Ромејац Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 ВАШИНГТОН – Бивши менаџер у Фејсбуку Сенди Паракилас изјавио је да су профили корисника „роба” која се сваки дан продаје, и открио на који начин су се подаци крали од корисника и преко популарних игрица. Паракилас је за „Вашингтон пост” рекао да је за Фејсбук радио 2011. и 2012. године и да је водио тим који је био одговоран за спровођење правила о заштити података корисника на Фејсбуковој платформи за апликације. „Та платформа је укључивала и добро познате и популарне игрице попут Цандy Црусха и ФармВиллеа, као и многе друге”, навео је Паракилас, један од бивших менаџера Фејсбука. Како наводи, Фејсбук у то време није баш превише бринуо о заштити података корисника, а афера с Кембриџ Аналитиком је показала да се то није променило ни у наредних неколико година. Паракилас је, објашњавајући како те платформе функционишу, рекао да сваки пут када корисник прихвати неку апликацију која се спаја преко Фејсбука појави му се дисклејмер у којем се од корисника тражи дозвола да апликација приступи подацима на корисниковом. Апликација у неким случајевима, како каже, тражи само приступ оним подацима који су на вашем профилу јавни, попут имена и презимена, фотографија, ваших лајкова, и још неких података који нису јавни. „У време када је Кембриџ Аналитака скупљала податке о корисницима, Фејсбук је дозволио програмерима приступ и подацима ваших пријатеља, иако ти пријатељи никад нису ни инсталирали ту апликацију, нити су пристали да та апликација користи њихове податке. То је програмерима омогућило да врло брзо створе огромне базе података. Постојао је начин да се искључи опција да апликација има приступ подацима ваших пријатеља, али та се опција налазила дубоко у Фејсбуковим поставкама и то не баш на свим језицима”, наводи Паракилас, додајући да је врло мало корисника је знало за ту опцију. „Оно што је најгоре, једном кад би подаци с Фејсбукових сервера прешли код програмера, Фејсбук више није имао контролу над њима, нити је знао у какве ће се сврхе ти подаци користити”, додаоје он. Паракилас је навео један од примера како је Фејсбук решавао, односно није решавао проблеме са злоупотребом корисничких података. „Крајем 2011. године, Фејсбук је открио да једна апликација, по имену Клоут, по Фејсбуку отвара 'профиле духове' деце. Те јавне профиле нису отварала права деца, већ су се радили на основу података које је апликација Клоут прикупила од корисника који су користили ту апликацију. Мој посао био је да назовем шефове Клоута и питам их да ли том апликацијом крше неко правило Фејсбука јер ја нисам могао да видим, ни да знам шта с тим подацима раде. Уверавали су ме да нису прекршили ниједно правило. Ја сам им поновио да морају да се држе наших правила, и то је био крај нашег разговора. Фејсбук није предузео ништа по том питању, нити је спречио Клоут да настави да прикупља податке о корисницима”, навео је он. Клоут јеи била апликација за коју се чак јавно видело да крши правила, али Паракилас упозорава да су се много горе ствари дешавале с апликацијама које није било тако једноставно открити, преноси портал Б92.нет. Паракилас је уверен да постоји један једини разлог због којег Фацебоок никада није јавно признао такве ствари, нити је упозоравао кориснике о томе, а то је што нису хтели да јавност сазна о великој рупи и слабости система који брине о безбедности података. „Године 2012, приредио сам велику презентацију главном менаџменту у којем сам им представио све мане нашег система. Објаснио сам да смо оставили много рупа у систему, и да су наши корисници опасно изложени спољашњим утицајима. Тај документ сам свима послао, али сам добио врло мали, скоро никакав повратни одговор”, казао је Паракилас. Извор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Elon Musk je pre neki dan izbrisao sa fb SpaceX i Teslu. https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2018&mm=03&nav_id=1372909 Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Ne koristim FB vise doslovno, pitanje je vremena samo kada ću ga deaktivirati. Phoebe and Вилер Текс је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 https://arstechnica.com/tech-policy/2018/03/facebooks-cambridge-analytica-scandal-explained/ "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badenac Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Na FB-u ne postoje privatni podaci.Svi podaci koji su postavljeni na toj drustvenoj mrezi su javni i stavljeni su od strane korisnika profila.Kao javni,podlozni su posmatranju i analizi,kao sto sto su to i ponasanja i navike,na primer u parohijskom domu,na radnom mestu,u kafani,pozoristu... Ova prica izgleda lici n pokusaj neformalnog lidera Demokratske stranke u SAD,Hilari Klinton da,zajedno sa svojim evropskim istomisljenicima do kraja pritisne one medije koji nisu klasicni(stampa,TV,radio) a za koje misli da su je kostali pobede na izborima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Pa kad ljudi pišu svašta tamo po profilima i ono što ne moraju nit ih ko pita. Napišeš ime i prezima i dosta a to im je baš puno od koristi kao kad napišeš da se jedna od ovaca zove ovca ili jedna od vrana, kokoši, miševa i mački da se zovu vrana, kokoš, miš ili mačka. Znate li koliko je samo na FB ljudi sa istim imenima i/ili prezimenima koji se zovu na primjer Henry Miller? Ili Aндрей Cорокин? Ili nedaj Bože koliko je samo tih Šešelja na FB? A na kraju može svako napisati da se zove Konj Zelenko, Krava Milka ili Pera Djetlic. Šta je koga briga za pravo ime i prezime! A igrice ne igrat! Šta ce vam igrice! Bolje se pošteno naspavat! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 39 минута, Zayron рече A na kraju može svako napisati da se zove Konj Zelenko, Krava Milka ili Pera Djetlic. Šta je koga briga za pravo ime i prezime! Mislim da imaju pravilo protiv laznih imena. Blokiraju ti nalog, i traze da im posaljes sliku licne karte. Цитат Bolje se pošteno naspavat! E, to si dobro rek'o! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 36 минута, Иван ♪♫ рече Mislim da imaju pravilo protiv laznih imena. Blokiraju ti nalog, i traze da im posaljes sliku licne karte. E, to si dobro rek'o! Ma ne blokiraju, pogledaj samo koliko je "Josip Broz Tito" i "Jovanka Broz" profila, ne FB stranica vec ličnih FB profila. Samo postoji razlika ako hoceš imati verifikovan profil jer si neki poznati glumac, pjevač i sl. onda im pošalješ sken svoje lične karte, pasoša i sl. a oni to onda napišu pored profila - verifikovani profil ili pored stranice - ofiicijalna stranica. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука