Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тренутно читам - Вода из камена од Љиљане Хабјановић Ђуровић

Постављена слика

Ja moram reci da sam se malo razocarala ovom knjigom. Posle "Zapisa duse" ocekivala sam vise...

Ja "Zapis duse" nisam citao. Imam je kod kuce, ali kasnije cu je citati. Procitao sam "Petkanu" i "Vodu iz kamena" od Ljiljane Habjanovic Djurovic i mogu ti reci da mi se bas svidja kako pise.

Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada.

Подели на овим сајтовима

" Отац који те воли"

О старцу Пајсију хиландарцу

Можда је боље рећи и о Пајсије из Прохор пчињског, а на жалост,није баш био старац,јер се релативно млад упокојио...

Брате,у Православљу се старчество не односи на године (мада често старци бивају старији духовници),већ је старац једна "духовна категорија" која се односи на старање,духовно старање.

Духовник може да буде изразито млад,па опет да буде старац. Јер је старац онај ко се духовно стара о својој духовној деци.

Не знам,може бити да је тако,ако реч старац тумачимо као неко ко се стара,али знам доста духовне деце о Пајсија,сви су га звали "отац",док сдруге стране,духовна деца  о Тадеја ,кад га спомињу,само кажу "старац"...

Ретко ко од нас и заправо зна шта је "старац",наша телесност одмах нас асоцира на седу браду и старост.Неки су и старца Тадеја звали о. Тадеј,а неки не. Ништа то не значи.

Требамо увек да проникнемо шта заправо нека реч значи у нашем језику."Старац" је неко ко се стара.

Не знам да ли су чуо за  блаженог старца Амвросија Миљковског (при дну странице : http://pravoslavlje.spc.rs/broj/995/tekst/svet-knjige/) - који је био врло млад када се упокојио,а био је старац.

Као што сам већ рекао,старац нема никакве везе са годинама,већ са духовношћу и духовном зрелости коју тај духовник поседује.Старци увек бивају духовно искусни људи,а већином случајева бивају и старији,па због тога ми аутоматски повезујемо телесне године,са духовним.Заиста су ретки младо-старци,па нам је због тога и чудно.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

"Монах Калист"

Додуше други пут, али сада из своје књиге, коју купих данас у манастиру Раковица....

0442_feel 1405_love

Та књига ме је изненадила онда када сам мислила да књиге то више не могу у мом

малом животу.

Ишчитала сам је журно. 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' />

Подели на овим сајтовима

Тренутно читам - Вода из камена од Љиљане Хабјановић Ђуровић

Постављена слика

Ja moram reci da sam se malo razocarala ovom knjigom. Posle "Zapisa duse" ocekivala sam vise...

Ja "Zapis duse" nisam citao. Imam je kod kuce, ali kasnije cu je citati. Procitao sam "Petkanu" i "Vodu iz kamena" od Ljiljane Habjanovic Djurovic i mogu ti reci da mi se bas svidja kako pise.

Procitaj obavezno Zapis duse, a i Igru andjela i Svih zalosnih radost, videces koliko su bolje od Vode iz kamena

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Спремам се да почнем да читам ''Мајстор и Маргарита'', надам се да ја добра :drugarstvo:

Изванредна,читала сам је три пута у различитим раздобљима,учврстила ме у вери.

Подели на овим сајтовима

"После фајронта - Књига о Паји" - романсирана биографија нашег познатог глумца Павла Вуисића.

Прочитао сам је заправо за један дан. Веома питко штиво које нас подсећа на нашег Пају.

Из ината је тражио да му на сахрани буде 5 попова, али да ништа не певају. Захтев му је био и да се вест о његовој смрти објави тек 3 дана након што буде сахрањен, што је наравно све и урађено clap Цар.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Спремам се да почнем да читам ''Мајстор и Маргарита'', надам се да ја добра clap

Изванредна,читала сам је три пута у различитим раздобљима,учврстила ме у вери.

драго ми је да то чујем  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Ево,коначно сам пронашла ову књижицу,  ''Прича о старом краљу.''

nove knjige

Zaboravljena umjetnost Čekanja Hrista

Knjiga "Priča o starom kralju" vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija promovisana je u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Reč je o savremenoj bajci koja je ispričana u jednom dahu. Na način starih pripovedača pripoveda o dečaku koji je postao čovek, a čovek vojvoda.

U vremenu kada udaljeno južno carstvo napada neprijatelj, došao je po savet kod starog kralja koji mu je rekao "Izdrži još", a ta poruka odnosi se na nas, da izdržimo još samo malo.

Glumac i reditelj Nikola Pejaković ispričao je ličnu priču kako je od ateiste, vaspitavan da ne veruje u Boga, postao neko ko danas razmišlja potpuno suprotno.

- Rođen sam sa četiri prsta na desnoj ruci. Zbog toga sam bio mažen i roditelji su me, čim su primijetili da imam talenta za 0205_whistling "gurali" u tom pravcu. Već sam završio Akademiju kada mi je majka poslala kod žene psihijatra, koja se bavila i akupunkturom. Nisam ni sjeo na stolicu kada mi je rekla da ustanem i idem. Bio sam u čudu, rekao sam da ću otići, ali da mi kaže zašto. Odgovorila mi je da meni samo Bog može da pomogne - ispričao je Pejaković.

Na parčetu hartije, dodao je Pejaković, napisala mi je tri naslova, a kada sam ih tek poslije šest mjeseci pročitao, pitao sam se što mi to neko nije dao ranije.

- Moj umjetnički špajz je bio prazan. Stari Nikola Pejaković bio je poništen, a novog nemam. Molitva je ultimativno umjetničko djelo - rekao je Pejaković.

U prepunoj sali publici se obratila i mati Efimija, igumanija Manastira Gradac. Ona je govorila o umetnosti i književnosti u službi Boga i čoveka, na tribini koja je istovremeno održana sa promocijom knjige vladike Grigorija.

Prema njenim rečima, u prvom milenijumu ljudskog postanka umetnost je bila u službi kulta, dok je danas grana filosofije.

- Za mene je umetnički rad obraćanje onom koji postoji i koga čekam da mi se javi - istakla je mati Efimija.

Završnu reč imao je vladika Grigorije koji je rekao da čovjek najradosnije pokazuje ljubav u čekanju.

- Kada majka čeka sina, žena muža, dragana svog dragana. Danas niko nikoga više ne čeka, nije sposoban za to - svi se ljute, što se nisi javio, što nisi došao... Zaboravljena je naša glavna služba na zemlji - umetnost čekanja Hrista. Ima samo onih koji čekaju Antihrista i pričaju o njegovom dolasku, nesvesno, a čekati Hrista znači nemati straha i imati nadu jer je rekao da će doći, i imati snagu da voliš, jer on je ljubav -  zaključio je vladika Grigorije.

"Priča o starom kralju" je, kako je navedeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, svedočanstvo o jednoj izuzetnoj ličnosti koja je istovremeno prototip i veoma uspeli prikaz čoveka kakvog svako od nas čuva u sopstvenom sećanju i iskustvu.

To je, dodaje se, zbirka crtica iz bogatog i plodnog života u kojoj svetlucaju i, mada naizgled usputno kazani, umnogome je oplemenjuju detalji o ljudima i mestima, predelima i događajima, utkani u nju na način koji nas nehotično vraća u jedno prošlo vreme.

Jelena Milanović

Подели на овим сајтовима

Спремам се да почнем да читам ''Мајстор и Маргарита'', надам се да ја добра :)

Сјајна књига, ја сам је читала бар 2-3 пута, а гледала сам и руску екранизацију, не спремај се него навали  0205_whistling

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Спремам се да почнем да читам ''Мајстор и Маргарита'', надам се да ја добра 0442_feel

Сјајна књига, ја сам је читала бар 2-3 пута, а гледала сам и руску екранизацију, не спремај се него навали  0442_feel

Ух, изгледа да сам се баш одвикла од читања, дајте ми још мало форе... joooj

Подели на овим сајтовима

Иво Андрић-Проклета авлија

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Из ината је тражио да му на сахрани буде 5 попова, али да ништа не певају.

A шта су попови онда радили на сахрани ?

Занимљиво...

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Томас Ман-Чаробни брег

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...