Zoran Đurović Написано Децембар 24, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 Што се тиче Откр 13, 8: οὗ οὐ γέγραπται τὸ ὄνομα αὐτοῦ ἐν τῷ βιβλίῳ τῆς ζωῆς τοῦ Ἀρνίου τοῦ ἐσφαγμένου ἀπὸ καταβολῆς κόσμου, имао бих неколико натукница. Сасвим је исправан Синод: чије име није записано у Књизи живота Јагњета закланог од постања света. Грчки текст је без текстолошких проблема, тако да је иживљавање прављење неког другог превода жонглирајући са речима и интерпукцијама. Једноставно, сва критичка издања доносе ову варијанту (Тишендорф је само у 8. изд. имао ὁ σφάζω), као што и визант. и гр православни текст доносе исто. Смисао је сасвим јасан, иако тежак за сварити: Хр је жртвован пре постања света. Могуће да је боље написао аутор Откр и казао ἀπὸ, од (мада дође скоро на исто), јер се указује на атемпоралност, а не на неки временски моменат који би претходио стварању света. Нема времена пре времена тако да је бесмислено рећи да је Ис имао или није имао тело пре стварања света. Стога је о. Булгаков добро говорио: „Као одговор на саму ту могућност, Бог је предвечно донео Своју одлуку о Јагњету Божијем, закланом пре стварања света“... У Богу је вечно сада. Јагње Божије, заклано у времену је истовремено „заклано од постања света“, заклано у Божанској вечности. Имамо перфект (ἐσφαγμένου), прошлу готову радњу која не зна за лат. историјски перфект (аорист). Ово је била готова ствар. Зато се може превести и са пре, мада је боље са од. Како год да преведемо, никад не означава страдање у времену. Ту ћемо имати оно о чему сам писао да је васкрсење истовремено историјско и атемпорално. Интересантно је да Руси нису дали ниједно једино отачко тумачење за ово Јагње. Нема ни у Лопухина, а ни у оном највећем отачком коментару на Библију које је скоро изашло! Свети Тома Аквински у Суми приводи св. Амброзија: „једна те иста је жртва, та који је Христос принео и коју ми приносимо, а не многе, будући да се Хр само једном жртвовао, и будући да је ово [наше] жртвовање моделовано по оном. како је наиме једно тело које бива принесено на сваком месту, а не многа тела, тако је и жртвовање једно“. Леп је приступ о. Стефана Фримена: https://blogs.ancientfaith.com/glory2godforallthings/2007/04/03/the-lamb-slain-from-the-foundation-of-the-world/ Ведран*, Trifke, Матусал and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 53 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Boksid aj kad si već ušao u sobu i Gospod stade na sredinu reci mi el ima za ovaploćenog, preobraženog i Vaskrslog Bogočoveka, juče, danas, sutra? Ima, mesta, naravno . Mislim, da znas moje stavove, ja sam u ovoj ekipi oko Svetlane i Kratosa povodom cele ove price. Za Njega , juce i u proslosti (pre vremena i pre istorije NZ ), po prednacrtu ,predznanju praobrazu , promislu itd. Za danas i sutra i buduce, verujemo sada u Vaskrslog i Vaznesenog Hrista i buduce vaspostavljanje svega, kada ce Otac sve pokoriti Sinu ( po telu koje je primio od nas) i biti Bog sve u svemu i mi sa Njime u buducem carstvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 24, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 Управо сада, Bokisd рече Za Njega , juce i u proslosti (pre vremena i pre istorije NZ ), po prednacrtu ,predznanju praobrazu , promislu itd. То рече Боксит, а Јустин: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Жа' ми је што не мислиш као велики авва! Trifke, ikrasil, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 минута, Zoran Đurović рече То рече Боксит, а Јустин: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Жа' ми је што не мислиш као велики авва! Ma to je Božje, Bogočovek je drugo. Ведран*, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 JA SAM ŽIVOT.... ( ma to neke zezancija) Zoran Đurović, Ведран*, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 21 минута, Bokisd рече Ima, mesta, naravno . Mislim, da znas moje stavove, ja sam u ovoj ekipi oko Svetlane i Kratosa povodom cele ove price. Za Njega , juce i u proslosti (pre vremena i pre istorije NZ ), po prednacrtu ,predznanju praobrazu , promislu itd. Za danas i sutra i buduce, verujemo sada u Vaskrslog i Vaznesenog Hrista i buduce vaspostavljanje svega, kada ce Otac sve pokoriti Sinu ( po telu koje je primio od nas) i biti Bog sve u svemu i mi sa Njime u buducem carstvu. Nista ja tebe nisam razumeo. Sta je pisac hteo da kaze? Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 1 минут, Trifke рече Nista ja tebe nisam razumeo. Sta je pisac hteo da kaze? Kaže da Bog mudruje nije još seo i odmorio. Zoran Đurović, Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 24 минута, Zoran Đurović рече То рече Боксит, а Јустин: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". Жа' ми је што не мислиш као велики авва! Kako si ti njegauspeo da razumes? Ja se pitam da li ja zivim i funkcionisem u nekoj drugoj dimanziji citajuci njega, Kratosa i Crvenkapu! ikrasil, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 2 минута, Trifke рече Kako si ti njegauspeo da razumes? Ja se pitam da li ja zivim i funkcionisem u nekoj drugoj dimanziji citajuci njega, Kratosa i Crvenkapu! A ja sad sa Kratosom lako, postavim mu pitanje koje ni ja ne razumem i završim uzvratim istom merom Матусал, Trifke, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 1 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 9 минута, Trifke рече Nista ja tebe nisam razumeo. Sta je pisac hteo da kaze? Imali smo rasprave ( nase razlicite 'ekipe' ) na drugim temam u vezi ovih stvari, koje sam nabrojao, tako da je upuceno drugoj ekipi, ( znaju o cemu se prica ). Pokusacu da ti odgovorim ( i, o.Zoranu ), ali, malo kasnije ( veruje mi, bas mi lose, stomak i jaka muka i bol ). Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 Ljudi ovo je Matrix! A ja mislio da to postoji samo na filmovima. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Imali smo rasprave ( nase razlicite 'ekipe' ) na drugim temam u vezi ovih stvari, koje sam nabrojao, tako da je upuceno drugoj ekipi, ( znaju o cemu se prica ). Pokusacu da ti odgovorim ( i, o.Zoranu ), ali, malo kasnije ( veruje mi, bas mi lose, stomak i jaka muka i bol ). пре 1 минут, Trifke рече Ljudi ovo je Matrix! A ja mislio da to postoji samo na filmovima. Trifke čekaj tek sad da pitam Boksida dok odmara stomak da razmisli i da nam kaže koja se priroda razvija u Sinu Božjem, da li ona Božanska ili ona Čovečanska. Nešto mu Bogočovek nerazvijen mnogo. ikrasil, Ведран*, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 10 минута, Bokisd рече Imali smo rasprave ( nase razlicite 'ekipe' ) na drugim temam u vezi ovih stvari, koje sam nabrojao, tako da je upuceno drugoj ekipi, ( znaju o cemu se prica ). Pokusacu da ti odgovorim ( i, o.Zoranu ), ali, malo kasnije ( veruje mi, bas mi lose, stomak i jaka muka i bol ). Drž se Boki i seti se eshatološkog sebe,već oboženog i vaskrsloga u nadvremenskoj realnosti sadašnjosti buduće prošlosti Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 1 hour ago, Zoran Đurović рече Што се тиче Откр 13, 8: οὗ οὐ γέγραπται τὸ ὄνομα αὐτοῦ ἐν τῷ βιβλίῳ τῆς ζωῆς τοῦ Ἀρνίου τοῦ ἐσφαγμένου ἀπὸ καταβολῆς κόσμου, имао бих неколико натукница. ... ... ... Леп је приступ о. Стефана Фримена: https://blogs.ancientfaith.com/glory2godforallthings/2007/04/03/the-lamb-slain-from-the-foundation-of-the-world/ У принципу се слажем мада са оградом јер је за мене ипак другачије "назначен" и "изабран" од "жртвован" пре постања света. И то баш због тога што се овим стихом више наглашава атемпоралност од преегзистенције. Можда може да се каже да је изабран и жртвован исто за ГИХ док за остале тј. људе који су уписани у књигу живота од постања света није исто... не знам то ми је сада компликовање... Најближе ми је оно што је Трифке сугерисао да и у Ефесцима и Петру пише исто што и у Откривењу само на други начин. Не бих ишао путем о. Стефана јер се проширивање ван назначења заснива само на том једном стиху и то из Отк. Али је овај доле део користан за ово дискутовања и стављање у перспективу: "I recognize that the Book of Revelation does not play a large role in Orthodox liturgical usage (we never read from it) – but it is itself an Orthodox liturgy, envisioned in its most cosmic setting. We read of Pascha and the Lamb as seen from heaven." Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2017 пре 26 минута, Trifke рече Kako si ti njegauspeo da razumes? Ja se pitam da li ja zivim i funkcionisem u nekoj drugoj dimanziji citajuci njega, Kratosa i Crvenkapu! Sad kad bi ti postavio ovde gde ava kaže da su mi odgovori savršeni verovatno bi se preturio sa stolice... Ivan Marković, Vladan :::., Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука