ИВАН KARINGTON Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Лепо написано, али ипак нетачно. Логос Божији јесте од вечности, пошто је Исус Христос Логос Божији, а идеја, намисао, замисао да се једнога дана Логос Божији оваплоти је такође од вечности( упс, сада сам неоплатониста; као што је намисао за сваког човека да се роди такође предвечна). Логос улази у историју као Исус, као човек, Богочовек и освештавва историју и време пошто у Царству Божијем време не постоји него је вечно сад, данас! Време је категорија створена због нас! Као Богочовек није предвечан, као Логос јесте. Не треба претеривати са Христологијом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 6 минута, ИВАН KARINGTON рече Не треба претеривати са Христологијом. Ово је нажешће! Баш ме насмеја. Лазар Нешић and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 5, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 50 минута, Ведран* рече Ово је нажешће! Баш ме насмеја. Још Куран да се потегне и ку-ку Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Свакако јесте претеривање. Јер таква христологија, по којој је Логос био у телу пре постања света, обесмишљава саму Свету Тројицу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 9 часа, Zoran Đurović рече Знаш ли, Боксит, да Писмо тврди како нема Бога!? Да, у Пс. 14, 1. Лепо пише: нема Бога! Али додаје: Рече безумник у срцу своме. Тако ти цитираш Мајендорфа вређајући нам интелигенцију. «Цитираш»: 'Створења никада не могу постати нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога' (Majendorf) Iako mozemo imati udela u prirodi nestvorenoga Boga, ...ne mozemo postati nestvoreni, nikada. Ne mozemo, je tvrdnja. Kako ne mozemo postati nestvoreni, iako imamo udela u prirodi nestvorenoga Boga? Pa, valjda zbog toga sto smo i stvoreni, imamo svoj pocetak bica i postojanja. Kako onda mozemo u jednom trenutku postati nestvoreni? У твом безумљу се не заустављаш па велиш како Мајендорф исправља Максима и Паламу! Земљо, отвори се! Мајендорф наводи да Палама цитира Максима: «Ambig., PG ХСI, 1144C. Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу посташи нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога». Морам да пређем на бојице: пo људском разуму (бокситском) контрадикторни термини су постати "беспочетан и нестворен пo благодати"! По људским категоријама, то је бесмислено рећи. Јер, како иде по тој логици, једном кад си створен, не можеш бити нестворен! Међутим, то је људски резон, а резон Максима и Паламе је светитељски, и он стоји, иако је у супротности са увреженим. То ти објашњава Мајендорф, зашто је то контрадикторно, али је став Максима, Паламе, мене и других многих овде, супротан логици, овде имамо нееуклидску геометрију. Нигде Мајендорф не исправља Максима и Паламу! Ти си тај који си против Максима и Паламе, а овде би у једној безумној интерпретацији покушао да ставиш Мајендорфа на твоју страну! Овде је приведено мноштво отачких текстова који говоре о стварању у вечности (и тада нема никаквог „пре“). Богомудра Сарага нестаде из расправе, а тражила од мене да јој тачно наведем текст, „да би га она проверила“, и кад га доби, завеза! Тако сте, аматер моји, сатрти од Аве и других свијетлих јунака ође, а ако себи желите добра, ви загрејте столицу, ознојте ваше ноблес гузе и ишчитавајте приведене вам текстове не би ли нешто и укапирали. Mislim, da je stvar jednostavna. Majendorf kaze da u frazi koju je je izrekao Palama, po ljudskom razumu postoje kontradiktorni termini. Zbog cega tako misli ? Zbog toga, sto stvorenja ne mogu nikada da postanu nestvorena . Opste je poznata i uvrezena je stvar, da po prirodi , stvorenja imaju svoj pocetak , stvorena su iz nebica i nisu bespocetna. Samo Bog je po prirodi jedini bespocetan i zbog svega toga Majendorf verovatno i kaze da stvorenja ne mogu nikada postati nestvorena. Bespocetnost i nestvorenost su odlike jedino Boga i bozanske prirode i covek ne moze da po svojoj priorodi i bicu da poseduje nestvorenost. Palama koristi termin, po blagodati bespocetna, dok, Majendorf govori o nemogucnosti da stvorenja po prirodi postanu nestvorena. Stvarno se moze postaviti pitanje sta je mislio Palama pod frazom po blagodati nestvoreni, jer, samo par recenica kasnije Palama pise: " ( Dionisije ) dodaje, “stvorena bica koja ucestvuju u njima nazivaju se “bicima”, u smislu da ove sile prevazilaze sve sto jeste.” (72 ) Sveti Maksim, izjavljujuci da takva bica imaju pocetak, tvrdi da je ono u cemu oni ucestvuju bespocetno. ( 73 ) " 73 - “Ono u cemu oni ucestvuju” odnosi se na Bozanske energije Ovde Palama, Dionisije i Maksim ne govore da stvorena bica imaju bespocetnost. Upravo, kao sto je i Majendorf rekao, ovde i oni navode da bica po prirodi imaju pocetak i da ono u cemu ucestvuju je bespocetno. Mislim, da je Palama je vrlo dobro znao i verovao i razumeo da je Bog jedini bespocetan po prirodi i da stvorena bica ne mogu da budu i postanu po prirodi bespocetna. Zbog toga i koristi izraz ( po blagodati bespocetna ). Sta je tacno mislio pod pojmom po blagodati bespocetna, stvano ne znam. Meni licno i nije ni toliko bitno, jer, verujemo da je Bog nas stvoritelj, da nam je dao i bice i zivot kao najdragoceniji dar i mozemo kao njegova stvorenja da hvalimo i slavimo Njegovu beskonacnu i nestvorenu Slavu i silu. Ja nikom ne odredjujem njegovu licnu veru i nacin kako ce je interpretirati. Svako neka radi po savesti. Svi smo u crkvi i spasavamo se, kako znamo i umemo. Srecan Badnji dan i Bozic svima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Свакако јесте претеривање. Јер таква христологија, по којој је Логос био у телу пре постања света, обесмишљава саму Свету Тројицу. Целивам те у логику Лазар Нешић and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Уснама твојим пречистим. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече Srecan Badnji dan i Bozic svima. Само сам ово прочитао. Па се придружујем честиткама за надолазећи празник Божић (а за "Бадњи дан" не знам који је то посебни празник? ). Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Нестаде Сарагуде, али ево га Миланче Николић, шире познат као први човек који је спознао суштину Божију, да појача редове викенд теолога Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 5, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 27 минута, Milan Nikolic рече Свакако јесте претеривање. Јер таква христологија, по којој је Логос био у телу пре постања света, обесмишљава саму Свету Тројицу. Брате, хајде Ти код Мухамеда у чколу, јер у овој не видиш ама баш ништа исто као ни он напаћени! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 9 минута, Брка Жарковачки рече Нестаде Сарагуде, али ево га Миланче Николић, шире познат као први човек који је спознао суштину Божију, да појача редове викенд теолога Тражити спознају суштине Божије је трагање по небићу. О чему ти причаш? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 5, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 Khm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 @Zoran Đurović @Ведран* ... Да ли преегзистенција Исуса Христа, какву објашњавате, подразумева да су Богородица и сав људски род постојали пре постања света, или се може говорити само о преегзистенцији Исуса Христа? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 5, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2018 пре 53 минута, Milan Nikolic рече @Zoran Đurović @Ведран* ... Да ли преегзистенција Исуса Христа, какву објашњавате, подразумева да су Богородица и сав људски род постојали пре постања света, или се може говорити само о преегзистенцији Исуса Христа? Тебе су у школи, или код куће, сигурно научили ономе да нема глупих питања него само глупих одговора. Али да ти откријем једну тајну. Преварили у те. Грдно су те преварили. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 6, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2018 Ништа нисам научио ни у школи ни у кући, па сад види какав ти је одговор. Али сигурно ме не занимају виђења из желуца. Него, говорили сте да је Логос био у телу пре постања света, а опет, да је исти тај Логос добио тело од Богородице. Зато питам, да ли преегзистенција о којој говорите подразумева и постојање Богородице пре постања света? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука