Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 7 минута, Bokisd рече Moje licno misljenje , ( samo na osnovu teksta, bez ulazenja u tumacenja otaca i pisaca ). jeste, da se slava odnosi na Sina pre vremena, koju je imao po Svom bozanstvu, Koji je i bio upravo Jedinorodni od Oca. Кажи Исуса Христа пре времена. Не цепај нам више живога Бога. Ти си повампирени првосвештеник. Trifke, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 Искрено боли ме уво за свакога ко није предпостојећа Христова жеља! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Па што онда велиш да Павле греши кад пише у Еф 2, 4-7: Али Бог, богат у милосрђу, због велике љубави своје којом нас је заволео, нас, који бејасмо мртви због грехова, оживе са Христом: благодаћу сте спасени. И са Њим заједно васкрсе и заједно посади на небесима у Христу Исусу, да би показао у вековима који долазе огромно богатство благодати своје преко доброте према нама у Христу Исусу. Гишка, а што си се ти убацио ко Пилат у Симбол? Имаш, рецимо, 50 година, 2 леве ноге, и падне ти на памет да играш у фк Партизан! Па не би могао ни у моравској лиЗи, а камо ли у Партизану! Болдовано ти је, интелигенцијо и лепото моја, то што је немогуће да те је Ис вазнео на небо пре него што си се родио (а сада ти медитирај). Друго је, писмена лепото, реторички поступак, када се исмева противник који заступа непримерене позиције, иако их није изрекао експлицитно. Тако му се ставља до знања шта је рекао. ako tebi gore navedeni boldovani citat daje osnov za ideju fizičke preegzistencije Hrista ili nas samih, onda slobodno mogu reći da su ti knjige popile mozak, jer ti Ličnosti Spasitelja koja je Put Obraza do Podobija (vaznesenje na nebesa) bilo koga od nas i u bilo koje vekove, mešaš, ne razumeš i zbog toga ulaziš u akrobatiku nekakvog bukvalnog tumačenja i maštariš o fizičkoj preegzistenciji. i ono pre što si šarao u raznim bojama iz svega se vidi ogroman bukvalizam što je krajnje tužno...ali na žalost istinito. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 1 минут, dragisa рече ako tebi gore navedeni boldovani citat daje osnov za ideju fizičke preegzistencije Hrista ili nas samih, onda slobodno mogu reći da su ti knjige popile mozak, jer ti Ličnosti Spasitelja koja je Put Obraza do Podobija (vaznesenje na nebesa) bilo koga od nas i u bilo koje vekove, mešaš, ne razumeš i zbog toga ulaziš u akrobatiku nekakvog bukvalnog tumačenja i maštariš o fizičkoj preegzistenciji. i ono pre što si šarao u raznim bojama iz svega se vidi ogroman bukvalizam što je krajnje tužno...ali na žalost istinito. А тебе није зажелео Исус Христос? Тебе је зажелео Логос који није још Исус Христос, па је Исус Христос прихватио жељу Логоса? Како то изгледа код тебе и Исуса Христа? Ниси прво Његова жеља, него си његово прихватање? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 ne mlati tim besmislenim pitanjima, vi ono što je udenuto u ljudsku prirodu, njen kapacitet oboženja, koji definitivno ima početak ovde i sada a ne u večnosti, i ima svoj pečat u stvorenoj materiji, zamračujete nekakvom idejom našeg i Isusovog fizičkog predpostojanja i preplitanja svega ovoga po najlošijem scenariju SF filmova. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 2 минута, dragisa рече ne mlati tim besmislenim pitanjima, vi ono što je udenuto u ljudsku prirodu, njen kapacitet oboženja, koji definitivno ima početak ovde i sada a ne u večnosti, i ima svoj pečat u stvorenoj materiji, zamračujete nekakvom idejom našeg i Isusovog fizičkog predpostojanja i preplitanja svega ovoga po najlošijem scenariju SF filmova. Да разумем, ниси жеља Исуса Христа, ти си његова судбина. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 18, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 Старац Порфирије,опет: Вечну Цркву сачињавају три Лица Свете Тројице. У мисли и у љубави Тројичнога Бога, од искони су постојали и анђели и људи. Ми, људи, нисмо се родили сада: у свезнању Божјем постојимо пре свих векова! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 У српском издању Тријада, београд-шибеник 2008, на стотој страни у 47. напомени, Мајендорф каже:Пре оваплоћења, Христос као божански Лoгoc прожимао je космос и био присутан у њему као Творац. Али, обукавши сe у тело, Oн je васпоставио један нови однос cа творевином; и целокупној твари, као сасуду Духа, дао je нову снагу. Истакнути израз "природни облик" вероватно je аристотеловски, a односи се нa душу као "облик" тела. Христос, удахнувши човеку душу, има исти однос према твари qua човека као и свако биће које има душу; тако да човек, сабравши душу у тело, може да одрази Христов однос према васељени на начин који je био немогућ пpe Оваплоћења. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 Колико сте пута чули псаламски стих (Пс 117, 27) "Бог је Господ и јави се нама"? Чујемо га стално на Литургији, свакодневно се поје на јутрењу, а данас, на Богојављење, и као прокимен Апостола. Дакле, тај Господ, то јест тај Исус Христос, који нам се јави, јесте Бог. Не каже Псалмописац "Господ је Бог и јави се нама". Обратите пажњу. Христос је у реченици датост, и тај Господ јесте Бог. Псалам полази од Христа који јавивши нам се открива да је Он Бог. То је поредак. Не полазимо од Бога, Оца или Логоса или слично па да тако тек познајемо Христа. Цело предање Цркве је такво као овај псалам. Бог је Господ и јави се нама. То је богословље Цркве. А ми овде слушасмо од неких логосослоље и гаћесловље које није богословље. Јер управо наопако поставља ствари. Да ли сте икада у Цркви чули речи: "Боже наш Христе"? Не верујем да јесте. Зато што непрестано говоримо: "Христе Боже наш". Ми по Христу познајемо Бога, и никако другачије. Увек је у молитвама реч Христос испред речи Бог, а не обнуто. Зато друштво моје, Отачке речи које су Вам предложене, јесу лек. Не одбацјте га. Срећан вам празник, и заиста се Бог јави. Volim_Sina_Bozjeg, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 пре 6 часа, Zoran Đurović рече Њух, а ту сада напомињем Ведрану, ме убеђује да је многе ствари Максим покупио од Августина и оригинално обрадио. Како да тумачим ово, буквално, алегоријски или како? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 пре 8 часа, Zoran Đurović рече На крају, у de praedestinatione sanctorum, 10, 19, Аг тврди да се за спашеног треба не људска воља, како пелагијанци мисле, него благодат и божанска предестинација. Предестинација је припрема за благодат, благодат је реализовани дар. Из перспективе свршености (читајте ово), Аг вели да ту нема људске воље, јер говори о реализованој ствари. Бог обећава, по апсурдној Аг изјави, да ће се остварити то што је уствари већ урадио. Опет, из те перспективе може се чинити да је поречена људска слобода, а није. Такође, за неупућене, Аг пориче да је предестинација везана за предвиђање Бога како ћемо бити добри, јер тиме благодат не би била дар него награда за учињена добра дела. Ту сасвим негира Оригена и Златоустог. Аг учење о предестинацији је уско везано са овим о чему говорим, а што сам ја интегрисао са Паламом. Овај део још морам да жваћем. Нисам сигуран да сам све везе скопчао како треба. пре 8 часа, Zoran Đurović рече Овај концепт да човек трпи Бога (неки се ругаше Таси кад је то тако превео, а исправно је урадио) уједињује мисао Аг, Максима и Паламе. А Таси све нешто замерају за преводе, те није леп, те рогобдан, те није песнички итд. Мени је најлепши, јер бољег немамо. И није рогобадан уопште, како неки мисле, него је леп и тачан. А за ово конкетно, ар није "потерпјех тја" и на цсл? Што измишљају топлу воду? Као кад су "гњева и нужди" превели са "... и тескобе". Као то је боље Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 Побожном Ави @Zoran Đurović благодарим на труду и љубави нам учињеној са овим преводима. (да има овај који метанише, поставио бих њега) Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 пре 10 часа, Paradoksologija рече čak ni 'vekovi vekova' nisu večnost јесу. то баш то и значи. Када кажемо "свагда, сада и увек" - то је времено "и у векове векова" - је вечно. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 пре 9 часа, Брка Жарковачки рече Једино што мене као теолога чека сигуран непроменљиви пакао Да ти откријем тајну? Престани да се зовеш теолог, да избегнеш пакао. Лазар Нешић, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 19, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2018 пре 8 часа, grigorije22 рече E to ima da bude sledeca tema. Da nam napises tekst o paklu sve u sitna crevca. Sta je plamen,crvi,vecna tama. Pa sto se u otaca pojavljuje lava kao oganj pakleni? Ја навијам за посебно поглавље о @grigorije22 животињама? Јесу ли му љубимци у рају или у паклу? Да коначно и ту дилему решимо. Paradoksologija, Trifke, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука