Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Брка Жарковачки рече

Нисам знао да је то причао. Не чуди ме, исто сам пуно пута чуо на факсу од П. Јевремовића; он је чак говорио да су Јосифова писма нешто најјаче што је написано у хришћанству последњих 1600 година и да је последњи пут тако нешто написано још код калуђера у 4. веку.

Било је доста великих подвижника у историји па ја не бих тврдио то, али о. Лука каже тако мислећи на спољашње подвиге, а рекао је да само Бог зна шта је свакоме у срцу. Ово је смела изјава Јевремовића, прескочио је једног Симеона Новог Богослова на пример.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Ја нисам преводилац. :)))

Piii :(

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

Ово је смела изјава Јевремовића, прескочио је једног Симеона Новог Богослова на пример.

Па и Максима, Паламу, а и на Западу је било џинова теологије и подвига; вероватно зато што је, према његовим личним речима, "велики фан" Јосифа :) И ја сам се примио на Писма још негде 2000. Прва књига (српски превод) ми се буквално распала до 2004, па сам касније набавио грчка издања и тих писама, и оних нових објављених, као и још неких слабо познатих Јосифових дела. Мислим да сад скоро има све преведено код нас. Текстови су му у оригиналу још упечатљивији.  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Брка Жарковачки рече

Па и Максима, Паламу, а и на Западу је било џинова теологије и подвига; вероватно зато што је, према његовим личним речима, "велики фан" Јосифа :) И ја сам се примио на Писма још негде 2000. Прва књига (српски превод) ми се буквално распала до 2004, па сам касније набавио грчка издања и тих писама, и оних нових објављених, као и још неких слабо познатих Јосифових дела. Мислим да сад скоро има све преведено код нас. Текстови су му у оригиналу још упечатљивији.  

Занимљиво је да је преподобни Пајсије хтео да иде код Јосифа али му је неко рекао да је овај у прелести па није отишао. После читања Јосифових Писама је рекао да је погрешио. Колико је било великана у 20. веку: Порфирије, Пајсије, Силуан, Софроније, Јосиф Исихаста и његови ученици, Николај, Јустин итд.

Подели на овим сајтовима

Почетак наших путева је у нашем уму. Да ли је неко нашао место у себи где се рађају наше помисли, јер се тамо зачињу сва наша кретања? То је место на које може утицати Господ али и место на које утичу зли дуови или пак наша пала природа тј. искварена воља. Када би знали каква је мисао у зачетку знали би и исход пута или дела на које смо се одлучили. Често мислимо добро а испадне супротно јер не можемо да ухватимо ову помисао како и од кога извире. Велики оци су стално имали трезвен ум и бдили над њим разлучујући и расуђујући унутрашње покрете своје душе разбирајући које да прихвате а које да одбаце разликујућу духове. Египатски подвижници су највећим даром назвали дар расуђивања јер су и многи свети немајући овај дар пали у прелест иако су обиловали многим другим даровима. Стога нас је Господ поучио да у молитви тражимо да буде воља Оца Небескога знајући колико је нама тешко да сагледамо саму стварност и истинитост ствари. Молитвом може да се истанча ум и да расуђујући о помислима својим потпуно променимо квалитет и начин нашег живота избегавајући замке, падове и промашаје.....

Подели на овим сајтовима

Мислим да човјек мора проћи кроз муку да би искрено завапио Богу...јер како да зове Христа у помоћ да га спасе ако не осјећа да пропада?

Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

On 1/8/2018 at 23:08, Danijela рече

Znaci,  vi, obicni ljudi oprhvani brigama, bolestima, svakodnevnim iskusenjima... nikad niste imali periode, trenutke kad vas mrzi, zaboravite...?

I hajte zaista ako moze iskreno, samo vase iskustvo, bez uplitanja tudjih.

Hvala.

Da zaboravim, ne .... ne mogu da se setim da mi se desilo, a da me mrzi, da i, nazalost, ne bas tako retko. Takodje mi se desava da mi odlutaju misli , da uz sav napor ne mogu da ih saberem duze od minuta. 

Davnih prvih dana mog molitvenog zivota, sam u takvim situacijama pomisljala da je takav nacin licemeran, beskoristan, sta vise, stetan, pa sam pribegavala molitvenom pravilu o. Serafima Sarovskog (Molitveno pravilo Svetog Serafima, koji je bolovao od vodene bolesti, čita se ujutru, pre svakog obeda i naveče. Sastoji se iz molitve „Oče naš“ (tri puta), molitve „Bogorodice djevo“ (isto tri puta) i molitve koja se zove Simbol vere, u kojoj ispovedamo pravoslavnu veru.)

Onda sam sebe uhvatila da sve cesce umesto redovnog molitvenog pravila citam ovo koje krace traje, upravo zato sto brze zavrsim. Onda sam sebi rekla : " Lico sine (tako me majka zove kad treba  da me izmuva za nesto ), nece da moze ! Ako si toliko slaba, pala i ne mozes da pruzis Gospodu punu sebe u ovom trenutku, makar mu podaj svoje vreme. "  Od tada procitam svoje molitveno pravilo, pa kako god. Skracenoj verziji pribegava SAMO kad ZAISTA nemam vremena iz opravdanih razloga.

Da li po nekim pravilima i sudovima pravilno postupam , ne znam, ali Bog zna zasto tako radim i sta mi je u srcu, dusi, umu.

P.S. Uvek to ispovedam svom duhovnom ocu.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, JESSY рече

koliko sam shvatila, nemate svoje posebno mesto i vreme za molitvu

Imam u jednom kutku sobe policu sa ikonama i kandilom, i tu vrsim svoje jutarnje i vecernje molitveno pravilo, i dok to cinim ukucani mi se ne obracaju. Ako sam sama, podignem slusalicu telefona. To je ono sto si nazvala molitvom u uzem smislu reci. Ona u sirem, tipa cinjenje dobrih dela i sl. je obaska. To se podrazumeva.

Ovo je moj molitveni kutak

16114265_1417511381615473_61775954294609

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, ana čarnojević рече

kad čitate molitve iz molitvenika, ne mislim da celodnevnu molitvu u sebi, da li stojite ili ne?

Stojim. Kad me zabole noge i pocnem da ropcem u mislima, setim se sta je On zbog mene istrpeo, pa se postidim i izguram do kraja.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, JESSY рече

tako je...:dobro:

to meni nikako nije jasno...pa sta to treba da uradimo sa sobom...? ne moze to nikako da funkcionise na taj nacin...

Ima nekih koji vole da se biju a ima i onih koji vole da ih biju.

• Хахаха 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Danijela рече

Ima nekih koji vole da se biju a ima i onih koji vole da ih biju.

ne_shvata

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Драгана Милошевић рече

Ћаскам и не питам.

Ћаскам и тражим нешто опипљиво.

Ћаскам јер душа хоће.

Пардон. 

Требало је да пише не тражим.

Лапсус.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 8. januar 2018. at 23:08, Danijela рече

Znaci,  vi, obicni ljudi oprhvani brigama, bolestima, svakodnevnim iskusenjima... nikad niste imali periode, trenutke kad vas mrzi, zaboravite...?

I hajte zaista ako moze iskreno, samo vase iskustvo, bez uplitanja tudjih.

Hvala.

Citam jutarnje i vecernje pravilo iz molitvenika...uglavnom nisam skoncentrisana na rijeci molitve, kroz glavu mi prolaze i scene sa posla, i razni planovi, i ljudi koje sam sretala taj dan...zivim sa cimerkom i kad je ona tu molitve citam u sebi, kad sam sama poluglasno... Kad odem kuci kod roditelja, a s' obzirom da nismo neka pobozna familija i da se tv kod nas ne gasi sem uvece kad spavamo, onda i nemam neku volju za citanje molitvi... I ako citam, citam sa telefona sa sajta "Svetosavlje", pa za slucaj da majka udje u sobu da misli da sam na fejsbuk?...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...