Џуманџи Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, Vedran рече Баш ме интересује на шта би се ослањали када би причали о "две свести", на томе сабору, нарочито када би била реч о "Божанској свести". Вероватно би се кренуло од диференцијације, знамо да у медицини свест означавапросто клиничку свест, док у филозофији ума има доста другачије значење. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 On 10/29/2017 at 17:02, Zoran Đurović рече Све се врхуни у пасхалном догађају, јер се Син даје за живот света, чему је корен у вечном синовству, јер се Син рађа од Оца, што се у библијској историји дефинише као послање, а тај спасењски дар је могућ само ако ИСХС је рођен у Оцу, односно, остварује се у преегзистентном Сину Очевом. o rečima i ćutanju, jednostavnost mi tu, blizu, ponekad pomislim otkuda gnev, ako veruješ...da li grešim ako jednostano vidim, i ne umem da citiram, sem ovako, delimično i posredno...i nije mi uža struka, citiranje Praštajte Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Pomalo sam sumnjao, da nisi bio iskren, ( sa onim pitanjem ), i mislim, da ovim potvrdjujes. Ovo je tvoj post, na moje objasnjenje : "Не знам тачно о коме делу текста се ради али тако извучен цитат сам за себе би значио да не можемо рећи да су се сва три лица сјединила са свим ипостасима људским него само онај који се оваплотио тј. Христос. ( не тврдим да то значи, али на основу цитата изводим тај закључак) ". Vidis, ovde si ostavio mogucnost, da MOZDA postoji,... mogucnost,... da vazi i za Hristosa, , ono sto vazi za Oca i Sina. I, kada sam ti postavio citat , u kome pise, da vazi i za Hristosa, ( kao i za Oca i Sina ), ...ti, sada , menjas plocu i pricas totalnu drugu pricu. Ili, da se nasalim, mozda da pitas Damaskina, ...da bude malo precizan.. jer, sam sebe, opovrgava, na dva razlicita mesta... Da li ti zaista, mislis, da Damaskin nije u ovom tekstu konzistentan u logickom zakljucivanju ? Мислим да не би требало да се упушташ у то који су моји ставови или намере нити да мистификујеш моје писање, чак и да је тако како кажеш опет не би требало да то укључујеш у текст нити да то утиче на твоје писање. Поставио стих, и моје питање је било врло јасно. Ако тај стих не може да одбрани став који си заузео због чега си га онда навео. Теологија је јасна и прецизна наука. Мишљење шта каже Дамаскин бих могао да изнесем тек када би прочитао комплетно дело или више њих и упознао се са личношћу оца Јована. Само на основу неколико стихова нисам спреман да кажем своје мишљење, а тренутно нисам у могућности да га сагледам. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, Џуманџи рече Вероватно би се кренуло од диференцијације, знамо да у медицини свест означавапросто клиничку свест, док у филозофији ума има доста другачије значење. И по којој би расправљали о "Божанској свести" по медицини, или по философији? Bokisd, Ivan Marković and Iulianus је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 (измењено) пре 2 минута, Vedran рече И по којој би расправљали о "Божанској свести" по медицини, или по философији? Лол, заиста си мислио да ћу одговорити на овако постављено питање? Или си питао* из досаде? Измењено Октобар 30, 2017 од Џуманџи * Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Џуманџи рече Лол, заиста си мислио да ћу одговорити на овако постављено питање? Или си питао* из досаде? Схвати га као полуреторичко питање. Ја не мислим да је могуће то што предлажеш (то је онај реторички део питања). Али сам отворен да чујем зашто ти тако мислиш. Зато и питам на основу чега би на неком сабору говорили о "Божанској свести" наспрам "човечанске свести" у Христу? Ти кажеш да би вероватно почели од диференцијације претпостављам значења, то јест од дефиниције. Зато питам, од какве би то помоћи било? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Управо сада, Vedran рече Али сам отворен да чујем зашто ти тако мислиш. Ах, није тако деловало до сада, но ја сам наивна па ћу изигнорисати искуство твоја претходна 2-3 поста. пре 1 минут, Vedran рече на основу чега би на неком сабору говорили о "Божанској свести" наспрам "човечанске свести" у Христу? На основу Писма, 4. Васељенског и свега од Дериде до садашње неурофилозофије. Само нисам сигурна шта имплицираш овим "наспрам", не мислим да божанска и човечанска свест потиру једна другу. И то ако се уопште сложимо око свести. пре 4 минута, Vedran рече Зато питам, од какве би то помоћи било? Помоћи за шта? Јесам утилитариста, али не апсолутни. Оци су тумачећи неке делове Јеванђеља умели да се уплету, па мало као "поделе" када је Христос реаговао као човек, а када као Бог. Мени је сасвим Ок да неко сматра, нпр. да је Христос плачући због мртвог Лазара извео неки перформанс, иако је знао да ће га 15ак секунди касније васкрснути, тако да ово питање није од неке "духовне" () помоћи, некад је просто мерак упознавати некога. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 12 часа, Снежана рече мене занима, када је одрастао и изградио свест о томе ко је, шта је, одакле је и где иде, да ли је могао слободном вољом да се одрекне тога, да каже није то за мене одох ја да јурим сојке? Извини, Снежана, да ли си добила одговор на питање, (не могу све да стигнем да ишчитам)? Ако јеси, молим Те поново постави или ми ПП пошаљи тај одговор. Ако ниси питај Аву @Zoran Đurović од кога Свети Апостол и Јеванђелист Лука, кога данас прослављамо, једини од свих јеванђелиста зна да Исус напредоваше и да поучава у Храму са 12 година у дому Оца својега? Није кушачко питање, него да прославимо колико можемо љепше. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 3 минута, Џуманџи рече Мени је сасвим Ок да неко сматра, нпр. да је Христос плачући због мртвог Лазара извео неки перформанс, иако је знао да ће га 15ак секунди касније васкрснути, тако да ово питање није од неке "духовне" () помоћи, некад је просто мерак упознавати некога. Nije to "neki performans" nego dramatična scena u najboljoj tradiciji starogrčkih tragedija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Мислим да не би требало да се упушташ у то који су моји ставови или намере нити да мистификујеш моје писање, чак и да је тако како кажеш опет не би требало да то укључујеш у текст нити да то утиче на твоје писање. Поставио стих, и моје питање је било врло јасно. Ако тај стих не може да одбрани став који си заузео због чега си га онда навео. Теологија је јасна и прецизна наука. Мишљење шта каже Дамаскин бих могао да изнесем тек када би прочитао комплетно дело или више њих и упознао се са личношћу оца Јована. Само на основу неколико стихова нисам спреман да кажем своје мишљење, а тренутно нисам у могућности да га сагледам. Samo cu , reci, evo citat : "Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. " Sta , ovde postoji neprecizno i nejasno ? ( i kada uzmemo, ovaj citat, sam po sebi ) Nasa priroda, tj. nase telo. I, samo je, nasa opsta i zajednicka ljudska priroda, u Hristu, ( kada je 'postao telo' ), sela gore. On je od svih nas, uzeo telo i razum ( kao nesto, sto sve nas indetifikuje ),... a, ne licnost koja je posebna kod svakog coveka. Matusal i Boki su ljudi, iste prirode, ( telo i razum ), ali,...Matusal je posebna licnost i Boki je posebna licnost. Zbog toga, sto je On prineo nasu prirodu 'gore', i mi imamo mogucnost da vaskrsnemo, svaki , posebno u svojoj licnosti i svom telu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 2 минута, Џуманџи рече Само нисам сигурна шта имплицираш овим "наспрам", не мислим да божанска и човечанска свест потиру једна другу. И то ако се уопште сложимо око свести. Не мислим ништа посебно осим на дихотомију (две свести). пре 5 минута, Џуманџи рече На основу Писма, 4. Васељенског и свега од Дериде до садашње неурофилозофије. И даље нисам сигуран како би ово (нарочито неурофизиологија) могла да каже било шта о евентуалној "Божанској свести"? пре 6 минута, Џуманџи рече пре 16 минута, Vedran рече Али сам отворен да чујем зашто ти тако мислиш. Ах, није тако деловало до сада, но ја сам наивна па ћу изигнорисати искуство твоја претходна 2-3 поста. Ја сам увек отворен да чујем шта неко мисли. А претходна два три поста су резултат некултуре и иживљавања одређених форумаша над мојим порукама. А са некултурнима не разговарам лепо. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 7 минута, александар живаљев рече Извини, Снежана, да ли си добила одговор на питање, (не могу све да стигнем да ишчитам)? Ако јеси, молим Те поново постави или ми ПП пошаљи тај одговор. Мој кратки одговор на њено питање (одмах на следећој страни иза питања) је био: пре 12 часа, Vedran рече Могао је. Прича о кушању. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, александар живаљев рече Извини, Снежана, да ли си добила одговор на питање, (не могу све да стигнем да ишчитам)? Ако јеси, молим Те поново постави или ми ПП пошаљи тај одговор. Ако ниси питај Аву @Zoran Đurović од кога Свети Апостол и Јеванђелист Лука, кога данас прослављамо, једини од свих јеванђелиста зна да Исус напредоваше и да поучава у Храму са 12 година у дому Оца својега? Није кушачко питање, него да прославимо колико можемо љепше. @Vedran, је одоворио, да је могао да се одрекне и да је кушање било својеврстан тест за Исуса, ако може и одговор на твоје питање, врло смо ради да га чујемо. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 14 минута, Снежана рече @Vedran, је одоворио, да је могао да се одрекне и да је кушање било својеврстан тест за Исуса, ако може и одговор на твоје питање, врло смо ради да га чујемо. Свети апостол и јеванђелист Лука, то тврди и јасно доказује, митрополит Иларион Алфејев (превели смо на Поукама) могао је то да сазна само од Мајке, Пресвете Богородице. Ето, зашто треба и мозгати, али више славити! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 2 минута, александар живаљев рече пре 15 минута, Снежана рече @Vedran, је одоворио, да је могао да се одрекне и да је кушање било својеврстан тест за Исуса, ако може и одговор на твоје питање, врло смо ради да га чујемо. Свети апостол и јеванђелист Лука, то тврди и јасно доказује, митрополит Иларион Алфејев (превели смо на Поукама) могао је то да сазна само од Мајке, Пресвете Богородице. Ето, зашто треба и мозгати, али више славити! Мени није јасно. О чему сад причамо? О Снежанином питању или о извору за тврдњу Ап Луке? Снежана је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука