JESSY Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Човек је створен за живот. Ако прати Божије назначење, све у њему бежи од смрти и хрли ка животу и свему оном што га чини истински живим. Зато људи воле да се друже, смеју, да стварају, воле, помажу, грле; зато се људи моле Богу и певају Му. Чак и наше покајање има обрисе радости, јер се у свом плачу радујемо што нас Бог опет грли. Ако је човек чист срцем, неминовно ће се кретати ка животу и бежати од смрти. Исто тако, где је лаж, дволичност, страх, себичност, чамотиња, очај, насиље – човек жели да побегне, да се удаљи, склони. Ово важи за све људе, а хришћане највише. Бар би тако требало. Изненађује ме склоност многих „хришћана“ ка осуђивању, отуђености, индивидуализму, сујеверју. Деле људе на православне и остале, на старотарце и новотарце, на „лаике“ и свештенике, на оне што посте и оне што мрсе. Очајнички се држе бескорисног које правдају „традицијом“, а презиру све ново и другачије, као да време треба да запне и остане у њиховој визији вредног. Од манастира, обреда и монахâ стварају својеврсну идолатрију. Плачу, много плачу, жале се, снебивају, помрачују и гунђају. Али не осуђујемо, само констатујемо и надамо се да ће радост засијати у њиховом срцу. АлександраВ, "Tamo daleko", ХиРо_на and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Исто тако, хришћани који желе да заиста буду хришћани, неретко у цркви немају с ким да се радују. Не генерализујем, али често чујем замерке младих да је у цркви пуно „мрачњака“. Да више чују о ономе што се не сме, него о ономе што треба чинити. Мало је радости, полета, дружења, а пуно прописа, протоколног обраћања и понашања. Ретко кад се ишта конкретно чини, не осећа се ни воља за делањем, а чује се толико дубоких и обичном човеку необичних теолошких идеја које не може да повеже са својим животом. Велика је заблуда како у Цркви нема места забави. Кад човек ради нешто што му прија, са људима које воли – то је радост и забава. Не она профана и краткотрајна забава, не пука разонода, већ природно пребивање у хармонији са Богом, људима и светом. Истинска радост. И зато су драгоцена дружења и разговори који се настављају на богослужење. И зато је итекако важно да свештеник или епископ буду радосни. Они окупљају локалну заједницу око Христа. Они сведоче живу веру. „Исијавају“ благодат Божију. Бог најбоље делује кроз сусрет. Нема вере, ни Цркве без сусрета. Болно је, веома болно, кад чујем како особа која је до скоро редовно долазила на богослужење и учествовала у црквеном животу, престала то да чини из наведених разлога. Изгубио се леп однос међу људима, све је пуно зависти или оговарања, нема слоге, особа не осећа да је то њена друга породица. Истина је да у цркву не идемо због свештеника, ни због људи, већ због љубави према Богу и због личног испољавања вере. Али је исто тако тачно да нам је свештеник итекако потребан, као и други људи, јер хришћанство није и не може бити индивидуална вера. Једно је ако нам се свештеник или заједница не свиђају из ко зна којих и каквих небитних разлога. Али ако свештеник, или заједница у којој смо се обрели не сведоче ту радост која нам је свима итекако потребна, најгора ствар коју можемо да учинимо јесте да се, просто, повучемо. То неизоставно води у чамотињу. Не постоји самотњачка радост. У којем год звању били, коју год службу имали, наш је призив да сведочимо Васкрслог Христа. Многи то неће препознати, али многи хоће. Јер свима је Јеванђеље, блага вест, потребно. Trifke, "Tamo daleko", Phoebe and 5 осталих је реаговао/ла на ово 7 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Призвани смо да будемо благовесници једни другима. Да живимо и сведочимо Јеванђеље упркос свему. Да се молимо једни за друге. То је вера. Пуно је тужних и незадовољних у цркви? Знаш ли због какве невоље или муке? - Пуно је склоних оговарању? А ти пречуј и не оговарај оговараче. - Пуно је сујеверних? А како то утиче на твоју веру? - Свештеник је овакав или онакав? А је ли такав и Христос с Којим се сједињујеш преко Путира који свештеник изнесе? Цркву нису подигли они који су осуђивали туђи грех, но они који су имали велику веру и љубав. Не смемо због недостатка стрпљења одбацити друге хришћане. Не постајемо ли тиме оно што смо презирали? Врло лако човек постане оно што осуђује. Зато је боље не осуђивати, суд препустити Богу, и храбро носити свој крст. Радост и истина никад не напуштају Христову Цркву. То сведочи сва лепота богослужења, све пројаве љубави у њој, сва чуда Божија. То сведочи и мир који проналазе сви они који Богу отварају срце из правих, племенитих разлога. Заиста верујућ човек никада није сам. С њим је Бог и с њим ће, сигурно је, увек бити и пријатељи. Бог ће се за то постарати. Човек који верује Богу задржаће радост и даривати је другима. Тако да се светли светлост ваша пред људима. (Мт.5,16) Радујте се и веселите. (Мт.5,12) http://avdenagom.blogspot.com/2018/08/blog-post_7.html Veliki Marko, Рапсоди, Phoebe and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 1 сат, JESSY рече Велика је заблуда како у Цркви нема места забави пре 1 сат, JESSY рече И зато је итекако важно да свештеник или епископ буду радосни. Они окупљају локалну заједницу око Христа. Они сведоче живу веру. Trifke, Драшко, Veliki Marko and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Не знам да ли се може приметити доминантно присуство у Цркви оних које би могли назвати тако-мрачњаци.