Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 12 минута, Bokisd рече Govorimo na nivou licnosti. Ne moze priroda da se 'uipostazira'. Ipostas Hristova prima licnost nasu, ( koja postaje deo Njegove Licnosti, ne postoji vise ljudska licnost ),...ali, prima i nase telo u svoju Licnost , ali, nesliveno, i nerazdeljeno i postaje Njegovo Telo, Bogocovek. To je ovo sto kazes za ljudsku prirodu. Где су сада @Ivan Marković и ВиГдовита Зорка? Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 А одакле би уопште човек почео у овим његовим порукама? Мене задивљује бесрамност да након што се каже да је нешто глупост, човек не застане да се замисли него даље тела(д)ли своје, ту своју теВОлогију. Ја бих пукао од срамоте! Volim_Sina_Bozjeg, Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 5 минута, Zoran Đurović рече Где су сада @Ivan Marković и ВиГдовита Зорка? Ел да протумаче шта је МИСЛИО? Zoran Đurović, Матусал and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 минута, Vedran рече Ел да протумаче шта је МИСЛИО? Што они веле: Боки се мало изражава непрецизно! А онда, када изнесу дијаметрално супротан му став, он вели како исто мисле! Volim_Sina_Bozjeg, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 Управо сада, Матусал рече Значи одлучио си да ме малтретираш, иако сам на ону количину глупости коју си изрекао био преблаг, јер више гледах на човека него ли на учења да се не грешим о закон Христов. Не постоји наша колективна личност јер личност има име и она је појединачна а по теби је примљена у ипостас Логоса и потом извршена егзекуција исте. Мада се овим примањем личности приближаваш ставу који си негирао да смо сви садржани у телу Христовом. Pa, odgovorio sam ti, kako te maltetriram ? Naravno da smo svi u telu Hristovom, pricescujemo se Telom Njegovim. Moram da dodam nesto ( valjda imam pravo, ) Naravno da ne postoji nasa kolektivna licnost, jer smo pojedinacno po imenu. Zbog toga je i Licnost Hristova jedna. Ali, sa nama deli zajednicku prirodi tela : "Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси." Jovan Damsakin. To je upravo ovo sto kazes, da ne postoji kolektivna licnost u Hristu. Da se nasalim, da li se ovim priblizavas stavu, da nismo pojedinacno vaskrsli u Hristu ( jer smo pojedinacne licnosti sa imenom ) i seli sa desne strane Oca, nego, nasom zajednickom prirodom ( tela ) ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 13 часа, Матусал рече Није ту ништа речено. Текст је недвосмислен и јасан. Какво је то вађене цитата изван контекста. Da li ti je ova rečenica jasna? пре 13 часа, Кратос рече док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање Ako bi bio dosledan svom tumačenju da je Hristos zapravo u telu i pre postanja sveta tj da preegzistira ljudsko telo svetu onda nužno moraš čoveka da proglasiš Bogom to su vrlo jasne implikacije takvog tumačenja.I tim uništavaš čitav Hristologoju o dve prirode u Hristu i koncept Bogočoveka.To Kavasila ne radi zato i uvodi ovo da vidi i pre realnog ostvarenja i tom smislu je Hristos Praobraz a nde ovo što vi ovde pokušavate da proturite o nekakvom telesnom Logosu pre postanja sveta. Bokisd and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 1 hour ago, Матусал рече Како да ти се обратим а да се не увредиш, не познајеш терминологију тријадологије. Дефинитивно не разумеш појмове ипостас и суштина и на који начин су их оци разумели и користили. Ово што си написао је продукт твог личног унутрашњег доживљаја и нема везе са светоотачким учењем. Ако хоћеш да дођеш до тачног гледања на ствари узми неку књигу о тријадологији и христологији па простудирај. нпр. sada postoji Hristos u svojoj Ipostasi. Ne postoji vise Ipostas na nebu, jer bi uveli dve ipostasi. Kako , onda, Matusal , Hristos moze da bude prevecan po svojoj Ipostasi ? Христос је већ ипостас, ти кажеш да он не постоји у својој ипостаси тј. у себи самом. Затим кажеш да нема више ипостаси на небу, Христос је лично свуда присутан и све испуњава у свакој ,,тачки,, простора и времена и безвремена ако се тако може изразити. Јован почиње ,,у почетку беше Логос и Логос беше у Бога и Логос беше Бог,,-значи превечан је по ипостаси, а по чему другом би био. Божанска Ипостас је ,,испред,, суштине. Нпр. Бог постоји јер хоће да постоји није условљен да буде вечан него је вечан по слободи воље, за разлику од нас кој смо подчињени суштини(природи) јер иако не желимо да умремо природа нас условљава...итд...Немам сада времена а ни воље писати о томе а и зашто би када пошто постоји мноштво књига и чланака написаних о томе. Mislio sam da ti odgovorim, ali, ajd, nema veze,... odkud znam, kako ces reagovati ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 @Zoran Đurović Pa vi ste zaista sveštenik bogoslovske trojice kratosa,boksida i milana Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 7 минута, Кратос рече Ako bi bio dosledan svom tumačenju da je Hristos zapravo u telu i pre postanja sveta tj da preegzistira ljudsko telo svetu onda nužno moraš čoveka da proglasiš Bogom to su vrlo jasne implikacije takvog tumačenja.I tim uništavaš čitav Hristologoju o dve prirode u Hristu i koncept Bogočoveka.To Kavasila ne radi zato i uvodi ovo da vidi i pre realnog ostvarenja i tom smislu je Hristos Praobraz a nde ovo što vi ovde pokušavate da proturite o nekakvom telesnom Logosu pre postanja sveta. Kavasila i sam kaze,..'јер када смо стварани, Он је био Праобраз'..... Nema vremena i materije, logicno je da postoji samo Praobraz, ili prednacrt ili promisljanje ili logosi stvari ...itd. ""Α Он ствара помишљајући, а то што је помислио постаје дело које Логос извршава а Дух усавршава. " ( sv.Jovan Damaskin, Izlozenje vere, 16. O stvaranju ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече Kavasila i sam kaze,..'јер када смо стварани, Он је био Праобраз'..... Nema vremena i materije, logicno je da postoji samo Praobraz, ili prednacrt ili promisljanje ili logosi stvari ...itd. Твој је закључак само плаузибилан, никако и сигуран. Јер једнако Беспочетни у телу може да буде праобраз или парадигма на основу које се твори, што имамо у Иринеја. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 7 минута, Bokisd рече Nema vremena i materije, logicno je da postoji samo Praobraz, ili prednacrt ili promisljanje ili logosi stvari ...itd. Сада да питам тебе и Кратоса: Бог кад мисли, мисли у времену? Дакле, да ли је он најпре замислио у времену свет па га онда створио, или су му мисао и творење један акт који само логички разликујемо? ИгорМ, Volim_Sina_Bozjeg, Iulianus and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 "Но када је реч о Господу нашем Исусу Христу, знамо да су у Њега две природе, и да поседује једну ипостас сложену из друге две; а када Његове природе разматрамо, називамо их божанством и човечанством, а када разматрамо Његову ипостас сложену из двеју природа, некад Га називамо Христом, произашлим из обе природе, односно Богом и човеком, на исти начин, те Богом ваплоћеним; а некад Га називамо по једном од Његових делова, односно, само Богом и Сином Божијим, или само човеком и Сином човечјим; некад само узвишеним именима, а некад само именима понижења; јер један је онај који је подједнако и једно од овога и друго: који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек). " sv.Jovan Damaskin Hristos je ....' који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек).... Hristos , prevecno i vecno postoji, po svom Bozanstvu, koje je ... i to bezuzrocan i od Oca....a, sa druge strane , zbog Svoje ljubavi prema coveku, ... nakdnadno postaje ( radja se kao covek ). To je ono sto sam pisao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 4 минута, Bokisd рече "Но када је реч о Господу нашем Исусу Христу, знамо да су у Њега две природе, и да поседује једну ипостас сложену из друге две; а када Његове природе разматрамо, називамо их божанством и човечанством, а када разматрамо Његову ипостас сложену из двеју природа, некад Га називамо Христом, произашлим из обе природе, односно Богом и човеком, на исти начин, те Богом ваплоћеним; а некад Га називамо по једном од Његових делова, односно, само Богом и Сином Божијим, или само човеком и Сином човечјим; некад само узвишеним именима, а некад само именима понижења; јер један је онај који је подједнако и једно од овога и друго: који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек). " sv.Jovan Damaskin Hristos je ....' који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек).... Hristos , prevecno i vecno postoji, po svom Bozanstvu, koje je ... i to bezuzrocan i od Oca....a, sa druge strane , zbog Svoje ljubavi prema coveku, ... nakdnadno postaje ( radja se kao covek ). Не треба да износиш текстове које не разумеш. Хр је итекако узрокован јер му је Отац, који га рађа, узрок. Такође, ја треба као залудан да тражим одмах оригинал и да видим контекст као и превод. Зато не трпај као у бунар. Не знам шта си и бунилу помислио... Лепо сам ти рекао да се упропаштаваш у теологији, јер си као во у купусу. Убудуће наводи прецизно аутора, дело, књигу и параграф. Да сам ти професор гађао бих те у главу са овим текстом. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Твој је закључак само плаузибилан, никако и сигуран. Јер једнако Беспочетни у телу може да буде праобраз или парадигма на основу које се твори, што имамо у Иринеја. Valjda kada govorimo , moze da bude u telu kao praobraz, mislimo na ono sto Bog promislja u svome umu i da sve to sto je prednacrtao vidi kao da se vec desilo u sadasnjosti ? U tom smisliu, moze da bude prednacrt tela, jer, je Bog sve predvideo sta ce desiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 16 минута, Zoran Đurović рече Сада да питам тебе и Кратоса: Бог кад мисли, мисли у времену? Дакле, да ли је он најпре замислио у времену свет па га онда створио, или су му мисао и творење један акт који само логички разликујемо? Ne misli u vremenu svakako jer ne egzistira u njemu već je Tvorac,nad čitavom tvorevinom uključujući i vreme.Njegova perspektiva sveta je nadtvorevinska i On svet vidi u celini od Postanja do Parusije,sve tuto kompleto. Ведран*, Iulianus and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука