Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 @Svetlana Pecin-Saraguda Sretno Badnje vece. Mir Bozji Hristos se rodi! Volim_Sina_Bozjeg, Svetlana Pecin-Saraguda, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 6 минута, Bokisd рече Hvala svima na savetima. ( imam ja neku hronicnu boljku sa zeludcem i debelim crevom, pa, se sad malo jace aktiviralo, bice bolje sutra , sigurno nije trovanje). ako ti je hronicna boljka pocni da upotrebljavas aktivni ugalj. On ce ti regulisati problem. To znam iz iskustva sa mojom majkom. Vladan :::. and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 8 минута, Trifke рече za sve je kriv onaj @Матусал Da on nije prizivao duhove nebi danas bilo ni Crvenkape ni Velikog Inkvizitora ni Kratosa. Ovako moraju da se citaju molitve za isterivanje duhova. Признајем, покајах се много пута. Не знам каква ме то сила нагони ка тастатури а таман сам упловио у мирну луку ове четрдесетнице. Оклизнух се , тренутак пажње и слабости и искушење ме савлада. Падох у грех мудрољубија, не даде ми се задржати реч, тисках ја ту воду што из извора надире али што више тисках то бујице биваху све јаче и од многе силине поплавише ме извори вода многих.... Paradoksologija, Vladan :::., Кратос and 5 осталих је реаговао/ла на ово 7 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 5 минута, Trifke рече ako ti je hronicna boljka pocni da upotrebljavas aktivni ugalj. On ce ti regulisati problem. To znam iz iskustva sa mojom majkom. Sta sve nisam probao. ( nasao sam nekog dobrog doktora, treba da idem, ali, nesto mi frka, mozda bude trebala i neka operacija ) Ali, gledam sad na netu, mozda i probam aktivni ugalj. Da li mozes da mi kazes kako se koristi ? Da li treba neki savet od lekara , za koriscenje ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Sta sve nisam probao. ( nasao sam nekog dobrog doktora, treba da idem, ali, nesto mi frka, mozda bude trebala i neka operacija ) Ali, gledam sad na netu, mozda i probam aktivni ugalj. Da li mozes da mi kazes kako se koristi ? Da li treba neki savet od lekara , za koriscenje ? Ne ne treba. Kupis ga u apoteci i progutas . Najbolje je jedan na prazan zeludac a onda kada imas problema. Potpuno bezopasna stvar nikakvih losih efekata nema. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 4 часа, Bokisd рече Samo na ovo moram da odgovorim , da ne bi ispalo da nesto izmisljam u vezi citata iz pisma. пре 4 часа, Bokisd рече U Luka 24, 37, stoji da su bili,...uplaseni пре 4 часа, Bokisd рече Sasvim je jasno da nema nikakvog ucitavanja sa moje strane. пре 4 часа, Bokisd рече U vezi toga , da su se obradovali, rekao sam, ....na kraju Већ смо установили да не умеш да разумно размишљаш. Међутим за мене је ипак новост да се оволико неразумно понашаш. Ти си мене питао па не мислиш ваљда да се он пред њима створио као дух, јер си инсистирао да је прошао кроз врата. Јер када би тако било, да се пред њима створио, ти кажеш, апостоли би попадали од страха, а видимо да су му се обрадовали, и да кажеш "на крају обрадовали". пре 21 часа, Bokisd рече Ili, mozda mislis da je logicnije da se stvorio kao duh, odmah pred njima ? Pa, da li bi apostoli tada odmah pali od straha i soka, slicno kao na Tavoru , a, oni su se kako kaze pismo, na kraju obradovali njegovoj pojavi ? Ја сам ти затим указао да се они јесу уплашили. Ти мени спочитаваш ову твоју реч "на крају обрадовали" да сам изоставио а ти си, друже, изоставио да поменеш да су се они уопште и уплашили. А то није само реч, него описује читаво стање. А када кажеш да би пали од страха и шока, а да су се ипак обрадовали, па да ли си стварно толико неразуман да мислиш да би они пали од шока и да се не би устали. Јер кажеш као да је то неко чудо невиђено што су се ипак НА КРАЈУ обрадовали Његовој појави. Дакле, по теби, да се Христос само појавио пред њима, а да при томе није "ушао" кроз врата, Апостоли би остали тако изврндељени лежећи у шоку до Страшног Суда и никада му се не би обрадовали? Јер твоја логика је да зато што су се на крају обрадовали то значи да нису били у шоку. А други део твоје логике је да би они били у шоку да се само појавио, а овако пошто је ушао КРОЗ врата они нису били у шоку. Молим те немој да ме замлаћујеш са оваквим небузлозама. пре 4 часа, Bokisd рече Da malo iskarikiram stvar, .... ako je moja pozicija nebiblijska, kakva je onda pozicija svetih Avgustina, Zlatoustog, Teofilakta Ohridskog, Justina Popovica, ....Averkija Tauseva ( ono sto sam trenutno nasao ) itd ,.... i na kraju i pape Ratzingera ( ), koji svi tumace , kroz zatvorena vrata. Ни један од наведених, папу нисам прочитао , не тумачи ово на начин како им ти учитаваш јер се не баве овим питањем. Рекао сам ти већ. Причају о другим стварима. Али перверзна је и помисао, после овога горе, да стављаш твоје тумачење у исту реченицу, па чак и са тумачењем папе Рацингера. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 минута, Trifke рече Ne ne treba. Kupis ga u apoteci i progutas . Najbolje je jedan na prazan zeludac a onda kada imas problema. Potpuno bezopasna stvar nikakvih losih efekata nema. Blagodarim. Samo mi kazi, koliko vremena treba da prodje izmedju lekova ( po jedan )? P.S. Sutra Vedrane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 Управо сада, Bokisd рече Blagodarim. Samo mi kazi, koliko vremena treba da prodje izmedju lekova ( po jedan )? P.S. Sutra Vedrane. Ne razumem. Ako mislis kada te boli. Onda progutas jedan a ako ne prestane onda je to nesto zbog cega treba da ides kod lekara. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече Samo mi kazi, koliko vremena treba da prodje izmedju lekova ( po jedan )? Питај за упутство колико га је временски дозвољено употребљавати. Он је ефикасан зато што избацује токсине из организма али износи са њима и позитивне елементе. Он лако везује за себе друга једињења, ради по том принципу па не прави селекцију позитивних и негативних елемената. Vladan :::., Bokisd and Trifke је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 1 hour ago, Trifke рече Kratos veceras cestitao Badnej vece samo katolicima a zaboravio da ima puno pravoslavnih koji veceras slave Badnje vece. Може ли неко да ми објасни који је то празник "бадње вече"? Питање је везано за тему исто колико и нечија писања на овој теми. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 1 минут, Ведран* рече Може ли неко да ми објасни који је то празник "бадње вече"? Питање је везано за тему исто колико и нечија писања на овој теми. nemoj da moram i tebi da citam molitve. Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 24, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 Других ради, а не ових талибана, бих додао и поновио нешто што беше речено. Ради се о разлици вечности (ја везах појам атемпорално за вечност на енергијском нивоу, и разликујем је од оне коју Бог у себи поседује). Св. Августин у De diversis quaestionibus octoginta tribus пише: „Оно што се не мења је вечно, јер увек остаје на исти начин. Напротив, то што се мења подлеже времену, јер не остаје увек на исти начин. Због тога није исправно назвати га вечним. Заправо, то што се мења не остаје: то што не остаје није вечно. Разлика између бесмртног и вечног је следећа: свако вечно је бесмртно, свако бесмртно се не може рећи, са очигледном суптилношћу, вечним... У вечном казано у правом смислу речи нема ничега прошлог, као да је већ нестало, ничег будућег, као да то још није било, него све што постоји постоји као једноставно“ (19). То је први ниво вечности, који разликује Творца од творевине. Међутим, има и други ниво, где твар учествује у вечности по себи. У 35, 2 пише: „Пошто тако стоје ствари, шта је блажен живот ако не поседовати, кроз знање, нешто од вечног? Вечно је, заправо, само оно што се чврсто верује да се не може одузети од оних који га воле... Вечност је највећа од свега, и стога је можемо имати, осим путем силе која нас чини надмоћним, тј. умом... Душа зато мора с другим деловима волети тако велико добро које се ваља познати умом. И пошто вољени објекат нужно конфигурише субјектом по себи субјект који воли, бива да вечно, тако вољено, чини душу вечном... Господ Исус је рекао: Ово је вечни живот: да познају тебе, јединог истинитог Бога и онога кога си послао, Исуса Христа“. На овај начин тварно постаје вечно (беспочетно како каза Јустин), јер од вечног прима своје вечно биће. У оквиру ове „друге вечности“, да је тако назовем, Августин наставља своју спекулацију коју налазимо и код Василија Великог и код Исака Сирина. Наиме, да нешто може бити створено ван времена. Како то може да буде кад се та логика користила за рађање Сина? Онда је и свет савечан Богу, како нам приговарају противници? Неће бити тако. Августин у De Genesi ad litteram, 1, 9, 17; 9, 15, 26 испитује зететички да ли су анђели створени пре времена или на почетку времена. Опет у De Genesi ad litteram imperfectus liber, 3, 7-8 не усуђује се да о анђелима говори да постоје у времену. Они партиципирају у Божијој вечности, без да су му савечни, у једној вечној и блаженој контемплацији (Gen. litt., 2, 8, 17). Вечно учествују у Логосу, познајући универзум у Њему, пре него да га познају у себи (4, 24, 41), као што познају тајну оваплоћеног Логоса и Цркве (5, 18, 36). Што је интересантније, познају створења у непроменљивој истини Логоса (4, 24, 41; 4, 22, 39). Бог им је открио тајну Царства небеског од почетка (5, 19, 38). Најлуђе је када Августин у De Genesi ad litteram, 8, 25, 47; 1, 9, 17 тврди да анђели покрећу свет у времену и простору али свагда созерцавају Бога. Дакле, анђели су на 2 места „истовремено“, као што нам квантна физика вели да је могуће за електроне. Опет, имамо доста Отаца који ће здраворазумски тврдити да анђели, будући створења, не могу да буду истовремено на два места. Знајући са киме имам посла, и да ће ови моји противници одмах пљунути на Свеца, ја ћу им привести и Исака Сирина. Сами пак анђели су створени „у ћутању“, јер се прва Божија реч – „да буде светлост“, односи на видљиви свет. У ћутању, тј. у тајни, пре речи и пре времена (Беседа 67, Isaak tou Syrou eurethenta asketika. Sel. 268). Ово је линија отаца који прихватају факат да Библија нигде не говори када су анђели створени. Писао сам већ да Августин, Нисенац, Василије Велики говоре о стварању света атемпорално и свега одједном, а да се одатле бића развијају у времену. Понављао сам, да је имало коме, да су атемпорално и временско повезани, тако да су сви моменти историје повезани са овим атемпоралним. Кад је Ис нна крсту рекао да се све свршило, тада се све и свршило - у историји. Свако од нас има своју историју. Јер је време протезање духа, како рече Августин. Нисмо атом него пре талас. Јер смо светлост. Зато имамо ову двоструку природу, а моји опоненти гледају човека само као корпускулу, честицу. Зато говоре да из тезе коју излажем говорим о истовременом постојању у 2 света. Не, ја само говорим да је једно те исто биће које расте из есхатона. И овде, у конкретном времену и простору ми бивамо свесни тог раста ка есхатону, а за Бога то не постоји. Међутим стварност је оно што је Бог, а не ово што ми замишљамо. За нас смо умрли кад смо имали, 2, 3 , 4 године, то је за нас прошлост, али је за Бога реалност. Тиме нам чува континуитет бића који је за нас отишао у небиће. Ми видимо само једно, а све друго су меморије или надања. Верујем да смо дуж. И то без почетка и без краја, како реће Јустин, али само захваљујући Ис Христу. Џуманџи, Volim_Sina_Bozjeg, Trifke and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 20 минута, Bokisd рече Sutra Vedrane. Што се мене тиче не мораш ни сутра. Али ако баш имаш нагон, онда како год хоћеш. Ја не верјем да ћу имати шта да ти кажем, ако наставиш на исти начин. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 4 часа, Zoran Đurović рече @Svetlana Pecin-Saraguda Пошто си ти сва у "молитвама светих отаца", да те подсетим да смо у овим темама изнели тумачење св. Григорија из Елвире, да су се Авраму јавили у Мамри Исус са Мојсијем и Илијом. Е, сада, знамо да је Гр био тумач Писама, и да сигурно није био на дрогама кад је ово изнео. Дакле, Сарага, како овај отац тврди да су се Авраму јавили са Ис Мојсије и Илија, а они још нису били рођени? Ведран или Всб се можда сећају где то беше, па да линкују... Vladan :::., Trifke and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 30 минута, Trifke рече пре 32 минута, Ведран* рече Може ли неко да ми објасни који је то празник "бадње вече"? Питање је везано за тему исто колико и нечија писања на овој теми. nemoj da moram i tebi da citam molitve. Ел то онај празник на који ради среће у кући и напретка мораш да имаш најмање 12 јела на столу. Да више пута прочиташ ону молитву "колко, колко варница, толко, толко парица". И када, ради среће и напрдка, мораш да одеш пред цркву на паљење дрвета, чак иако никад не идеш У Цркву. Јер је то најважнији дан у години, тако сам чуво? Да се напијеш ракије, домаће и да ако имаш неко оружије пуцаш што више. Ел то тај празник? Volim_Sina_Bozjeg, Trifke, Vladan :::. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука