Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 15 минута, Vladan :::. рече Има да га анализирам на некој новој теми, од хаљине у којој је ваљда био до молекула ваздуха које је можда понео у плућима... Ajd vidim da se ti to razumiješ pa odgovori onda meni na ono pitanje koje postavih Štakiju!!?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, Isusovo magare рече Ajd vidim da se ti to razumiješ pa odgovori onda meni na ono pitanje koje postavih Štakiju!!?? Нисам то испратио шта сте дискутовали па не знам, понови питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
The Godfather Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Avvo kada budes imao vremena odg...Nisam od pocetka na temi, mnogo je komentara, treba sve iscitati...Da li je bio prolazak kroz vrata ili materijalizacija u sobi - to si vec odg ( ili je pak usao uredno kroz vrata, a njima je svest bila u tom momentu suzena da to registruju ). Da li mozemo povuci paralelu sa rodjenjem u nekom smislu, u telu je...izlazi iz utrobe ne narusavajuci Presvetu Majku u fizickom smislu?Послато са SM-J530F користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 16 часа, Isusovo magare рече Jeli moguće da je Isusovo Uskrsnuće drugačije od našeg..jer ispada ako ostade prazan grob za Njim da On Uskrsnu u tom tijelu ili ipak ne..pošto nije bio dugo u grobu pa da bi Mu tijelo istrunulo?? @Vladan :::. Evo ga.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 минута, Isusovo magare рече @Vladan :::. Evo ga.. Дужина боравка у гробу је мислим небитан фактор јер је подигао Лазара после 4 дана када се већ осећао, а могао је и после 400 дана, а и подићи ће и све од постанка света. Он је васкрсао у свом телу (било како предлаже о. Зоран након распећа било рано у недељу како се иначе тумачи) док се наша тела овде распадају јер је Црква у стању "и сада али и не још". На телима неких светитеља се то делимично и види. Тела већине нас, или боље речено - ми, кроз Цркву улазимо у Христово васрсење када буде и опште васкрсење (било по о. Зорану одмах након смрти било по другим тумачењима након неког чекања, "спавања" или шта већ). Да је Христос васкрсао у свом телу види се по јављању апостолима када им је показао ране и јео вечеру. Осим тога, да није тако било и урађено, питање је да ли би апостоли уопште и поверовали у васкрсење (тела). Јер им Христос каже: видите да нисам дух него тело. Дакле, нема више смрти (тела). Све нас то тек чека, а како и "када" тачно воде се полемике. Zoran Đurović and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 54 минута, Vladan :::. рече Дужина боравка у гробу је мислим небитан фактор јер је подигао Лазара после 4 дана када се већ осећао, а могао је и после 400 дана, а и подићи ће и све од постанка света. Он је васкрсао у свом телу (било како предлаже о. Зоран након распећа било рано у недељу како се иначе тумачи) док се наша тела овде распадају јер је Црква у стању "и сада али и не још". На телима неких светитеља се то делимично и види. Тела већине нас, или боље речено - ми, кроз Цркву улазимо у Христово васрсење када буде и опште васкрсење (било по о. Зорану одмах након смрти било по другим тумачењима након неког чекања, "спавања" или шта већ). Да је Христос васкрсао у свом телу види се по јављању апостолима када им је показао ране и јео вечеру. Осим тога, да није тако било и урађено, питање је да ли би апостоли уопште и поверовали у васкрсење (тела). Јер им Христос каже: видите да нисам дух него тело. Дакле, нема више смрти (тела). Све нас то тек чека, а како и "када" тачно воде се полемике. a hoće bit šta od grickalica nakon uskrsnuća..šalim se.. Nego,da nije uskrsnuo u svom tijelu apostoli Mu nebi povjerovaliGospode smiluj se.. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 19 минута, Isusovo magare рече Nego,da nije uskrsnuo u svom tijelu apostoli Mu nebi povjerovaliGospode smiluj se.. Изгледа да не би... 36 И док они ово говораху, и сам Исус стаде међу њих, и рече им: Мир вам! 37 А они се уплашише, и будући устрашени, помислише да виде духа. 38 И рече им: што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? 39 Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом; опипајте ме и видите; јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам. 40 И ово рекавши показа им руке и ноге. 41 А док још не вјероваху од радости и док се чуђаху, рече им: Имате ли овдје шта за јело? 42 А они му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу. 43 И узевши једе пред њима. 44 А њима рече: Ово су ријечи које сам вам говорио још док сам био с вама, да се мора све испунити што је о мени написано у Закону Мојсејеву и у Пророцима и у Псалмима. 45 Тада им отвори ум да разумију Писма. 24 А Тома, звани Близанац, један од Дванаесторице, не бјеше са њима када дође Исус. 25 А други му ученици говораху: Видјели смо Господа. А он им рече: Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу вјеровати. 26 И послије осам дана опет бијаху унутра ученици његови и Тома с њима. Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам! 27 Затим рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. 28 И одговори Тома и рече му: Господ мој и Бог мој! 29 Рече му Исус: Зато што си ме видио, повјеровао си; блажени који не видјеше а вјероваше. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 2 часа, Vladan :::. рече Из целе реторике издвојићу само ову контрадикцију. Дакле, и даље смо на истом. Не знам шта је ово ДС, ваљда духовни свет или слично, и ако је тако испада да овај целокупан свет са свим људима око нас постоји у Царству? А Павле даје цео списак оних који неће бити у Царству, тако да... Ako nešto prolazi to ne znači da samo nestane ko čarobnim štapićem već da postaje novo, kao što i mi po smrti ne nestajemo. U DS ( Duhu Svetom) sve postoji i ne može samo tako bez cilja nestati u tom smislu sam mislio da je vječno jer da nije sve u DS nebi ni postojalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 20 минута, Vladan :::. рече Изгледа да не би... 36 И док они ово говораху, и сам Исус стаде међу њих, и рече им: Мир вам! 37 А они се уплашише, и будући устрашени, помислише да виде духа. 38 И рече им: што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? 39 Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом; опипајте ме и видите; јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам. 40 И ово рекавши показа им руке и ноге. 41 А док још не вјероваху од радости и док се чуђаху, рече им: Имате ли овдје шта за јело? 42 А они му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу. 43 И узевши једе пред њима. 44 А њима рече: Ово су ријечи које сам вам говорио још док сам био с вама, да се мора све испунити што је о мени написано у Закону Мојсејеву и у Пророцима и у Псалмима. 45 Тада им отвори ум да разумију Писма. 24 А Тома, звани Близанац, један од Дванаесторице, не бјеше са њима када дође Исус. 25 А други му ученици говораху: Видјели смо Господа. А он им рече: Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу вјеровати. 26 И послије осам дана опет бијаху унутра ученици његови и Тома с њима. Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам! 27 Затим рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. 28 И одговори Тома и рече му: Господ мој и Бог мој! 29 Рече му Исус: Зато што си ме видио, повјеровао си; блажени који не видјеше а вјероваше. Znači ipak je kroz zatvorena vrata..oprosti..pritisak tlaka zraka kiša i tak.. Nego po svemu sudeći Isus nije imao izbora nego Uskrsnuti u svome tijelu a mi izgleda imamo izbor..možemo biti i ljepši kad uskrsnemo nego sad..ili pak imati rogove,jel' tak'!? kopitar and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 6 минута, Isusovo magare рече možemo biti i ljepši kad uskrsnemo nego sad..ili pak imati rogove,jel' tak'!? Па ако сада имаш рогове имаћеш их тада тако да.... гледај да то сада решиш... Isusovo magare, kopitar and Srdjan61 је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 1 сат, The Godfather рече Da li mozemo povuci paralelu sa rodjenjem u nekom smislu, u telu je...izlazi iz utrobe ne narusavajuci Presvetu Majku u fizickom smislu? Наравно. Нама сада може бити чудно што се девство Марије наглашава, како оно пре, тако и после, а она има у химнографији апелатив Приснодјеве (Свагда девице). Први помен о томе имамо у Јаковљевом протојеванђељу (друга половина 2. века). Тамо се приповеда о девичанском зачећу, али и о девичанском рођењу Ис, јер једна бабица, Салома, сумња, увлачи Марији прст у вагину да опипа химен, прст јој се опече, она се покаје и анђео је исцели. Иако је ово апокриф, изврђио је огромни утицај у црквеном сликарству као и у химнографији. Имамо и сликарство на Западу, али и на Истоку где се Благовест приказује као улазак гласа/речи кроз уво. Да се не би мислило на вагину. Ту пак имамо и одјека хетеродоксних идеја Аполинарија Лаодикијског, јер је он, као и неки гностици, учио да је Ис једноставно прошао кроз Марију као кроз трубу или црево. Да она није била Богородица. Слично ће баштинити касније монофизити, а знамо да се Кирило Александријски упецао на једну формулу Аполинаријеву, за коју је мислио да је од Атанасија (не Јевтића, него Великог), па је дао замаха монофизитству. Дакле, у ономе што предлажем, може се сасвим реално замислити зачеће Ис у утроби, као и његово рођење без да повреди химен (мада не могу ништа да гарантујем, али причам као православни теолог), јер је Он био свагда васкрсао! Зато је пре смрти могао да причести апостоле, као и да се преобрази. Не да им покаже своју божанствену природу, како би неко, не размишљајући добро, мислио, него је апостоле увео у Царство Небеско "привремено". Мене нервирају слепци који Царство Божије резервишу за неки будући лепи дан. Њих негира Марко 9, 1: И рече им: Заиста вам кажем: има неки међу овима што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Царство Божије да је дошло у сили. ὅτι εἰσίν τινες ὧδε τῶν ἑστηκότων οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσιν τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει. У грчком имамо перфект (ἐληλυθυῖαν), готову радњу, а у сили (ἐν δυνάμει) значи да је већ ту, дејствујуће (не као у Аристотела да је потенцијално; морамо знати како ко употребљава изразе и историју језика). Зато су апостоли могли да виде то Царство. Јер то Царство јесте. пре 1 сат, Vladan :::. рече Осим тога, да није тако било и урађено, питање је да ли би апостоли уопште и поверовали у васкрсење (тела). Јер им Христос каже: видите да нисам дух него тело. Ис није васкрсао у свом "историјском" телу. Изложио сам да се спојио са тим телом, али да је празан гроб, као и одваљен камен на њему pro nobis. Јер му апостоли не би веровали. Хришћанство је рођено из уверења у историчност Хр васкрсења. Volim_Sina_Bozjeg, Vladan :::., The Godfather and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 14 минута, kopitar рече Ako nešto prolazi to ne znači da samo nestane ko čarobnim štapićem već da postaje novo, kao što i mi po smrti ne nestajemo. То је преображење то је ок. Ја кажем да се не слажем да ће овај свет овакав какав јесте, непреображен, трајати вечно. пре 15 минута, kopitar рече U DS ( Duhu Svetom) sve postoji i ne može samo tako bez cilja nestati u tom smislu sam mislio da je vječno jer da nije sve u DS nebi ni postojalo. Христос каже: пусти мртве да сахрањују мртве. Ако Бог за неког каже да је мртав тешко да можеш да га истумачиш да је тај човек у Духу С. А преко тога на другом месту каже да се хула на ДС неће опростити никада тако да не знам којим тек тумачењем те људе можеш да угураш да постоје у ДС. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 12 минута, Zoran Đurović рече Дакле, у ономе што предлажем, може се сасвим реално замислити зачеће Ис у утроби, као и његово рођење без да повреди химен (мада не могу ништа да гарантујем, али причам као православни теолог), јер је Он био свагда васкрсао! Дакле, још једну тему ми натоварујеш на врат, а већ ме једна чека... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 пре 12 минута, Vladan :::. рече Па ако сада имаш рогове имаћеш их тада тако да.... гледај да то сада решиш... Ehehee ja imam privilegij..čistilište me čeka..tamo ću da se riješim rogova..a onda novo tijelo i nove haljine a ti nemaaaaš eto tiii eto ti.. kopitar, Vladan :::. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 22, 2019 Пријави Подели Написано Јун 22, 2019 Управо сада, Isusovo magare рече Ehehee ja imam privilegij..čistilište me čeka..tamo ću da se riješim rogova..a onda novo tijelo i nove haljine a ti nemaaaaš eto tiii eto ti.. Пази ти да скренеш десно код Албукеркија иначе оде ти код нас на митарства... награбусићеш и нећеш знати шта те снашло док стигнеш неба... Isusovo magare, Paradoksologija, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука