Jump to content

Без причешћа онима који нису држали Тримирје?

Препоручена порука

пре 10 часа, Paradoksologija рече

Nego, i mene su pre 4 godine propitivali da li sam držala trimirje pred pričešće, ali pošto sam pokazavši na stomak rekla da sam u osmom mesecu visoko rizične trudnoće, progledali su mi kroz prste što sam samo postila na vodi :0205_whistling:

Prva reakcija kad sam juče ovo pročitao bila je gnev. Druga reakcija je bila pomisao- ovo nije moja crkva. Verujem da može svakako da se shvati i da sam ja možda stvarno izgubio vezu i osećaj za istinsko hrišćanstvo ali strašno me odbija u poslednje vreme nešto što meni liči na porobljavanje nekim novim zakonom..."pravoslavnim" pravilima, formama. Nekad mi sve izgeda kao da smo fariseji. Imamo zakone ii držimo ih a Boga ne prepoznajemo. Hristos došao da te oslobodi i zove te da mu pristupiš a ovamo pitanje da li nisi jeo i pio tri dana. A u materinu ! Kakav je to duh ? Jel to Utešitelj ?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Нифада рече

Заиста радим на другом спрату,без лифта,и сваки дан попнем се неколико стотина степеница,није карикирање.Стићи ће се некад да оде и на вечерње,и друга богослужења током Великог поста,хтедох само рећи да овај свет фунбкционише по својим правилима,и да је неки монашки стил живота и подвиге,метаније,неједење ништа ,тримирје и друге подвиге,непримењив на људе који раде,иду на посао и имају бројне обавезе током дана,а неки раде и по цео дан.

Не знам само како они који су у строгом посту и духовним подвизима,стигну да виде неке који не посте можда тако строго.За неке који не разумеју на шта мислим када пишем,рећи ћу да има много више степеница него што сам написала,али то је метафора за обавезе које људи имају свакодневно.А реално,свакодневно пређем неколико стотина степеница,и то ми добро дође као рекреација.

А и однос према Причешћу.Причешће је увек ствар заједнице и потврда заједнице,и у оквирима истинске заједнице нека питања се и не постављају,она су сасвим јасна.Каква је заједница и колика је заједница,е то неће зависити ни од тога да ли смо постили на води или не,јели или не јели ништа,колико смо метанија направили,него ће зависити од љубави коју смо уградили у заједницу.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Оно што мислим да постављач теме није додао јесте да је тај свештеник (ко год да је и ако је заиста то рекао) вероватно мислио на причешћивање у среду на Пређеосвећеној Литургији. Не правдам га, његова перцепиција Литургије је на погрешном путу, али мислим да није рекао да ко не држи тримирје не може уопште да се причести у току поста.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Нифада рече

Каква је заједница и колика је заједница,е то неће зависити ни од тога да ли смо постили на води или не,јели или не јели ништа,колико смо метанија направили,него ће зависити од љубави коју смо уградили у заједницу.

:dobro:

Primećujem zanimljivu praksu da citiraš sama sebe.  :D

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Поуке.орг инфо рече

Оно што мислим да постављач теме није додао јесте да је тај свештеник (ко год да је и ако је заиста то рекао) вероватно мислио на причешћивање у среду на Пређеосвећеној Литургији. Не правдам га, његова перцепиција Литургије је на погрешном путу, али мислим да није рекао да ко не држи тримирје не може уопште да се причести у току поста.

Да, управо тако и јесте тако рекао, да не могу да се причесте у прву среду, мислим да сам био децизан. Иако је добар лик, веома неозбиљно са његове стране и сваког ако тако поступа, а можда му је тако и речено, а није први пут, јер се то већ дешавало и раније на другом месту, неки напад изненадне побожности и аскетизма кога раније није било. Постоји и објашњење, да је то речено због оних верника који нису литургијски, да не би искористили и причестили се после два дана(?!) али управо су одбили и понеке "литургијске" од Чаше. Поставља се питање: "Да ли познајеш своју паству"?. Наравно, ова дискусија је међу нама, људи који су црквени, ово не износим ван Цркве.  Једна теолошка дискусија и критика наше неозбиљности, односно неозбиљности појединаца. Да ли ће то нешто променити, можда и неће, само причамо!?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, ИВАН KARINGTON рече

Постоји и објашњење, да је то речено због оних верника који нису литургијски, да не би искористили и причестили се после два дана(?!) али управо су одбили и понеке "литургијске" од Чаше.

Pa da. Fidei Defensor, da se ne desi slučajno da nakon ovog "šverca", neko ko nije baš pravi liturgijski vernik uspe da se "prošvercuje" u Carstvo. Bolje to rešiti na terenu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Broken рече

Prva reakcija kad sam juče ovo pročitao bila je gnev. Druga reakcija je bila pomisao- ovo nije moja crkva. Verujem da može svakako da se shvati i da sam ja možda stvarno izgubio vezu i osećaj za istinsko hrišćanstvo ali strašno me odbija u poslednje vreme nešto što meni liči na porobljavanje nekim novim zakonom..."pravoslavnim" pravilima, formama. Nekad mi sve izgeda kao da smo fariseji. Imamo zakone ii držimo ih a Boga ne prepoznajemo. Hristos došao da te oslobodi i zove te da mu pristupiš a ovamo pitanje da li nisi jeo i pio tri dana. A u materinu ! Kakav je to duh ? Jel to Utešitelj ?

Cak ovde uopste nije u tome stvar. Radi se o TRUDNICI - koliko mora da bude skamenjen covek koji bi terao trudnicu da se drzi strogog posta?

"Idite i naucite sta znaci 'milosti hocu, a ne zrtve'"... samo nema ko da cita, izgleda...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ИВАН KARINGTON рече

Да, управо тако и јесте тако рекао, да не могу да се причесте у прву среду, мислим да сам био децизан. Иако је добар лик, веома неозбиљно са његове стране и сваког ако тако поступа, а можда му је тако и речено, а није први пут, јер се то већ дешавало и раније на другом месту, неки напад изненадне побожности и аскетизма кога раније није било. Постоји и објашњење, да је то речено због оних верника који нису литургијски, да не би искористили и причестили се после два дана(?!) али управо су одбили и понеке "литургијске" од Чаше. Поставља се питање: "Да ли познајеш своју паству"?. Наравно, ова дискусија је међу нама, људи који су црквени, ово не износим ван Цркве.  Једна теолошка дискусија и критика наше неозбиљности, односно неозбиљности појединаца. Да ли ће то нешто променити, можда и неће, само причамо!?

Pa naopako je opet uradio. Duzan je da objasni sve, a ne da dovodi u vecu zabunu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Поуке.орг инфо рече

Svejedno, opet je skroz pogresno postupio. Samo je vise zbunio sve ljude - Trimirje nikad i apsolutno nikad ne moze da bude uslov za pristupanje Svetinji.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Pa da. Fidei Defensor, da se ne desi slučajno da nakon ovog "šverca", neko ko nije baš pravi liturgijski vernik uspe da se "prošvercuje" u Carstvo. Bolje to rešiti na terenu.

Tragicni uzas, ali upravo je to u pitanju...

Подели на овим сајтовима

Неко је лепо рекао да би могло бити баш великих изненађења у Царству Божјем,мисли се на потенцијалне становнике Царства.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Paradoksologija рече

Nego, i mene su pre 4 godine propitivali da li sam držala trimirje pred pričešće, ali pošto sam pokazavši na stomak rekla da sam u osmom mesecu visoko rizične trudnoće, progledali su mi kroz prste što sam samo postila na vodi :0205_whistling:

Тај што те пропитивао вероватно није ни држао тримирје јер да јесте не би имао воље да од јутра филозофира на дверима :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...