Матусал Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 7 минута, Bokisd рече Али нећемо бити принуђени да кажемо да су све ипостаси светога Божанства, односно три лица, ипостасно сједињене са свим ипостасима човечанства, јер ни на који начин Отац и Дух Свети нису били учесници ваплоћења Бога Логоса, осим по благовољењу и вољи. " Можеш ла да растумачиш овај цитат? Ако имаш воље наравно. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече И с Њим васкрсе ( nas , mnozina ) и посади на небесима у Христу Исусу." ( 2 Efes. 2, 6 ). ...Mislio, na prirodu coveciju ( u Hristu ) koja je uzdignuta o desnu stranu Oca. Ne nas pojedinacno, po ipostasima ( licnostima ). Mislim prosto ne znam ni gde ni kako da razgovaram jer ti toliko toga doneseš da kad bi čovek morao to da pojede ukusi bi mu se toliko pomešali da bi to pljunuo ne zbog toga što namirnice nisu zdrave nego zato što nisu spremljene po receptu koji jasno govori koja namirnica sa kojom bi trebala da se pomeša i spremi da bi ukus bio božanstven. ( ali naći ću nešto kasnije o tome i postaviću (s tim uvek završavaš-) No kad kaže Hristos Ja sam u vama i vi ste u meni, gde i kad smo mi postali samo priroda a ne i ličnosti i kako je to Hristos u nama i mi u Njemu samo u našoj prirodi, odnosno kad su naše ličnosti izašle iz Njega? Zoran Đurović, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Vedran рече А занимљиво је како је на првих неколико страна разговор био леп и користан. Све док се ови не појавише са свим знањем света. Приметио сам да чим се приведе неки аргумент, искачу из винкла. На том нивоу не умеју да разговарају. Јер они причају само екс катедра ауторитетом који мисле да црпе из "суштине Божије". Да, било је неко чудно наитије Свјатаго Духа па су се култивисано понашали. Али флипну кад ствари треба да се поставе на своје место. Као да их полијеш со'ном киселином! Рекох ти: Ти људи нису учвршћени у вери, него покушавају на себи да се заснују, на некаквим суштинама и природама, које би кобајаги биле вечне и неуништиве и одатле би да црпе свој идентитет. Чак ни то, него да се као садисти наметну другоме. Зато их избезумљује што ја имам "следбенике", односно људе који ме ипак поштују и са којима разговарам, али и са којима могу да полемишем, као што се видело више пута. Можемо чак и да се закрвимо, да запенимо, али никаквих психопатских ексцеса нема и можемо да модификујемо позиције. како су ово необразовани људи, јер ништа не читају, они би се запрепастили над неким јавним диспутима које су имали Ориген, Августин, Амброзије, Максим итд. и где на крају, скоро увек, поражени призна пораз. Ови пак мисле да могу да кажу било шта и да је прдети исто што и мислити. Невероватна лакоћа постојања и небрига за сопствено биће... Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 13 минута, Матусал рече Можеш ла да растумачиш овај цитат? Ако имаш воље наравно. Nemam bas jasnu sliku, ne bih bas nesto mnogo pricao. Koliko se secam, postojalo je ucenje koje je govorilo, da su i Otac i Sin ucestvovali u Ovaplocenju, ne na nacin , kako kaze Damaskin, ...samo blagovoljenjem i voljom..... pa, onda, on tako i pise , na ovaj nacin. Jer, se u toj glavi ( iz koje je ovaj citat ) bavi pitanjem odnosa sustine i ipostasi ( na logickom i filosofskom nivou ), pa, onda putem tih univerzalnih definicija ( sustine i ipostasi ), objasnjava kakav je odnos sustine i ipostasi u sv . Trojici ( ono, jedna zajednicka priroda bozanska i tri posebne ipostasi, Otac, Sin i Duh ). I, kakav je odnos sustine i ipostasi u Hristosu. itd. https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/51/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Зашто претпостављамо да Христос има једну свест? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 1 hour ago, Кратос рече I šta bi bio taj pojam božanske prirode? Bez sagledavanja Božanske prirode i njenog istinskog pojma trenscendentnosti, ne možemo razumeti kategorije od egzistencijalne važnosti - ipostasi, energija i logosa Božijih. Potrebno je povezati sve sa suštinom, napraviti sintezu koja suštinu stavlja na pravo mesto u božanskom postojanju. Istinski pojam transcendentne suštine ukazuje na bespolnost kao smisao devičanstva. (Ne bih sada da te davim time, posebna je priča.) Pazi sada ovo, kako je Grigorije pažljivo učio i Javtić objasnio: (To bi bila osnova pojma o kome pitaš.) Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Zato Đuro ne poznaje trijadologiju. Previše je seksolog. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Џуманџи рече Зашто претпостављамо да Христос има једну свест? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Nemam bas jasnu sliku, ne bih bas nesto mnogo pricao. Koliko se secam, postojalo je ucenje koje je govorilo, da su i Otac i Sin ucestvovali u Ovaplocenju, ne na nacin , kako kaze Damaskin, ...samo blagovoljenjem i voljom..... pa, onda, on tako i pise , na ovaj nacin. Jer, se u toj glavi ( iz koje je ovaj citat ) bavi pitanjem odnosa sustine i ipostasi ( na logickom i filosofskom nivou ), pa, onda tputem tih univerzalnih definicija ( sustine i ipostasi ), objasnjava kakav je odnos sustine i ipostasi u sv . Trojici ( ono, jedna zajednicka priroda bozanska i tri posebne licnosi, Otac, Sin i Duh ). I, kakav je odnos sustine i ipostasi u Hristosu. itd. https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/51/ Не знам тачно о коме делу текста се ради али тако извучен цитат сам за себе би значио да не можемо рећи да су се сва три лица сјединила са свим ипостасима људским него само онај који се оваплотио тј. Христос. ( не тврдим да то значи, али на основу цитата изводим тај закључак) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Mislim prosto ne znam ni gde ni kako da razgovaram jer ti toliko toga doneseš da kad bi čovek morao to da pojede ukusi bi mu se toliko pomešali da bi to pljunuo ne zbog toga što namirnice nisu zdrave nego zato što nisu spremljene po receptu koji jasno govori koja namirnica sa kojom bi trebala da se pomeša i spremi da bi ukus bio božanstven. ( ali naći ću nešto kasnije o tome i postaviću (s tim uvek završavaš-) No kad kaže Hristos Ja sam u vama i vi ste u meni, gde i kad smo mi postali samo priroda a ne i ličnosti i kako je to Hristos u nama i mi u Njemu samo u našoj prirodi, odnosno kad su naše ličnosti izašle iz Njega? Onda, nista,....moracu ...samog sebe da tumacim.... Da, se nasalim, bitno je , da su namernice zdrave, .... pa, naucicemo, valjda, jednog lepog dana, da budemo kuvari.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 23 минута, Zoran Đurović рече како су ово необразовани људи, јер ништа не читају, они би се запрепастили над неким јавним диспутима које су имали Ориген, Августин, Амброзије, Максим итд. и где на крају, скоро увек, поражени призна пораз. Da ali Vedran je dobro primetio, čak i da su neobrazovani, oni nerazumevajući tekst naprave svoj koncept koji si ti navodno izrekao, pa posle kad argumentom dokažeš nerazumevanje, jer verujući da je u pitanju omaška, oni nastavljaju da se izživljavaju navodnim tvojim rečima i to su u stanju da čine mesecima bez ikakvog stida ili odgovornosti da to neko posle nekoliko meseci može da pročita i sagledavate ni krivog ni dužnog kao magarca. I ovde već imamo forumski problem, da li je takav koncept dobar za forum ili da se mi koji barem priznajemo i poznajemo svoje neznanje ili znanje povučemo sa foruma, što bi po mom sagledavanju prestalo na samom forumu da postoji ijole neka teološka tema koja liči na pravoslavlje. Ostala bi razbibriga i nikolićevo i kratosovo izživljavanje. dakle nije stvar u tome da li se mi teološki slažemo ili ne ali jeste zaista problem kad razjašnjeno teološko stanovište namerno izopačiš i u da kažem ozbiljnijim debatama ne privodeći nijedan sopstveni argument od drugog praviš teološku budalu. Djurovićevi tekstovi imaju početak sredinu i kraj, pa onda obrazloženje odnosno njegovo shvatanje i studiozan doktorski prinos izvora iz koga crpi svoj stav. Izgubiti sve to, pa makar se ne slagati sa Djurovićevim tekstom radi izživljavanja onih koji nemaju nijedan tekst mislim da nije dobro za forum. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Не знам тачно о коме делу текста се ради али тако извучен цитат сам за себе би значио да не можемо рећи да су се сва три лица сјединила са свим ипостасима људским него само онај који се оваплотио тј. Христос. ( не тврдим да то значи, али на основу цитата изводим тај закључак) Matusal, samo malo vise koncetracije. "Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. Каже, наиме, божански Апостол: И с Њим заједно васкрсе (нас) и заједно посади на небесима у Христу Исусу.[6] " E, stvarno, mora da padne sala, ...da li sad razumes, sto stalno insistiram, na tom... KONTEKSTU.... ... ( ).. Da li sad razumes, celu ovu pricu ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Bez sagledavanja Božanske prirode i njenog istinskog pojma trenscendentnosti, ne možemo razumeti kategorije od egistencijalne važnosti - ipostasi, energija i logosa Božijih. Potrebno je povezati sve sa suštinom, napraviti sintezu koja suštinu stavlja na pravo mesto u božanskom postojanju. Istinski pojam transcendentne suštine ukazuje na bespolnost kao smisao devičanstva. (Ne bih sada da te davim time, posebna je priča.) Pazi sada ovo, kako je Grigorije pažljivo učio i Javtić objasnio: (To bi bila osnova pojma o kome pitaš.) Морам приметити да на свим темама инсистирате на сагледавању и познавању Божије суштине иако су оци поставили јасну границу наше немогућности да сагледамо исту. Иако поједини као нпр. Григорије Богослов напомиње могућност сагледавање невидљиве природе али остаје врло неодређен ипак на крају тврди да се ради о потпуно оностраном и прибегава апофатици. Палама је дао завршну реч по овом питању развивши теологију о ипостасним енергијама Божијим али свакако није говорио о познавању суштине. На којим оцима базирате своје ставове. Мислим да би требали да напишете један опширнији текст пошто очигледно желите да изнесете ствар већини до сада непознату а притоме инсистирате на дијалогу. Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 10 минута, Bokisd рече Matusal, samo malo vise koncetracije. "Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. Каже, наиме, божански Апостол: И с Њим заједно васкрсе (нас) и заједно посади на небесима у Христу Исусу.[6] " E, stvarno, mora da padne sala, ...da li sad razumes, sto stalno insistiram, na tom... KONTEKSTU.... ... ( ).. Da li sad razumes, celu ovu pricu ? нисам мислио на тај цитат него на онај који сам навео Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука