Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Joseph Kardinal Ratzinger - Auf Christus Schauen 

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

horhe-bukaj-put-suza.jpg

Smrt voljene osobe, raskid veze, propali brak, gubitak posla ili neostvareni snovi, sve su to fenomeni koji nas mogu preplaviti tugom ili gurnuti u očaj. Vodeći nas Putem suza, Horhe Bukaj ukazuje na jedan od najtežih, ali, u isto vreme, i najvažnijih izazova sa kojim se svaki čovek mora suočiti – sa procesom tugovanja.

Svojstvenom rečitošću, Bukaj nam predočava da je patnja sastavni deo ljudske sudbine i sugeriše da je moguće preživeti čak i najbolnija iskustva, kao i da su nam ona neophodna za lični razvoj i sazrevanje.

Put suza je važan i koristan putokaz koji nam pomaže da se orijentišemo onda kada ne vidimo jasno i mislimo da izlaza nema. Pokazuje nam kako da prevaziđemo tugu a ne zapadnemo u očajanje, kako da na kraju puta, kad bol utihne, prikupimo dobit koju smo stekli u najtežim trenucima iskušenja.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Nektarija* рече

Protojerej Aleksandar Torik - Flavijan Armagedon

Starac Pajsije - Covek ljubavi Bozije

Ovo drugo je odlicno ali me zanima tvoje misljenje o ovom prvom, ako moze i ako ti nije tesko. :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Trifke nisam mnogo procitala od knjige. Ne znam da li si upoznat, ali Flavijan ima pet delova. Armagedon je cetvrti deo. Ovaj deo govori o putovanju oca Flavijana i njegovog prijatelja Alekseja po Evropi, o dogadjajima, ljudima sa kojima se srecu i duhovnim poukama.

Na mene je jako velik utisak ostavio prvi deo Flavijana, narocito iskreno pokajanje i ispovest prijatelja oca Flavijana, Alekseja koji se u srednjim godinama okrece Hristu. Toliko me je to odusevilo, da sam razmisljala da ispovedim grehove pocinjene pre krstenja, mada ne znam da li je to neophodno. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Trenutno "Gospodar prstenova", "Orkanski visovi", "Idiot" i "Faranon". Usput pokušavam da pročitam i udžbenik iz likovnog za srednju školu :P  Šta ću od svega toga do kraja da pročitam pojma nemam! Verovatno neke novine :)))

I got life, mother, i got laughs, sister, i got freedom, brother, i got good times, man...
I got crazy ways, daughter, i got million-dollar charm, cousin, i got headaches and toothaches and bad times too like you...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Nektarija* рече

Trifke nisam mnogo procitala od knjige. Ne znam da li si upoznat, ali Flavijan ima pet delova. Armagedon je cetvrti deo. Ovaj deo govori o putovanju oca Flavijana i njegovog prijatelja Alekseja po Evropi, o dogadjajima, ljudima sa kojima se srecu i duhovnim poukama.

Na mene je jako velik utisak ostavio prvi deo Flavijana, narocito iskreno pokajanje i ispovest prijatelja oca Flavijana, Alekseja koji se u srednjim godinama okrece Hristu. Toliko me je to odusevilo, da sam razmisljala da ispovedim grehove pocinjene pre krstenja, mada ne znam da li je to neophodno. ne_shvata

Nije neophodno da ispovedas grehove pre krstenja. Citao sam ja ove druge delove a taj 4 sam preskocio jer mi je malo bio dosadan na pocetku. I meni se svidja 1 deo a svi ovi ostali su slabi. Najgori je 5 deo jer je to preprican neciji dozivljaj mitarstava i stvarno se coveku smuci kada vidi sta sve moze da proizvede ljudska masta.  Hvala ti!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Samo Ana obavezno procitaj Orkanske Visove. Knjiga je sjajna iako poprilicno tmurna. Gledala sam i filmove, ali nisu ni prineti knjizi. Onaj sa Ralf Fajnsom i Zilijiet Binos nije los, ali sa Lorensom Olivijeom je bas prosecan.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Nektarija* рече

Samo Ana obavezno procitaj Orkanske Visove. Knjiga je sjajna iako poprilicno tmurna. Gledala sam i filmove, ali nisu ni prineti knjizi. Onaj sa Ralf Fajnsom i Zilijiet Binos nije los, ali sa Lorensom Olivijeom je bas prosecan.

:dobro: Orkanske visove sam pročitala više puta i često se vraćam toj knjizi :) Razvaljuje opis likova... Gledala i film, onaj sa Ralfom Fajnsom (grrrrrr za glumca, sam film je slab kao i bilo koji u odnosu na knjigu) Hvala na preporuci u svakom slučaju :)

I got life, mother, i got laughs, sister, i got freedom, brother, i got good times, man...
I got crazy ways, daughter, i got million-dollar charm, cousin, i got headaches and toothaches and bad times too like you...

Подели на овим сајтовима

I ja sam je procitala vise puta. :) Oduvek sam volela te mracne Engleske romane. Ako nisi procitala, preporucujem ti od Kronina - Šeširdzijin zamak i knjigu Rebeka, mislim da je pisala Dafne du Morier. Snimljen je i film, sigurno si ga gledala, od Hičkoka. :dobro:

Подели на овим сајтовима

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...