Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 4 часа, Pontifex Emeritus рече како је Господ могао да причести апостоле својим Телом и Крвљу, ако то Тело и Крв већ на Тајној Вечери нису у вечности? онда та Чаша коју су пили није Чаша вечнога живота. а то је страшно и помислити. А Спаситељ испада фантазер када, свако мало, говори да је већ сада нешто што још није. И Св Јован када најављује Царство које се приближило, ако Царства још нема, ако пуноћа Царства није дошла у Христу Исусу. И тако се сва Благо-вест обесмишљава. Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg, Pontifex Emeritus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 45 минута, Pontifex Emeritus рече само је Божја природа бесмртна, јер Бог постоји сам по себи. све што је творевина, смртно је. јер да није тако, онда би Христова Жртва била беспотребна. као што овде неки верују и да је Причешће суштински беспотребно. Niko ne tvrdi da je pricesce bespotrebno. Preterujes. Mislim, da moramo da definisemo stvari. Hristova Zrtva je bila prvenstveno ucinjena za coveka. Uzeo je nase telo i pobedio smrt i darovao i nama mogucnost da pobedimo ( smrt ), u svakom pogledu. Ako je covek stvorem smrtnim, ko ga stvorio takvim ? Kazes, sve je stvoreno smrtnim. Onda, .... zbog toga sto sve sto postoji je stvoreno Bogom, ispada da je on i coveka stvorio smrtnim. Ako Hristos dolazi da ukine smrt, onda , dobijamo situaciju,....da, Hristos dolazi da pobedi smrt,...koju je on i stvorio. To je , pomalo, apsurdna situacija. To bi bilo, kao da neko , hoce da nauci da bude automehanicar i namerno pokvari svoj auto,...da bi ga ponovo popravio. ( ). Smesna situacija. Tako i Boga ovakvom postavkom stvari, dovodimo u nezgodnu situacijiu, kao da je neki totalni cudak. ( po svome delovanu ) To je jedan problem u ovoj prici. Da ne ulazimo u neku drugu stranu price. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 10 минута, Pontifex Emeritus рече да, али кад уђеш у вечност, онда су судеоник (сапричесник) вечности (вечног живота). и сав си у вечности. у целој вечости, а не у пола вечности. и какве онда има везе то што си са почетком, ако си у Телу Оног који је беспочетан. а Он ти предаде све што је примо од Оца. Ali, moramo i mi, da budemo u telu, kako bi bili u Telu Onog , koji je u vecnosti. Koje je to nase telo ? Koje prirode i oblika ? Sa kojim mozemo biti , sa Njim ? U vecnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 6 минута, Bokisd рече Niko ne tvrdi da je pricesce bespotrebno. Preterujes. Mislim, da moramo da definisemo stvari. Hristova Zrtva je bila prvenstveno ucinjena za coveka. Uzeo je nase telo i pobedio smrt i darovao i nama mogucnost da pobedimo ( smrt ), u svakom pogledu. Ako je covek stvorem smrtnim, ko ga stvorio takvim ? Kazes, sve je stvoreno smrtnim. Onda, .... zbog toga sto sve sto postoji je stvoreno Bogom, ispada da je on i coveka stvorio smrtnim. Ako Hristos dolazi da ukine smrt, onda , dobijamo situaciju,....da, Hristos dolazi da pobedi smrt,...koju je on i stvorio. To je , pomalo, apsurdna situacija. To bi bilo, kao da neko , hoce da nauci da bude automehanicar i namerno pokvari svoj auto,...da bi ga ponovo popravio. ( ). Smesna situacija. Tako i Boga ovakvom postavkom stvari, dovodimo u nezgodnu situacijiu, kao da je neki totalni cudak. ( po svome delovanu ) To je jedan problem u ovoj prici. Da ne ulazimo u neku drugu stranu price. прескочио си Адама Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 Одакле вам снаге, зар ова тема са Јустиновим текстом није запечаћена!? Zoran Đurović, Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече Христос је узнео дарове на Тајној Вечери, заблагодарио и преломио рекавши- ово је Тело Моје које се за вас ломи. да ли свештеник на Литургији поново узноси и изнова ломи, или се ради о једном истом атемпоралном догађају у вечности, о једној Тајној Вечери којој и ми присуствујемо на Литургији? јер иначе се поставља питање- колико је Жртава, Једна или безброј? И не само то, него сви празници црквени и свако богослужење је онда само комеморација. А све што славословно исповедамо су онда бесмислице. Када појемо "дњес спасенија нашего главизна...." ми буланимо бесмслице? Јер није то "дњес" јер је већ било, пре тачно 2000+ година. Ми то само онако велимо декорума ради.. Paradoksologija, Pontifex Emeritus, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 3 часа, Isusovo magare рече Kojom snagom Isus Uskrsava Lazara..znaci li to da Isus primjenjuje silu svoga uskrsnuca prije uskrnuca..a isto tako kaze i Marti JA SAM USKRSNUĆE I ŽIVOT a jos nije uskrsnuo.. Znaci opet je sve u Isusu i nista se van Njega ne događa. Ти магаре драго брзо напредујеш! kopitar, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 2, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Одакле вам снаге, зар ова тема са Јустиновим текстом није запечаћена!? Нема шансе. Ја сам давно схватио да имам посла са неверницима. Ту нема помоћи. Неко се некад обрати, али обично остану да блеје... Јер се ти људи не моле Господу, не сједињују се са њиме и за њих ово делује као сајнс фикшн. Остаје нам да плачемо као Ис над Јерусалимом: Колико пута сам хтео да саберем... Ја сам грешан човек, мени не треба веровати, али кад Јустину не верују, као што си приметио преко оних недвосмислених текстова, никоме неће веровати. Помреће у гресима својим. Ја не верујем у апокатастазу. Ови се понашају као да су у видео игрицама. Не схватају да имају само један живот и да тај живот морају да зграбе. Фрапиран сам овом окамењеношћу срца. Трунку страха Божијег да имају па да се замисле... Не, ко шиша Јустина! Човека који се свакодневно молио и плакао пред ногама Господњим. Најискреније, без икаквог осуђивања, него као хирург хладно аналитички, ове видим само као ругаче Господу. Ти људи се не моле Исусу. Да се моле и замирисали би барем мало њиме. Нешто би се осетило, а не само што овде одјекује блејањем. Коју смо реч о љубави и сједињењу са Господом и ближњима чули од њих? Ниједну. Одлажу живот за нека будућа времена, неће сада да живе на небу. Празне душе, туга једна... Матусал, Ведран*, Iulianus and 4 осталих је реаговао/ла на ово 4 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 1 минут, Vedran рече Ти магаре драго брзо напредујеш! Bilo bi sramota da magare ne zna bas nista o Isusu,pa ipak Ga je nosilo na svojim leđima..??? Pontifex Emeritus, Ведран*, Zoran Đurović and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 2, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече једна иста, јединствена и непоновљива Евхаристија једне исте, јединствене и непоновљиве Жртве - на Тајној Вечери, на Литургији у цркви, и у Будућем веку (Есхатону). ко то не може да схвати и прихвати, за њега је Причешће само комеморација, сећање на Догађај. Давно сам навео Златоустов текст који ти савршено понављаш! Вели да је причешће са Четвртка исто у свим вековима, да нема никакве промене. Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg, Pontifex Emeritus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Da prepobraženi Hristos na Tavoru nije razgovarao sa <ilijom i Mojsijem u slavi o stradanju u Jerusalimu i kad gledamo to sa temporalne strane znači nije se još desilo kako su Ilija i Mojsije opšte mogli obitavati u toj slavi a da vaskrsenje nije atemporalnog karaktera. Za učenike može biti nekima jasno oni su tu temporalno postoje ali kako uklopiti iliju i mojsija? Kakva misterija bi to mogla biti, to bi mogao biti svet van svake Hristove reči koja ne prolazi nikada a ko bi mogao živeti opšte u takvom svetu. Видиш како се увек враћамо на исту ствар. О Тавору смо разговарали и ономад на теми о гостопримству Аврамовом. А све је проузроковано немогућношћу ових да схвате Богочовечански реализам и то да се ИХ не бави предстсвама, да не фантазира када говори, и не бави се спекулативном теологијом, а ни "богословском Тројицом". Pontifex Emeritus, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече а теби ту нешто не одговара?! ниси задовољан? па каквим би нас иначе Творац створио? да нас је створио бесмртним, то значи да је Бог стварао не људе, него богове (по природи). а размишљати о томе је глупост, то вероватно и сам увиђаш. међутим, човек није биће дато, него биће задато. Он нас је створио смртне (по природи) али нас је призвао у бесмртност. призвао нас да постанемо богови (по благодати), и остваримо вечност с Њим и у Њему. и зато је био спреман да претрпи крст и страдање. зар то није лепо и племенито од Њега ? зар то није љубав? Brate, nije bitno , sta meni odgovara, nego, da vidimo ,...kako kazes, kakvim nas je Tvorac stvorio ? Opet , moram da kazem, cisto sa logicke strane, dolazimo u apsurdnu situaciju ( gore sam naveo zbog cega ) i zbog toga je smrtnost u coveku deplasirana ( sa te logicke strane ). Bog stvara smrt i opet, taj isti Bog, kasnije, ukida smrt. Zar nije mnogo logicnije i smislenije reci..., da Bog stvara savrseno i dobro, i, kada se , usled odrednjenih uzroka, ...(to sto je stvorio ), promeni i pokvari, ....da, on dolazi,...da, popravi ono sto se pokvarilo. Onda je on u tom slucaju dobar i razuman , kao sto Bog i jeste po svoj prirodi. Ovo , da li smo ili nismo bogovi ( po prirodi ) je filosofsko i teolosko pitanje i oci su se bavili tim ( pitanjem ). Ima kod sv.Atanasija Velikog ( Protiv idola ) objasnjeno, sta i kako . Sustina je, da je Bog vecan, kako da kazem, ... i u proslosti i u buducnosti ( nema uzroka, On je uzrok svemu ), nema vremena, kada Bog nije postojao,.... dok smo mi stvoreni ( u vermenu ) da budemo vecni, samo ka' buducnosti. To je velika razlika u nacinu postojanja izmedju nas i Boga. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Коју смо реч о љубави и сједињењу са Господом и ближњима чули од њих? Ниједну. Одлажу живот за нека будућа времена, неће сада да живе на небу. Празне душе, туга једна... AMIN BRE AMIN. Ведран*, kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 25 минута, Матусал рече Одакле вам снаге, зар ова тема са Јустиновим текстом није запечаћена!? Zavisi, koji tekstovi se navode . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2017 пре 4 минута, Zoran Đurović рече Давно сам навео Златоустов текст који ти савршено понављаш! Вели да је причешће са Четвртка исто у свим вековима, да нема никакве промене. pA NE BI SE pAVLE MUČIO U POSLANICAMA DA UČVRŠĆUJE NAROD REČIMA: kAKO PRIMIH PRIČEŠĆE TAKO GA PREDADOH I VAMA. Neću sad d a brišem ovu muku sa velikim i malim slovima jer me stvarno ovi namučiše. kopitar, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука