Jump to content

Препоручена порука

пре 48 минута, Дијана. рече

Manite projektovanja svog iskustva i percepcija na druge, pogotovo antropomorfizovanja Boga. Cuj psovke iliti grdnje, jos da vas neko bukvalno shvati. Vase iskustvo je vase iskustvo, pustite pocetnike da idu pocetnickim koracima i uce A-B-C. Stici ce do licnog odnosa, Jakova i Jova u svoje vrijeme. Apsolutnim pocetnicima treba pozdrav, podrska, uputa, ne glavolomke koje su nama trenutno interesantne.

Slszem se. :)

Подели на овим сајтовима

problem svih nas jeste što ustvari nemamo priziv od Boga.

kada imamo "problem" koji nam oduzima veru, optimizam, radost, volju, želju za životom, ... , kako to onda može biti priziv od Boga?

to je samo znak da dar koji nam je Bog dao, a to je dar da postojimo, mi odbacujemo.

da li imaš posao, prijatelje, ljubav, bilo kakvu odgovornost koja te čini zadovoljnom? ako imaš bar nešto od ovoga a ipak imaš takav osećaj onda bi trebalo da porazgovaraš sa nekim doktorom jer može biti zdravstveno pitanje. ako nemaš ništa od ovoga zapitaj se kako možeš da budeš "srećna" ako si samo slučajni prolaznik u sopstvenom životu.

počni sa malim promenama, koje ti se sada ne mile, a koje će te učiniti zadovoljnom kada ih ostvariš. možda jednostavno imaš malo teži prelaz iz dečije bezbrižnosti u kojoj je sve lepršavo u svet "odraslih" koji nije toliko lepršav ali koji sigurno može biti lepršav, pogotovo uz veru u Boga, ali koji zahteva tvoju volju. ako nemaš volju ZA nečim konkretnim, onda probaj sa voljom PROTIV nečega. npr: razjasni sebi da li ti zaista ne prija da se osećaš tako potišteno ili je to samo linija najmanjeg otpora koja ne zahteva akciju pa je time i prihvatljiva. ustvari šta got da preduzmeš (doktor, savetovalište, sport...), sam čin da nešto hoćeš i to činiš će te polako podići i počećeš malo po malo da vedrije gledaš na sebe onda na ceo svet a na kraju i na Boga... nije Bog neko ko kažnjava, on želi da budeš srećna.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

kad malo bolje razmislim to stanje može biti i pozitivan znak.

ovaj ambijent u kome danas odrastate je zaista katastrofalan i reakcija svake normalne osobe jeste odbacivanje toga i takvog sveta.

ali to ne znači da svet nudi samo ono što se najviše promoviše i vidi na prvi pogled.

ima svet mnogo toga da ponudi, samo zaroni u njega.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Anastasija_ рече

Ovo mi ni u najgorim trenucima nije palo na pamet.

Jesam quotovao tebe nije ovo samo tebi upućeno nego uopšte. Ti možda nisi u takvom stanju ali neko ko ima drugi problem i ko je drugačijeg karaktera možda za to krivi Boga. U takvom stanju, kad sve svoj muke skupi u jedan vapaj za spasenjem čak i ako uputi Bogu pogrdnu reč ( zapravo tražeći Ga) mislim da nije problem, naprotiv.

Sad mi pada na pamet scena iz filma Bruce Almighty ( @obi-wan ga je pominjao na jednoj temi) kada glavni lik nezadovoljan svojim životom krivi Boga za sve i vrišti na Boga rečima ....

Ipak da pogledamo. :D

Подели на овим сајтовима

Не знам шта сте сви шокирали. Брокен, ја те капирам, ако ти то ишта значи. :D

Мој однос с Тајом је као пубертетлије. Час Га волим, час Га мрзим и кривим за све, па онда не желим да имам ништа с Њим (оно из филмова "I hate You" и залупим врата од собе :smeh1:), па ми недостаје и покушавам да поправим... За мене је то нормалан однос с било којом особом, па чак и са мојим Невидљивим Пријатељем. :D Једноставно, да је другачије не би било искрено. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Broken рече

Jesam quotovao tebe nije ovo samo tebi upućeno nego uopšte. Ti možda nisi u takvom stanju ali neko ko ima drugi problem i ko je drugačijeg karaktera možda za to krivi Boga. U takvom stanju, kad sve svoj muke skupi u jedan vapaj za spasenjem čak i ako uputi Bogu pogrdnu reč ( zapravo tražeći Ga) mislim da nije problem, naprotiv.

Sad mi pada na pamet scena iz filma Bruce Almighty ( @obi-wan ga je pominjao na jednoj temi) kada glavni lik nezadovoljan svojim životom krivi Boga za sve i vrišti na Boga rečima ....

Ipak da pogledamo. :D

Moj osećaj je sličan, ali nikako nisam tako smela. Samo bih mu se bacila pod čizmu, da već jednom završi sa mnom.

Подели на овим сајтовима

Cudna tema...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Св. Василије Велики каже да постоје три степена односа са Богом. Први-степен роба, други-степен најамника, трећи-степен сина. Још увијек сам на степену роба, па нека синови и кћери Божије опросте. 

Подели на овим сајтовима

On 9.6.2018. at 10:28, Anastasija_ рече

Meni fali ta misao. Ne mogu da se otrgnem od utiska da je Bog surovi sudija koji me krivi za nešto, a ne znam ni sama za šta.

Kao da želim da me zgromi što pre, da se ovo završi.

E ovako, prvo dobro dola. Drugo citao sam da svaki covek prodje tri puta u veri, prvi je put roba, drugi je najamnika, a treci je put volje Bozije. Mislim da je o tome pisao Vladika nikolaj. Moj predlog ti je da citas nesto vise o tome. Moj predlog ti je i "Mir i radost u duho svetome" i "kakve su ti misli takav ti je zivot" od Starca Tadeja da citas, on je medju najboljim poznavaocima naseg srpske duse.

Probaj sa zahvalnoscu. Za sve sto ti se desava u zivotu, cak i za tu prazninu. Pokusaj uspeva. To ti je vid prihvatanja Bozije volje.

A kako covek zna da ga Gospod priziva na put monastva, ima li neko takva iskustva?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Evo nešto za "Engleze" :) 

1. Bog nas poziva na ono za što smo stvoreni, ko utičnica i utikač. Oble "vilice" od utikača idu u okrugle rupe od utičnice a četvrtaste u kvadratne. Ako osjećamo takav sklad onda to bude najvjerovatnije ono pozvanje. Ako već izdaleka vidimo da je ta vilica s oblim krajevima a utičnica s četvrtastim rupama i da bi se to dvoje moralo nasilu uglavljivati jedno u drugo onda tu možemo očekivati velike probleme već u samom početku, to znači ne bude ono pravo.

2. poznamo to prema tome zato što od toga imamo radost i satisfakciju. Bog nas ne poziva na nešto što će nas činiti nervoznim i nemirnim, ako smo radosni i mirni u duši onda je to to. Ako smo nervozni, nemirni, uzrujani i usplahireni onda to najvjerovatnije nije ono zvanje na koje nas Bog zove. 

3. Poznamo to i prema tome odgovoru na pitanje: Šta mislite šta bi svako u životu trebao raditi, biti sveštenik, monah, misionar, pomagati potrebne, oženiti se ili živjeti u celibatu itd? Ako mislimo da bi svako trebao biti sveštenik onda najvjerovatnije imamo to zvanje, naravno, ako nas to saznanje  čini radosnim i ispunjenim, zadovoljnim, spokojenim i mirnim a ne uzrujanim, nervoznim i nemirnim. Ili monah, kateheta, oženjen, ostati laik, singl itd. I još na kraju treba znati da svako ima svoje posebno zvanje, priziv Božiji u životu pa mi iako bi najsretniji bili kad bi svi ljudi postali ono isto kao mi na primjer monasi, monahinje, oženili se i podizali djecu, studirali za sveštenike itd. ostavimo svakom da izabere svoj put i svoje pozvanje, prepozna sam taj svoj priziv a ne naturamo im to svoje pozvanje koje je Bog odredio samo nama. Priziv je dar a svako ga dobije od Boga drugačije iskombinovan ili namixan. Obično se radi o cijelom nizu darova od kojih je jedan glavni, na primjer monahinja s darom za pisanje ikona, udana žena s darom pjevanja na liturgijama, sveštenik s darom za propovijedanje itd. Taj glavni dar obično nazivamo prizivom Božijim a ostalim se u tom radu potpomažemo. :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...