Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Dislajkuje tamo gde ima više publike. Evo ga dosao je i na ovu temu! Jupiiiiiiii! Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 4 минута, Trifke рече Sta nuslis dokle cu ja ovako da patim za Velikim inkvizitorom? Ne dozvoljava mu akademska titula da se pojavi ovde, jer po znanju ga biju oni što imaju ladovinu od 3 godine srednje. Ведран*, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 2 минута, Isusovo magare рече Pusti plakanje!Tko je medo,jel opasan? Ko i svaki Grizli. Zoran Đurović, Grizzly Adams, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 Ја не знам о чему ви овде причате, ал изгледа забавно па реко да се укључим... Ведран*, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 6 часа, Ведран* рече Прво, Драгиша, више пута већ понављаш "теорија", ваша теорија ово, ваша теорије оно. Ми се овде не бавимо теоријама. Код гаћолога имаш теорије и категоризације и богословску тројицу, и ко зна шта све не. Ми се бавимо чистом јеванђељском и Отачком емпиријом. На основу откривене Истине и Отацчког искуства и здравог разума ми говоримо ово што говоримо. И не измишљамо нове теорије. Него све темељимо на овоме што поменух. То прво. Друго, да си прочитао тему, истински, са пажњом, без предрасуда, као што ниси, онда се заиста не би јављао са својим замеркама, јер од самог почетка су ти замерке потпуно неутемељене, а аргументи којима нас нападаш непостојећи. При томе си изрекао брдо проблематичних теза, све бусајући се у Православна прса и нас прозивајући. Не ваља ти таква работа. Једино ти је хумор понекад добар, у сваком случају бољи од Смедеревчевог и Гаћологовог, иако си смркнути миш. Треће, не разумем те уопште о каквој ти сад поставци причаш "Божанска категорија личности". Шта ти је то? (реторички питам, немој, за име форума, да ми објашњаваш!). И остало што си изрекао. Тема не наглашава ФИЗИЧКУ преегзистенцију. Него наглашава преегзистенцију (уз раније изречене ограде о непрецизности ове речи) ХРИСТА. Нема физичке преегзистенције као категорије, засебне. Физичкост није биће. Само се условно и уз опрез говори посебно о човечанству, а посебно о Божанству у Христу, и исто тако и о физичкој преегзистенцији, само са циљем лакше егзегезе, али ово су апстракције. Увек се наглашава Богочовечанство Христово, јер Христа познајемо само као Богочовека, и о Њему само у тим оквирима говоримо. И не уситњавамо ништа, ви сецкате, јер одбијате Јеванђеље, вама је неприхватљиво ово што ми говоримо јер се противите Истини, не нама. Исто као што су ондашњи фарисеји дерали хаљине на помисао да је Он Богочовек. Зато да са мало смирења наступате, ми бисмо овде могли да имамо корисну размену мишљења јер би ви наводили ствари које сматрате неразумљивим, а онда би вам можда неко од паметнијих одговорио, и не бих ја морао да се млатим с вама. И сви бисмо имали корист. Не морате се сложити, али научите се разговарати. Кад год почнете да нападате и да се ругате разумним аргументима глупошћу, а нарочито када прозивате и оптужујете за неправославност без да то добрано образложите онда ћете бити "шибани". Јер кад сте дошли као учитељи, онда не тражите милост. А кад доћете као опадачи иста ће вас судбина снаћи. Вама је највећи аргумент што вам се у очи каже да лупетате и сличне ствари. То вас боли. И неки около кмече због тога. Јер немају ништа друго да замере, а да то што замерају неко са два грама мозга прихвати за разумно. Зато неки кажу да смо ми овде поганог језика. А нема већег поганства него на правди Бога оптуживати православног брата (уз то и свештенике и друге ученије и искусније од самих опадача) за неправославност. А пред тиме друшкане нема смирења. Мени лично овде су говорили и да сам мајмун, и да сам глуп ко точак, и да звечим ко лонац, и шта све не још, и ја сам се пред тим смиривао. Није ми тешко падало. Више сам то доживљавао као да помажем брату да не пукне под притиском, да своју надувености мало испусти на вентил, да не прсне. Нисам опадачима то ни узимао за зло. Али када ми посредно или непосредно кажу ти си јеретик, без и једног аргумента, онда заслужено добију форумским бичем