Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, kopitar рече

Nema kolektivne odgovornosti ...a ako si teolog moraš ljudima reći istinu. Priznaješ li ili ne sakramente , svećenstvo i euharistiju katolicima ili ne.

Проблем није дефинисан на нивоу ПЦ, питам се како можеш да им признаш било шта од тога а да не признајеш да су цркве у јединству. Мислим да РЦ има низ искривљених учења која је удаљава од апостолске вере али је задржала апостолско прејемство стога бих признао крштење. Евхаристију не бих због трансупстанцијације и бесквасног хлеба.  Мада знаш и сам да је о овоме немогуће размишљати на овај начин нити утврдити неку тачност него је потребна саборна одлука која се више темељи на тој саборности него на некој логици. Заиста тешко питање, опет верујем да Бог уколико жели може деловати у тајни када и како он хоће да га ми не можемо ограничити. Нека свако остане у ономе у чему је рођен и призван, често сам саветовао католике да иду у своју цркву и да се тамо причешћују када су ме понешто питали о вери нисам их упућивао у православље.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

А после га испрозивао јеретиком. 

Učenja je isprozivao I dao je teološke argumente za to. Tako čine ozbiljni ljudi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Taj isti Marko što je celivao ruku papi?

Тај исти Марко није живео 1870. То јест није љубио непогрешивом папи...:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Trifke рече

Na ovo ti mogu samo odgovoriti da van Pravoslavne crkve po onome sto nam je otkriveno nema spasenja i da van njenoga okrilja niko se nemoze spasiti. Govoriti o spasenju raznih grupa ljudi u njihovim kontestima zivljenja je problematicno.

Znaci moji su osudjeni na propast?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, damsoyu рече

Znaci moji su osudjeni na propast?

Ako budeš slušao ove hejtere a ne I svog parohijskog sveštenika koji ti je već rekao sve, onda ćeš se I dalje brinuti oko stvari koje ti nisu za brigu.

Bog je taj koji odlučuje o spasenju.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Рапсоди рече

Тај исти Марко није живео 1870. То јест није љубио непогрешивом папи...:smeh1:

Nepogrešivom papi niko celivat ruku ne može ni kad bi htio jer takav nigdje ne postoji.

Postoji samo nezabludivost papinskih odluka proglašenih ex cathedra.

http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/239-nepogreivost-pape/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Papina_nezabludivost

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ivan Marković рече

@Trifke, srećno. Ja moram  na raspravu sa adventistima. 

Da I'm propovedaš o stvorenoj blagodati kao pravoslavno učenje? Nemoj molim te može neko da poveruje da se razumeš u materiju I da ih odbiješ od pravoslavlja, pošto će pomisliti da govoriš pravoslavna učenja.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, damsoyu рече

Da li ce mojim bliznjima Isus uskratiti spasenje SAMO zato sto su clanovi RKC, a ne slazu se sa mnogim dogmama RKC(konkretno ni sa dogmom da Isus papa treba da vlada svom Crkvom,niti da je bezgresan,niti smatraju PC odijeljenom...)?

Ne vidimm razloga zasto se nbi i formalno prikljucili crkvi. Bez crkvenih tajni spasenja nema. Oni su po meni kao i Kornelije. jednostavno odu u Pravoslavnu crkvu i sve se zavrsi jednostavno

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Nepogrešivom papi niko celivat ruku ne može ni kad bi htio jer takav nigdje ne postoji. Postoji samo nezabludivost papinskih odluka proglačenih ex cathedra.

Само толико. Плус actus purus Томе Аквинског

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ako budeš slušao ove hejtere a ne I svog parohijskog sveštenika koji ti je već rekao sve, onda ćeš se I dalje brinuti oko stvari koje ti nisu za brigu.

Bog je taj koji odlučuje o spasenju.

Nema tu druze moj hejtera vec ono sto je Istina i sta nije Istina. Nema vece ljubavi od nje. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da I'm propovedaš o stvorenoj blagodati kao pravoslavno učenje? Nemoj molim te može neko da poveruje da se razumeš u materiju I da ih odbiješ od pravoslavlja, pošto će pomisliti da govoriš pravoslavna učenja.

Одј..и, лажљивче. Или цитирај где сам ја говорио о створеној благодати, као нечему што није јерес Срам те било, клеветниче

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Не постоји невидљиво јединство са ПЦ. Ако немате јединство у Чаши, нисте у јединству. Дакле, или сте у евхаристијском јединству или ни у каквом.

Ревнитељу без разума. Срби у време Душана су отишли у пакао? Македонци данас иду у пакао? Ко од Антиохијаца или Јерусалимљана иде у пакао? Не млати безвезе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Nema tu druze moj hejtera vec ono sto je Istina i sta nije Istina. Nema vece ljubavi od nje. 

Ti nisi hejter, ti govoriš od srca tvog, tako veruješ ali ti ne pada na pamet da se smeješ kad neko spomene propast pape I milijardi ljudi oko njega kao  što to čine Marković I company.

Ti si jednostavno drugačiji tip čoveka, vidi se po onome kada se iskeziš, ne keziš se na spomen tuđe propasti recimo....

Tako da sam mislio da znaš na koga mislim.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

На твоју жалост, ја сам прочитао довољно. Тома је јеретик који не разликује Суштину и Енергије. Тиме се његово учење саображава Варлааму и Акиндину. 

Не могу да верујем колико лупаш... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...