Jump to content

Living in Serbia is Better than Living in USA?? (Strani youtuberi u Srbiji)

Оцени ову тему

Препоручена порука

За то време негде на Редиту...

Living in the US is better than living in Serbia??? (serbian youtubers in the USA)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Natasa. рече

Ovi su provereno bezopasni. Do juce sam se druzila sa ex-kanibalima i mogu ti reci da sam se odusevila koliko su cicke dobri i posteni.

Подели на овим сајтовима

Super je da se uspjeli skrenuti temu na temu. :smeh1:

Da kažem nešto iz svog ugla mislim da ima šta zanimljivo da kažem jer sam živeo tri godine u zemlji koja je i po srpskim standardima rupčaga. Dok čovjek ne vidi kako se negdje živi ne zna šta ima tamo gdje je odrastao. Ja sam preko Bangladeša naučio da što šta cijenim ono što mi imamo, isto tako i preko neke uređene države može se također naučiti šta je to dobro što imaš kao u slučaju @Juanitoa. Složio bih se s njim da nema idealne države na svijetu, i da također svaka država u manjoj ili većoj mjeri odgovara pojedincu njegovim sposobnostima kako da zaradi u životu, i generalno šta mu se sviđa kako vidi sadržajnost svog života. 

Ja smatram svojom najvećom greškom pokušaje da se dokopam Kanade, ili Novog Zelanda, ali ponajprije sam ciljao Kanadu. U mojim godinama čisto izgubljeno i protraćeno virjeme. Zapeo sam zbog policijskih sertifikata koji me onemogućavaju da predam punu aplikaciju jer smo i ja i žena živjeli u egzotičnim zemljama gdje se sporo vade ovakve stvari. Par puta sam slao green card lottery iz zeze bez nekog očekivanja, i srećnom nismo izvučeni. I da jesmo vjerovatno bi pristao da odemo tamo na kratko samo da ženi dokažem kako se tamo zapravo živi (baš onako kako Nwando opisuje u trećoj tački) jer i ona ima iluzije o SAD-u jer oni zapravo tamo u Bangladešu ništa o inostransvu ne znaju što im nije stiglo preko SAD...to je malte ne kao kod nas kad se pomene inostranstvo misli se uglavnom na Njemačku. 

Najprije šta sam vidio u Bangladešu što me je malo ohladilo po pitanju odnosa prema sopstvenoj državi....Tamo je velika bijeda, veliko je raslojavanje, i veliki jaz među klasama. Od njih koji zarađuju 40 evra mjesečno do 4000 (a da nisu generalni direktori i sl..oni vjerovatno još više). Mnogo je prljavo, ima puno nesigurnosti i politička situacija je takva da se već 40 godina dvije partije preko naroda sukobljavaju radi vlasti i parališu život ljudima na razne načine. Prenaseljenost ih ubija jer imaju mnogo manje resursa za stvaranje ekonomskih dobara nego kolika je potreba ljudi da bi ispunili osnovne životne potrebe a gdje je još da sebi učine standard makar malo boljim. No nadam se da idu na bolje koliko toliko, neka ekonomska predviđanja ih stavljaju u budućih 11 svjetskih ekonomija koje će se približiti svjetskom vrhu. Kada sam tamo putovao slušao sam razne izvještaje o sigrunost o boleštinama o ovome o onome. Zdravstvena zaštita je idealna libertarijanska utopija, državne bolnice su za vladine službenike, vojne za vojna lica, sve ostale za privatnike podjeljene na one top koje obični smrtnici (mnogi lokalci) ne mogu sebi priuštiti do onih koje mogu, ali gdje te liječe više vrazbinama nego medicinom. Za tri godine sam se naslušao raznih priča i upozorenja na mogućnost krađe na svakom koraku, i ja vjerujem da se ljudi suočavaju s time jer skoro sve zgrade imaju čelične rešetke na prozorima kako bi se zaštitli od upada lopova, međutim moje lično iskustvo je takvo da nisam bio ni blizu ni u doba dana ni noći da me neko opljačka...imao sam i situacija gdje sam se noću šetao nekim dijelovima grada za koje su lokalci iskolačili oči pa kako si se usudio...da ne idem dalje, imao sam dobro vrijeme i pored svih tih negativnosti iznalazio sam stvari kojim sam se radovao i koje su mi činile život na mnoge momente i zanimljivim. Moj prijatelj sa ženom koji je imao još veću platu tako dobro uklopili da su plakali kada se završio projekat jer su morali kući, naročito njegova žena koja je bila sva uštirkana u početu i užasnuta da je je brojila dane kada su trebali kući na odmor da bi na kraju brojala suze jer su trebali da se vrate kući. Ne znam, tj ne garantujem da bi oni ostali tamo da žive do kraja života i s tom platom i sa svim udobnostima koje su imali, isto tako ni ja jer Banglades je malo ipak ekstremna zemlja...međutim sa dolazim do priče kada sam se vratio kući. 

Kad vidi kakve sve ekstremne zemlje postoje, onda ono što si smatrao ekstremom kod sebe (Srbija, BiH, Crna Gora itd...) i nije ekstrem. Mnogo toga mi se činilo da nije više onako kako sam makar razmišljao. Da nije sve idealno znamo svi, imamo rupa po putevima, imamo svakakvu birokratiju, imamo politčare koji se preganjaju preko leđa naroda,...itd Međutim meni bar lično su se izdešavale neke stvari nakon povratka koje su mi bili indikator da kod nas nije baš tako sve otišlo u Honduras. Međutim stvari su daleko od toga kako @Grizzly Adams piše o upadanju u šaht djeteta...mislim :smeh1: pa to je smješno. Pa mislim da je veća vjerovatnoća da budeš upucan usljed bijela dana u SAD nego da neko upadne u šaht idući u školu u Srbiji...tako. Svi znamo negativne stvarni koje su koda nas i svi znamo i dobre stvari ima ih. Život je jeftiniji, društveni život sadržaniji, i međuljudski odnosi prisniji, Srbija imaj taj evropski, bliže mediteranski šarm života, dobre hrane, dobrog pića dobre muzike, ima i lijepih i ružnih kuća, ima istorijskih spomenika, ima lijepih turističkih mjesta treba samo malo više para što neko reče da one dobre osobine prevagnu nad lošim, ali ne mora nužno ni puno para...mislim da ko ima recimo 1000 Evra mjesečno u Srbiji može da živi evropskim standardnom. Kad bi neko ponudio sad ono što zarađujem mjesečno do kraja života bez problema bih potpisao da ostanem mu BiH do penzije da živim....ovako nisam definitvno odlučio, ali jesam pustio sidro sa mogućnošću da negdje odjedrim privremeno po Jeveropi, a svkako mi je želja još jednom napravim jedan egzotičan projekat u budućnosti. Bangladeš svakako ostaje kao opcija, ali su mi želje Iran i Vijetnam, najviše a došlo bi dobro i Kambodža, Kazahstan, Jermenija, Gruzija itd.....

Dakle zaključak je da svako treba sebi da odabere kako mu paše. Ja opravdavam i one koji odoše trbuhom za kruhom, ali radujem se i onima koji su ostali ovdje i našli smisao kojeg zaista moguće pronaći. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Не знам, али у мојој држави би ако ухватиш некога да пиша на улици имао право да га убијеш на лицу места.

И добио би орден за добро дело.

Grizli, gori si od svih Kimova zajedno :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Paradoksologija рече

Pa nije, samo nije toliko opasna...

Nego, ima jedno zanimljivo istraživanje po kome postoji korelacija između veće gadljivosti i konzervativnijih stavova, ima li ti to smisla? :D

Одакле сад ово? Где то код нас има толико урина да се осећа кад идеш негде? Не мислим на неке наркоманске буџаке, него питам онако - ког то краја ја као пешак да се чувам да ме не запахне мирис урина ил чега већ?

Стварно питам, није ми јасно одакле сад ово?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Одакле сад ово? Где то код нас има толико урина да се осећа кад идеш негде? Не мислим на неке наркоманске буџаке, него питам онако - ког то краја ја као пешак да се чувам да ме не запахне мирис урина ил чега већ?

U Beogradu zaista u velikom broju podzemnih prolaza, ispod mostova, na stepeništima, i tamnijim krajevima uličica po centru u letnjoj sezoni (kad svi piju pivo po parkićima u centru). 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

U Beogradu zaista u velikom broju podzemnih prolaza, ispod mostova, na stepeništima, i tamnijim krajevima uličica po centru u letnjoj sezoni (kad svi piju pivo po parkićima u centru). 

Аха. То капирам. И да, ужасно је. Него сам стварно мислио да има неки део града где је то нека масовна појава.

Да, то је ужас и то дефинитивно треба да се среди. Много више смета то него да нема петсто хиљада фонтана.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Ако елементарне цивилизацијске норме назовемо гадљивост... :) 

Ne samo to, nego i toliki značaj toga da nema trunke prašine ni zrnca peska, da se sa pločnika može jesti, da se to uopšte pominje kao nešto što se primeti, a kamoli da je bitno za neki opšti utisak...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Paradoksologija рече

Nego, ima jedno zanimljivo istraživanje po kome postoji korelacija između veće gadljivosti i konzervativnijih stavova, ima li ti to smisla?

To ne iznenađuje...nikad među boemima nije bilo konzervativaca, umjetnika, genijalnih izumitelja, mislilaca. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Аха. То капирам. И да, ужасно је. Него сам стварно мислио да има неки део града где је то нека масовна појава.

Да, то је ужас и то дефинитивно треба да се среди. Много више смета то него да нема петсто хиљада фонтана.

To bi u roku od odmah sredili javni WC-i otvoreni 24h dnevno i kamere po budžacima. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, RYLAH рече

Dorcola, narocito donjeg oko 8-9 ujutro jer su vlasnici pasa ranoranioci pa kad krenes na posao pesaka u Knez (kao sto je bio moj slucaj), ponesi rezervne cipele

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

To bi u roku od odmah sredili javni WC-i otvoreni 24h dnevno i kamere po budžacima. 

Ма не само то, него мора да се нађе и решење за бескућнике. Свуда пијани људи уринирају по парковима, улицама, пролазима... Кад уђеш у метрое у неким европским градовима, опет ужас, није то само наша специјалност. Мислим да има највише везе са бескућницима. И са тим што си ти рекла - да нема довољног броја јасних тоалета, посебно око паркова где се лети пије на клупицама.

Али да треба да се среди, треба.

Подели на овим сајтовима

Scientists have discovered two simple psychological differences that make you liberal or conservative  
Hilary Brueck 
 Feb. 3, 2018, 10:10 AM   75,160

Political battles in the US are often portrayed as a clash between "bleeding heart" liberals and "pull yourself up by your bootstraps" conservatives.

Voters who favor opposing parties see various issues differently, but does that mean liberals and conservatives actually process the world through different emotional lenses?

Scientists are beginning to zero in on a few key differences in the ways that people on opposite ends of the political spectrum react to stimuli. A handful of new studies, some still under review, explore some of the subtly different ways that socially conservative and liberal voters respond to images and think about their friends and family.

Conservatives don't like yucky stuff
A study published in the journal Behavioural Brain Research in January suggests that you might be able to tell whether someone is liberal or conservative simply by the way they react to pictures of gross things like blood, feces or vomit.

The authors found that socially conservative students will physically look away from "disgusting" images more quickly than their liberal peers (but the same didn't hold true for people with fiscally conservative beliefs). The self-reported social conservatives also stared longer at images of faces reacting in disgust to that same potentially pathogenic stuff.

The trend didn't hold up for sad or scary scenes, though — there were no notable differences in how people reacted to those based on their political ideology.

For years, social scientists have known that conservatives tend to be more easily grossed out. President Trump, a well-known germaphobe who once advocated for banning the handshake, is perhaps a prime example. There's also evidence that the areas of the brain that process and express fear are more active in conservative voters, which might make them more likely to quickly turn away from something that could make them sick.

Research has also shown that self-identified conservative thinkers may be more hostile to what social scientists call "outgroups": people (or animals) that don't come from the places they do or think like them. That trait may be tied to the tendency to get disgusted more easily — if you're more likely to turn away from a foreign pathogen, you're probably also more likely to be averse to unfamiliar groups.

"Conservatives, in their tendencies toward closure, order, and stability should expend empathy toward smaller, more well-defined, and less permeable social circles," Psychologists Adam Waytz, Jesse Graham, and their colleagues wrote in the 2016 book "Social Psychology of Political Polarization."

"Liberals, in their tendencies toward openness, tolerance for ambiguity, and desire for change, should seek larger, less well-defined, and more permeable social circles," they said.

Liberals may not be more compassionate than conservatives, but they express sympathy differently
New research on compassion is de-bunking the myth that liberal voters might inherently be more empathetic and kind-hearted people than conservatives. In fact, previous studies have shown that conservatives and liberals are equally generous with their money and their time, they just dole it out in different ways.

Some of Waytz's forthcoming research provides even more evidence that conservatives can be just as compassionate as liberals. His findings suggest that conservatives are simply more likely to extend that empathy only to their kin.

In an unpublished study, participants first indicated whether they considered themselves "very conservative" or "very liberal"on a scale from 1 to 7. Then they were asked to report how empathetic they felt towards different groups. Conservatives tended to agree with statements like "I often have tender, concerned feelings for my family members who are less fortunate than me."

The liberal study subjects more frequently reported feeling that same tenderness toward less fortunate people in general, beyond those in their own families.

Conservatives were also more likely to tell the researchers that they had more empathy for family members over friends, endorsed their fellow countrymen over foreigners, and took the side of humans over non-human subjects.

This research suggests anyone's heart can "bleed"; conservatives just might be a little more selective about who they'll bleed for. And they might not want to look at that blood.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Sad se setih jedne scene ?...

Tada sam vec zivela u onoj ulici Ive Lole Ribara ili kako li se vec sad zove... Izlazim ujutro na posao kad neki ludak uzeo kredu i sve izaokruzivao psece izmete oko zgrade sa sve nekim strelicama i natpisima pored. Ne zna covek da li da se smeje ili da place... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...