по леђима. И кмечање не помаже. Јер није моја лична сујета повређена него моја љубав према Христу. Ако хоћете лепо да разговарамо, изволите, а ако хоћете другачије, биће другачије. Kao što sam rekao da je cela (ajde ibeći ću ovom prilikom izraz "teorija") zamisao, predložena i usko objašnjavana pojmom Ličnosti tada zaista ne bi bilo prostora za bilo kakvu polemiku. Svi navedeni citati korišćeni u diskusiji upućuju na to da Bog poznaje svet kao svoju Volju o njemu, a Volja Božija jeste da kroz Sina svemu stvorenom daa (od dati, nemam taj akcenat za "a" na tastaturi) večno postojanje. Večno postojanje, a time i prepostojanje = preegzistencija, je razrešeno ali još važnije dakle UZROKOVANO pojmom Ličnosti. Da je diskusija išla ovim putem bio bi u hibernaciji kao i godinama do sad ali je diskusija imala drugi tok i raspravljala o promeni koja je uzrokovana. Nema promene niti je nečim (mada je nema) uzrokovana. Uzrok je u samom način postojanja koji je izraz Volje. "Zamisao" ne bi prijavljivala grešku promene (i cela diskusija posle toga), da u startu polazi od pojma Ličnosti koji na neizreciv način (na božanski način) i daje i sjedinjuje i održava postojanje, večnim. Dakle rasprava o fizičkoj preegzistenciji, njenoj nužnosti - uzrocima - posledicama, ne akcentujući nadumnu kategoriju Ličnosti pod čijim pokroviteljstvom je ovo i predzamišljeno je dovela do šutanja. Rečnik i temperamenr korišćen ovde i jeste i nije primeren ali u svakom slučaju služi kao opomena svakom da učenost nije opravdanje za korišćenje uličnog rečnika niti kasnije žalbe i uvređenost. Ava i sam kaže da mu se pritisak stabilizovao. Ova rasprava može otići i u lepom smeru ukoliko za tim bude volje jer mislim da otvara temu tela i Ličnosti, tela duševnog i tela duhovnog.. itd Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 18 минута, Grizzly Adams рече Ја не знам о чему ви овде причате, ал изгледа забавно па реко да се укључим... Pa sta mislis kako smo dogurali do 500 stranica? videces ovde cuda nevidjena. Veruj mi! Zoran Đurović, Ведран* and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 6 часа, Zoran Đurović рече Ваша неписменост је галактичких размера! Јер ви ни елементрарне ствари не знате. Мислио сам да не треба да вам се наводи да у полицемији архетип и прототип се односе на особу или ствар, као што може да буде и слика, идеја. Кавасила говори о особи која је модел за прављење Адама. Ево вам чувени аргумент иконофила из Василија Великог: поштовање упућено икони, доспева до праобраза (ἡ τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει) - Liber de Spiritu Sancto, 18. Безбожна је ваша молитве: Слико Исусова, помози ми! Преднацрту, спаси ме! - Видите ли, непријатељи благодати, како се прототипом (πρωτότυπον) означава особа а не нацрт? Да ли сте сада свесни своје несвести и неписмености? Синонимну употребу имамо у Отаца термина прототип и архетип. Иста је ствар. Теодор Студит ће више користити реч архетип. Уби вас незнање и злобно срце! Остаје само да вас звекнем овом крстачом у пчело! ti oče krs' i tastaturu podalje da držiš ujutru Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 23 минута, dragisa рече Kao što sam rekao da je cela (ajde ibeći ću ovom prilikom izraz "teorija") zamisao, predložena i usko objašnjavana pojmom Ličnosti tada zaista ne bi bilo prostora za bilo kakvu polemiku. Svi navedeni citati korišćeni u diskusiji upućuju na to da Bog poznaje svet kao svoju Volju o njemu, a Volja Božija jeste da kroz Sina svemu stvorenom daa (od dati, nemam taj akcenat za "a" na tastaturi) večno postojanje. Večno postojanje, a time i prepostojanje = preegzistencija, je razrešeno ali još važnije dakle UZROKOVANO pojmom Ličnosti. Da je diskusija išla ovim putem bio bi u hibernaciji kao i godinama do sad ali je diskusija imala drugi tok i raspravljala o promeni koja je uzrokovana. Nema promene niti je nečim (mada je nema) uzrokovana. Uzrok je u samom način postojanja koji je izraz Volje. "Zamisao" ne bi prijavljivala grešku promene (i cela diskusija posle toga), da u startu polazi od pojma Ličnosti koji na neizreciv način (na božanski način) i daje i sjedinjuje i održava postojanje, večnim. Dakle rasprava o fizičkoj preegzistenciji, njenoj nužnosti - uzrocima - posledicama, ne akcentujući nadumnu kategoriju Ličnosti pod čijim pokroviteljstvom je ovo i predzamišljeno je dovela do šutanja. Rečnik i temperamenr korišćen ovde i jeste i nije primeren ali u svakom slučaju služi kao opomena svakom da učenost nije opravdanje za korišćenje uličnog rečnika niti kasnije žalbe i uvređenost. Ava i sam kaže da mu se pritisak stabilizovao. Ova rasprava može otići i u lepom smeru ukoliko za tim bude volje jer mislim da otvara temu tela i Ličnosti, tela duševnog i tela duhovnog.. itd Hvala Bogu da polako hvatas ritam! Pozabavi se malo teologijom Sv Kirila Aleksandrijskog. Kod njega postoji problem, za patrologe, sto je cesto izjednacavao prirodu i licnost. Medjutim ako se pazljivo cita to sto je napisao i ukoojem kontekstu onda stvari lezu i lako se razume ono "jedna priroda Boga Logosa vaplodjenog". To ti je moja preporuka. Mozda sam ovde i napisao nesto o tome. Pogledaj malo sam pa da razmenimo misljenja. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 30, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 15 минута, dragisa рече ti oče krs' i tastaturu podalje da držiš ujutru Виш да је корисно кад вас звекнем крстачом у главуџу, па вам се мозак у тиквини узблути? Ефикасније него да вас 10 чела за пчело уједе! Trifke, Ведран* and Тања1 је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 14 минута, Zoran Đurović рече Виш да је корисно кад вас звекнем крстачом у главуџу, па вам се мозак у тиквини узблути? Ефикасније него да вас 10 чела за пчело уједе! grešiš oče: a ja vam o krstu govorim, (ne o tajni bosanske glave) da je malo mekša još bi "borbaša" od mene napravio ... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 Da, cudan način da kažeš nekome oprosti sto sam pomislio i optužio za hristolosku jeres. Trifke, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 Sto se tiče postojanja bića i ko tu od koga zavisi... Bog kao slobodno biće ne zavisi od tvari. Sin je dobio slobodan pristanak od Marije i Marija radja Boga, Sina koji je od Oca rodjen pre svih vekova. U Sinu kao takvom nema promene,promena je nezamisiva, jer je priroda koju Sin prima na sebe, priroda koja se stvara kroz Sina. Marijin pristanak je ontološke prirode, gde se neko koji se krece ka nebicu, tim pristankom sjedinjuje sa Bićem vecnim nestvorenim Prvim. Marijin pristanak je pristanak svih nas, da se u slobodi sopstvenoj rodimo kao istinska slobodna bića, koja u Sinu postaju bića, pre toga i van toga, bića nemaju istinsko slobodno postojanje, postojanje koji u odnosu, kako Zoran kaze u snosaju, zavisnu prirodu,pretvara po daru u prirodu koju Licnosti Trojice imaju u medjusobnom odnosu. A taj odnos nije zavisan odnos koji imamo pre sjedinjenja, nego odnos koji je bespocetan i beskrajan u odnosu na prirodu(uzroku) Onoga sa kim odnos ostvarujes. Isus Hristos je pokazao kakvu prirodu poseduju naša stvorena tela a kakvu prirodu dobijamo po rodjenju od Boga, s tim da je naš uzrok blagodatni a ne prirodni. Zato van Isusa Hrista nema ostvarenja bića. I kad citam Maksima da Bog promislja o svakom biću od vecnosti, tu mislim i na Isusa Hrista bez kojeg biće i ne postoji. Jer ovde neko tvrdi da Isus Hristos ne primislja od vecnosti o svakom stvorenom biču i daje mu vreme Svog postojanja. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 4 часа, Grizzly Adams рече Видех неки чрч преко пута, па реко ајде да се прекрстим... Шапом по челу и грудима, или да пређеш у јеретике? Trifke је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Шапом по челу и грудима, или да пређеш у јеретике? У српској традицији "да се прекстимо" је шифра за: Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 3 часа, Zoran Đurović рече Виш да је корисно кад вас звекнем крстачом у главуџу, па вам се мозак у тиквини узблути? Ефикасније него да вас 10 чела за пчело уједе! Vidim ja da jedino tvoja metoda donosi rezultate. Ja sa njima lepo a oni ni da obrate paznju kao npr ovaj mrgudn mis. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука