Bokisd Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Замисли, ја видим ствари будуће а нећу да одиграм тикет! Подцртао сам ти да говоримо са Божије тачке, али ти, као шибицар, убацујеш друго. Ја ти тврдим да је у Божанској перспективи све већ остварено. Бог не види унапред него види актуелзовано. Ти то поричеш и стављаш га у биоскоп. Ali, to i ja tvrdim. Sve je aktualizovano za Boga. Ali, da li je i za nas ? Da li mi posedujemo slobodu ? Kako sad uklopiti slobodu , sa tim, , da Bog sve buduce vidi u sadasnjosti ? Da li nam onda ukida slobodu ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 9 минута, Bokisd рече Ali, to i ja tvrdim. Sve je aktualizovano za Boga. Ali, da li je i za nas ? Da li mi posedujemo slobodu ? Kako sad uklopiti sve to, da Boh sve buduce vidi u sadasnjosti ? Da li nam onda ukida slobodu ? Да ти помогнем. Не треба да постављаш питања него да утврдиш нешто као темељ за даље промишљање. Нико те не пита за слободу итд. Питање је било, а ти си на њега одговорио, да је све актуелизовано у Богу. То је та предвековна димензија како се изражава Палама. Пронија/промисао је беспочетна енергија Божија која је у акту. Зато она производи све и све има као остварено. Цитирах вам Џастина Поповића: "У ствари, Божије предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост. Као што наше посматрање извесних предмета ван нас не условљава собом њихово постојање, тако и предзнање Боје не условљава собом слободна дела људска, јер их Бог предвиди и зна онаквима, каквима их замишљају и остварују сами људи у слободи својој". По овој поставци, сви свети, како вели Златоусти, су реално у Телу Хр. Да ли ти је сада јасно како смо и ми били присутни у Хлебу и Вину на Четвртак? Само, дакле, ако кажеш да за Бога ствари нису свршене, онда можеш да одбијеш да у Телу јесу реално сви свети. Ведран*, ikrasil, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 1 hour ago, Zoran Đurović рече Грчки текст из пдф неће добро да ми се копира... па ћу ископирати енглески превод из Синкевича: 54. Ό the depth of God's riches, wisdom and love for mankind !' For if there had been no death, and if prior to death our race had not been mortal because of such a root, we would not in feet have gained the riches of the first fruits of immortaUty, nor would we have been summoned up to heaven, nor would our nature have been enthroned above every principaUty and power 'at the right hand of the Majesty in the heavens.'90 Thus, by his wisdom and power and out of love for mankind God knows how to change to the better the falls which result from our freely wiUed deviation from the course. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 Управо сада, Milan Nikolic рече Јасно је да сам мислио на претварање у текст, а не качење слике. И ен. сам пренео као текст. А сада уживај у овом тексту и кажи ми како се види нужност оваплоћења без пада... ikrasil and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 34 минута, Zoran Đurović рече Бог не види унапред него види актуелзовано. Ти то поричеш и стављаш га у биоскоп. Zar nije bioskop ako Bog sada gleda nas a sve je već odigrano? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Zar nije bioskop ako Bog sada gleda nas a sve je već odigrano? Није, него у биоскопу гледамо на платну оно што је било. У реалности је Бог протагониста. То је актуелност, Зоро... ikrasil, Ведран*, Iulianus and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 Него, шта би са овим да се Логос не би оваплотио да Адам није пао? Палама то учи, па онда пада твоје о оваплоћењу. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Zar nije bioskop ako Bog sada gleda nas a sve je već odigrano? I Brajan Grin tvrdi nešto nalik ovome (veoma slično, kad već mešaš fiziku i...) što govori poštovani Zoran Đurović. Al` ti nisi razumeo ni Grina, ako si ga uopšte čitao. Цитат У реалности је Бог протагониста. (Z. Đ.) *** Atemporalno, brate mili, kakv bioskop! Dont miks grenmaders end frogs. Zoran Đurović, Paradoksologija, ikrasil and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Iulianus рече Dont miks grenmaders end frogs. Ведран* and Iulianus је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 23 минута, Zoran Đurović рече У реалности је Бог протагониста. Hteo sam mnogo puta do sada da vam objasnim kako Bog jeste protagonista, svedržitelj i upravitelj tvorevine. Ali prosto ne dozvoljavate. Naše trenutno postojanje je živi dokaz da tvorevina nije u svojoj konačnosti, da nije u eshatološkom carstvu. Sve u svoje vreme treba biti, pa čak i za samo vreme, da prestane da postoji kao sada. Najlakše je da se vaše tvrdnje pobiju putem moderne fizike kvantne kosmologije. Međutim, potrebno je da rasvetlimo teološki aspekat u odnosu na trijadologiju, bogoslovsku i ikonomijsku. Iz teološkog aspekta, vaše tvrdnje nisu tačne, jer logosi tvari jesu konkretni konstituenti koji, osim u odnosu na tvorevinu, pokazuju i konkretne različitosti božanskih kategorija suštine i ipostasi. Ako biste dozvolili da se o tome povede pristojan razgovor, iz razloga da bismo blagočestivo izrazili ono što se tiče božanskih otkrivenja, imali biste jasno objašnjenje kako vaša teorija ne može biti ispravna. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 29 минута, Iulianus рече I Brajan Grin tvrdi nešto nalik ovome (veoma slično, kad već mešaš fiziku i...) što govori poštovani Zoran Đurović. Al` ti nisi razumeo ni Grina, ako si ga uopšte čitao. Čitao sam sve od Grina po pet puta. O čemu pričaš? Jedno su spekulacije kojih ima pregršt. A sasvim drugo je konkretno objašnjenje o streli vremena. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Ako biste dozvolili da se o tome povede pristojan razgovor Ево, пристојно те питам да нам изнесеш из Максима да Бог ствара свет кроз своју суштину. Пристојније од овог... Друго, Палама јасно вели да без пада не би било оваплоћења, а ти кажеш да је то неправославна теологија. Пристојније од овог... Хајде, крени конкретно да одговараш, јер сам ипак ја доктор, а ти са улице. Зато имам некуу предност у постављању питања. Иако би ти радо и попа претукао. ikrasil and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 14 минута, Zoran Đurović рече Да ти помогнем. Не треба да постављаш питања него да утврдиш нешто као темељ за даље промишљање. Нико те не пита за слободу итд. Питање је било, а ти си на њега одговорио, да је све актуелизовано у Богу. То је та предвековна димензија како се изражава Палама. Пронија/промисао је беспочетна енергија Божија која је у акту. Зато она производи све и све има као остварено. Цитирах вам Џастина Поповића: "У ствари, Божије предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост. Као што наше посматрање извесних предмета ван нас не условљава собом њихово постојање, тако и предзнање Боје не условљава собом слободна дела људска, јер их Бог предвиди и зна онаквима, каквима их замишљају и остварују сами људи у слободи својој". По овој поставци, сви свети, како вели Златоусти, су реално у Телу Хр. Да ли ти је сада јасно како смо и ми били присутни у Хлебу и Вину на Четвртак? Само, дакле, ако кажеш да за Бога ствари нису свршене, онда можеш да одбијеш да у Телу јесу реално сви свети. Dobro, vise sam pitao retoricki i polemicki, jer imam vec stav ( tome ). Problem je, kako je sve aktualizovano u Bogu, tako, da ne narusava nasu slobodu, koju nam je On upravo i dao ? Jer, ako narusava, nemamo pricu, da je sve aktualizovano. Ali, ipak, kod Boga je sve sadasnjost i aktualno. Znaci imamo slobodnu volju da izaberemo. I, kada Bog gleda neki dogadjaj u buducnosti kao sadasnjost, on je video i nas izbor i nasu odluku. Ali, mi, posto imamo slobodu, tek treba da izaberemo i aktualizujemo taj trenutak. Jer, jos nismo izabrali,ono sto Bog vec vidi ( kako smo izabrali ), nego cemo mi kreirati taj dogadjaj, svojom odlukom u odredjeno vreme kada ce se taj dogadjaj i ostvariti. Jer, onda, deluje da je sve zacrtano i odigrano, bez nase volje. Ali, Bog osim sto vidi sve stvari u sadasnjosti i promislja o tim stvarima. Pa, putem promisla, kako da kazem, uskladjuje svoje predznanje sa nasom slobodom. Gledam sad, celo 45. poglavlje Justin je posvetio promislu Bozijem, samo nesto kratko : "45. Однос промисла Божјег према слободи разумних твари и према злу у свету У тајанственој суштини својој однос промисла Божјег према слободи разумних бића недоступан је аналитичком суду људском, али донекле доступан облагодаћеном, оцрквењеном уму хришћанском. Оно што се да схватити облагодаћеним умом и светим искуством јесте: да слобода разумних бића не смета промислу Божјем, нити промисао Божји смета слободи. Промисао помаже разумнослободна бића, али им тим помагањем не нарушава, не уништава, не спутава слободу, пошто је сама слобода дар Божји, дар који сачињава срж природе разумних бића, дар који их чини оним што јесу, дар који им је Богом дат као неприкосновена, неотуђива, лична својина. Ту нема, нити може бити сукоба и неспоразума, јер Бог као неизменљиво Добар не уништава нити спутава даровану слободу, већ као Свезнајућ - унапред зна све жеље и намере слободноразумних бића, као Премудар — увек налази начина да о свему промишља не умањујући слободу разумних бића. Промислом својим Тросунчани Господ свагда и свуда дејствује тако да слободањегових створова остане вазда неприкосновена." Kako se kaze, ...sloboda ne smeta promislu Bozjem , niti promisao Bozji smeta slobodi. Tako imamo i Boga koji sve stvari vidi u sadasnjosti, dok se same stvari desavaju u svoje vreme, kada covek i kreira te stvari svojom slobodnom voljom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 6 часа, Zoran Đurović рече пре 6 часа, Milan Nikolic рече Smatram da niste u pravu. Jer evharistija nije smisleno uslovljena ni vaskrsenjem ni vaznesenjem, već samo ovaploćenjem, ali svakako se nakon vaskrsenja i vaznesenja ovo podrazumeva. Из глубини возивамо божанственог тумача Вигдовите Зорке, @Ivan Marković da nam протумачи суптилну мис'о која је нама као књига са 7 печата... Ја бих ово ипак другачије опевао са - сукну огањ из адскијех жвала. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече Tako imamo i Boga koji sve stvari vidi u sadasnjosti, dok se same stvari desavaju u svoje vreme, kada covek i kreira te stvari svojom slobodnom voljom. Видиш, ја сам се вежбао на Амброзијевим ислеђивањима аријанаца који су покушавали, као и ти, да се извуку са полу-формулама. Већ сам ти рекао да ме не интересује наша ситуација, јер ти је око слободе разјаснио Јустин. Али ти је тај исти Јустин рекао да је за Бога предзнање знање. То је оно што те терам да потпишеш. Хоћу да кажеш јасно и гласно да су сви векови код Бога остварени. Не само да их гледа па да ми врдаш. Да су остварени. Као што је за тебе био остварен овај дан, или твој први рођендан. Да кажеш да је за Бога остварен и твој 70ти рођендан, иако за тебе није. То те терам да признаш. И тада ћеш са Јустином и са мном рећи да Бог види ствари у њиховој остварености. Justin Waters, ikrasil, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука