Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Читао сам још пре о два пута по Старцу Порфирију па ме занима ваше мишљење.

Наиме, ради се о томе да је Старац рекао да постоје два пута која нас воде ка Богу: један тежак и заморан, на којем предузимамо жестоке напоре против зла, а други лак, испуњен љубављу. Даље у том тексту се наводи да су многи ишли овим тежим путем. 

Занима ме шта ви мислите о свему овоме, можете да додате нешто. Такође, занима ме да ли је боље ићи лаким или тежим путем ? :) 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, ГрешниСлуга рече

Читао сам још пре о два пута по Старцу Порфирију па ме занима ваше мишљење.

Наиме, ради се о томе да је Старац рекао да постоје два пута која нас воде ка Богу: један тежак и заморан, на којем предузимамо жестоке напоре против зла, а други лак, испуњен љубављу. Даље у том тексту се наводи да су многи ишли овим тежим путем. 

Занима ме шта ви мислите о свему овоме, можете да додате нешто. Такође, занима ме да ли је боље ићи лаким или тежим путем ? :) 

Cini mi se da sam i ja tako nesto procitao kod njega. Moj odgovor je ne znam.

Mislim da je stradanje na tom putu srazmerno oholosti. Ima jedna prica, kaze dosao lik u manastir, a iguman ga provalio da je ohol covek, i zato mu je dao poslusanje da docekuje goste na kapiji i da se svakome pokloni do zemlje. Za smirenog coveka to i nije neka stvar, ali za oholog i gordog to je mucenje.

To me podseti, klanjanje i metanije u crkvi su jako bitne, potrebno je da se savije vrat, i da se saviju kolena, da se spusti do patosa, mora ta oholost u coveku da se prelomi, da se omeksava gordi um, jer je uzrok svakog zla na ovom svetu.

Подели на овим сајтовима

И мени се чини да постоје некакве различите струје у Цркви. Једни кажу "најбитније је волети и све је ок" а ови други кажу да до љубави није тако лако стићи. Наравно, превише генерализујем, али мислим да је то донекле истина. Искрено, ја се више слажем са овим другим случајем јер мислим да до љубави ни не може стигнути друкчије него напором, трпљењем и замарањем.

Мада ипак је Порфирије Порфирије, па ваљда он зна о чему прича.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Матусал рече

Како ћеш знати шта је љубав ако не знаш шта је страдање?

To nesto kao egzistencijalna umetnost? Posto u umetnosti da bi prepoznao oblik, ili lepotu, mora da postoji kontrast, razlika. Izjava implicira neophodnost zla radi poznanja dobra, po principu skines tesne cipele da ti bude lepo, a moze da ti bude lepo i bez tesnih cipela.

Malo sam se zaneo. Hocu reci, zar se time ne zaboravlja Bog kao izvor ljubavi?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

To nesto kao egzistencijalna umetnost? Posto u umetnosti da bi prepoznao oblik, ili lepotu, mora da postoji kontrast, razlika. Izjava implicira neophodnost zla radi poznanja dobra, po principu skines tesne cipele da ti bude lepo, a moze da ti bude lepo i bez tesnih cipela.

Malo sam se zaneo. Hocu reci, zar se time ne zaboravlja Boga kao izvor ljubavi?

Тако и овде мора постојати жртва...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...