицу, као што кажете, а то довољно показује да се тај чин пријема изједначава са Св. Тајном Крштења и да  уздизање имена, припадајућег јеретика, међу православна имена, попуњује празнину коју тај јеретик у свом крштењу није имао.

Дивим се твојој глупости! Аријанац није крштен! Даје му се (евентуално) име и миропомазује се јер улази у нову заједницу. Неће га у олтару примити! Није крштен јер је већ био крштен. Шта ти је ту нејасно? Ако је неко некрштен, као савелијанци, бива крштен. Тачка. Свео ове остале тлапње су само твоја учитавања која немају благе везе са текстом и чињеницама. 

пре 7 минута, Васијан рече

Алал Вам ћуфте на поређењу! Напокон исповедисте да Артемије јесте Епископ! Треба обавестити његове следбеника, јер Вас омрзеше низашто. :smeh1:

Писао сам текстове о томе да Артемије није епископ, и о артемитској секти. Ту књигу ће објавити Епархија Бачка. Сам Владика ради рецензију и коригује неопходно. Ја и он о свим тим детаљима дискутујемо, јер он све уредно бележи. Ја сам му дао готов материјал, али је он тај који о свему пресуђује. Није ли чудно да он жели да публикује књигу неког шарлатана? Исто се и Амфилохије понудио да објави мој докторат. И то он сам. Иако смо имали жешћих расправа. Дакле, стварност није црно-бела и таква како је ти замишљаш. Но, ти си Судија Васионе! Ко је као ти! 

Проблем је овде био што је Таса рекао да Иринеј није његов Патријарх. Те ствари се не говоре ни у шали. Наводио си Кирила кад каза како их је Несторије анатемисао. Дакле, ваљало би да престанеш да параш небесима, него да се смириш и послушаш мене када ти нешто говорим о ставовима ових људи. Поготово немој да ми лупеташ о Иринеју, јер је он најдубљи теолог међу јустиновцима и прва виолина код нас. Зато сам ја благодаран Богу што имам част да са њиме проведем неко време и разменим мишљење. 

Заборавих: Ловачке приче о крштавању католика у Ковиљу овде немој да просипаш!

пре 24 минута, Васијан рече

а Црква је тврдила да се од њега Св. Тајне не примају и док је био монах у окциру СПЦ.

Теби је лоше... ниси попио лекић? 

пре 25 минута, Васијан рече

Трулски Сабор је прихватио и Канон Св. Кипријана. Искрено, не знам који је то Канон, јер не могу наћи за сада.

Трула је прихватила последњи картагински сабор који је анулирао Кипријанов канон. У канонској збирци имаш супротне каноне, а Зонарино прваило налаже да се држи позније. Према томе, потпуно је депласирано да је Кипријанова идеологија прекрштавања (јер је то и наређено тим каноном) прихваћена. а је канон прихваћен, онда би се сви данас прекрштавали у буквалном смислу. А то је експлицитно одбачено картагинским Оцима који су прихватили римску и августинијанску интерпретацију, односно да се крштење прихвата као валидно. 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Жика рече

Сад би му Љуба рекао да се остави уџбеничке теологије. Из Васијановог размишљања испада да Загранична није била Црква јер не разуме како може бити Црква без општења. Зато сада хоће да докаже да су били у општењу скоро са свима, а  нису.

Да, приметио сам код Васијана да, поред тога што лаже, нема ни концентрацију. И поле оног мог поста да је признао КЦ, опет је навео да католичко свештенство није одлучено од Цркве! Ерго, Црква су!

Љуба није кретен. Ја поштујем тог човека, иако нисмо истомишљеници. А овде би га Љуба убо због карикатуралног схоластицизма и казуизма. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Чекај бре брате, па ко овде компликује? :smeh1: Да ли си свестан колики нон-сенс си написао?

Каква група јеретика, када у тој групи припадају они који су дибидус изменили учење и који нису крстили у Тројицу. Артемијевци не греше по питању Св. Тројице и осталих догми, крсте у православно вероисповедање, као што су и Новацијани крстили. Јерес им је у еклисиологији. 

Kad čuje Artemije da je prema Vasijanu na tom isto kao papa i rimokatolici zbog jeresi u eklisiologiji, strefiće ga kap! 

https://cronicasdepapafrancisco.com/tag/novatores/

https://tisickrate.cz/

0025-spirito-santo-e-francesco-1.jpg?w=8

0043-smentita-2.jpg?w=850

Подели на овим сајтовима

LjUDI MUVE I LjUDI PČELE

Jedni ljudi liče na pčelu a drugi na muvu. Oni koji liče na muvu u svakoj situaciji traže samo da vide čega ima rđavog i zaokupljeni su time. Nigde ne vide ništa dobro. Oni koji liče na pčelu svugde nalaze samo ono što je dobro. Pokvareni čovek pokvareno misli, sve prima sleva, sve vidi naopako. Sa druge strane, onaj ko ima dobre pomisli, šta god da vidi, šta god da kažeš, imaće dobru pomisao.

"Iz iskustva znam da su ljudi podeljeni u dve kategorije. Treća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj. Prvi podsećaju na muvu. Glavna osobina muve je da nju privlači nečistoća. Kada se, na primer, muva nađe u bašti punoj cveća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primetiti, i zaustaviće se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji. Počeće da kruži unaokolo i osetiće se sasvim lagodno u smradu. Ako bi muva mogla da govori, a vi zatražili da vam u bašti pokaže ružu, odgovorila bi: Ja uopšte ne znam kako ruža izgleda. Znam samo gde da nađem đubre, klozet i blato. Postoje ljudi koji podsećaju na muvu. Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvek traže loše strane, nipodaštavajući i odbijajući prisustvo dobra.
Druga kategorija jesu oni što podsećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletela. Kada bi se pčelanašla u sobi prepunoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu nečistoću i sletela na bombonu. Kada biste od pčele zatražili da vam pokaže gde se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: Ne znam. Mogu ti reći samo gde da nađeš cveće, slast, med i šećer.
Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate.To je druga kategorija ljudi, koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari.Onise uvek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu. Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primer. Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bimogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži."

Sveti starac Pajsije Svetogorac

Подели на овим сајтовима

Људи, вратио сам се са вечерњег богослужења. Да ли знате који је данас светитељ? Свети Кипријан Картагински.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Васијан рече

Па како можеш уопште да постављаш такву тезу, јер нема никаквог, ама никаквог, основа? Добро се зна који су ти јеретици које Цркве не жели да прима кроз икономију, већ их прима као Јелине.

Не знаш да ли савремени расколници, то јест, јеретици, немају или имају благодати, а тврдиш да аријанци имају, иако су рашчињени и анатемисани од Васељенског Сабора. То ми је врло интересантно, али ајде...

За аријанце је одређено у канону да се не крштавају, зато знам. Не знам шта је чудно што не могу да похватам на десетине и стотине зилотских групација. Стално мењају ставове, час нам признају благодат час не, чуо сам да су неки матејевци у Грчкој и иконоборци, не могу све да похватам.

Подели на овим сајтовима

Тако можеш да ме питаш и за матејевце, флоринце, кипријановце, акакијевце, румунске и руске зилоте... Не могу све да знам. За ове древне тачно пише у канонима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече

Наравно да су имали увек општење са нама, кад сам рекао супротно? Ти си изгледа мајстор да изврћеш. Са осталима су имали општење једно време, касније нису. Проучи мало боље то питање.

Брате, морао би мало да обратиш пажњу на своје писање, то јест на прецизност у изражавању.

"Доста дуго су имали општење само са нама, а једно време и са грчким старокалендарцима." - "Доста дуго" не значи исто што и "увек". То су два различита исказа. Мораш јасније и прецизније писати. Ајде, ово није баш и неки прболем. Проблем је што ти учитаваш непостојеће тезе.

Кажеш: "Из Васијановог размишљања испада да Загранична није била Црква јер не разуме како може бити Црква без општења. Зато сада хоће да докаже да су били у општењу скоро са свима, а  нису." 

Прво, ја тако нешто никада нисам тврдио.

Друго, Загранична Црква је имала општења са осталима, сем са Москвом и Цариградом. Нигде нисам написао да је имала директног општења са свима.

Треће, пошто је са нама увек имала директног општења, то значи да је имала посредног општења и са осталим Црквама, јер је СПЦрква била у општењу са свим осталим Црквама.

Четврто, какве се ово везе има са овим темама? РПЗЦ је била у расколу са Москвом. Црква је никада није анатемисала, нити рашчинила њене клирике. 

Цитат

Иначе, мислим да ни он не држи Васијанову теологију јер се сећам да је писао да признаје благодатност кипријановцима а они нису са нама у општењу, само је њихов вођа Кипријан признавао благодат Православној Цркви.

Где сам ја написао да је немање општења = немање благодати?

Немој се заваравати. За о. Љубу јеретици нису Црква. Шта је говорио за кипријановце, не знам. Гледе ових тема (акривија/икономија) никакве разлике са мојом маленкошћу. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Тако можеш да ме питаш и за матејевце, флоринце, кипријановце, акакијевце, румунске и руске зилоте... Не могу све да знам. За ове древне тачно пише у канонима.

Е, па то је барем лако, јер по Васијану сви су исти! То што се примају у Цркву различито, то ти је "икономија"!:))

Подели на овим сајтовима

@Васијан

Ниси разумео. Доста дуго су имали општење само са нама јер су једно време имали општење  и са другим патријаршијама. То не значи да је било времена кад нису имали општење са нама. Добро сам рекао да је тешко с тобом дискутовати.

Подели на овим сајтовима

@Васијан

Ниси тврдио, али изгледа да из твог расуђивања тако испада. Као што је о. Зоран показао за католике. Имали смо и ми општење са старокалендарцима јер је Загранична имала општење са њима а ми са Заграничном.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Васијан рече

Где сам ја написао да је немање општења = немање благодати?

Немој се заваравати. За о. Љубу јеретици нису Црква. Шта је говорио за кипријановце, не знам. Гледе ових тема (акривија/икономија) никакве разлике са мојом маленкошћу. 

Колико пута си написао да су јеретици или расколници они који нису у општењу са Православном Црквом. Зато ти наводим Заграничну, а тај модел можеш да примениш онда на католике. Ако о. Љуба признаје благодат кипријановцима онда би био доследан ако би признао и католицима.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...