Jump to content

Саопштење Свештеног Синода Цркве Грчке везано за деловање Православне Бугарске Цркве у Македонији

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свештени Синод Цркве Грчке, на свом засиједању од 14. децембра одлазеће године, у поводу саопштења Свештеног Синода Цркве Бугарске, разматрао је одлуку истога, да прихвати 29. новембра 2017. године молбу расколничке Цркве ‘’Македоније’’ и да преузме улогу ‘’матере Цркве’’ исте.

Након овога, Свештени Синод изражава своју забринутост због чињенице мијешења Цркве Бугарске овим својим дјеловањем, у принадлежности друге Православне Цркве, дакле Цркве Србије, а који је акт у супротности са Свештеним Канонима и Предањем Цркве, превиђа канонско право и узвишену улогу Васељенске Патријаршије, и доводи у могућност почетак резултирања са нежељеним посљедицама.

Свештени Синод, жели, да се одржи разумност, и да се одлука Сестре Цркве Бугарске ипак не спроведе у дјело.

Из Свештеног Синода

Извор: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/anakoinothenta.asp?id=2341&what_sub=announce

Превод: Поуке.орг

View full Странице

Подели на овим сајтовима

Brate Aleksandre, cemu zbunjen izraz? Zar nije najprirodnije da se oglasi nasa pomesna crkva povodom tako vaznih stvari kao sto je ovo nekanonsko upadanje I mesanje u nase stvari? To isto vazi I za ostale komsije koji slicno rade, npr Rumuni itd.

Подели на овим сајтовима

Једном је Шешељ у скупштини предложио да међународни назив буде Чокалистан,али не верујем да би то придонело решењу проблема.Став наше Цркве је јасан и не знам зашто би се оглашавала.Уосталом оглашава се преко Охридске архиепископије која је део СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, "Tamo daleko" рече

Brate Aleksandre, cemu zbunjen izraz? Zar nije najprirodnije da se oglasi nasa pomesna crkva povodom tako vaznih stvari kao sto je ovo nekanonsko upadanje I mesanje u nase stvari? To isto vazi I za ostale komsije koji slicno rade, npr Rumuni itd.

Ма, мислио сам да смо обоје збуњени што се грчки синод први оглашава. Но, не би ме чудило да су Бугари послали своју одлуку Грчкој, а још нису Српској цркви. Онда је тешко да Синод реагује ако то "написмено" није добио. То је била пракса и других помесних цркава, иако су, као и сви ми читали одлуке Критског сабора на интернету, чекали су да их у, тако да кажем, материјалном облику, значи класичном поштом добију од Васељенске патријаршије, па су тек потом реаговале. Могуће је да Синод оставља аутномној ПОА да реагује, а могуће је и да је реаговао, али из неких разлога не сматра упутним да то сада саопшти... могуће је да су и Грци реаговали обавештени од нас...

Подели на овим сајтовима

Na zalost mi mozemo samo da spekulisemo a time ostavljamo prostor za beskorisne da ne kazem stetne insinuacije unutar nase svete crkve. Grcko Pismo je eksplicitno, bez obzira na protokole I "klasicnu postu", jer je tragikomicno da dve susedne pomesne crkve razmenjuju pisma/dopise, sa rasprava iz svojih Sinoda, a radi se o SPC a ne o njima.... Kako moze raslabljena POA da reaguje bez ijedne reci naseg Sinoda? Meni licno ova cutnja nimalo ne deluje mudro, niti blagosloveno. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Августин рече

Став наше Цркве је јасан и не знам зашто би се оглашавала.Уосталом оглашава се преко Охридске архиепископије која је део СПЦ.

Iskreno, ja bih volela da je upravo tako kao sto kazes, ali kod ovako osetljivih dogadjanja, mislim da ne smemo gledati iz samorazumljivog kalupa jer nove situacije zahtevaju preispitivanje "jasnih stavova", ili ako hoces, javno podsecanje na utvrdjene I kanonski potkrepljene istine, da kao roditelj odbrani svoje dete u dane iskusenja, dakle kad je potrebno. U vreme kada bratske/sestrinske crkve pretenduju na izvornost Ohridske arhiepiskopije, zar ne bi trebalo jednom za svagda oglasiti se kao pomesna crkva u kojoj se zna poredak, a ne precutkuju kljucne stvari, dok se u isto vreme bavimo sekundarnim stvarima; pa nismo svi nojevi. Zar ne bismo trebali pomoci POA sada vise nego ikada? 

Подели на овим сајтовима

Можда си у праву, али тешко је и реаговати.Како?Шта?Ово су врло лукаво смислили.Не знам како би требала да реагује,да се осуди то, али то се опет подразумева.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

pa nismo svi nojevi.

Види се владике Тасе школа:) Опрости на слатком подсећању: шта бијаше са његовим захтијевом "некласичном поштом" за ванредни Сабор о Космету? Прича за два дана. А, да је Сабор ипак одржан резултати би, претпостављам, били поражавајући. Немам ништа против школе владике Тасе, напротив, али некада је и стрпљен - спашен.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, александар живаљев рече

Ма, мислио сам да смо обоје збуњени што се грчки синод први оглашава. Но, не би ме чудило да су Бугари послали своју одлуку Грчкој, а још нису Српској цркви. Онда је тешко да Синод реагује ако то "написмено" није добио. То је била пракса и других помесних цркава, иако су, као и сви ми читали одлуке Критског сабора на интернету, чекали су да их у, тако да кажем, материјалном облику, значи класичном поштом добију од Васељенске патријаршије, па су тек потом реаговале. Могуће је да Синод оставља аутномној ПОА да реагује, а могуће је и да је реаговао, али из неких разлога не сматра упутним да то сада саопшти... могуће је да су и Грци реаговали обавештени од нас...

Овде није ствар у томе шта су урадили него како су урадили, ако су урадили. 

Ради се о јавној перцепцији. А слика која се ствара је ужасно лоша. Они су морали јавно да реагују. Могли су да кажу и то, ми још нисмо добили званичну одлуку Бугарског синода. И да се то јавно каже. Ово је ужасно. Па има ли ико тамо у Патријаршији да их саветује око ових ствари, за односе са јавношћу и тако то?

Ја не могу чудом да се начудим. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Kolku ste samo neuki. Dali vie znaete kade koj i vo koe vreme e zapocnato pravoslavieto na Balkanot? 

Свети Кирил и Методиј (старословенски: Кѷриллъ и Меѳодїи) — браќа родени во Солун во IX век[3][4][5][6], кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена да се препише старословенскиот јазик.[7] По нивната смрт, нивните ученици ја продолжуваат нивната работа и дејност помеѓу Словените. Двајцата браќа се почитувани во Источната православна црква како светци со титулата Еднакви со Апостолите. Во 1880, Папата Лав XIII ја вовел нивната слава во календарот на Римокатоличката црква. Во 1980, Јован Павле Втори ги прогласил за созаштитници на Европа, заедно со Бенедикт Нурсијски.[6]

Mozebi Srbija bila do Solun? 

Свети Климент Охридски (840 - 27 јули 916, Охрид) — македонски светец и еден од учениците на светите Кирил и Методиј кој учествувал во извршувањето на Моравската мисија. По смртта на св. Методиj бил истеран од Панонија од Германците и побарал спас во тогашна Бугарија[1].

По барање на бугарскиот цар Борис I оди во Охрид, (административно регионот во тогашното царство бил познат како Кутмичевица) каде во 886 година ја формира Охридската книжевна школа или попозната како „Прв словенски универзитет“, од кој излегле 3500 подготвени ученици. Тој е познат македонски и словенски учител и исто е познат по градот Охрид.

Св. Климент бил и првиот Епископ Словенски со титула Епископ Велички.

Во чест на светецот, во Македонија и Бугарија многу училишта, улици и државни институции го носат неговото име. Најголемата црква во Скопје (соборниот храм) го носи името на свети Климент, исто така бугарската антарктичка база, универзитетот во Битола, Софискиот државен универзитет и Националната и универзитетска библиотека на Македонија го носат неговото име.

Најголемиот дел од моштите на св. Климент се чува во Македонија, во Плаошник, а покрај нив, во Македонија има мошти на св. Климент во Бигорскиот манастир, во Митрополијата во Битола, во црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ - Скопје, во црквата „Св. Климент Охридски“ - Скопје и во Поречкиот манастир. Во црквата на Светите Седмочисленици во Софија (Бугарија), има дел од моштите со големина на нокот, а во црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Пловдив има честица од моштите кои се подарок од МПЦ-ОА во 2008 година. Неговиот череп се чува во манастирот „Св. Јован Претеча“ кај Бер (Верија), во Егејска Македонија. Черепот го зеле двајца монаси за време на пренесувањето на моштите на светецот од охридската црква Св. Пантелејмон, која Турците ја претвориле во џамија, во црквата Мал Св. Климент, а потоа во црквата Св. Богородица Перивлепта. Монасите веднаш ја однесле главата во манастирот во Бер, каде св. Климент Охридски станал монах.[2] Во 1970-тите, една честичка од моштите била однесена и во Рим.

No sekako, i Ohrid togas bil Srpski neli? Kakvi ste vie lugje, a se pretstavuvate kako Hristijani. Toa ne im prilega na prav Hristijanin.  No ete poradi sklop na okolnosti niz istorijata nanazad imate moznost i prilika da se cukate vo gradite i da kazuvate razni izmislici. 

Подели на овим сајтовима

Јел ово вмро дошао на форум...:)))

Е моји луди срби,гинули сте цео двадесети век,за сав Балкан,да би вас разна искомплексирана боранија сад захебавала и измишљала историју ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, oliver makedonac рече

sta glume ovi srbi i grci da nisu bili makedonci oni ne bi znali nit da se prekrste sa tri prsta ostali bi nepismeni grohtali bi ko majmuni i sad oni pricaju o crkvi 

Писмени, си чуо за интерпункцију некад? Прогуглај мало ако ниси, па онда дођи да подучаваш друге.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, oliver makedonac рече

sta glume ovi srbi i grci da nisu bili makedonci oni ne bi znali nit da se prekrste sa tri prsta ostali bi nepismeni grohtali bi ko majmuni i sad oni pricaju o crkvi 

:krstix:   .....   ( :ani_biggrin: )  .. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...