Jump to content

Узроци растурања Југославије

Препоручена порука

Не треба бити много паметан па закључити да они исти који су је састваили (када су одрадили задатак ) су је и раставили. И шта ту има да се филозофира. 

Мислим можемо да филозофирамо о Југи, ако немамо преча посла...теме :D  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

1 hour ago, Бранко Авдагић рече

http://www.politika.rs/scc/clanak/395993/CIA-pratila-i-vremensku-prognozu-za-Srbiju

Југославија је напредовала у сваком погледу и постала је конкуренција земљама Запада.

СФРЈ је била веома слаба и далеко од тога да је "напредовала". Не знам колико имате година и да ли се сећате, али 80-те су биле доба великих криза, инфлације/девалвације динара, рестрикција струје, бензина, разних других свакодневних производа (уље, кафа итд).

Била је тотална катастрофа.

А распала се зато што многи више нису желели да живе у њој. Јер је била трула аторитарно-диктаторска творевина.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Toma рече

Komunizam (i njegova "varijanta" zvana socijalizam) je bio truo iznutra.
Kuća sazidana na pesku.
Mada ... mnogima je lepo bilo tada, i sada ... nostalgija progovara.

Ми и дан данас имамо социјализам. Само "вишепартијски".

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Национализам, нерашчишћени рачуни из претходних ратова, економски систем направљен на тренутној ситуацији (између два блока) без икакве идеје шта после кад се та ситуација промени, етатизам, гомила пајсера на челу република - а овај наш је хтео и да изиграва и новог Тита - ратнохушкачки медији у свим републикама...вероватно је било и утицаја са стране, али оваква држава би се у сваком случају распала. Мада је све могло да се уради без капи крви, као у Чехословачкој. Али није.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

СФРЈ је била веома слаба и далеко од тога да је "напредовала". Не знам колико имате година и да ли се сећате, али 80-те су биле доба великих криза, инфлације/девалвације динара, рестрикција струје, бензина, разних других свакодневних производа (уље, кафа итд).

Била је тотална катастрофа.

А распала се зато што многи више нису желели да живе у њој. Јер је била трула аторитарно-диктаторска творевина.

Тако се и ради кад се задужиш преко мере, стегне се ремен. Југа је била сан снова за ово данас!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

Југа је била сан снова за ово данас!

Ово данас је буђење посла сна снова...:ani_biggrin:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Бранко Авдагић рече

Тако се и ради кад се задужиш преко мере, стегне се ремен. Југа је била сан снова за ово данас!

Само један пример - у СФРЈ је био забрањен увоз рачунара из иностранства. Ми смо тада морали да шверцујемо рачунаре да би могли да нешто учимо и радимо.

Сан снова била је само зато што није било ратовања и оволике мржње у и међу народима. Иначе је била жива катастрофа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То је можда разумљива, али погрешна фиксација у нашем народу. Тражимо нешто добро, неки ослонац, идеју... У овом бесмислу то је заиста неопходно.

Али то није СФРЈ. Чак ни "идеализована"...

То је била држава у којој си могао да завршиш у затвору зато што си "критиковао партију" или читао "погрешну књигу". Тоталитарни казамат.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу, пропала је пре свега јер неки од њених народа никада нису желели да у њој учествују на начин како су учествовали. Затим пропала је јер режим није прихватио транзицију из једног система у други. То су били покретачи распада, којима су, из шароликих разлога вероватно, помогле неке европске земље, а касније и САД. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Било је то једно од дужих времена мира на овим просторима. Мана се може наћи свему па тако и бившој држави, али је у то време остварен велики напредак у свим областима. А мало цензуре не би шкодило ни данас - фарме, велики брат, жутило и разврат на све стране...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

По мом мишљењу, пропала је пре свега јер неки од њених народа никада нису желели да у њој учествују на начин како су учествовали. Затим пропала је јер режим није прихватио транзицију из једног система у други. То су били покретачи распада, којима су, из шароликих разлога вероватно, помогле неке европске земље, а касније и САД. 

Да режим није хтео транзицију никада не би било вишестраначких избора. Школство више никада неће направити тако крупне кораке напред. А о здравству тек да не причамо. Криминал је био на минимуму.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Бранко Авдагић рече

Било је то једно од дужих времена мира на овим просторима. Мана се може наћи свему па тако и бившој држави, али је у то време остварен велики напредак у свим областима. А мало цензуре не би шкодило ни данас - фарме, велики брат, жутило и разврат на све стране...

Мислим да нико не спори да су за време Друге Југославије остварене неке велике и вредне ствари, унапређивање писмености, инфраструктура, спорт, уметност, Генекс, истакнута дипломатска улога у свету, одлична репутација итд. Много је таквих, очигледно позитивних примера... 

Само се поставља питање (у суштини непримерено историјској науци), да ли би српском (па и другим народима) било боље или горе да комунистичка Југославија није постојала, него што јесте. Може се аргументовати да достигнућа Друге Југославије пре свега произлазе из општег напретка света у ХХ веку, позицији између два противника у Хладном рату и других околности које немају везе са самим уређењем, па и да на крају она никако није могла да опстане због унутрашњих тензија... Колико ови аргументи стоје може се дискутовати, али тешко ћемо доћи до неког коначног одговора, чини ми се.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

Може се аргументовати да достигнућа Друге Југославије пре свега произлазе из општег напретка света у ХХ веку

И огромне помоћи са запада, пре свега из САД, да остане "неутрална".

Практично све што је тада направљено било је од њихове финансијске помоћи. Кад су престали да шаљу паре - пукли смо.

Ево само један пример, вест из 1971-е:

Yugoslavia to Get Aid From Western Nations

By Dan Morgan
September 18, 1971

Belgrade, Sept. 17 -- A simultaneous effort by the United States and at least five other Western countries is under way to arrange approximately $600 million in various forms of financial aid for Yugoslavia.

Western diplomats, in defining the purpose and scope of the assistance, make clear that it serves a central Western policy aim of promoting a strong Yugoslavia capable of weathering political pressures after the departure of President Tito from the scene.

They say the economic health of Yugoslavia is a key factor in the country's independence from the Soviet influence and, indirectly, in European relaxation and security.

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/flash/sept/yugo71.htm

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

Мислим да нико не спори да су за време Друге Југославије остварене неке велике и вредне ствари, унапређивање писмености, инфраструктура, спорт, уметност, Генекс, истакнута дипломатска улога у свету, одлична репутација итд. Много је таквих, очигледно позитивних примера... 

Само се поставља питање (у суштини непримерено историјској науци), да ли би српском (па и другим народима) било боље или горе да комунистичка Југославија није постојала, него што јесте. Може се аргументовати да достигнућа Друге Југославије пре свега произлазе из општег напретка света у ХХ веку, позицији између два противника у Хладном рату и других околности које немају везе са самим уређењем, па и да на крају она никако није могла да опстане због унутрашњих тензија... Колико ови аргументи стоје може се дискутовати, али тешко ћемо доћи до неког коначног одговора, чини ми се.

Као што је тадашња Југославија узела неке ствари и од Истока и од Запада, мислим да је то једини рецепт за нау садашњу ситуацију, узети позитивно од свега помало и наравити бољу државу, по српској мери а не ових или оних великих сила. Данас се дословно остварило оно на шта је упозоравао С. Милошевић (иначе криви човек на кривом месту у криво време):

https://www.google.rs/amp/s/facebookreporter.org/2014/03/11/слободан-милошевић-чека-вас-национал/amp/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

Да режим није хтео транзицију никада не би било вишестраначких избора. Школство више никада неће направити тако крупне кораке напред. А о здравству тек да не причамо. Криминал је био на минимуму.

Ако се не варам, први вишестраначки избори су одржани тек 1990. Сад ово узми са резервом, потшто немам могућност да сада гуглам, али Југославији је неколико година пре тога нуђено чланство у ЕЗ и финансијска помоћ, за шта нисмо показали довољно интересовања. Са друге стране, формална транзиција на вишестраначки систем није довела до "клика" у свести режима, који се није одрекао комунизма ни у једном тренутку и приклонио потпуно западном блоку.

За школство и здравство у реду, могао бих да се сложим, док за криминал нисам сигуран. Осим ако не рачунаш да је извожење криминалаца у иностранство током 80-их легитиман начин борбе против криминала. Са друге стране, мислим и да статистике кажу да је на подручју Србије значајно мањи број тешких крив. дела данас него 1990. нпр, иако имамо другачији утисак.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...