Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 сат, Zoran Đurović рече Него, шта би са овим да се Логос не би оваплотио да Адам није пао? Палама то учи, па онда пада твоје о оваплоћењу. Zar nema nikoga još da skrene pažnju ovom Đuroviću? On tvrdi da se Logos ne bi ovaplotio da nije palog stanja. Da li uopšte učestvuju teolozi na ovoj temi? Ako ne, onda nema potrebe ni ja. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Zar nema nikoga još da skrene pažnju ovom Đuroviću? On tvrdi da se Logos ne bi ovaplotio da nije palog stanja. Зорка, то није мој став. То је Паламин. Мој је супротан. Објасни се ти са Паламом... ikrasil, Жика, Тања1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 14 минута, Џуманџи рече Препоручујем филм, можда припомогне при замишљању другачије релности када је време (не, дакле, и проток истог) у питању: http://www.imdb.com/title/tt2543164/?mode=desktop&ref_=m_ft_dsk Sjajan film, mada je malo spor. Samo ja ne podržavam takve determinističke teze. Sličan je film i Interstellar. Dobre zamisli, ali čista fantazija. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 часа, Bokisd рече Ali, to i ja tvrdim. Sve je aktualizovano za Boga. Ali, da li je i za nas ? Da li mi posedujemo slobodu ? Kako sad uklopiti slobodu , sa tim, , da Bog sve buduce vidi u sadasnjosti ? Da li nam onda ukida slobodu ? 1 кор 2,6 6. А мудрост говоримо међу савршенима, али не мудрост овога вијека, ни кнезова овога вијека који су пролазни; 7. Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу, 8. Коју ни један од кнезова овога вијека није познао; јер да су је познали не би Господа славе разапели. 9. Него као што је написано. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. 10. А нама Бог откри Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије. 11. Јер ко од људи зна шта је у човјеку осим духа човјекова који је у њему? Тако и шта је у Богу нико не зна осим Духа Божијега. 12. А ми не примисмо духа овога свијета, него Духа који је од Бога, да знамо што нам је даровано од Бога; 13. Што и говоримо, не ријечима наученим од људске мудрости, него наученим од Духа Светог; духовно духовним доказујући. 14. А тјелесни човјек не прима што је од Духа Божијега, јер му је лудост, и не може да разумије, јер се то испитује духовно. 15. Духован пак све испитује, а њега самог нико не испитује. 16. Јер ко познаде ум Господњи да би га поучио? А ми имамо ум Христов. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 55 минута, Zoran Đurović рече Видиш, ја сам се вежбао на Амброзијевим ислеђивањима аријанаца који су покушавали, као и ти, да се извуку са полу-формулама. Већ сам ти рекао да ме не интересује наша ситуација, јер ти је око слободе разјаснио Јустин. Али ти је тај исти Јустин рекао да је за Бога предзнање знање. То је оно што те терам да потпишеш. Хоћу да кажеш јасно и гласно да су сви векови код Бога остварени. Не само да их гледа па да ми врдаш. Да су остварени. Као што је за тебе био остварен овај дан, или твој први рођендан. Да кажеш да је за Бога остварен и твој 70ти рођендан, иако за тебе није. То те терам да признаш. И тада ћеш са Јустином и са мном рећи да Бог види ствари у њиховој остварености. Vec smo pricali o tim recima Justina ( na drugoj temi ). Stvarno ne razumem, vec sam par puta rekao, da tako i ja mislim. ( potpisujem ) Za Boga je ostvaren neciji rodjendan, za tu osobu nije. Recimo, Bog vidi Svoje ovaplocenje, ima predznanje i prednacrt ovog dogadjaja u punoj istini , ali, tek u svoje vreme treba da se ispuni. Za njega se vec desio , cak, i kada nije bilo vremena i pre stvaranja sveta. Sad, da li ovaplocenje zbog pada ili ne, drugo je pitanje. Bog kako kaze Justin,...'У ствари, Божије предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост. " Bog je izvan vremena ( nema za njega protok vremena ) i gleda u buducnost i vidi je kao kao sadasnjost ( 'vec je sve sadasnjost' ), ....On vidi po predznanju one stvari, koje su u buducnosti... 'u stanju njihovog zbivanja'.... zbog toga sto ih Bog gleda kao da su .....'vec sadasnjost'. Uzrok ..' stanja njihovog zbivanja' ....jeste, sto , Bog vidi ....'vec u sadasnjosti'....te stvari. Ovako kako je rekao Justin, slicno je definisao i Maksim,...da su stvari koje Bog vidi unapred ,...,.u njemu ( Bogu ) u punoj istini ( u stanju njihovog zbivanja, kako kaze Jsutin )... ..'ali, ipak, nisu usle u svoje postojanje u istom trenutku kada ih ja i Bog spoznao...' ( kako kaze Maksim ). Ali, ova recenici ( koju navodis ), je deo veceg teksta u kojem Justin pominje i spaja slobodu i Bozije predznanje . Sloboda covekova u odnosu na Bozije predznanje je relevantna. "Као што наше посматрање извесних предмета ван нас не условљава собом њихово постојање, тако и предзнање Боје не условљава собом слободна дела људска, јер их Бог предвиди и зна онаквима, каквима их замишљају и остварују сами људи у слободи својој" Bozje predznanje ne uslovljava slobodna ljudska dela. Bog predvidi sve, onakvima, kakvima ih zamisljaju i ostvaruju sami ljudi u slobodi svojoj. Covek ostvaruje stvari i dogadjaje u slobodi svojoj , ..koje je Bog vec video u sadasnjosti i punoj istini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 5 минута, Zoran Đurović рече Зорка, то није мој став. То је Паламин. Мој је супротан. Објасни се ти са Паламом... Pa vi ste skočili da podržite taj stav. Ili ste samo za to da mi protivrečite. Taj stav je idealan za vašu teoriju, zato se treba ispitati i ako treba korigovati. Nije strašno što neko ima zabludu. Samo vi nikada da priznate da bilo šta grešite u tumačenjima. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 8 минута, Milan Nikolic рече Zar nema nikoga još da skrene pažnju ovom Đuroviću? On tvrdi da se Logos ne bi ovaplotio da nije palog stanja. Da li uopšte učestvuju teolozi na ovoj temi? Ako ne, onda nema potrebe ni ja. Било је отаца који су мислили да оваплоћење није безусловно од пада, било је различитих становишта. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 14 минута, Zoran Đurović рече Сигуран сам да тврди да без пада Ис не би дошао! Потврди ми да ли сам имао добру интуицију. Да, ако се добро сећам. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 14 минута, Milan Nikolic рече Sjajan film, mada je malo spor. Samo ja ne podržavam takve determinističke teze. Sličan je film i Interstellar. Dobre zamisli, ali čista fantazija. Ма јес видјо чуда! Филм, а фантазија! А ко би реко! О свашта! Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 15 минута, Zoran Đurović рече Сигуран сам да тврди да без пада Ис не би дошао! Потврди ми да ли сам имао добру интуицију. Нисам читао до краја али мислим да оваплоћење условљава падом. Наводи и Атанасија који се позива на Максима , и Артемија али се мислим не слаже са њима. Морао бих поново читати, не сећам се баш детаља. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 8 минута, Матусал рече 11. Јер ко од људи зна шта је у човјеку осим духа човјекова који је у њему? Тако и шта је у Богу нико не зна осим Духа Божијега. ... и теолога "богословске Тројице" Павле заборавио ту меншн! Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 9 минута, Матусал рече Било је отаца који су мислили да оваплоћење није безусловно од пада, било је различитих становишта. Po Đurovićevoj teoriji pad je deo preegzistencije Isusa Hrista. Ili pak nije? Možda će zaključiti da je čovečanska priroda Isusa Hrista postojala pre pada. Čuj mene šta govorim. Govorim ,,pre''. Da li uopšte sme da se tako govori u Đurovićenoj teoriji? Da li nema više pre i posle čak ni između božanske i čovečanske prirode? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Milan Nikolic рече Ja se bavim čitanjem fizičara Grina da razumem kvantnu fiziku, a ti da razumeš ,,protagonistu'' đuromanijaka. Pa, ja pokušavam da popravim tvoju rođenu "teoriju", no ti sada meni spočitavaš ono što ti neprestano radiš?! пре 5 минута, Milan Nikolic рече Slobodan si da veruješ šta hoćeš. Ne, nego ja verujem da sam slobodan od tvojih/vaših besmislica. Ako osetim bol na levoj strani grudi, obratiću se lekaru-specijalisti za kardiovaskularne bolesti a ne Mudroseru Podmačnom Petroviću i njegovim doktoršulcovskim ljekarijama za sve i svašta. Ovde uvažavam i pratim znanje koje nam besplatno deli jedan doktor teologije, a ne nekakvi "alternativni teolozi" (Bož` me sačivaj i sakloni ). Jel` možeš da zamisliš sebe kako se sporiš sa hirurgom oko operacije slepog creva? Ti kao njega da učiš? Ja sebe ne mogu, ali ti očito možeš. Možda ovo liči na šlihtanje, ali ja sam ovde anoniman, i meni sve ovo ne ide ni iz džepa ni u džep (osim besplatnog i dragocenog znanja koje dobijam, kao što rekoh). Justin Waters, Жика, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 2 минута, Vedran рече пре 11 минута, Матусал рече 11. Јер ко од људи зна шта је у човјеку осим духа човјекова који је у њему? Тако и шта је у Богу нико не зна осим Духа Божијега. ... и теолога "богословске Тројице" Павле заборавио ту меншн! Pa vi unosite vanvremenost gde stignete. A lepo vam Boksid govori, iako je pometen od silnih udaraca ispod pojasa. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 32 минута, Milan Nikolic рече U prevodu Aleksandra Đakovca, kod Maksima u PG 91, 1048C čitamo: „кроз kenosis своје божанске природе, Божански Логос устројава (σΰστασις) људску природу". Срећан си што те назваше Милан, јер да те тако нису .... Има и она друга народна: ... Овде је реч о страдању на крсту где се Логос празни од свог божанства, у смислу да се идентификује са човечанском природом до небића. И нема никакве речи о стварању света кроз усију. То ти видиш само захваљујући дрогама или бацању са трешње ако си ме послушао. Јер систасис и овде, чак ако неко и не гледа очигледни контекст, значи сатављање растављеног, а не стварање. ... Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука