Jump to content

Узроци растурања Југославије

Препоручена порука

пре 1 минут, Бранко Авдагић рече

Југославија је била све већи извозник оружја и војне опреме и већ то је био довољан разлог да је се уништи. А да није напредовала не би се Америка толико интересовала Југославијом.

Сви економски подаци показују да је константно назадовала. Једноставно није постојала здрава основа за привредни развој. 

Тако да то што се CIA интересовала, према писању Политике, не говори ништа. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

koliko se sećam kada sam učio o tome rast i razvoj je u početku imao pozitivne pokazatelje, kasnije od 70 i 80 dolazi do pada efikasnosti investicija što je suštinski bio najveći problem. medjutim mislim da je to normalna pojava i da bi ta zemlja uspela to da prebrodi jer smo već bili dogurali do zavidnog teh.teh nivoa, medjutim ciljevi velikih sila i mlade elite željne svojih 5 minuta nas je uvelo na put propasti na kojem se nalazimo i u ovom trenutku.

takodje ako se pogledaju primeri azijskih zemalja koje su brzinom svetlosti postigle značajan rast i razvoj jasno je da samo lib. kapitalizam to ne može da obezbedi, već da je potrebna usmerena politika države (u raznim vidovima) kako bi se pre svega zatvorio teh.teh rupa i onda kada kolko tolko imamo šta da ponudimo svetu krenuti dalje.

suštinski ovo ne može dugo da traje jer će mo na kraju postati polisi bez proizvodne osnove a usluge ne mogu to nadoknaditi. mislim da bi država trebala subvencionisati sve u čemu možemo nešto postići (sport, IT, poljoprivredu, turizam, majčinstvo)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, dragisa рече

koliko se sećam kada sam učio o tome rast i razvoj je u početku imao pozitivne pokazatelje, kasnije od 70 i 80 dolazi do pada efikasnosti investicija što je suštinski bio najveći problem. medjutim mislim da je to normalna pojava i da bi ta zemlja uspela to da prebrodi jer smo već bili dogurali do zavidnog teh.teh nivoa, medjutim ciljevi velikih sila i mlade elite željne svojih 5 minuta nas je uvelo na put propasti na kojem se nalazimo i u ovom trenutku.

Па и не баш. 

Златно раздобље од негде 1950 до 1965 је имало високе стопе раста. Међутим иако је производња повећана, постојала је диспропорција у структури индустрије. Превише је улагано у прерађивачку индустрију, али не и у производњу репо материјала. То у принципу и не би био проблем да су они могли да пласирају своје производе на страно тржиште. Пошто нису могли, повећавао се дефицит у робној размени са иностранством.

Привредни раст се касније смањивао, али није ствар само у томе. Квалитет привредног раста се погоршавао. Привреда је била неефикасна, запосленост се споро повећавала. Користили су кредите које касније нису могли да враћају. 

Осамдесетих креће ек. стагнација, али она није била само нека тренутна криза која се могла прегурати. Она корене вуче у годинама када су оствариване високе стопе раста на лошим основама.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Бранко Авдагић рече

Први проблем Србије је лоповлук од врха до дна, провизије и намештање послова у свим областима. Нереално високе цене тих истих намештених послова - ту се највише краде. Трошење средстава од кредита где не треба уместо за подизање инфраструтуре и привреде. Други проблем је срозавање образовног система и свеопшти неморал на све стране, нарочито у медијима!

То је само последица. Узрок свега тога је систем који да политичарима даје власт да то раде. Ми и даље имамо државно власништво у 50% привреде. То је прва катастрофална грешка.

Кад не би имали шта да продају и да краду, не би могли то да раде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Бранко Авдагић рече

Југославија је била све већи извозник оружја и војне опреме и већ то је био довољан разлог да је се уништи. А да није напредовала не би се Америка толико интересовала Југославијом.

САД се за СФРЈ интересовала у време Хладног рата јер смо били "несврстани", тј. изван Варшавског пакта. Због тога су нам помагали - војно, финансијски итд.

За распад СФРЈ одговорни су пре свега народи који су у њој живели и лудаци који су их "водили". Стране силе су свакако имале свака своје "фаворите", интересе и петљале се, али нису изазвали сву ону катастрофу.

Тужна и трагична чињеница је - све смо то сами себи направили.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...