kopitar Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 12 минута, Vladan :::. рече То је преображење то је ок. Ја кажем да се не слажем да ће овај свет овакав какав јесте, непреображен, трајати вечно. Христос каже: пусти мртве да сахрањују мртве. Ако Бог за неког каже да је мртав тешко да можеш да га истумачиш да је тај човек у Духу С. А преко тога на другом месту каже да се хула на ДС неће опростити никада тако да не знам којим тек тумачењем те људе можеш да угураш да постоје у ДС. Kako nešto može postojati van DS. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 минута, Vladan :::. рече Пази ти да скренеш десно код Албукеркија иначе оде ти код нас на митарства... награбусићеш и нећеш знати шта те снашло док стигнеш неба... Ne brini imam navigaciju.. Vladan :::., kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 1 минут, Isusovo magare рече Ne brini imam navigaciju.. Казаћеш ми где си купила да имам и ја... да не заглавим тамо код неког вашег папе... Zoran Đurović and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 6 минута, kopitar рече Kako nešto može postojati van DS. Не знам али ако неко похули на ДС прилично је сигурно да ће то успети да изведе. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 3 минута, Vladan :::. рече Не знам али ако неко похули на ДС прилично је сигурно да ће то успети да изведе. Шта или ко вам је ДС....Демокртаска странка или Двери Српске Vladan :::. and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 13 минута, Vladan :::. рече Не знам али ако неко похули на ДС прилично је сигурно да ће то успети да изведе. Nisi mi odgovorio o načinu postojanja van DS. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, kopitar рече Nisi mi odgovorio o načinu postojanja van DS. Јесам, рекао сам да не знам. А то можеш да схватих и да не мислим да ствари тако уопште могу да се поставе јер онда никако не можемо да уклопимо оне који су (по Исусовим речима) мртви и оне који хуле на ДС. Плус Павлов списак и плус Јован у Отк. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 минута, kopitar рече Nisi mi odgovorio o načinu postojanja van DS. Дисање пуним плућима (кисеоник сто посто) и дисање помоћу апарата (боца са кисеоником) kopitar је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 7 минута, Vladan :::. рече Јесам, рекао сам да не знам. А то можеш да схватих и да не мислим да ствари тако уопште могу да се поставе јер онда никако не можемо да уклопимо оне који су (по Исусовим речима) мртви и оне који хуле на ДС. Плус Павлов списак и плус Јован у Отк. DS održava u postojanju i njih jer drugačije postojanje nije moguće... Održava u postojanju i ovdje one koji su za puninu života mrtvi . Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Цитат пре 4 часа, The Godfather рече Da li mozemo povuci paralelu sa rodjenjem u nekom smislu, u telu je...izlazi iz utrobe ne narusavajuci Presvetu Majku u fizickom smislu? пре 1 сат, Zoran Đurović рече Наравно. Нама сада може бити чудно што се девство Марије наглашава, како оно пре, тако и после, а она има у химнографији апелатив Приснодјеве (Свагда девице). Први помен о томе имамо у Јаковљевом протојеванђељу (друга половина 2. века). Тамо се приповеда о девичанском зачећу, али и о девичанском рођењу Ис,..... Дакле, у ономе што предлажем, може се сасвим реално замислити зачеће Ис у утроби, као и његово рођење без да повреди химен (мада не могу ништа да гарантујем, али причам као православни теолог), јер је Он био свагда васкрсао! Зато је пре смрти могао да причести апостоле, као и да се преобрази. Не да им покаже своју божанствену природу, како би неко, не размишљајући добро, мислио, него је апостоле увео у Царство Небеско "привремено". Мене нервирају слепци који Царство Божије резервишу за неки будући лепи дан. Њих негира Марко 9, 1: И рече им: Заиста вам кажем: има неки међу овима што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Царство Божије да је дошло у сили. ὅτι εἰσίν τινες ὧδε τῶν ἑστηκότων οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσιν τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει. У грчком имамо перфект (ἐληλυθυῖαν), готову радњу, а у сили (ἐν δυνάμει) значи да је већ ту, дејствујуће (не као у Аристотела да је потенцијално; морамо знати како ко употребљава изразе и историју језика). Зато су апостоли могли да виде то Царство. Јер то Царство јесте. Ис није васкрсао у свом "историјском" телу. Изложио сам да се спојио са тим телом, али да је празан гроб, као и одваљен камен на њему pro nobis. Јер му апостоли не би веровали. Хришћанство је рођено из уверења у историчност Хр васкрсења. ček ček nije mi jasno: predlažeš da se on začeo u utrobi a onda xxx (deo koji mi nije jasan) jer je on svagda vaskrsao aj malo detaljnije. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 u međuvremenu dok se tema o Bogorodici ne zahukta, ako neko poznaje kanone ili ima druga znanja: jel postoji teološko objašnjenje zašto se u svim crkvama ali u ama baš svim crkvama na carskom dverima uvek oslikava jedna scena: Blagovesti gde Anđeo gospodnji govori Djevi 31. I evo začećeš i rodićeš sina, i nadjenućeš mu ime Isus. ..... 35. I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 часа, kopitar рече DS održava u postojanju i njih jer drugačije postojanje nije moguće... Održava u postojanju i ovdje one koji su za puninu života mrtvi . То ти је јако клизав терен. Јер ако је тако онда ДС одржава у постојању и оне који су сада у паклу као и демоне. А то би значило да се Дух даје на меру: мање демонима и онима у паклу (само одржавање у постојању) а више добрима и онима који су у рају (и одржавање и разни степени блаженства). Међутим сам Христос каже да Бог Духа не даје на меру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 А мало изнад тога каже и: 5 ... ако се ко не роди водом и Духом. не може ући у Царство Божије. 6 Што је рођено од тијела, тијело је; а што је рођено од Духа, дух је. Дакле, изледа да може да буде неко ко није рођен Духом и да нема везе са њим. И да неће ући у Царство. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 1 сат, dragisa рече ček ček nije mi jasno: predlažeš da se on začeo u utrobi a onda xxx (deo koji mi nije jasan) jer je on svagda vaskrsao aj malo detaljnije. Зато што не прихваташ моју базичну претпоставку, да су у Ис сви васкрсли, а да је то а-темпорални догађај иако се збио у историји и да у себи обухвата историјско прошло као и будуће. Ако се то не претпостави: 1) Ис не би могао причестити апостоле јер би их причестио "крњим" Исусом. 2) Не би видели Царство Божије на Тавору, јер оно временски није постојало, што је у директној супротности Мк 9, 1, текстом који сам навео и дао глосу. 3) Том Преображеном Ис васкрсење би донело нешто ново, тако да би ово била представа за апостоле на Тавору. 4) Као последица онога што је претпостављено, есхатолошки Ис је стално био у историји, или како ја волим да кажем, морао је да живи своју историју као и ми што је живимо. Зато велим да се та чуда могу разумети само ако то претпоставимо. Оствареност у есхатону, у аевум, како су говорили схоластици. Видели смо више пута у Писмима да се историјски Ис појави негде другде, или да "прође мимо њих". Овде се треба пазити јереси афтартодокета, јер ја то не заступам, иако знамо из Писама а и из литургијских текстова да добровољно предаде себе на смрт. То такође не значи да је извршио самоубиство. Имао је смртно тело, и како каже Августин, да га нису утепали, умро би од старости. Али како је ово тело у континуитету са васкрслим (како то функционише, не знам ти рећи), онда се може замислити да је Ис и овде функционисао као есхатолошки и да је преплитао димензије. Дакле, није пролазио кроз нешто, него је улазио у други простор. Жика, Vladan :::., Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 3 часа, kopitar рече DS održava u postojanju i njih jer drugačije postojanje nije moguće... Održava u postojanju i ovdje one koji su za puninu života mrtvi . пре 26 минута, Vladan :::. рече То ти је јако клизав терен. Јер ако је тако онда ДС одржава у постојању и оне који су сада у паклу као и демоне. А то би значило да се Дух даје на меру: мање демонима и онима у паклу (само одржавање у постојању) а више добрима и онима који су у рају (и одржавање и разни степени блаженства). Међутим сам Христос каже да Бог Духа не даје на меру. Поред овога што сам написао овим ставом остварујеш и могуће проблематичну додирну тачку са једном од повезаних тема: бесмртност душе. Ако је тако како кажеш онда се може рећи да су душе по себи бесмртне јер Дух не може а да (аутоматски) сваку од њих не одржава у животу, ма шта она учинила да то прекине. А ако је то тако онда то има импликације у истом смеру и за тему о (загробној) судбини разних класа упокојених и духовних бића. У другом смеру (или логичкој грани) то има импликације и на теологију Стварања и (неизбежно) теолошку рецепцију еволуције... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука