Jump to content

"Чуда српске светитељке" - роман о чудотворству свете Анастасије

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Чуда српске светитељке", роман Драгана Дамјановића, први је на овим просторима који се бави ретко познатим подацима о чудотворству свете Анастасије, жене Стефана Немање, упокојене пре осам векова.

1389603_promo_ls.jpg

Свој 31. роман Драган Дамјановић посветио је Византијској принцези Ани, супрузи Стефана Немање, једној од најобразованијих жена свога времена.

Мало је података о томе да је била Игуманија манастира Пресвете Богородице у Топлици и да је много помагала народу својим чудотворним моћима.

"Из средњовековних њених записа који су похрањени у том времену на Синају, Мојсијевој Гори, највероватније да се налазе у манастиру Свете Катарине, али на Мојсијевој Гори свакако јер имамо неколико храмова, постоје записи. Додатно томе монаси потврђују, Синуити, о њеним записима и о њеним чудима. Она је чинила чуда не само у том времену, она чини чуда и данас" , каже аутор Драган Дамјановић.

Кроз роман провејавају исповести владика, игумана, монаха и познатих личности које указују на надљудске моћи Свете Анастасије.

Приход од првог издања намењен је обнови манастира у којем је Анастасија провела крај свог земног живота.

"Све што чинимо то је да у овом тренутку уложимо што више средстава за почетак обнове храма у којем је она била игуманија, а докази постоје и за то. Истовремено јављају се људи који би да помогну обнову храма. Све то говори колико је њен дух, њена моћ присутан на овим али и на ширим просторима", каже Дамјановић.

Почетком септембра у Куршумлији ће бити одржана песничка манифестација "Анастасијини дани".

РТС

О чудесним исцељењима молитвама и моштима Свете Анастасије – мајке Светог Саве и жене Стефана Немање, сведоче - владика, затим свештеник, монахиња и поједини лаици, а те потврде Богом даних моћи угоднице Божје које је чинила како пре осам векова, тако и данас, међу корице књиге „Чуда српске светитељке – Анастасија“ преточио је аутор, новинар и писац Драган Дамјановић, председник Српске Краљевске академије научника и уметника. Светитељкине поруке нас усмеравају ка Господу и казују нам како да „себе доброг од себе лошег отргнемо“. Куповином ове књиге читаоци постају и добротвори обнове храма Немањића у Толици у којем је Света Анастасија провела последње године монашког живота.

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=15405

Подели на овим сајтовима

Света Анастасија, дивна светитељка. Вреди прочитати књигу, посебно задњи део у коме је сведочанство владике Јована Шумадијског.

Подели на овим сајтовима

Да ништа друго није учинила,осим што је родила Светог Саву, Света Анастасија је задужила цео наш род.

Народна изрека

Подели на овим сајтовима

''Господа сте само ако вам је Господ узор у понашању ,и у рату и у миру.''

''Ове њене речи,(св.Анастасије),изговорене у земљи богатој рудницима сребра,злата и бакра,са обиљем шума,дивљачи и ливада,многи су разумели и прихватили. Са лакоћом је успевала да сагледа стварност око себе и да пророчки види будућност ,не само савременика веч и потомака,па и читавог православног хришћанског света.''

Одломак из књиге Драгана Б.Дамјановића.

Подели на овим сајтовима

СВЕТА АНАСТАСИЈА ЛЕЧИ И У  АМЕРИЦИ

Владика шумадијски Јован испричао је аутору ове књиге два догађаја из времена док је живео у Америци, а повезана су светом Анастасијом:давање имена цркви у граду Тусону и излечење монахиње Антоније.

Кад сам после неколико година постао владика и отишао у Америку,у Сан Франциско, односно у Тусон,тамо смо основали женски православни манастир. Начинили смо црквицу од дрвета и лепо је уредили.

Док сам авионом путовао из Лос Анђелеса за Тусон,место у држави Аризони,размишљао сам коме да посветимо цркву. А знао сам коме бих је најрадије посветио.када сам дошао у манастир сачекало ме је двадесет сестара. Хајде, рекох, да се лепо договоримо.Ја сам одлучио да поступим по вашој жељи. Кажите ми коме желите да посветимо цркву.

Сматрао сам да ће казати да је посветимо Светом Јовану Шангајском ,или неком од светитеља руских који су просветили Америку. Јер су све оне рођене у Америци и ни у једној нема ни капи европске, а камоли српске крви. Када сам им то рекао клекоше на под и почеше да плачу.То више ни био плач већ ридање. Помислих, Господе шта сам то погрешио?

Хајде, не могу више да трпим и подносим ваш плач.Реците шта то згреших?...,рекох

......................................

Преосвеђени владико,кад сте ви нама дали благослов, да ми бирамо коме ћемо цркву да посветимо, ми смо се обрадовале.И молимо вас да она  буде посвећена мајци Светога Саве, Светој Анастасији.

Па зар је могуће? Скоро осамсто година српски народ није нашао за сходно ни један олтарић да подигне мајци Светога Саве а оне,Американке,испуњавају вољу Божју да посвете храм мајци највећег Србина.

Нисам знао да је баш тих дана владика Сава шумадијски,мој претходник ,једну капелу у манастиру Каленићу посветио Светој Анастасији.

Е онда сам и ја почео да плачем,нисам могао да се обуздам.А оне питају, ...што ви плачете владико?

Децо,кажем, па ви сте ме обрадовале.

Онда им испричам све како ме је Света Анастасија спасла.

Био је и ово одломак из књиге ЧУДА СРПСКЕ СВЕТИТЕЉКЕ аутора Драгана Б.Дамјановића

Подели на овим сајтовима

Почела да читам, па стала, нешто сам читуцкала после тога. Надам се да ћу јој се ускоро вратити. Баш сам на самом почетку. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...