Jump to content

Ромфеа: Бугарски патријарх изазива и помиње македонску цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

Интернет страница за црквене информације „Ромфеа“, јавља да је 11. децембра расколничка црква Скопља празновала у Струмици празник светих Петнаест мученика Тивериопољских, који су пострадали у Струмици.

Оно што оставља утисак је учешће Бугарске Патријаршије на том празновању. Патријарх бугарски Г. Неофит послао је званичног представника Бугарске Православне Цркве, Епископа Сионија, да узме учешће у празновању, у име Патријарха Неофита. На литургији, коју је служио расколнички митрополит Тимотеј у саслужењу двојице расколничких епископа, молитвено су присуствовали Епископ велички Сионије и расколнички митрополит Наум.

На крају литургије Епископ велички Сионије је са царских двери прочитао поруку Патријарха бугарског, где између осталог г.г. Неофит каже: Данас, када празнујемо Петнаест свештеномученика наше молитве ка Господу су са вама и молимо се да црква Републике Македоније и верни македонски народ приступе евхаристијском јединству. На многаја љета, са братском љубављу у Христу, Неофит Патријарх бугарски.

patriarxis_neofitos.jpg

Бугарски Патријарх Г. Неофит

Сагласно бугарским новинама, црквени кругови сматрају да се Бугарска патријаршија односи као истинита црква мајка и да особито Патријарх Неофит показује велику бригу за такозвану расколничку македонску цркву, која, према њима, свакако треба да буде аутокефална. Бугарска јавност сматра да управо Бугарска патријаршија треба да додели аутокефалију.

Расколничка црква Скопља у задње време много пута наглашава да је њена мајка црква у ствари Бугарска егзархија, а сагласно томе се понаша и данашња Бугарска патријаршија. Са том разликом што данас антиканонски „улази“ у канонску јурисдикцију Српске Цркве, као што је то егзархија радила у прошлом веку, само што сада Бугарска патријаршија признаје „македонску цркву и македонски народ“, наводи Ромфеа.

Извор: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18774-prokalei-o-patriarxis-boulgarias-kai-mila-gia-makedoniki-ekklisia

Превод: Поуке.орг

View full Странице

Подели на овим сајтовима

А ја сам мислио да је овај бугарски патријарх нормалан човек. :stadaradim:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Мутни антиканонски, великобугарски, антимакедонски и НАТО извори напајају душе врха МПЦ и македонске државе. Они полако вуку ка самоукидању македонске нације од стране врха расколничке МПЦ и врха македонске државе, у великобугарском стилу. Мирише и на нове велике духовне свађе на Балкану, под диригенрском палицом западних служби у изведби бугарских етнофилетиста. Али, заборављају Бугари, да ће им се свако неканонско мешање и служење антихришћанским НАТО диктатима, на крају увек вратити као бумеранг у лице. Као и 1913 и 1918.

Подели на овим сајтовима

On 13. 12. 2017. at 2:52, Loznica-Srbija рече

Ово је већ озбиљан прекршај БПЦ и не може проћи без последица.

Expand  

Најпре сам мислио да је одговор БПЦ био исполитизиран. Али после оваквог недораслог понашања бугарског Патријарха очигледано jе да иза овога он стоји или да даје пуну подршку онима који то гурају. Изгледа да се на Неофиту испуњава nomen est omen.

Не би смело да прође без последица, али  бојим се да може. Наша Црква ни слова о овоме није још рекла, а давно су то морали да учине. Потпуно разочаравајуће и очајно лоше.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Па да има такта и осећаја за ситуацију, и да има искрену жељу да реши проблем, а не да га ескалира никада не би послао епископа управо сада, а поготово не би слао јавно писмо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управу си нажалост са наше стране нема још никакве реакције.

Да Ромфеа ово није објавила и Поуке.орг нису превеле,наша јавност ништа од ових догађаја неби сазнала.

Јесте лепо да се моли да се врате евхаристијском јединству,али кроз поштовање канонских права !

Кад бугарски Патријарх користи термин  црква Реп.Мак уместо такозвана "МПЦ" види се која лицемерна политика стоји иза свега тога.Питање је сад ,колико је БПЦ спремна да загази у могући раскол са осталим помесним црквама ,због великобугарске политике.Карте су сад отворене и види се да враћање македонског народа из раскола уз поштовање канонских права ,није проритет БПЦ .

Подели на овим сајтовима

On 13. 12. 2017. at 3:20, Kifa рече

Мутни антиканонски, великобугарски, антимакедонски и НАТО извори напајају душе врха МПЦ и македонске државе. Они полако вуку ка самоукидању македонске нације од стране врха расколничке МПЦ и врха македонске државе, у великобугарском стилу. Мирише и на нове велике духовне свађе на Балкану, под диригенрском палицом западних служби у изведби бугарских етнофилетиста. Али, заборављају Бугари, да ће им се свако неканонско мешање и служење антихришћанским НАТО диктатима, на крају увек вратити као бумеранг у лице. Као и 1913 и 1918.

Expand  

Дека вие Србите сте “цвеќиња за мирисање“, а не најобични лицемери, доказ се:
- бришењето на темите на Бранко Авгадиќ во кои се спомнува преводот на Светото Писмо на македонски,
- темата во која се прашува дали постојат босански и црногорски јазик, а администрацијата самоволно додала и македонски,
- Светото Писмо на овој сајт може да се најде во секакви преводи, ама ете на македонски не може да се најде.
Ние Македонците палиме како неонка, ама го сфативме сето српско лицемерие. Чувајте си го за други!
ПС: Ме чуди зошто авторото на вества ја објавил прво на Ромфеа... 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Da li bi urednici Pouka mogli poslati prigodno pismo/upit svetom Sinodu, u ime svih clanova foruma, povodom podrske odgovora u javnosti , vezano za ove dogadjaje I trenutnu situaciju u FYROM?

КАНЦЕЛАРИЈА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА
тел: +381-11-3025-133
факс: +381-11-3285-866
е-пошта: sasinod@spc.rs

Подели на овим сајтовима

Само продолжете: FYROM, БЈРМ, понижувајте го македонскиот народ, негирајте го македонскиот јазик итн. Продолжете и чудете се од каде македонската љубов кон Бугарија и кон БПЦ-БП!

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Македонци су више смешни него жалосни . Ми њима политички признали име ”Република Македонија ” а они признали такозвану ”независност” Косова.Језик смо им одавно признали.

За разлику од нас Бугари им не прзинају ни језик ,ни националност па чак ”Мпц” оспоравају  име Охридска Архиепископија ,али за све су Срби криви наравно и за ослобођење од Турака смо већ на Форуму добили критике од појединих Македонаца .Док се поједини Македонци жале  искључиво на Србе,Албанци полако освајају Запад њихове земље а Бугари исток.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...