Jump to content

Шта ако не можеш да нађеш животног сапутника?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Лепо кратко расуђивање о односу жеље за сродном душом и усамљености у перспективи хришћанског живота.

У принципу могло би да се примени и на оне који су у браку али нису задовољни другом особом или животом са њом. Као што смо видели на разним темама има људи који су и у браку усамљени и жале или чезну за нечим бољим.

http://www.svedokverni.org/video-materijali/#content

Подели на овим сајтовима

Tvrda besjeda. Ne vidim da je išta previdio.

Ukratko, što reko Niče, parafraziram, nek kukavice ne traže ljubav, jer nisu spremni za nju umrijeti, a nisu je ni dostojni.

Ili Šekspir: to the nunnery, go! (Hamlet, Ofeliji, dobronamjerno)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дијана. рече

Tvrda besjeda. Ne vidim da je išta previdio.

Сада када тако кажеш јесте... иако сам ја беседу доживео као избалансирану и уравнотежену у односу на уобичајене савете које разни свештеници и монаси (нарочито из Русије) дају људима који желе брак.

За мене овај човек чврсто стоји на земљи и труди се да да срж свог искуства и виђења шта је најбитније за хришћански брак и не затрпава сувишним "духовним" саветима.

Подели на овим сајтовима

Sadržaj je tvrd, značenje, duhovni kontekst, ne češe po ušima, poziva na odgovornost i poznavanje sebe, a govori psihološki i pedagoški veoma vješto, odmjereno, a kao duhovnik uliva povjerenje, nije ostrašćen.  

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Дијана. рече

Sadržaj je tvrd, značenje, duhovni kontekst, ne češe po ušima, poziva na odgovornost i poznavanje sebe, a govori psihološki i pedagoški veoma vješto, odmjereno, a kao duhovnik uliva povjerenje, nije ostrašćen.  

Добар је овај Рус, има и видео где "деконструише" једног старца у прелести, аналитички део по део...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan ::: рече

Добар је овај Рус, има и видео где "деконструише" једног старца у прелести, аналитички део по део...

Dobar je Maksimov, nešto sam čitala, o misiji Crkve, postavljala Džesi. Vjerujem da je racionalan u svemu. Ako nađeš i šire da je obrazlagao o MŽ odnosima, postavi, pošto je tema svakako inače popularna, a ovdašnji popularni duhovnici koji su se time bavili su maltene proglašeni brakorušiteljima i nametače nemogućeg za nositi jarma. Meni se npr. dopalo jedno predavanje monaha Arsenija na tu temu i nisam ga uopšte shvatila tako, nego čovjek priča oštro protiv bluda i razvrata koji su realno prisutni, ne znam kako se drugačije i može pričati o tome, neki ideal cjelomudrenosti čak do potpune čistote  navodi ali ne vidim da kaže da svi moraju tako nego ko hoće i može. Šta ćemo, postoji jedan Kronštatski ali to je rijetko za koga. NIsam pratila teme gdej su ga secirali ali ako je on opasnost za blentave ženske mozgove od kojih zavise brakovi, tu su i drugi tipa Ave, takođe veoma harizmatičnog za žene, pa Bog se duhovito pobrinuo za bogatstvo svoje bašte, ne vidim da bilo jedan bilo drugi, može odgovarati svima, koristiti ili nauditi jednako svima. Zanimljivo je da sam pročitala od nekog jakog ruskog baćuške, možda Krestjankina samog, da je savjetovao jednu duhovnu ćerku da ne prepodobiše nego da bude mužu 'lijepa i ugodna'.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Дијана. рече

Zanimljivo je da sam pročitala od nekog jakog ruskog baćuške, možda Krestjankina samog, da je savjetovao jednu duhovnu ćerku da ne prepodobiše nego da bude mužu 'lijepa i ugodna'.

Мени би било занимљиво да чујем и шта би аналогно рекао мужу тј. немој да преподобишеш него буди ... ...

