Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Neke stvari iz Hristove perspektive su nama nejasne. Svi radimo sa onim što imamo, te tako živimo i razumevamo svet te i delamo. Evo šta ima Hristos: Ja Jesam, Ja sam Istina,Put i Život, Ja sam Vaskrsenje i Život večni..... Hristos barata božanskom silom, stvaralačkom, Sve novo tvorim i od napred i od nazad, Ja sam Alfa i Omega. Hristos iako i čovek nije ima sa čim da barata, dela. Zoran Đurović and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 32 минута, Zoran Đurović рече Зато што не прихваташ моју базичну претпоставку, да су у Ис сви васкрсли, а да је то а-темпорални догађај иако се збио у историји и да у себи обухвата историјско прошло као и будуће. Ако се то не претпостави: 1) Ис не би могао причестити апостоле јер би их причестио "крњим" Исусом. 2) Не би видели Царство Божије на Тавору, јер оно временски није постојало, што је у директној супротности Мк 9, 1, текстом који сам навео и дао глосу. 3) Том Преображеном Ис васкрсење би донело нешто ново, тако да би ово била представа за апостоле на Тавору. 4) Као последица онога што је претпостављено, есхатолошки Ис је стално био у историји, или како ја волим да кажем, морао је да живи своју историју као и ми што је живимо. Зато велим да се та чуда могу разумети само ако то претпоставимо. Оствареност у есхатону, у аевум, како су говорили схоластици. Видели смо више пута у Писмима да се историјски Ис појави негде другде, или да "прође мимо њих". Овде се треба пазити јереси афтартодокета, јер ја то не заступам, иако знамо из Писама а и из литургијских текстова да добровољно предаде себе на смрт. То такође не значи да је извршио самоубиство. Имао је смртно тело, и како каже Августин, да га нису утепали, умро би од старости. Али како је ово тело у континуитету са васкрслим (како то функционише, не знам ти рећи), онда се може замислити да је Ис и овде функционисао као есхатолошки и да је преплитао димензије. Дакле, није пролазио кроз нешто, него је улазио у други простор. e vidiš avo baš zbog ove tvoje pretposlednje rečenice ja se ne slažem sa tvojom teorijom. dakle uvodiš koncept da bi objasnio neke stvari ali taj koncept remeti druge stvari...itd. ali ajde da sad to privremeno ostavimo po strani. imaću noćas dosta posla ali u pauzama ću videti da prođem kroz ove tačke kao nekakve primere koje po tebi iznuđavaju takav neki koncept... nego da se zadržimo na primeru Bogorodice. (nemoj sada ako ne bi bilo koncepta nebi moglo tamo nešto..) dakle daj da sad pričamo samo o: začeću rođenju i ostajanju devicom. dakle ja tebe ne razumem kada kažeš on se začeo, pa rodio, pa nije oštetio devstvenost JER je on svagda vaskrsao. taj deo mi nije jasan. kako taj koncept to objašnjava odnosno šta se tu dešava? Дакле, у ономе што предлажем, може се сасвим реално замислити зачеће Ис у утроби, као и његово рођење без да повреди химен (мада не могу ништа да гарантујем, али причам као православни теолог), јер је Он био свагда васкрсао! kako podvučeni delovi funkcionišu, odnosno zašto svagda vaskrsao ne oštećuje himen u tvom modelu, nije mi jasno kako ti to vidiš Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 @dragisa Будући да Зоран није на форуму пробаћу ја укратко (а успут и да се осврнем на његов текст). Атемпорални (увек васкрсли) Христос се појављује у другом (тј. овом нашем) простору без да узрокује физичке феномене (које би по законима природе морао тиме да узрокује). Тако се раздељује телом на Тајној вечери, појављује у соби са апостолима, ученицима у Емаусу, у утроби Марије током зачећа, ван утробе Марије током рођења итд. Теолошки-рационало конструкција је доследна и зато сам лајковао (иако не сматрам да даје одговор на проблем кршења закона природе из оне моје теме тј. да се решавањем приче "кроз врата" решавају физички проблеми са материјализацијама). Дакле, у оваквом Зорановом решењу ирелевантно је да ли се девственост губи само током телесног односа или и рађањем јер (атемпорални) Христос може да се п(р)ојави без нарушавања Маријиног тела у обе прилике. Zoran Đurović and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 38 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Hristos iako i čovek nije ima sa čim da barata, dela. Ovde je viška reč nije, treba da glasi: Hristos iako i čovek, ima sa čim da barata dela. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 минута, Vladan :::. рече Дакле, у оваквом Зорановом решењу ирелевантно је да ли се девство губи само током телесног односа или и рађањем јер (атемпорални) Христос може да се п(р)ојави без нарушавања Маријиног тела у обе прилике. nije mi nešto jasan smisao tvoje rečenice. irelevantno je da li se devstvenost gubi prilikom odnosa ili i rađanjem, H može da se pojavi u obe prilike. u koje obe prilike? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 misliš ne bitno je kako je začet i rođen, on se na kraju a-dimenzinalno pojavljuje u ovoj našoj stvarnosti i to je jedino što je bitno Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, dragisa рече nije mi nešto jasan smisao tvoje rečenice. irelevantno je da li se devstvenost gubi prilikom odnosa ili i rađanjem, H može da se pojavi u obe prilike. u koje obe prilike? 1) да уђе у тело током зачећа 2) да изађе из њега током рађања, а да ниједном не наруши Маријино тело тј. девственост Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, dragisa рече misliš ја ти појашњавам оно што мислим да је Зоран мислио Управо сада, dragisa рече ne bitno je kako je začet i rođen да, технички небитно јер Управо сада, dragisa рече on se ... a-dimenzinalno pojavljuje u ovoj našoj stvarnosti Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 napisao sam kratak post u međuvremenu dakle pretpostavljam da je to što hoćeš da kažeš: on se a-dimenzinalno pojavljuje i to je to ispada da je začeće privid. u kom trenutku on stvarno "ulazi" u svet? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 brzamo se pa se ne čitamo ni ja ni tei Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 dakle u kom trenutku Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, dragisa рече dakle u kom trenutku зачећа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече зачећа ok, ako je tada kako onda ne narušava himen odnosno kako to što je svagda vaskrsao pomaže / obezbeđuje da prilakom porođaja himn ne bude narušen Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 8 минута, dragisa рече ok, ako je tada kako onda ne narušava himen odnosno kako to što je svagda vaskrsao pomaže / obezbeđuje da prilakom porođaja himn ne bude narušen Каже Писмо: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето. Технички може у јајној ћелији да створи (свој атемпорални) мушки сет хромозома и да њиме дође до оплођења. Ту се додуше отвара још једна цела нова тема али ово је за ово питање довољно мислим. Јер ако је материјализовао неколико тона хране током храњења 5000 људи може и један сет хромозома. Isusovo magare, Paradoksologija and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 ne pričamo o tomeda li je stvorio muški set hromozoma ili nije nego pričamo kako nije oštetio himen odnosno zašto je bitno da nije oštetio himen pazi taj momenat je vrlo bitan a ja pitam kako "model" objašnjava kako i zbog čega devstvenost ostaje netaknuta? kao što rekoh taj momenat je toliko važan za Crkvu da je za razliku od svih ostalih stilskih kompozicija freskopisa i oslikavanja crkava (koja je se daje na slobodu umetniku / episkopu / ktitoru ...ko got ima diskreciono preavo odlučivanja) Blagovesti se isključivo oslikavaju na Carskim Dverima zašto je bitan taj "detalj" da se Spasitelj ne rađa od muževljeve želje a da se rađanjem Spasitelja ne gubi čednost? da li ovaj momenat relativizujemo neadekvatnim modelima i kažemo "nije bitno kako i zbog čega, može mu se"? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука