Jump to content

Vladika Nikolaj: Sta je hula na Duha Svetoga?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 49 минута, Trifke рече

Bravo to i govori vladika Nikolaj gore. Nepokajanje je neoprostiv greh. Jednom sam na jednom dvorcu procitao natpis: Dum spiro spero. Navodno znaci Dok zivim nadam se. Svidelo mi se to i zato se treba moliti za sve nevernike koje znamo i susrecemo u zivotu. Traziti od Boga da im otvori oci da se pokaju za svoje neverstvo.

Mene zanima kako vidis ovu drugu kategoriju samoubisca?

Dok cekamo Svetlanin komentar, ako dozvoljavas, rekla bih da pitanje samoubistva moze biti klizav teren. Prvo sto se namece je da je taj cin pokazatelj nepokajanja I krajnji vid bezverja, beznadja, tako da nema prostora za oprostaj greha.

Medjutim, sta reci za one samoubice koji imaju dijagnozu duboke depresije, I sl. , dakle sa medicinskog stanovista poremecaj, bolest I koja je dovela do te tacke beznadja, da bi se izabrao samoubilacki akt?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, "Tamo daleko" рече

Dok cekamo Svetlanin komentar, ako dozvoljavas, rekla bih da pitanje samoubistva moze biti klizav teren. Prvo sto se namece je da je taj cin pokazatelj nepokajanja I krajnji vid bezverja, beznadja, tako da nema prostora za oprostaj greha.

Medjutim, sta reci za one samoubice koji imaju dijagnozu duboke depresije, I sl. , dakle sa medicinskog stanovista poremecaj, bolest I koja je dovela do te tacke beznadja, da bi se izabrao samoubilacki akt?

Znam bas nekoliko takvih slucajeva. Zauzet je stav u crkvi da za takve slucajeve se vrsi opelo.

Postoji i slucaj devojke koja je ,u Nisu, izvrsila samoubistvo kada su 4 ca probali da je siluju tako sto je skocila sa zgrade. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, "Tamo daleko" рече

Nije izkristalisano. Mozda je zauzet stav u danasnje vreme, ali pre 25 godina - nije.

Da znam. Hvala Bogu da jeste sada. :) 

Sta ti mislis o tome? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Trifke рече

Znam bas nekoliko takvih slucajeva. Zauzet je stav u crkvi da za takve slucajeve se vrsi opelo.

Postoji i slucaj devojke koja je ,u Nisu, izvrsila samoubistvo kada su 4 ca probali da je siluju tako sto je skocila sa zgrade. 

Који је то случај?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, "Tamo daleko" рече

.... bojim se da mislim. Molim se Bogu da bude Njegova volja po tom pitanju. A ja kao vernik, imam nadu u Njegovu milost.

Imao sam prilike da u inostranstvu razgovaram sa ljudima koji rade po organizacijama koje pokusavaju da savetovanjem i td sprece. Svi kazu da ako se jave na telefon ili nekome ispricaju , takvi ljudi, obicno traze pomoc i onda im se moze pomoci kroz razgovor,savetovanje i td. Oni koji hoce da izvrse samoubistvo oni ga izvrse bez obzira na sve. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

Који је то случај?

Joj davno je to bilo Milane, bilo je u novinama. Secam se kao kroz maglu da je nesto i tadasnji patrijarh German nesto o tome pisao u u crkvenim novinama. Dosta se maglovito secam svega. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Da ne zaboravim. Govorili i da su najcesci uzroci samoubistva ,ako nije kinicka stvar, samoca. Samoca ubija ljude gore od svega. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, "Tamo daleko" рече

Dok cekamo Svetlanin komentar, ako dozvoljavas,

A što čekamo Svetlanin komentar? :scratch_head:Šta ako je zauzeta pa ne stigne na forum? Odlažemo do sutra? U koliko sati?

I zašto- ako dozvoljava-? Ovo je forum.

Подели на овим сајтовима

Verovatno i kod samoubistva postoji neko rasudjivanje i razmatranje slucajeva , zbog razlicitih spoljasnjih okolnosti i situacija koje dovode do tog cina.

Nazalost, na moju veliku tugu i plac ( :( ) upravo se vracam sa sahrane sina od mog najboljeg druga ( druzili smo se oko 10 godina , sada smo malo odaljeni ), koji je juce izvrsio samoubistvo. Sirota dusa od 20. godina. Ja sam dusevno skrsen. Neka je Davidu mnogo milostivi Bog u pomoci i neka mu se smiluje. ( vladika je odobrio neku manju molitvu svestenicku na sahrani i na 40. dana )

Prastajte. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Trifke рече

Da ne zaboravim. Govorili i da su najcesci uzroci samoubistva ,ako nije kinicka stvar, samoca. Samoca ubija ljude gore od svega. 

Ubio se mladić, još dete, 18-19 godina... Kako to može biti hula na Duha Svetoga ili gordost? Objasni mi.

Ne isti o kome Bokisd priča.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Милан Ракић рече

Који је то случај?

Možda misli na devojku kojoj je Zdravko Čolić posvetio pesmu "Ona spava". Nedavno sam naletela na članak o njoj, na žalost nisam upamtila gde i kako se zvala, ali desilo joj se to o čemu pokretač teme govori.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Trifke рече

У Златоустог време је то исто учинила и једна хришћанка како би сачувала чистоту када су по њу дошли војници по наређењу власти због исповедања вере у Христа и он ју је уврстио у светитеље. Такође је једна мајка која се налазила у поворци коју су спроводили на суд у један удаљенији град искористила прилику и узела своје двоје деце и утопила се у реци заједно са њима. Такође и њу Златоусти уврштава у мученике заједно са децом.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...