Jump to content

Коме смета мало пристојности и културе на форуму ???

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Срђан Шијакињић рече

Иако ми се понекад не допада приступ о. Зорана, мислим да је његово писање и писање Тањира и разних анонимних делова есцајга на форуму неупоредиво, зато што о. Зоран пише под правим именом и презименом и додатно, што сви све податке о њему знамо. На тај начин он као залогу за своје речи (какве год биле) ставља свој научнички и свештенички углед, за разлику од мене, тебе и многих других који - теоретски, када бисмо хтели - можемо да причамо шта хоћемо, а да никакве последице ван форума не сносимо.

Не покушавам да оправдавам увредљиве речи које изговори било ко, па ни о. Зоран, будући да се и сам трудим да не вређам било кога, само покушавам да кажем да је једна ствар кад у оквиру озбиљне теме, у току озбиљне дискусије неко претера, а друга када се неки анонимни тип, који пише као да је трол, појави и почне да држи проповед.

Tacno Srki, meni je smijesno kad neko totalno anoniman ocekuje od oca Zorana da se on ponasa kako njemu odgovara. Meni je juce jedan trol rekao da on govori vatreno kao apostoli, hahahahah ili da me treba odvojiti od case zbog kontarcepcije, hahahahh( kao da ga je Muramusa klonirao posle ovog predavanja od M.P).

Problem vecine foruma, a narocito religijskih je da se skoro sve teme vezane za teologiju i svakodnevni hriscanski zivot dosta brzo iscrpe sto mozemo da vidimo po broju teologa koji su nekada pisali na ovom forumu. Zatim dobar dio tih pitanja ne interesuje vecinu vjernika, kao sto ih ne interesuju ni naucne teme, izuzev odedjenih ekonomskih, politickih i socijalnih pitanja sto je u redu.

Ostaju razbibriga teme, koje su dobre za opustanje i koje dominiraju forumom, narocito po kvantitetu komentara. Razbibriga teme su odlicne narocito ako zezanje i smijeh u granicama pristojnosti cine da se ljudi osmjehnu ili malo zagriju u dusi. 

Подели на овим сајтовима

Da vi ja recem nešto vi sabllaznjivi...

Sta ste došli da vidite na dogmarskim temama ako vidite samo teske reči koje vas zgrozavaju?

Sa vasim znanjem drugo i niste došli da vidite, osim da budete u rijalitiju ako ste samo te reci videli.

Kaze Isus: Sta ste dosli da vidite kod Jovana u pustinji? Coveka u meke haljine obucenog? Takvih u mekim haljinama imate po salonima i dvorovima vašim.

A Jovan ne beše sazdan od tog bontona, nego vice: Pokaj se rode zmijski i kurvarski.

Necete ni ovo razumeti el da?

Ali vazno da ste potegli dogmatski bonton.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ronald рече

Ostaju razbibriga teme, koje su dobre za opustanje i koje dominiraju forumom, narocito po kvantitetu komentara. Razbibriga teme su odlicne narocito ako zezanje i smijeh u granicama pristojnosti cine da se ljudi osmjehnu ili malo zagriju u dusi. 

:dobro:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Nebojš.a рече

Šta si ovim hteo, da ilustruješ pristrasnost ili da oponiraš?

Samo da ti kazem, svi te vidimo i sa tim zavrsavam dalju raspravu, jer vucem rep onda a to ne zelim.

U dogmatici nema pristrasnosti zato jer je dogma nesto od cega ne bi trebalo da se odstupa.

Na dogmatskim temama ako nekome zameras moras dokazati njegovo odstupanje.

Ti kapacitet za to nisi, prema tome dosao si da vojerises a da pri tom ne razumes radnju koju posmatras. Sada shvatas zasto ti voajerises i sablaznjavas se nad radnjom dok je nekome drugome prepricavas?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ђорђе Р рече

Поготово на догматским темама треба да буде највише труда и љубави, а не омаловажавања, грубости према саговорницима. Замисли да се овако воде екуменски разговори, како се води унутарправославни дијалог. Стварно не могу да разумем овакав став. Изгледа пошто више не смемо да омаловажавамо неправославне, јер није у моди, онда хајде да омаловажавамо православне, јер је у моди.

Поштовање саговорника је предуслов било каквог разговора.

Matt 23:13 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvorate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli.
Matt 23:14 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni.
Matt 23:15 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe.
Matt 23:16 Teško vama vođi slijepi koji govorite: ako se ko kune crkvom ništa je; a ko se kune zlatom crkvenijem kriv je.
Matt 23:17 Budale slijepe! šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti.
Matt 23:18 I ako se ko kune oltarom ništa je to, a koji se kune darom koji je na njemu kriv je.
Matt 23:19 Budale slijepe! šta je veće, ili dar, ili oltar koji dar osveti?
Matt 23:20 Koji se dakle kune oltarom, kune se njim i svijem što je na njemu.
Matt 23:21 I koji se kune crkvom, kune se njom i onijem koji živi u njoj.
Matt 23:22 I koji se kune nebom, kune se prijestolom Božijem i onijem koji sjedi na njemu.

Matt 23:23 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što dajete desetak od metvice i od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu i milost i vjeru; a ovo je trebalo činiti i ono ne ostavljati.
Matt 23:24 Vođi slijepi koji ocjeđujete komarca a kamilu proždirete.
Matt 23:25 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što čistite spolja čašu i zdjelu a iznutra su pune grabeža i nepravde.
Matt 23:26 Fariseju slijepi! Očisti najprije iznutra čašu i zdjelu da budu i spolja čiste.
Matt 23:27 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što ste kao okrečeni grobovi, koji se spolja vide lijepi a unutra su puni kostiju mrtvačkijeh i svake nečistote.
Matt 23:28 Tako i vi spolja se pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.
Matt 23:29 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zidate grobove prorocima i krasite rake pravednika,
Matt 23:30 I govorite: da smo mi bili u vrijeme svojijeh otaca, ne bismo s njima pristali u krv proroka.
Matt 23:31 Tijem samo svjedočite za sebe da ste sinovi onijeh koji su pobili proroke.
Matt 23:32 I vi dopunite mjeru otaca svojijeh.

Evo nesto o cemu bi mogao da razmisljas. Bas me zanima da li ,po tvojim kriterijumima, je ovo pristojno i tolerantno? Samo da zans ima jos dosta toga u NZ i od Gospoda i od apostola. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

I čuveni lupač naopačkih palčeva je tu!!!

Bravo Vojvodo! Ajd lupi još par komada

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Naučiću da cenim, a sve više cenim, ljude koji se ne foliraju i ne pretvaraju, ako ti ga zabodu...zabodu ti ga spreda da vidiš..ako te nazovu govnetom, to i misle, ali posle imaju herca da se izvine bar postupcima

Ajde živite malo!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Пре 15-20 година није било интернета, није било форума, људи су разговарали очи у очи, на скуповима, саборима или телефоном. А још у древнија доба није било ни телефона, па су писма и ретки сусрети били једина прилика да се нешто размени и да се мало промешају карте.

Колико ја знам и колико сам читао, а јесам, оно што су свети оци (да њих узмемо као најбољи и најсветлији пример) радили на црквеним саборима и писали у писмима против својих противника је мала маца за најгоре ствари које сте видели на било којој теми о. Зорана.

Зато седите доле и пустите романтику ...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Драшко рече

Naučiću da cenim, a sve više cenim, ljude koji se ne foliraju i ne pretvaraju, ako ti ga zabodu...zabodu ti ga spreda da vidiš..ako te nazovu govnetom, to i misle, ali posle imaju herca da se izvine bar postupcima

Ajde živite malo!

:bighug:  :navijanje::navijanje::navijanje:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Брка Жарковачки рече

Зато седите доле и пустите романтику ...

Сачувај нас Боже романтике. 

Ко се саблажњава не иде у финале. Ал не морамо ни брата саблазнити а избеђи ситуацију у којој онај који се лако саблажњава поставља стандарде. Живот је уметност!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Trifke рече

Evo nesto o cemu bi mogao da razmisljas. Bas me zanima da li ,po tvojim kriterijumima, je ovo pristojno i tolerantno? Samo da zans ima jos dosta toga u NZ i od Gospoda i od apostola. 

Ово није дијалог и разговор, него осуда негативних појава.

То што се неко јавно свађа, вређа саговорника, то је ствар њега и његовог саговорника. Ја бирам да не будем публика у уличној, пијачарској свађи. Коме је занимљиво, и кога то испуњава, нека слободно чита, посматра, навија.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Ал не морамо ни брата саблазнити а избеђи ситуацију у којој онај који се лако саблажњава поставља стандарде.

Времену у ком живимо и окружењу паше да буде мало саблазни. И на форуму и у животу. Ја се понекад толико умртвим да једва дочекам да ме неко саблазни - легне ми ко будали шамар!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ђорђе Р рече

Ово није дијалог и разговор, него осуда негативних појава.

То што се неко јавно свађа, вређа саговорника, то је ствар њега и његовог саговорника. Ја бирам да не будем публика у уличној, пијачарској свађи. Коме је занимљиво, и кога то испуњава, нека слободно чита, посматра, навија.

Pogledaj sve Isusove razgovore i dijaloge pa mozda naucis da kada su stvari vere u pitanju onda nema milosti. Pogledaj Jovana Krstitelja. Kako bi ti nazvao osudu negativnih pojava? Razgovor? Dijalog?...

Niko tebe ne tera da citas ista od tih stvari ali prestani da pricas o onome usta se ne razumes a prvenstveno o necinu dijaloga na temama o veri. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Niko tebe ne tera da citas ista od tih stvari ali prestani da pricas o onome usta se ne razumes a prvenstveno o necinu dijaloga na temama o veri. 

Да ли се овако води и екуменски дијалог? Не води се. Ако је ово нормално, како кажеш, онда екуменски дијалог није нормалан? Онда су у праву артемијевци, старокалендарци, "истински православни", и друге секте?

Ако желиш да престанем да причам, стави ми бан, или ме натерај на други начин. Дуго сам ја на форумима, и испратио сам много дијалога, где аргументи нису омаловажавање саговорника, проглашавање неистомишљеника незналицама...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...