Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Ali ovde govorimo o odnosu između tvorevine i nestvorenog. Jedno mora biti pre a drugo posle. Zato pitam, opet, znači li to da je čovečanska priroda imala slavu i pre nastanka sveta? Da li je onda čovečanka priroda postojala pre stvaranja sveta? Лазар Нешић and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Бесмислено је говорити за оно што је атемпорално да има пре и после. То је једноставна математика, али изгледа претешка за тебе. Da li je priroda čovečanska Isusa Hrista vanvremena i pre postanja sveta? Mislim da ne možete tvorevinu izjednačiti sa vanvremenim tako da nema razlike među njima - šta kome prethodi. Лазар Нешић and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Milan Nikolic рече Da li je priroda čovečanska Isusa Hrista vanvremena i pre postanja sveta? Mislim da ne možete tvorevinu izjednačiti sa vanvremenim tako da nema razlike među njima - šta kome prethodi. Још код Августина разликовање: нешто може бити вечно али настало. Августин и Гр Ниски јасно уче о атемпоралном стварању. Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 U redu vanvremeno stvaranje. Ali kako tvorevina vanvremena pre stvaranja? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Исто имаш и у Паламе: промислитељска енергија Божија је ненастала, вечна је а њоме се стварају бића. Зато она имају атемпорални ниво као и темпорални, јер се развијају кроз време. Volim_Sina_Bozjeg, Pontifex Emeritus and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Kako je priroda čovečanska Isusa Hrista vanvremena pre stvaranja? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Zoran Đurović рече Исто имаш и у Паламе: промислитељска енергија Божија је ненастала, вечна је а њоме се стварају бића. Зато она имају атемпорални ниво као и темпорални, јер се развијају кроз време. Jedno je energija Božija a drugo njome nastala tvorevina. Znate učenje Ispovednika o razlikovanju pre i posle (ostvarenja) volje Božije, jedno je pre stvaranja i drugo posle stvaranja. Prvo nije tvorevina. Mora da prethodi, a ne da tvorevina bude bezvremena pre stvaranja. Лазар Нешић and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 4 часа, Снежана рече не знам, ако је имао свест од рођења, онда му некако дође као фејк неки, као полубожанство које је само формално дошло на земљу, по чему би се онда разликовао од полубожанстава из грчке митологије, ако сам његов суживот на земљи није стваран онда му некако дође и да су му ране лажне и васкрсење лажно, а ми не верејумо у то, зар не? Polubožanstvo je pola bog pola čovek kao što je recimo bio Herkul a Isus je bio istovremeno potpuni Bog i potpuni čovek.Ne znam kako si došla do ovih lažnih rana i vaskrsenja samo iz toga da je bio svestan svoga božanskog porekla i prirode?Ni na koji način,il ga bar ja ne vidim,da njegova svest o tome događaje iz zemaljskog života Hrista čine nekom lažom.Ja pre to vidim kao kao uzrastanje ljudske prirode u Njemu jer sada postoji na taj novi način,Ipostazirana u Logosu i uzrasta neprestano pa s toga i u Jevanđelju kažu napredovaše dete u mudrosti i sl....jednostavno sam proces oboženja stvorene ljudske prirode je počeo samim začećem i neraskidivom zajednicom koja je tada uspostavljenja i On je svestan i svoga božanstva i volje te priroda u smislu njenih dejstava i energija i svestan je ove koja sada uzrasta u njemu i koja projavljuje svoju volju.Tako ja to vidim. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 18 минута, Zoran Đurović рече Још код Августина разликовање: нешто може бити вечно али настало. Августин и Гр Ниски јасно уче о атемпоралном стварању. Logički ne može jer ako nešto večno ono po nekoj definiciji nema ni početak ni kraj postojanja a nastalo ili stvoreno ima tačku ulaska u postojanje.Bilo da je to postojanje u vremenu bilo da je iznad vremena ove naše dimenzija ali je bitno da ima tačku ulaska u postojanje a da pre njene nije postojalo dal je tačka vremenska ili prostorna ili obe,nije ni važno. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 3 минута, Кратос рече Polubožanstvo je pola bog pola čovek kao što je recimo bio Herkul a Isus je bio istovremeno potpuni Bog i potpuni čovek.Ne znam kako si došla do ovih lažnih rana i vaskrsenja samo iz toga da je bio svestan svoga božanskog porekla i priroda?Ni na koji način,il ga bar ja ne vidim,da njegova svest o tome događaje iz zemaljskog života Hrista čine nekom lažom.Ja pre to vidim kao kao uzrastanje ljudske prirode u Njemu jer sada postoji na taj novi način,Ipostazirana u Logosu i uzrasta neprestano pa s toga i u Jevanđelju kažu napredovaše dete u mudrosti i sl....jednostavno sam proces oboženja stvorene ljudske prirode je počeo samim začećem i neraskidivom zajednicom koja je tada uspostavljenja i On je svestan i svoga božanstva i volje te priroda u smislu njenih dejstava i energija i svestan je ove koja sada uzrasta u njemu i koja projavljuje svoju volju.Tako ja to vidim. па о томе и причамо, али просто не мислим да је био свестан своје божанске природе од рођења. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Снежана рече па о томе и причамо, али просто не мислим да је био свестан своје божанске природе од рођења. Kako onda objasniti da Božiji prorok u utrobi majke ima svest o tome Ko je On(Isus) a Isus nema čak i kad je beba u jaslama recimo?Ne pije mi baš ta teza vodu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Kako onda objasniti da Božiji prorok u utrobi majke ima svest o tome Ko je On(Isus) a Isus nema čak i kad je beba u jaslama recimo?Ne pije mi baš ta teza vodu. Ово што ти излажеш је Аполинаријева хереза... Логос наместо човечијег ума или душе! Дакле, ако нећеш да исповедаш ту херезу, мораш да кажеш да је напредовао реално у знању, тј. из незнања у знање. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Ово што ти излажеш је Аполинаријева хереза... Логос наместо човечијег ума или душе! Дакле, ако нећеш да исповедаш ту херезу, мораш да кажеш да је напредовао реално у знању, тј. из незнања у знање. Pa rekao sam da ljudska priroda u Njemu napreduje i uzrasta. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, Кратос рече Kako onda objasniti da Božiji prorok u utrobi majke ima svest o tome Ko je On(Isus) a Isus nema čak i kad je beba u jaslama recimo?Ne pije mi baš ta teza vodu. не верујем да је имао свест, него је имао осећај радости. Zoran Đurović, Pontifex Emeritus and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 2 минута, Кратос рече Pa rekao sam da ljudska priroda u Njemu napreduje i uzrasta. Ерго, по људском уму није као беба имао знање. Сигурно није расправљао у својој глави о суштини и ипостасима и сл. Тања1, Bokisd and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука