Jump to content

Духовник и психијатар могу предивно сарађивати

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Natasa. рече

Koja je onda poenta antidepresiva ako te guraju u stanje smorenosti što je odlika depresije ne_shvata? Zar ne treba da stimulišu sintezu serotonina, happy happy joy joy?

Da dodam i ovo da ne bude nesporazuma, antidepresiv će nekog ko je u teškom stanju svakako "oraspoložiti" jer je "ne osećam jake emocije" svakako bolje raspoloženje nego "mnogo se loše i anksiozno osećam"... ali nije happy happy joy joy...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Војвода7  Е, а шта ти значи лупање минуса на овакве поруке:

пре 35 минута, Paradoksologija рече

SPC ima i komisiju za bioetiku u kojoj su ozbiljni lekari i koja je i pravoslavna i totalno normalna. Za pitanja abortusa su daleko razumniji i manje licemerni nego RKC, moram da primetim, iako katolike poštujem po mnogim osnovama.

Rusi su posebna priča...

Стално то радиш, па сам чисто радознао...

Мсм, твоја ствар, играј се колко 'оћеш, него не контам логику (ако је има)  :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Da dodam i ovo da ne bude nesporazuma, antidepresiv će nekog ko je u teškom stanju svakako "oraspoložiti" jer je "ne osećam jake emocije" svakako bolje raspoloženje nego "mnogo se loše i anksiozno osećam"... ali nije happy happy joy joy...

U suštini jako malo znamo o depresiji i često se tretira kao razmaženost. Znate one komentare po Blicu i Kuriru-svima bih ja dao motiku u ruke depresije ne bi bilo...i slična sranja.

Zar depresija nije konstantna bezvoljnost, stanje slično dosadi? Anksioznost je nešto drugo, stanje stalne iracionalne zabrinutosti.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, GeniusAtWork рече

@Војвода7  Е, а шта ти значи лупање минуса на овакве поруке:

Стално то радиш, па сам чисто радознао...

Мсм, твоја ствар, играј се колко 'оћеш, него не контам логику (ако је има)  :) 

On je Vrhovni Sudija zvani Britka sablja.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Natasa. рече

Zanimljiva su mi istraživanja o upotrebi prirodnih halucinogena u lečenju depresije, LSD, ayahuasca, 'shrooms...jeste da nas je mama upozoravala da nam "ne sipaju drogu u piće" pa je to malo tabu tema, ali pod pažljivim okom lekara, možda je i uspešno. Je l znate za neka iskustva sa prirodnim supstancama? 

Pre par godina se pojavilo neko istraživanje, doduše na prilično malom uzorku, gde su sa pečurkama (uz terapiju) imali 80% uspešnosti u odvikavanju od pušenja... ali meni deluje dosta problematično i rizično... ako uspeju da te navedu da imaš super trip koji će da ti profoundly promeni svest o nečemu u željenom pravcu, onda si super prošla... ali bi me uvek brinulo to da sličan trip može da mi promeni svest u neželjenom pravcu... prosto, ne bih baš da me neko ili nešto "programira", koliko god da bi mi neko pozitivno programiranje pomoglo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

ali bi me uvek brinulo to da sličan trip može da mi promeni svest u neželjenom pravcu... prosto, ne bih baš da me neko ili nešto "programira", koliko god da bi mi neko pozitivno programiranje pomoglo...

Ovo je i meni zabrinjavajuće. Naslušala sam se na yt toliko svedočenja o pozitivnim tripovima, ali kad znaš da postoje i horor tripovi sa sve fleš bekovima, ne bih se usudila. Negde sam pročitala, ali vrlo moguće da je novinarska senzacija, da je ceo Kembridž na LSD-ju i tome mogu zahvaliti naučnim istraživanjima.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Zar depresija nije konstantna bezvoljnost, stanje slično dosadi? Anksioznost je nešto drugo, stanje stalne iracionalne zabrinutosti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Major_depressive_disorder#Associated_conditions

Associated conditions

Major depression frequently co-occurs with other psychiatric problems. The 1990–92 National Comorbidity Survey (US) reports that half of those with major depression also have lifetime anxiety and its associated disorders such as generalized anxiety disorder.[31] Anxiety symptoms can have a major impact on the course of a depressive illness, with delayed recovery, increased risk of relapse, greater disability and increased suicide attempts.[32] There are increased rates of alcohol and drug abuse and particularly dependence,[33] and around a third of individuals diagnosed with ADHD develop comorbid depression.[34]Post-traumatic stress disorder and depression often co-occur.[19] Depression may also coexist with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), complicating the diagnosis and treatment of both.[35] Depression is also frequently comorbid with alcohol abuse and personality disorders.[36]

Depression and pain often co-occur. One or more pain symptoms are present in 65% of depressed patients, and anywhere from 5 to 85% of patients with pain will be suffering from depression, depending on the setting; there is a lower prevalence in general practice, and higher in specialty clinics. The diagnosis of depression is often delayed or missed, and the outcome can worsen if the depression is noticed but completely misunderstood.[37]

Depression is also associated with a 1.5- to 2-fold increased risk of cardiovascular disease, independent of other known risk factors, and is itself linked directly or indirectly to risk factors such as smoking and obesity. People with major depression are less likely to follow medical recommendations for treating and preventing cardiovascular disorders, which further increases their risk of medical complications.[38] In addition, cardiologists may not recognize underlying depression that complicates a cardiovascular problem under their care.[39]

----

Ova moja prijateljica je bila i anksiozna...

Подели на овим сајтовима

Lekovi su samo staka to je ok. 

Ne sluze antidepresivi da dignu, za to sluzi kokain. Jer svako dizanje bez potrebe izaziva jos drasticnije posledicno spustanje. Moze da se napravi lek koji ce da vas drzi u stanju egzaltiranosti al to se zove droga i to nije dobro ni za mozak ni za dusu. Lek je da smiri prejake emocije bilo u plusu bilo u minusu. Psihoterapija dalje radi nesto s tim emocijama. Generalno psihostruke ne misle da je tuga losa, ni ljutnja ni briga, kada su umerene tj kada treba da budu signal coveku da NESTO PROMENI, nema dobrih i losih signala. Mogucnost coveka da izdrzi to sto oseca i kad mu je tesko il mu se ne svidja sta oseca se zove zrelost. Dakle da, osecam npr tugu al to je ok, izdrzacu, procice. Osecam je zbog toga toga i toga ali me ona ne preplavljuje i ja mogu da uradim to i to. Osecaj preplavljenosti bilo kojom emocijom je los i tome sluze lekovi, da taj osecaj maknu. A tek onda ide dalji rad. 

Muka sa psihickim stanjima je sto menjaju nivoe hormona. Pa neko ko je osecao jaku tugu, ili jaku strepnju, navukao se na kolicinu osecanja i kad oseca nesto manje od toga kao da ne oseca nista. Al nije istina da ne oseca nista, to je subjektivan dozivljaj. Kao da svakodnevno pijete po pet litara kafe i onda odjednom smanjite na soljicu, u pocetku cete se osecati kao da uopste ne pijete kafu pa cete vremenom nauciti da uzivate i u toj soljici, njenom ukusu, mirisu, svemu. Za to sluzi psihoterapija da nauci coveka da uziva u umerenostima, u sitnicama, da prepoznaje svakodnevne emocije, stanja, a ne tek kad je ono probilo plafon i preliva kod komsije da kaze ju vidi par kapljica vode. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, GeniusAtWork рече

Е, а шта ти значи лупање минуса на овакве поруке:

Па већ сам причао о овоме што је Парадоксологија написала тако да бих се само понављао, а и било би ван теме

пре 54 минута, Paradoksologija рече

Za pitanja abortusa su daleko razumnij

пре 54 минута, Paradoksologija рече

Rusi su posebna priča...

Мислим да ти је јасно зашто сам дао минус, из цитираног се може закључити да се на абортус не гледа као на нешто лоше(црно), односно да постоје оправдања за то. А ддруги цитат открива њено лоше мишљење о Русима...., мислим што се теме и тиче.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Војвода7 рече

Мислим да ти је јасно зашто сам дао минус, из цитираног се може закључити да се на абортус не гледа као на нешто лоше(црно), односно да постоје оправдања за то. А ддруги цитат открива њено лоше мишљење о Русима...., мислим што се теме и тиче.

Kakav abortus i Rusi, to nije tema. Kakvi bre Rusi, nikad nam oni nisu bili prijatelji, to su bajke :ani_biggrin:. A i teologija im je represivni desničarski shit :ani_biggrin:.

#truestory :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Војвода7 рече

Па већ сам причао о овоме што је Парадоксологија написала тако да бих се само понављао, а и било би ван теме

Znači, ne znaš ali pretpostavljaš... 

Došlo dotle da daješ palac dole SPC :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Paradoksologija рече

Pa kad imaju komisiju za bioetiku... ko zna šta je to... i gde to može da izađe na dobro?!?!?!

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Paradoksologija рече

Kod Vojvode u imaginarnom Dusanovom carstvu pretpostavljam da se depresija ne lijeci, nego te od nje odvikavaju Peranovicevim metodama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...