Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 1 hour ago, Vedran рече Ја не знам шта ти читаш али ево како стоји: "Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова." Мт 26.28 "И рече им: Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе." Мк. 14.24 А сад Бога ради послушај ме. Остави за тренутак "логично размишљање" и просто прво чуј шта ти Спаситељ говори. Ево подебљаћу да буде лакше. "Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова." Мт 26.28 "И рече им: Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе." Мк. 14.24 Како је то конкретно Причешће крв његова? Ако темпорално још није проливена? А Он ти јасно и недвосмислено каже ОВО ЈЕ КРВ МОЈА. Не каже ово је образ, предокус, симбол, комеморација, итд. него ОВО је КРВ МОЈА! Ali, vidi , sta mislim 'pod logicnim' razmisljanjem. Ako je atemporalno, onda, zasto Hrist napominje, da njegova krv mora da se proliva ? Pa, jos dodaje, za mnoge, tj, za nas. Zasto ne vazi za nas, kao i za apostole, ako je atemporalno ? I, jos, kaze, radi otpustenja grehova ? Otpustenje grehova i prolivanje krvi Hristove, se desilo za sve nas ( mnoge ), ...na Krstu. To je neka moja logika. Nasao sam tumacenje Zlatousta : "И как ветхий завет имел овнов и тельцов, так и новый имеет кровь Господню. Этим самым Христос показывает и то, что Он претерпит смерть;.... ...Кровь ветхого завета была изливаема во спасение первородных, а эта кровь изливается во оставление грехов всего мира: сия есть кровь Моя, говорит Он, изливаема во оставление грехов. Это сказал он также и для того, чтобы показать, что страдание и крест суть таинство, и этим опять утешить учеников. " "As then in the case of the Jews, so here also He has bound up the memorial of the benefit with the mystery, by this again stopping the mouths of heretics. For when they say, Whence is it manifest that Christ was sacrificed? Together with the other arguments we stop their mouths from the mysteries also. For if Jesus did not die, of what are the rites the symbols? " ( Tumacenje na 26 - 28 . stihove ) Ovde Zlatoust povezuje one reci, sa krstom i Njegovom smrcu. I, tek sa Njegovom smrcu, se ustanovljuje njegov spomen.Temporalno, ne atemporalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Moram sad da se odjavim, crko' sam, ...ustajem rano. Pozdrav svima. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Ali, vidi , sta mislim 'pod logicnim' razmisljanjem. Извини али ја не могу да пратим твоје мисли. Делује ми као вербална дијареја. Било је потребно усредсредити се и упростити, а не набацати неповезане цитате. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 2 минута, Vedran рече Извини али ја не могу да пратим твоје мисли. Делује ми као вербална дијареја. Било је потребно усредсредити се и упростити, а не набацати наповезане цитате. Ali jedva je nešto našao da nabaca ti baš ne ceniš njegov trud i sad je hvala Bogu umoran i ide da spava. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 18 минута, Снежана рече зашто би плакао? из истог разлога због ког се плашио, био радостан, гладан, жедан, осећао се одбаченим...био је човек Ili možda što je znao da Lazar nije već u atemporlanoj realnosti već u adskom mraku bez Boga? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 2 минута, Кратос рече Ili možda što je znao da Lazar nije već u atemporlanoj realnosti već u adskom mraku bez Boga? Onda bi ga plaćući tamo i ostavio. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 да, али кад уђеш у вечност, онда су судеоник (сапричесник) вечности (вечног живота). и сав си у вечности. у целој вечости, а не у пола вечности. и какве онда има везе то што си са почетком, ако си у Телу Оног који је беспочетан. а Он ти предаде све што је примо од Оца. O kakvoj to celoj večnosti govoriš kada smo još u vremenu? Na šta tebi liči ova naša sadašnjost?Zar je potrebno da u celoj večnosti postoji i naša sadašnjost, i sve dimenzije jedinica vremena, i time stalna cikličnost? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Одакле вам снаге, зар ова тема са Јустиновим текстом није запечаћена!? Trebalo je biti zapečaćena Damaskinovim tekstom. Nije bilo ničeg konkretnijeg. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ali jedva je nešto našao da nabaca ti baš ne ceniš njegov trud i sad je hvala Bogu umoran i ide da spava. Ако! Нека спава. То је добро. Ја слабо спавам па ми то прави проблем. Него само немој да има сновиђења ко Никодимова! Zoran Đurović and Iulianus је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 Kako čovek čoveka može poznavati pre nego što je taj drugi čovek postao? Bogočovek poznaje sve planove Božije o tvorevini i sve mogućnosti koje tvorevina po slobodi može imati. Nijedno učenje o tvorevini kao ostvarenjima volje Božije ne sme proći mimo Ispovednikovog učenja o tome.Đurović je jedan hard-disk teolog sa patetičnim i drskim manirima. Uhvatio se svoje teorije kao za apsolutnu istinu bez koje nema spasenja i već je osudio, prokleo i otpisao svoje oponente.Ljubav i vrline pripisane su samo njemu i njegovim poslušnicima. Ako nekome to nije izopačenje po sebi, nema nikakvog opravdanja u nekakvoj toleranciji. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Onda bi ga plaćući tamo i ostavio. Pa ne bi valjda si čito jevanđelje... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 8 часа, Milan Nikolic рече Bogočovek poznaje sve planove Božije o tvorevini i sve mogućnosti koje tvorevina po slobodi može imati. Nijedno učenje o tvorevini kao ostvarenjima volje Božije ne sme proći mimo Ispovednikovog učenja o tome. Đurović je jedan hard-disk teolog sa patetičnim i drskim manirima. Uhvatio se svoje teorije kao za apsolutnu istinu bez koje nema spasenja i već je osudio, prokleo i otpisao svoje oponente. Ljubav i vrline pripisane su samo njemu i njegovim poslušnicima. Ako nekome to nije izopačenje po sebi, nema nikakvog opravdanja u nekakvoj toleranciji. E to je zanimljivo vidis,zato ja i otvorih temu Luciferovog obraćenja..ali nazalost ne dobih nekakve odgovore.Znam da nije ovdje ni mjesto ni tema Lucifer,ali posto ste spomenuli i Ljubav i prokletstvo ne mogu a da ne postavim pitanje;Voli li Bog Lucifera i nakon pada ili ne?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 44 минута, Isusovo magare рече E to je zanimljivo vidis,zato ja i otvorih temu Luciferovog obraćenja..ali nazalost ne dobih nekakve odgovore.Znam da nije ovdje ni mjesto ni tema Lucifer,ali posto ste spomenuli i Ljubav i prokletstvo ne mogu a da ne postavim pitanje;Voli li Bog Lucifera i nakon pada ili ne?! Kakv si ti utisak stekla u priči o Jovu?Voli li ga il ne? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 29 минута, Кратос рече Kakv si ti utisak stekla u priči o Jovu?Voli li ga il ne? Naravno da ga voli. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 11 часа, Bokisd рече Ali, Justin u tim tekstovima nigde ne spominje takve stvari i zakljucke. Ti izvodis takve zakljucke i impliciras , sta je Justin mislio i kako je razmisljao o pitanjima , naseg vaskrsenja, Suda i buduceg carstva, ....(o ,kojima on i ne prica u tim tekstovima ). Razumes ? Znaci, ti stavljas reci u usta Justinu koje on nije ni rekao. I, to' na osnovu price Justinove , sta je crkva i evharsitija. Otkud znas, kakav je nacin govora upotrebio u tim tekstovima ? Poucni, misticni, retoricki, besednicki i stilski ulepsan ( po cemu je Justin bio poznat ) ? A, kada pricamo o veri i dogmatskim stvarima, onda moramo biti precizni i jasni u recima, kao sto je on bio u tekstovima u vezi vaskrsenja i carstva. Ili, posmatrano sa druge strane, ako je Justin u ovim tekstovima o crkvi i evharistiji, propovedao vec realizovano carstvo i eshatolosko telo, zasto je morao da ponovo objasnjava u drugim tekstovima ? Ili, da pojednostavim skoz stvar. Zbog cega ne prica , jasno i glasno kao i ti ? Eto , atemporalnost, svi smo vec na nebu sa Hristom, carstvo i nagrade su vec realne,....Sud, vasksenje nasih smrtnih tela, je nekako nepotreno i slicno ( kao sto pricate ). Navedi, pokazi, bilo kakav tekst Justina koji ide u tom pravcu i kontekstu stvari. Ne moras da se mucis, ne postoje takvi tekstovi, nego Justin vrlo jasno kaze : ""Праведници којима Господ даје Царство Небеско, шта су радили на земљи? Чинили су добра дела која остају вечно са њима. Човек та добра дела прима на дан Страшнога Суда...... Христољубље! Роје се све друге свете еванђељске врлине. Човеку онда није тешко испуњавати заповести Христове, заповести Његовог Светог Еванђеља, јер човек осећа и зна да тиме стиче себи Царство Небеско. Служећи другима он служи на крају крајева вечном спасењу свом. Служи боголикој души својој коју му је Бог и дао такву, боголику и христолику, да би се помоћу ње стално отимао ка Царству Небеском, радио за Царство Небеско, живео га, и наследио га на дан Страшнога Суда. " ( Besede ) Ako ovo nije jasno, onda, ja ne znam, sta moze biti jasnije od ovoga. Не знам да овде ико исповеда веру другачије од учења отаца и цркве, и то на свакој литургији а и молитвеном правилу ако га има. Сви ми исповедамо символ вере и говоримо ,, чекам васкрсење мртвих и живот будућег века,, и личност господњу онако како говори халкидонски орос. За нас је спасење и васксење неизвесност, ми још увек корачамо путем ка пуноћи царства али нам је сапутник онај који је био Луки и Клеопи. Када говоримо о оваплоћеном,васкрслом и вазнетом Господу не можемо говорити осим као о ванвременском јер је то његова реалност а на тој реалности као крајеугаоном камену стоји црква. Не напуштајући оквире исповедања отаца живећи светотајинским животом у цркви (литургији) кроз богослужења и празновања нама се Божија благодат открива и даје. У овом богочовечанском реализму и стварном сједињењу са оваплоћеним Логосом а на основу проживљеног духовног искуства предукуса Царства Божијег можемо развијати богословље и говорити о есхатолошкој реалности колико нам то омогућује разум и способност језика и говора. Овакав приступ Цркви као тајни Христовој почевши са апостолом Павлом можеш наћи скоро код свих светих отаца. Када ти нпр. Григорије Богослов каже ,, попни се заједно са мном на гору ... да ступиш у созерцање примрака Божијег,, (парафразирам), он мисли с тиме да се успнеш созерцањем и умом иако ти тело остаје у времену и простору у коме се налазиш, али ти доживевши са Григоријем искуство Боговиђења можеш рећи да си био са њиме на гори Божијој. Тако и наш ум сједињујући се са васкрслим Христом успиње се ка вечности созерцавајући у предукусу Царство Божије и после доживљено икуство кроз богословље развијајући, што су сви свети оци и радили, и њихова дела нису ништа друго до покушај преношења духовног искуства заједнице са Духом Светим на језик овога времена. Или ти можда верујеш да је благодат која нам се сада даје у икони одређена временом а извори вечности да су затворени за будући век? Али неће се сложити оци са тобом а ни Јустин који кажу да је исто тело које нам се даје сада и које седи са десне стране Оца, него га ми сада примамо по нашим моћима и то свако понаособ по својој мери(о томе пише Максим) а тамо ћемо будући лишени овакве природе као покривала созерцавати лицем ка лицу. Ако је есхатону стално успињање ка Богу зашто га овде у времену задржаваш где је промена лака и све је колебљиво и непостојано.? Ако постоји духовни напредак шта би он требало да значи ако не кретање ка Христу и освећење. Велики Игњатије антиохијски иако види Цркву као икону Царства Небеског кроз литургију која црпи идентитет из вечности не престаје напомињати о могућности пада кроз прелест кнеза овога века, он савршено хода између две реалности ове временске и оне вечноистоветне небеске, док има времена можемо да паднемо и да устанемо тј. да се кајемо јер нам оно омогућава промену, зато и ти престани да супротстављаш него покушавај да синхронизујеш а користи онај приступ који је најприкладнији датим околностима. И ја заиста не знам шта може бити јасније од овога нити којим би другим речима ово изразио. Жика, Flavius Belisarius, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука