Jump to content

Препоручена порука

пре 5 минута, Кратос рече

Ištite najpre Carstvo nebesko ostalo će vam se sve dodati...zar ne bi to trebalo da bude zvezda vodilja?Moć Crkve ne leži u glamuru zgrada,svešteničkoj odeći i zlatnim putirima već u istinitoj reči koju propoveda i živi....eno ti Vatikan,čudo,estetski prelepo,rekli bi ljudi bogato ali to je ustvari jedno veliko siromaštvo ...nema tu Boga.

Банализујеш разговор...

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Поуке.орг инфо рече

Како то да се помири? Како да Црква буде у исто време и сиромашна и богата?

Да храм буде чист, а клир да исказује скромност. Неће никоме круна пасти с главе ако прошета 400 метара од паркинга истим оним тротоаром којим иде паства, чак ће га и људи више поштовати. Нико неће осудити златом опточен олтар или скупоцено осликане зидове храма, него ће осудити златан знак мерцедеса и скупе уметнине на зидовима где владике живе.

Ако је неко на свету неповерљив према католицима и ако их не воли, то смо ми. А само гледамо како овај папа Франциско купује и наша срца својим скромним понашањем иако је реално 200 пута богатији од било ког српског владике.

Патријарх Павле није био светац коме треба да се издалека дивимо као неком чуду, он је био човек који нам је својом мером дао задатак да бар покушамо да нам наредни корак буде корак у скромност и смиреност, а не корак у раскош и разметање. Не само владикама, него и свима нама, обичним верницима, али они су лице цркве, народ је тело. И то све људи знају, одговор је само у њима самима да ли желе да буду пастири или владари.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Поуке.орг инфо рече

Банализујеш разговор...

Čime?Šta je za tebe bogata Crkva?Gomila pozlaćenih zgrada u kome lupa promaja od praznine ili sabranje ljudskih srca kao hramova Duha Svetoga?

Hristos je rekao da kuca na srce ljudsko a ne na vrata Hrama koji je i inače razrušio ne zato što je hram nebitan već zato što su ga fariseji izbacili iz njega...i to tako što su verovali da čine ono što On želi....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Patrijarh i vladike da budu siromasni i da zive u stancicu u gradu ili kucici na selu. Da se voze skromnim funkcionalnim autom ili busom kada imaju dobru liniju. Takodje da se ne trosi toliko para na putovanja u inostranstvo, nema potrebe da toliko putuju. Popovi da imaju prosecna primanja gradjana ove zemlje da bi mogli decu svoju da hrane. 

Подели на овим сајтовима

On 26.6.2018. at 22:34, Поуке.орг инфо рече

U mom komšiluku stoji crkva ne dovršena, lokalni paroh u skorije vrijeme promjenuo auto sa niže klase sada vozi pasata 7, auto koje bar 80% parohijana koji dolaze u tu crkvu ne može sebi priuštiti. Nema komšije kojeg nisam čuo s pravo da komentariše...crkva ne dovršena, a ovaj nabužio auto....ma kako da su stvari možda drugačije, a nisu naravno, ovakvi komentari su savim na mjestu. 

Tako da ovo gore citirano je teško postići, da bude siromašna duhom i bogata koliko joj treba. Recept se zna, ali nema ko da zakuva jelo. Unutar Crkve na jednoj strani ima nagomilano preveliko bogatstvo, a na drugoj strani ima sveštenika koji jedva spajaju kraj s krajem i eparhija gdje jedna imaju za osnovne potrepštine. Prema tome crkvi fali jedna efektivna komunističko - marksistička raspodjela novca kojeg sigurno ne manjka od prihoda, i donacija kako običnih građana tako i bogatuna i tajkuna raznih. 

Ali ko će to da radi? Vladike su i stvorile takvo stanje, od njih nema niko drugi moć da bilo šta promjeni...neko sa strane da se miješa, ne valja crkva treba biti odvojena od državnih organa...dakle...ne ostaje ništa drugo nego ovakvo stanje da bude dok se ne dogodi neko čudo, ak ikad i dovede se red. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Ali ko će to da radi? Vladike su i stvorile takvo stanje, od njih nema niko drugi moć da bilo šta promjeni...neko sa strane da se miješa, ne valja crkva treba biti odvojena od državnih organa...dakle...ne ostaje ništa drugo nego ovakvo stanje da bude dok se ne dogodi neko čudo, ak ikad i dovede se red. 

Bravo, jedino nas cudo od ovakvih vladika moze spasiti.

Подели на овим сајтовима

On 26.6.2018. at 22:34, Поуке.орг инфо рече

Моје неко лично мишљење је да претерано богатство, можда не чак ни претерано али ипак богатсво у смислу прелепих грађевина ( помоћних зграда ) скупоцених  реликвија по дифолту ствари одваја  од света духа или боље речено, духовност се ставља у други план....што не би смело а ни требало.Напросто не може знак једнакости између духовности и материје, једно ипак  претеже.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Пре негде прича ми један верник, који је  био  кратко у  искушеничком стажу у једном манастиру на Ф.гори ....и шта ми прича....да је да не кажем буквално побегао из тог манастира у којем је могао да живи ко бубрег у лоју  ( човек хтео мало подвига и оскудице ) а наишао  на   пландовање ( ја не знам стварно како је, преносим његово сведочанство )

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

а наишао  на   пландовање

Можда је то ипак ствар субјективног доживљаја, ствар раскорака између сопствених очекивања која могу да буду измаштана, и реалних прилика. Ако је хтео мало подвига и оскудице, могао је то да уприличи на неки други начин, а не одласком у манастир са унапред постављеним личним очекивањима од места и људи који су реалност мимо његове фикције. Могао је да буде као деда Добри, нпр.

Не волим ја такве приче, то ми је жестока трачарица.

Иначе @Рапсоди лепо је видети те, после неког времена :sunce::drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

U mom komšiluku stoji crkva ne dovršena, lokalni paroh u skorije vrijeme promjenuo auto sa niže klase sada vozi pasata 7, auto koje bar 80% parohijana koji dolaze u tu crkvu ne može sebi priuštiti. Nema komšije kojeg nisam čuo s pravo da komentariše...crkva ne dovršena, a ovaj nabužio auto....ma kako da su stvari možda drugačije, a nisu naravno, ovakvi komentari su savim na mjestu.

Да ли би народ боље коментарисао да је црква завршена? СумЉам...

Увек ће бити коментара, али зар финансије приватне и црквене нису одвојене?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, АлександраВ рече

Можда је то ипак ствар субјективног доживљаја, ствар раскорака између сопствених очекивања која могу да буду измаштана, и реалних прилика. Ако је хтео мало подвига и оскудице, могао је то да уприличи на неки други начин, а не одласком у манастир са унапред постављеним личним очекивањима од места и људи који су реалност мимо његове фикције. Могао је да буде као деда Добри, нпр.

Не волим ја такве приче, то ми је жестока трачарица.

Иначе @Рапсоди лепо је видети те, после неког времена :sunce::drugarstvo:

И мени искрено, не познајем га довољно, а опет, не верујем да лаже....вероватно мало исхитренија реакција или његов субјективни доживљај који  одудара од објективне слике.

О па хвала ти :sunce: и ја сад тек приметих  да си модератор, па честитам ти  од срца :pivo: немО се мењаш, немО да те власт промени :smeh1: 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Konjanik рече

Patrijarh i vladike da budu siromasni i da zive u stancicu u gradu ili kucici na selu. Da se voze skromnim funkcionalnim autom ili busom kada imaju dobru liniju. Takodje da se ne trosi toliko para na putovanja u inostranstvo, nema potrebe da toliko putuju. Popovi da imaju prosecna primanja gradjana ove zemlje da bi mogli decu svoju da hrane. 

Како мали Перица замишља...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, АлександраВ рече

Можда је то ипак ствар субјективног доживљаја

A mozda i nije

пре 4 минута, АлександраВ рече

ствар раскорака између сопствених очекивања која могу да буду измаштана, и реалних прилика

A moze da bude razlika izmedju evandjeljsko predanjskih ideala i realne karikature toga

пре 5 минута, АлександраВ рече

Ако је хтео мало подвига и оскудице, могао је то да уприличи на неки други начин, а не одласком у манастир са унапред постављеним личним очекивањима од места и људи који су реалност мимо његове фикције

Ta "fikcija" se bazira na predanju, da li je predanje fikcija?

пре 6 минута, АлександраВ рече

деда Добри

Ko je dobri deda?

пре 7 минута, АлександраВ рече

Не волим ја такве приче, то ми је жестока трачарица

To su uglavnom istinite price

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...