Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Гајић рече

Па када не препознајеш! Објасни ми , зашто бих онда објашњавао?

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Зар објашњења не служе као помоћ онима који нешто нису препознали као јасно? Ако те дете нешто пита ти ћеш да га откачиш јер нешто што си рекао није схватило?

Поново сам прочитао песму. У целој песми непрестано певаш Христу а онда одједном на крају два пута молиш аву да те добро казни за сваку грешку. Зашто?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

Управо сада, Кратос рече

Ma aj što nemaš pitanja al što nemaš odgovore....12:smeha:

Одлучио сам да тебе узмем да ми будеш узор. Зато. :whackado:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 8 минута, Vladan3 рече

Зар објашњења не служе као помоћ онима који нешто нису препознали као јасно? Ако те дете нешто пита ти ћеш да га откачиш јер нешто што си рекао није схватило?

Поново сам прочитао песму. У целој песми непрестано певаш Христу а онда одједном на крају два пута молиш аву да те добро казни за сваку грешку. Зашто?

Шта тамо није јасно? 

Замисли! Јуче ми каже један Јеромонах:

"Дошао нам Владика који прича о Христу"!

Шта је овај народ видео за протеклих 40 година... Слава Богу за Владику и да нам га Бог поживи много година :-)

Има ето људи и који о Христу Исусу причају!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

Зато што има грешака у "песмици"!

Па онда их исправиш а не тражиш добро кажњавање...

Мислим и да не би имало смисла ни од Христа којем си певао да тражиш казну а камоли од човека...

Но добро, ваљда је то неки уметнички занос био...

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 10 минута, Vladan3 рече

Па онда их исправиш а не тражиш добро кажњавање...

Мислим и да не би имало смисла ни од Христа којем си певао да тражиш казну а камоли од човека...

Но добро, ваљда је то неки уметнички занос био...

Ја не знам, па зовем упомоћ, а не бих да се сујетим над ИХ.

А то како зовеш "кажњавање", па нигде то и не написах, него нешто друго.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Гајић рече

Ја не знам, па зовем упомоћ, а не сујетим се над ИХ.

Па ово је песма и колико год да знаш нема баш много смисла ни вајде од прецизног чепркања за теолошким грешкама а нисам ни видео нешто што би завредело молбе за избацивањима.

Што се тиче помоћи мислим да је @Ведран* меродавнији као теолог и састављач тропара и кондака :)

Сујета над Христом ми није ни пала на памет, не знам одакле ти то, први пут то чујем.

Ајд уметниче у здравље и свако добро.

Подели на овим сајтовима

У црквеној химнографији, на пример, никада се не говори, колико је мени познато, овакво изражавање које Бокисд и Кратос користе, "по Божанској природи својој...." или "по човечанској природи својој....", него увек се поје "јако Бог..." или "јако человјек...", то јест, "као Бог..." и "као човек..." дошао си, васкрсао си, распет си био, итд. итд.  

Управо зато што, као што смо и раније расправљали, Христос (ипостасно) не твори ништа по природи једној, па затим посебно по природи другој, него све твори као Богочовек. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan3 рече

Што се тиче помоћи мислим да је @Ведран* меродавнији као теолог и састављач тропара и кондака :)

Један познати старац и духовник када смо се срели и кад сам пришао за благослов рече ми нешто као: "чуо сам да си ти теолог". 

А ја у себи: "ја мислим да ти добро не чујеш" :)

Но бејах ипак културан, па рекох само "ја то не бих рекао". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

"ја то не бих рекао". 

Мени у дипломи пише теолог, у решењу наставник, у благослову катихета и као шлаг на торти колеге и деца ме зову професор веронауке :))

За свако од тих ја бих на неки начин могао да кажем "ја то не бих рекао" :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan3 рече

За свако од тих ја бих на неки начин могао да кажем "ја то не бих рекао" :)

Пита он мене где сам се школовао. Па ће онда: "и значи остао си ипак верујући?" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ведран* рече

У црквеној химнографији, на пример, никада се не говори, колико је мени познато, овакво изражавање које Бокисд и Кратос користе, "по Божанској природи својој...." или "по човечанској природи својој....", него увек се поје "јако Бог..." или "јако человјек...", то јест, "као Бог..." и "као човек..." дошао си, васкрсао си, распет си био, итд. итд.  

Управо зато што, као што смо и раније расправљали, Христос (ипостасно) не твори ништа по природи једној, па затим посебно по природи другој, него све твори као Богочовек. 

Samo da opet ne raspravljamo , kao ono oko imena akatista. :stadaradim:

Mislim, da govorimo o tome, da u Isusu , svaka priroda, projavljuje svoje  odlike, koje mozemo videti kroz dogadjaje u Pismu, kada place, jede, umara se, spava, to su dela nase prirode, kada hoda po vodi, cini razna cudesa ( prolazi kroz vrata :ani_biggrin: ) to su dela Bozanske prirode i sile.

Ali, On jeste Bog i Njegova Licnost je nosilac obe prirode. itd. Mrzi me da trazim , ali, na brzinu, recimo sv.papa Lav I,..'И све ово зато да би показао да у Њему особине Божанске и људске природе пребивају нераздељиво, и да бисмо ми на тај начин знали да (у Њему) Логос није исто што и тело, и да бисмо исповедали Једног Сина Божијег, и као Логос и као тело (заједно). '...U tom smislu mozemo gledati ove reci.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Samo da opet ne raspravljamo , kao ono oko imena akatista. :stadaradim:

Mislim, da govorimo o tome, da u Isusu , svaka priroda, projavljuje svoje  odlike, koje mozemo videti kroz dogadjaje u Pismu, kada place, jede, umara se, spava, to su dela nase prirode, kada hoda po vodi, cini razna cudesa ( prolazi kroz vrata :ani_biggrin: ) to su dela Bozanske prirode.

Ali, On jeste Bog i Njegova Licnost je nosilac obe prirode. itd. Mrzi me da trazim , ali, na brzinu, recimo sv.papa Lav I,..'И све ово зато да би показао да у Њему особине Божанске и људске природе пребивају нераздељиво, и да бисмо ми на тај начин знали да (у Њему) Логос није исто што и тело, и да бисмо исповедали Једног Сина Божијег, и као Логос и као тело (заједно). '...U tom smislu mozemo gledati ove reci.

Е ово је већ друго. И прихватљиво.

Када се говори о овоме онда је боље да кажеш у складу са црквеном традицијом "као Бог..." а не "по божанској природи..." итд. Јер се са овим другим прави непотребни расцеп. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Е ово је већ друго. И прихватљиво.

Када се говори о овоме онда је боље да кажеш у складу са црквеном традицијом "као Бог..." а не "по божанској природи..." итд. Јер се са овим другим прави непотребни расцеп. 

Naravno, svi verujemo u Bogocoveka, ( ove reci ' po prirodi' su , kako da kazem , terminologija i definicije koje se koriste  u izrazavanju, kada se posebno navode bozanska i covecanska priroda u istom Hristu Bogu )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...