Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Onaj ko to radi zar ne osuđuje onda druge, da su primili u Liturgijsku zajednicu nekrštene mirjane I sveštenike koji nisu kršteni I samim tim nemaju ni tajnu sveštenstva I jedne puste Čaši a druge puste da drže Čašu da I sami piju iz nje I drugima da je daju ?

To je meni van pameti. Zamisli nekršten sveštenik ti služi Liturgiju?

Па то ти је хаос зато се и не може ништа дефинисати. Мора се одредити у ком статусу су две цркве тј. односу. Ако једна другу екскомуницирају као јеретичке како могу признавати тајне( мада је било и тога у историји), ако нису у потпуном јединству могу ли бити у делимичном итд. неразрешива дилема....Да ли ићи линијом исповедања или прејемства итд.....

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije komplikovano nego je realno.

Ako je u pravoslavnom svetu praksa da se RIMOKATOLICI PRIMAJU samo sa odricanjem od učenja ili pomazanjem onda je sve drugo greh.

Zašto greh. Zato što prvo de fakto I de jure priznaje svetu tajnu krštenja koju je ustanovio sam Gospod Isus Hristos I koja je Hristova tajna po sili a ne po tome kako popa hoće.

Dakle?

I kod nas je to isto kao u RPC, bez ponovnog krštenja:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ako je u pravoslavnom svetu praksa da se RIMOKATOLICI PRIMAJU samo sa odricanjem od učenja ili pomazanjem onda je sve drugo greh.

Zašto greh. Zato što prvo de fakto I de jure priznaje svetu tajnu krštenja koju je ustanovio sam Gospod Isus Hristos I koja je Hristova tajna po sili a ne po tome kako popa hoće.

Dakle?

Neznam sta da ti kazem sem da i sam znas da kod nas vlada prilican haos u nekim stvarima. Ja sam se nadao da ce ovo na Kritu da resi makar neke stvari ali kao sto i sam znas nista od toga. Bitno je da njihovi svestenici kada se obrate ne mogu da sluze i da moraju biti opet rukopolozeni. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Trifke рече

Pogresno razumes stvari. Moglo bi se reci pa i ti jadni arijanci sta su oni razumeli pa u pitanju je bilo samo jedno slovo u ispovedanju ali kao sto znamo iz crkvene istorije nije bas tako. Moglo bi se reci i da je formalna stvar pricestiti se samo hlebom ili i vimom i hlebom ali nije. Moglo bi se reci i da je formalno to sto je Kain prineo polodove zemlje umesto plodove stada ali nije bilo. Ne postoji ucenje crkve koje je formalno i bez posledica u zivotu. To sto mi ne vidimo i ne prepoznajemo  posledice to ne znaci da one ne postoje. To samo znaci da nismo jos dopreli na tu duhovnu visinu. 

Da uskratice im Isus casu zato sto dolazi iz RK ruke kao sto i iz Protestantske ruke. 

По мом разумевању, из овога се могу извући само два закључка: 

- или спасења нема ван причешћивања у Цркви, што значи да су верници РКЦ (као уосталом и сви који не учествују у Чаши ПЦ) осуђени на пропаст,

- или спасења има ван причешћивања (не улазећи у овом конкретном посту у евентуалне услове под којима је то могуће, јер очито да није иста позиција неког ко је рођен, одгајан и живи као будиста и неког ко је провео живот у православној средини).

Наравно, за потребе разговора занемаримо чињеницу да је спасење тајна о којој човек не може донети закључке, што у сваком случају стоји као чињеница.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Neznam sta da ti kazem sem da i sam znas da kod nas vlada prilican haos u nekim stvarima. Ja sam se nadao da ce ovo na Kritu da resi makar neke stvari ali kao sto i sam znas nista od toga. Bitno je da njihovi svestenici kada se obrate ne mogu da sluze i da moraju biti opet rukopolozeni. 

Gde moraju biti opet rukopoloženi?

• Хахаха 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Овако бива када се људима повере небеске ствари, да ли ће наћи Син Човечији веру на земљи када дође, има сви колективно да награбусимо......

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Овако бива када се људима повере небеске ствари, да ли ће наћи Син Човечији веру на земљи када дође, има сви колективно да награбусимо......

Подсећа можда мало на ситуацију када би човек оставио деци да обаве неки посао док он буде одсутан неко време :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Nema kolektivne odgovornosti ...a ako si teolog moraš ljudima reći istinu. Priznaješ li ili ne sakramente , svećenstvo i euharistiju katolicima ili ne.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle?

У православном свету НИЈЕ пракса САМО то што си рекао. Не барониши, ВСБ

Подели на овим сајтовима

Srecan nam pomen Sv. Marka Efeskog!

Нека нико не господари у нашој вери - ни цар, ни епископ, ни лажни сабор, нити ико други, него само - једини Бог, Који нам је и Сам и кроз Своје ученике предао ту веру!(Св.Марко Ефески)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Срђан Шијакињић рече

Подсећа можда мало на ситуацију када би човек оставио деци да обаве неки посао док он буде одсутан неко време :)

Би шта би. Шта да се ради:sunce:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

У православном свету НИЈЕ пракса САМО то што си рекао.

Baronišeš ti jer upravo zato što NIJE SAMO praksa to što se primaju bez pomazanja I krštenja ukazuje da PRAVOSLAVNI SVET priznaje svetu tajnu Krštenja Rimokatoličkom svetu.

Ali ti si baron pa ne želiš da razumeš zbog zlobe a ne kapaciteta.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

По мом разумевању, из овога се могу извући само два закључка: 

- или спасења нема ван причешћивања у Цркви, што значи да су верници РКЦ (као уосталом и сви који не учествују у Чаши ПЦ) осуђени на пропаст,

- или спасења има ван причешћивања (не улазећи у овом конкретном посту у евентуалне услове под којима је то могуће, јер очито да није иста позиција неког ко је рођен, одгајан и живи као будиста и неког ко је провео живот у православној средини).

Наравно, за потребе разговора занемаримо чињеницу да је спасење тајна о којој човек не може донети закључке, што у сваком случају стоји као чињеница.

Na ovo ti mogu samo odgovoriti da van Pravoslavne crkve po onome sto nam je otkriveno nema spasenja i da van njenoga okrilja niko se nemoze spasiti. Govoriti o spasenju raznih grupa ljudi u njihovim kontestima zivljenja je problematicno. Znam sigurno da se niko bez pokajanja nece spasiti i da nema drugog imena pod kojim bi se spasli pod nebom osim imena Isusa Hrista. Postoji i kod apostola Pavla ovo: Rom 2:12 Jer koji bez zakona sagriješiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagriješiše, po zakonu će se osuditi Prva tri poglavlja poslanice Rimljanima upravo govore o tome da je sav svet kriv Bogu i da je svima potreban Hristos. Bas ovih dana se kod nas cita knjiga Gospode ime ti je Ljubav od Sv Jovana Kronstadskog i on jasno kaze da ko ne pristupi crkvi nema pasenja bez obzira na sve i da sva dobra dela nisu dobra dela. U Lestvici nalazimo slicno a i kod drugih otaca.  Tu se cesto govori kao kontra argument da ce Bog suditi po delima ali: John 6:28 A oni mu rekoše: šta ćemo činiti da radimo djela Božija?
John 6:29 Odgovori Isus i reče im: ovo je djelo Božije da vjerujete onoga koga on posla.
itd  da ne ulazim u celu raspravu o delim i nacinu spasenja. 

Neznam koliko sam bio jasan? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...