Jump to content

Сличности Срба и Викинга

Баба

Препоручена порука

Baš gledam ovih dana 4. sezonu Vikinga. Onako, nije loša serija ali nisam oduševljen.

Primetio sam jednu stvar,muž i žena 'ladno pozovu nekog trećeg da im se pridruži...znate već u čemu. Njima je to normalno, kao vid gostoprimstva na primer. :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 64
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 2 минута, Broken рече

Baš gledam ovih dana 4. sezonu Vikinga. Onako, nije loša serija ali nisam oduševljen.

Primetio sam jednu stvar,muž i žena 'ladno pozovu nekog trećeg da im se pridruži...znate već u čemu. Njima je to normalno, kao vid gostoprimstva na primer. :)

Imas instancanu moc zapazanja, Pimecujem! :))):cheesy3::0205_whistling:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Православни Србин рече

Е знао сам, одувек сам волео да читам Хогара страшног, знао сам да ту има нешто више. :D

Шалу на страну, али Срби и Викинзи и Срби и Келти заиста имају многе сличности. Ето, причао ми је један човек што је био у Шкотској, каже да су исти ко Срби-гостопримљиви, шаљивџије, такође су тврдоглави и инаџије ко ми. А воле и да попију.

Тако да, има нека тајна веза.

Има код Црњанског у "Ембахадама", беше и факсимил те мапе коју је скицирао; дакле, викендом је Милош као службеник-аташе за штампу наше "ембахаде" у Лондону, е да би направио неку врсту "отклона" од "вуненог времена" у које се тадашња Европа "ушушкавала", обичавао да седне на воз "ка северу" и једноставно да се вози, пијуцка и посматра пределе кроз које воз пролази и упоређује их са мапама...

Те тако на једном месту каже (а то издање које сам читао је и имало факсимил скице коју је "нарисао" у вагон ресторану, скице неких предела):

“Ево каква сам имена налазио у археологији Шкотске, Енглеске, Ирске и Велса у келтска и античка времена, и на античким географским картама британских острва: Liig (Љиг), Varar (Вардар), Cethen (Цетина), Drem (Дрим), Murav (Морава), Limina (Лим), Boyan (Бојана), Derwent (Дерванта), Thamesis (Тамиш), Don (Дон), Ultava (Влтава)… И за основца у археологија ова имена морају бити запрепашћујуће славофона… На пример: Liig, у старовелшком језику је протумачено као утока реке која је блатна. “

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Милан Ракић рече

Има код Црњанског у "Ембахадама", беше и факсимил те мапе коју је скицирао; дакле, викендом је Милош као службеник-аташе за штампу наше "ембахаде" у Лондону, е да би направио неку врсту "отклона" од "вуненог времена" у које се тадашња Европа "ушушкавала", обичавао да седне на воз "ка северу" и једноставно да се вози, пијуцка и посматра пределе кроз које воз пролази и упоређује их са мапама...

Те тако на једном месту каже (а то издање које сам читао је и имало факсимил скице коју је "нарисао" у вагон ресторану, скице неких предела):

“Ево каква сам имена налазио у археологији Шкотске, Енглеске, Ирске и Велса у келтска и античка времена, и на античким географским картама британских острва: Liig (Љиг), Varar (Вардар), Cethen (Цетина), Drem (Дрим), Murav (Морава), Limina (Лим), Boyan (Бојана), Derwent (Дерванта), Thamesis (Тамиш), Don (Дон), Ultava (Влтава)… И за основца у археологија ова имена морају бити запрепашћујуће славофона… На пример: Liig, у старовелшком језику је протумачено као утока реке која је блатна. “

Да, има и келтско божанство Луг, што је такође веома присутан топоним на нашим просторима. Тиме се бави и текст који сам поставио на претхофној страни. Било је на Растку одличних текстова о тој теми (везама Срба и Келта) али нешто не може да се отворе, изгледа да са тим сајтом нешто није у реду.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Broken рече

Има у тој серији и мало ововременске пропаганде. Натегли су ту међу Викинзима и гејеве и свингерај, све по мало.

Но оно што је истинито јесте да су жене били ратници, равноправно са мушкарцима.

Тако рецимо када су Срби и Авари опседали Цариград, како пише Британика, негде око 400 и неке, Грчиће на зидинама је изненадила једна чета жена ратника, која је успела да се испне. И док су се они начуђавали од куд жене на зиду, оне су их лепо натенане искасапиле. Тек кад су видели да је ђаво однео шалу кренули су да се боре с њима. Византијски однос према женама, који се преко хришћанства пренео и на културу Европе, је близак ономе какав је и данас на Блиском истоку. Викизи, Словени и Германи, и други Јевропљани нису тако гледали на жене.

Код нас Срба је ово мало помешано. Имамо јак утицај византије преко религије, али имамо и наших неких испада, који су заправо одлика тог народног ајдучког(викиншког) менталитета, тако рецимо имамо Милунку Савић и Чучук Стану, и читав низ жена бораца(мислим правих бораца, не ових савремених боркиња).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жељко рече

Има у тој серији и мало ововременске пропаганде. Натегли су ту међу Викинзима и гејеве и свингерај, све по мало.

Но оно што је истинито јесте да су жене били ратници, равноправно са мушкарцима.

Тако рецимо када су Срби и Авари опседали Цариград, како пише Британика, негде око 400 и неке, Грчиће на зидинама је изненадила једна чета жена ратника, која је успела да се испне. И док су се они начуђавали од куд жене на зиду, оне су их лепо натенане искасапиле. Тек кад су видели да је ђаво однео шалу кренули су да се боре с њима. Византијски однос према женама, који се преко хришћанства пренео и на културу Европе, је близак ономе какав је и данас на Блиском истоку. Викизи, Словени и Германи, и други Јевропљани нису тако гледали на жене.

Код нас Срба је ово мало помешано. Имамо јак утицај византије преко религије, али имамо и наших неких испада, који су заправо одлика тог народног ајдучког(викиншког) менталитета, тако рецимо имамо Милунку Савић и Чучук Стану, и читав низ жена бораца(мислим правих бораца, не ових савремених боркиња).

Овај повијесно део кацсе учио, Ваца био прехлађен

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Ја знам само једну - lego. 

Na norveskom granica-granica. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 12 часа, Жељко рече

ragnar-lothbrok-vikings-wallpaper-1024x5

Викинзи су стврили руску државу. Из Руриковића фамилије су били први руски кнежеви. Каже се да је управо реч РУС која је после постала име за руску нацију и државу, било име тог викиншког огранка који је Волгом крстарио од Балтика до Цариграда.

Срби и Руси с браћа, то не морам да објашњавам.

Елем, и Срби су себе звали Русима, тј РАШ-анима, баш онако како Амери данас зову Русе(РАШАН). Кажу по реци Рас, јесте, супер, али одакле реци Рас баш то име. Није него, Срби су имали Рашке и пре реке Рас, и где год дођу дају реци име Рас а своју државу назову Рашка.

Углавном, да не давим постоји симбиоза Викинга и Словена, и постојала је од почетка.

Рецимо врховни бог Викинга је ОДИН, први, Једини, Руси кажу број један=ађин, тако изговарају данас, а пишу ОДИН.

О симбиози Руса и Викинга нема потребе да причам, јер сва руска историја сведочи томе у прилог. Скоро сваки познатији град има споменик у виду ДРАКАРА, чувеног викиншког брода.

Викинзи нису били нација, ако неко мисли да су то били неке од скандинавских нација, вара се. Они су социјална групација, скуп разних народа и племена,  удружена у једној вери-религији, обавезана заветом. Стално у покрету и хајдуковању и са израженом ратничком митоманијом. ВАРјаг значи у преводу заветник. Користилу су Руне као писмо, које се помиње у житију Светог Кирила и Методија, када се каже "А Словени писаху цртама и резама, којима и гатаху". Руне су били двослов, два слова. Онако како код нас бабе изговарају поједина слове( Бе, Ве, Ге, Де, Ђе).

Ilya-Repin-Reply-of-the-Zaporozhian-Coss

Исте руне су користили и Словени и Викинзи и касније поједина германска племена.

Чувени је био викиншки обичај напијања до бесвести. Оно што су Срби и Руси задржали до данас. Арапски путописац, сведочи о једном таквом култном напијању негде у Русији, а поводом смрти неког истакнутог викинга, које је трајало три дана без престанка, као данас код нас на славама (ТРИ ДАНА ЛУМПОВАЊА). А ми се питамо што се Срби и данас напијају на ДАЋАМА и зашто слава мора да има продужетке од неколико дана.

78fb3720-d8a8-4c1d-afde-81aeb08b3c86.jpg

Први викиншки манастири на Светој Гори су заправо били први руски манастири - Русик данас Св. Пантелејмон. Варјази или руски викинзи су били војна гарда византијских царева све до појаве оклопника, а то је нека три века.

Да, викинзи су живели у Византији, одатле су пренели православље на северне обале Црног мора, па све до Балтика. Мада има неких историчара који тврде и да су први насељеници Гренланда писали управо ћирилицом Светих Кирлила и Методија. Што значи и први Исланђани.

Последњи заједнички светац православне и католичке цркве је био викинг Новгорођанин, свети  Олаф, који је из Новгорода отишао у Скандинавију да шири хришћанство где је погинуо.

Sveti-Olaf-f1.jpg

Према заступљености викиншког  гена ХГ2 Срби спадају међу прве народе у Европи са 49% док рецимо севрени Швеђани имају 48%.

Дакле, неслога, пијанство, хајдуковање, заветовање и оданост култу, омиљено секирче којим се код нас још деца играју, култ госта, ок то имају сви народи Европе, али немају да олако примају у своје редове било кога без обзира на његов језик и расу, име РАС, ратничка митологија као једина прихватљива историја(САГЕ), ратоборност и генетика.

Варјагићи су Српско племе из Померије, Расен је полуострво Словенско :-)
Код нас имаш потомака Нормана, али то су већином Дробњаци! 
Ако те то занима онда треба поћи од ДНК генетичке генеалогије, па види колико тих "нормана" имаш код Руса.

Ја ето знам да сам R1a1 Z280 L1280 
Славим светог Аврамија Затворника:

R1a-Z280

Z280 је друга грана која је карактеристична за словенске, али и за балтичке народе. Најзаступљенија је на простору који обухвата источну Пољску, Белорусију, северну Украјину и западне и северне делове Русије у граничним областима према Украјини, Белорусији, и балтичким земљама, где у одређеним областима достиже учесталост и преко 30%. Има више подграна, од којих се као највеће истичу Z92, и поготово CTS1211. Обе су заступљене и међу словенским и међу балтичким народима, са тим што је Z92 ипак нешто заступљенија међу балтичким, а CTS1211 међу словенским народима. Припадници ове гране се на овим просторима налазе вероватно још од периода Средњедњепарске културе (2700-1900 п.н.е.), која је била део ширег Corded Ware културног хоризонта. Вероватно су били доминантна популација и у каснијем Тшињец-Шошница-Комаров културном комплексу (1700-1200 п.н.е.), који неки аутори везују за Прото-Балто-Словене, а тестирањем једног древног узорка из Немачке утврђено је присуство гране Z280 и у Лужичкој култури (1300-500 п.н.е.). Неколико подграна чини највећи део Z280 код Срба:

L1280, једна од најбројнијих и најраширенијих подграна у Европи, код Срба јој припада велики број родова који славе прилично ретку славу, Светог Аврамија Затворника

Ево ти и "Велесова Књига", има много извора. Несторова Хроника је исто добра...
https://drive.google.com/file/d/0B37_s-FUFG8Uam5JTVBJc2ZSTHM/view?usp=sharing

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Жељко рече

Могуће, али заиста је у то време постојао обичај да се гостопримство према госту показује и тако што му се дају сопствене жене. Е сад не знам код којих је то народа било заступљено, да ли баш код Викинга, али сам читао о томе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Православни Србин рече

Могуће, али заиста је у то време постојао обичај да се гостопримство према госту показује и тако што му се дају сопствене жене. Е сад не знам код којих је то народа било заступљено, да ли баш код Викинга, али сам читао о томе.

ОК, али јесу ли бар питали жене оће ли да служе госта или су пак морале?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...