Подели на овим сајтовима

ako dobro kapiram, sudeci po svim ovim poukama na tu temu, po uzorku koji se savjetuje sa duhovnicima, uglavnom zene prepodobisu a muskarci nemaju taj problem, osim zenskog prepodobisanja :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Дијана. рече

ako dobro kapiram, sudeci po svim ovim poukama na tu temu, po uzorku koji se savjetuje sa duhovnicima, uglavnom zene prepodobisu a muskarci nemaju taj problem, osim zenskog prepodobisanja :smeh1:

Јесте углавом се такав и многи слични савети дају женама... :) Е сад није ми толико ради неког баласирања него више из радозналости.

Ако се жени каже немој да преподобишеш него буди "лепа и угодна" то онда значи да су негативне последице (умишљеног) преподобисања: ружноћа и неугодност...

Е сада, шта би биле негативне последице мушког преподобисања? Можда, рецимо, инсистирање на жениној послушности без расуђивања и осећаја за њену меру вере и смирења? Или можда став да је она дужна да брине о деци док су мала а он да се укључи када порасту? Или захтев да му спрема посну храну иако би то због деце за њу значило набавку и спремање дуплих оброка током поста?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan ::: рече

Ако се жени каже немој да преподобишеш него буди "лепа и угодна" то онда значи да су негативне последице (умишљеног) преподобисања: ружноћа и неугодност...

Ajme. Starac sigurno nije rekao ne prepodobisi to je vise moderna interpretacija. mea culpa. Ovo drugo se salis, on joj je rekao da ugadja muzu. To je eufemizam :)

1 hour ago, Vladan ::: рече

Е сада, шта би биле негативне последице мушког преподобисања? Можда, рецимо, инсистирање на жениној послушности без расуђивања и осећаја за њену меру вере и смирења? Или можда став да је она дужна да брине о деци док су мала а он да се укључи када порасту? Или захтев да му спрема посну храну иако би то због деце за њу значило набавку и спремање дуплих оброка током поста?

Ovo podebljano uglavnom, nametanje svega sto ima veze s vjerom, mada to moze da radi i zena; u vezi s gore recenim, isto, dakle, neuvidjavnost za potrebe drugog

Obicne stvari odgoj djece, kucni poslovi nisu prepodobisanje, ne cackaj feministicku pricu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan ::: рече

Jok, nego je hteo da joj kaže da ne bude stisnuta zbog prepodobnosti...dizviniš :stidljiv:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Natasa. рече

Jok, nego je hteo da joj kaže da ne bude stisnuta zbog prepodobnosti...dizviniš :stidljiv:

Па чим није стиснута онда је ваљда угодна... него @Дијана. рече да је то парафразирала тако да не знамо у оригиналу шта је мудри саветник тачно рекао. Још је рекла да је смисао да угађа мужу.... то тек може свакако да се тумачи...

Подели на овим сајтовима

ja se ne bavim citatologijom, mo's samo da mi vjerujes na rijec.

smisao je definisala Natasa.:)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan ::: рече

Још је рекла да је смисао да угађа мужу.... то тек може свакако да се тумачи...

A šta ima tu da se tumači :smeh1:? Rekao je ono što je i nepismena baba znala i savetovala žensku čeljad. Ne budi stisnuti baksuz i brak će fino da ti funkcioniše. Čemu filosofija oko tako jednostavnih stvari ne_shvata?

:D

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Дијана. рече

ja se ne bavim citatologijom, mo's samo da mi vjerujes na rijec.

smisao je definisala Natasa.:)

пре 16 минута, Natasa. рече

A šta ima tu da se tumači :smeh1:? Rekao je ono što je i nepismena baba znala i savetovala žensku čeljad. Ne budi stisnuti baksuz i brak će fino da ti funkcioniše. Čemu filosofija oko tako jednostavnih stvari ne_shvata?

:D

Аха.... добро онда... када се будем женио има да зовем вас две да процените да није превише стиснута... :)  joooj

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...