А поред њих имамо те радосне,насмејане.Мислим да оно што може да стоји јесте одсусутво свести о заједници,али истинској заједници.Ако имамо прилику да сретнемо насмејане хришћане у Цркви,који граде неки свој индивидуални статус или имамо групице унутар заједнице Цркве,онда ја у не видим неку разлику између радосних и мање радосних.Иначе,у свету можемо видети жељу да се неко представи као happy,јер жели да остави лепу слику о себи,а омаловажава друге,нпр.Више волим да сретнем хришћанина,човека у Цркви,који је заинтересован за мене,који ми се обрадује када ме види,и да узвратим на исти начин,па макар био и нерасположен.Данас се популарише човек који се шали као антрополошки идеал,а не човек који воли.Наравно да треба ширити један позитиван став прем о животу,али не остајати само на нивоу форме,него се дотицати суштине. Trifke, Рапсоди, AnaLaz and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 7 минута, Нифада рече Не знам да ли се може приметити доминантно присуство у Цркви оних које би могли назвати тако-мрачњаци.А поред њих имамо те радосне,насмејане.Мислим да оно што може да стоји јесте одсусутво свести о заједници,али истинској заједници.Ако имамо прилику да сретнемо насмејане хришћане у Цркви,који граде неки свој индивидуални статус или имамо групице унутар заједнице Цркве,онда ја у не видим неку разлику између радосних и мање радосних.Иначе,у свету можемо видети жељу да се неко представи као happy,јер жели да остави лепу слику о себи,а омаловажава друге,нпр.Више волим да сретнем хришћанина,човека у Цркви,који је заинтересован за мене,који ми се обрадује када ме види,и да узвратим на исти начин,па макар био и нерасположен.Данас се популарише човек који се шали као антрополошки идеал,а не човек који воли.Наравно да треба ширити један позитиван став прем о животу,али не остајати само на нивоу форме,него се дотицати суштине. Mislim da je problem više u tome što čovek često nije ono što jeste Nije isti u kući i u crkvi, ili prosto usled straha sebe "menja" u nekog podobnog Meni je tek sad jasno da treba da budem isti svuda, da treba sebi da dozvolim osećanja i stanja koja su stvarno moja АлександраВ, Phoebe, obi-wan and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Radost je jedan od darova Sv.Duha, plod oblagodacenosti, vidljiv na svim svetim licima. Sjajna, sveta, ljubavna, ne-od-svijeta radost. ines, "Tamo daleko", Лубеница and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 1 минут, Дијана. рече Radost je jedan od darova Sv.Duha, plod oblagodacenosti, vidljiv na svim svetim licima. Sjajna, sveta, ljubavna, ne-od-svijeta radost. Лепо теоријско објашњење нечега што тако недостаје на терену реалности. AnaLaz and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Konjanik Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 Kao crkvena beseda, vrlo malo jasnih stvari u ovom tekstu. Ne treba tekst pisati kao besedu. "Tamo daleko" and Veliki Marko је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 2 минута, Konjanik рече Ne treba tekst pisati kao besedu Мени се баш тако допада, животна прича, теренска. У њој смо сви ми, неко мање неко више. JESSY, Trifke, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Konjanik Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 @АлександраВ Postujem vase misljenje, meni se ne svidja to nedovoljno razlozeno prenosenje informacija, takodje ne volim preterivanje sa emocijama. To je samo moje misljenje АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 3 часа, Драшко рече Meni je tek sad jasno da treba da budem isti svuda, da treba sebi da dozvolim osećanja i stanja koja su stvarno moja АлександраВ, obi-wan, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 2 часа, Konjanik рече vrlo malo jasnih stvari u ovom tekstu ja licno ne videh nista nejasno.... Trifke, Veliki Marko, "Tamo daleko" and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Konjanik Написано Август 8, 2018 Пријави Подели Написано Август 8, 2018 пре 2 минута, JESSY рече ja licno ne videh nista nejasno.... Zanimljvo, skoro potpuno suprotno shvatamo istu stvar :), a uopste nije teska za razumevanje. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2018 pa dobro....to je sasvim normalno...ne mozemo svi isto da mislimo....i ne treba...to niko od nas ne trazi... Trifke and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука