Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 15 минута, kopitar рече Pa kad prođemo kroz smrt kao Krist čeka nas to u punini a sad počinje. И док смо, надамо се, ми са Христом у пунини негде или "негде" овај свет траје вечно? И шта значи да "прво прође" кад не прође него постаде вечно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 nije ovo teopoetika, nego ponavljam mi nemao to iskustvo u sebi kako bi vodeli taj ogroman kvanti skok u načinu postojanja. zbog te ogromne razlike ustvari i može da se kaže da je to "novi svet" ali ne u onom smislu kako ga mi na prvu loptu doživljavamo Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 "prvo prođe" da bi ukazao da odma iza njega dolazi drugo, ništa više od toga čak šta više ukazuje na kontinuitet, odnosno da to novo koreni u "prvom" Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 5 минута, dragisa рече dakle sve je isto ali sve novim čini, ne ukida pa stvara, nego preobražava Управо сада, dragisa рече "prvo prođe" da bi ukazao da dolazi drugo, ništa više od toga То је ок али @kopitar тј. аутор текста изгледа говори о паралелним световима: овај овакав вечан + други нови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 5 минута, Vladan :::. рече То је ок али @kopitar тј. аутор текста изгледа говори о паралелним световима: овај овакав вечан + други нови. ja koliko razumem ne govori o paralelnim svetovima (kao dva odvojena) nego o sa postojanju starog koji u zlu leži i novog u Slavi našeg spasenja Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 10 минута, Vladan :::. рече То је ок али @kopitar тј. аутор текста изгледа говори о паралелним световима: овај овакав вечан + други нови. Па јесте тако. Ништа у овом моменту не би постојало да није силом Духа Светога у бићу. И то никада неће нестати. Јер је сваки моменат у Богу реално. Ако није тако, онда нема ни будућности. И Бог је не зна, што би рекао Милан. kopitar and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 2 минута, dragisa рече ja koliko razumem ne govori o paralelnim svetovima (kao dva odvojena) nego o sa postojanju starog koji u zlu leži i novog u Slavi našeg spasenja Изгледа да се не бавиш алатом чим овако мудро збориш! Морам да се шалим са тобом, али имаш заиста изванредних момената. dragisa and kopitar је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 4 минута, dragisa рече ja koliko razumem ne govori o paralelnim svetovima (kao dva odvojena) nego o sa postojanju starog koji u zlu leži i novog u Slavi našeg spasenja Па сад није шија него врат... паралелно и са-постојање ти је исто. пре 2 минута, Zoran Đurović рече Па јесте тако. Ништа у овом моменту не би постојало да није силом Духа Светога у бићу. И то никада неће нестати. Јер је сваки моменат у Богу реално. Ако није тако, онда нема ни будућности. И Бог је не зна, што би рекао Милан. ОК, али шта онда значи да "прво (које у злу лежи и пуно је јаука и бола...) прође" кад не прође него постаде вечно? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 10 минута, Vladan :::. рече Па сад није шија него врат... паралелно и са-постојање ти је исто. ОК, али шта онда значи да "прво (које у злу лежи и пуно је јаука и бола...) прође" кад не прође него постаде вечно? jel ti razumeš preobraženje (kao generalan termin)? moram ovako, nije neprijateljski sve ostaje isto ali sve biva novo (ne ostaje "isto" nego je odrednica u smislu isti taj svet ALI drugačiji i to drugačiji samo i isključivo u personalnom smislu, mada cela teologija je personalan, što ne znači da nije objektivna) kopitar је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 19 минута, Zoran Đurović рече Изгледа да се не бавиш алатом чим овако мудро збориш! Морам да се шалим са тобом, али имаш заиста изванредних момената. hehehe rekoh ti da ne znaš čime se ja hranim Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 18 минута, Vladan :::. рече ОК, али шта онда значи да "прво (које у злу лежи и пуно је јаука и бола...) прође" кад не прође него постаде вечно? ajde da probam da budem jasniji: naše spasenje je u poznanju Boga (ne u poznanju novog sveta, biće i on ali prati tok:) dakle poznanje Boga "otvara" (u personalnom smislu) Novi svet koji je sada u Slavi (dakle da: ostaje i bol i tuga i jecaj ali preobraženi u usklik, radost i Slavu), dakle sve novim čini (ne da nestaje nego ga preobražava) i u isto vreme prvo prođe drugo dođe. dal razumeš fokus (prelomnu tačku) gde nastaje spasenje? ne u dolasku Novog sveta gde je neki stari prestao da postoji i sad smo mi spaseni (ovakvi vrljavi), nego u poznanju koje onda svojom Svetlošću bukvalno otvara i čini sve novim (preobraženim), zato je taj Sud pravedan: koliko ti poznaješ Boga svojim slobodnim izborom toliko ćeš i čuti "uđite blagosloveni..." ili "idi ne poznajem te.." On je sve ugotovio (Svrši se) izbor je na nama Paradoksologija and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 18 минута, dragisa рече jel ti razumeš preobraženje (kao generalan termin)? moram ovako, nije neprijateljski sve ostaje isto ali sve biva novo (ne ostaje "isto" nego je odrednica u smislu isti taj svet ALI drugačiji i to drugačiji samo i isključivo u personalnom smislu, mada cela teologija je personalan, što ne znači da nije objektivna) пре 5 минута, dragisa рече ajde da probam da budem jasniji: ... Све то стоји да не цепидлачим, објашњаваш ми оно за шта сам већ рекао да се слажем. Али све ово се не уклапа са вечним оваквим непреображеним светом. О томе говори Балтазар писац текста који је поставио Копитар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 kako ne govori, on govori o preobraženom svetu: On 20.6.2019. at 11:07, kopitar рече I spasenje nije bijeg iz tijela koje zaostaje, nego, na posljetku, u punini dana, Božji dolazak u tijelo, dolazak vječnosti u vrijeme. I ne postoji rješenje za umirućeg čovjeka, osim rješenja koje Bog daruje: »Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: ’Mir vama! Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: ’Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam. Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: Imate li ovdje što za jelo?’ Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: ’To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano’« (Lk 24, 36-44). Uskrsnuće tijela jedino je spašavanje zemaljske egzistencije u Bogu. Nije to nikakvo »poslije« i nikakva »onostranost«, nego je ovaj življeni život postao vječan. Ovo nikada shvaćeno biva shvaćeno, ovo nikada do kraja ljubljeno biva posve i beskrajno ljubljeno. No sve u Bogu, jer je Bog prihvatio ovaj život, uzdignuo je u svoje srce. To nadilazi svaku predodžbu i svaku spekulaciju. Ona može, sa svojom neumrlošću duše, zadržati svoje mjesto, ako ga se drži potrebnim. No nikada ne će objasniti čudo koje se traži za čovjekovo oslobođenje i otkupljenje: ne traži se više, ali ni manje, nego čovjek kojega Bog uskrisuje od mrtvih tijelom i dušom, čovjek kojega Bog ispunja vječnim životom. I ovaj uskrsnuli nema nikakve, ama baš nikakve veze s medijima i materijalizacijama spiritista. Potpun čovjek, koji živi iz Božje punine, nije neki od ovih rubnih fenomena i otpadnih proizvoda vremenite egzistencije, koji se očituje u zamračenim sobama omamljenih. U svijetlom se uskrsnom danu pojavljuje Gospodar života, i u punom svjetlu povijesti vjera svjedoči za njega. Hans Urs von Balthasar "Eshatologija u našem vremenu" kopitar and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 11 минута, dragisa рече kako ne govori, on govori o preobraženom svetu: На то сам ја одговорио овим: пре 2 часа, Vladan :::. рече Уффф....... довде и после углавном ок али ово болдовано је чудно: испада да је овај живот тј. свет (свим злом које свакодневно гледамо) постао вечан и још преко тога да га је Бог уздигнуо у своје срце (шта год то значило). Можда мисли на живот по себи (шта год и то значило) али онда иде питање шта то конкретну уопште значи. Дакле изгледа да Балтазар може да се тумачи да је мислио и на преображен и непреображен свет (или живот) и Копитар се са тим (ваљда са оба) сложио. Ако је мислио на непреображен то по мени не стоји а ако на преображен онда је то оно што већ говориомо и слажемо се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 33 минута, Vladan :::. рече На то сам ја одговорио овим: Дакле изгледа да Балтазар може да се тумачи да је мислио и на преображен и непреображен свет (или живот) и Копитар се са тим (ваљда са оба) сложио. Ако је мислио на непреображен то по мени не стоји а ако на преображен онда је то оно што већ говориомо и слажемо се. Da li te ovo zbunilo. Sve su druge religije nužno »onostrane religije«. Jedino je kršćanstvo religija u kojoj je ovostrano vječno, u kojoj vječne, apsolutne dimenzije jedanputnoga, ljudskoga i božanskoga, ljudsko-božanskoga života, jer je bogoljudski, postaju vidljive ispašene. Kako to? Bog je u Starom zavjetu čovjeka odgajao u smjeru ovoga neizmjernoga tako što ga je ustrajnošću, koja se doimala okrutnom, jedino i isključivo upućivao na zemaljsku stvarnost. Židov je doista mogao s Faustom reći: Pogled prijeko zakrčen nam osta, tek luda tamo škilji, maštat vična, vrh oblaka da nać’ će sebi slična.. Vječnost je već tu u nama i sve je stvoreno njome prožeto....Bogočovjek je od uvjek i sve stvoreno je u njemu vječno kao što smo i mi u njemu vječni. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука