Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Св.  Владика

НИКОЛАЈ  ВЕЛИМИРОВИЋ

О  БОГУ

И  О  ЉУДИМА

А        По  хришћанском учењу човек је виши од звезда.

*    Америка ће оздравити онда када молитва стане упоредо са радом и

црква са фабриком.

*    Апостоли не говоре као светски мудраци,нити као философи, а најмање

као теоретичари,који стварају претпоставке о нечем да би нешто пронашли.

Они говоре о стварима које они нису тражили,но које су њих,неочекивано,

окружиле,о факту кога нису нашли,него који је њих,такорећи изненадио,а

нашао и спопао.

Они се нису бавили духовним истраживањима,нити су изучавали психологију,

нити су се,још мање,занимали спиритизмом.Њихово занимање било је риболов,

једно скроз чувствено,телесно занимање.И кад су ловили рибу њима се јавио

Богочовек и опрезно и лагано почео уводити их у једно ново занимање,у служби

Себи.

Они Му нису одмах поверовали,него су још опрезније и лаганије,са страхом и

недоумицом и многим колебањем прилазили к Њему и распознавали Њега,док нису

много пута видели очима својим и док нису много пута расмотрили и рукама опипали.

*  Чувајте се астрологије,јер она у суштини значи слепу фаталност.По хришћанском

учењу човек је виши од звезда.

Подели на овим сајтовима

"Монах Калист"

Додуше други пут, али сада из своје књиге, коју купих данас у манастиру Раковица....

0110_hahaha 0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

" Отац који те воли"

О старцу Пајсију хиландарцу

Можда је боље рећи и о Пајсије из Прохор пчињског, а на жалост,није баш био старац,јер се релативно млад упокојио...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

" Отац који те воли"

Можда је боље рећи и о Пајсије из Прохор пчињског, а на жалост,није баш био старац,јер се релативно млад упокојио...

Брате,у Православљу се старчество не односи на године (мада често старци бивају старији духовници),већ је старац једна "духовна категорија" која се односи на старање,духовно старање.

Духовник може да буде изразито млад,па опет да буде старац. Јер је старац онај ко се духовно стара о својој духовној деци.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Тренутно читам - Вода из камена од Љиљане Хабјановић Ђуровић

Постављена слика

Ja moram reci da sam se malo razocarala ovom knjigom. Posle "Zapisa duse" ocekivala sam vise...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Спамујем и извињавам се унапред.... 1405_love 1405_love 1405_love

Заиста треба прочитати и књигу "Монах Калист"

Међу првим страницам пише

(парафразирам јер ми књига није уз мене)

"...завршени богослови су имали обавезу две године бити у манастиру, да оснаже Духом Светим, а онда су сами према осећању бирали да ли им је двиг у свету или у манастиру...."

То је оно што покушавам да кажем, када ми, никакви и слаби, сами бирамо духовника старца, а ту нам је ...пред носом, али очигледно поносним....па шта то важно ми, почетници у вери имао питати, да нам треба екстра-ултра-супермен духовник, кад свог свештеника имамо...Бог нам дао....

опростите на спаму, али не издржах, јер са својим духовником,који јуче би да ми Водицом освешта дом, који ме данас и Причести, попих кафицу и причах о тенису ноћашњем....

Опростите молим вас...

дакле..."Монах калист"...једноставан стил, без неразумљивих речи.....потпуни преображај...наш човек...савременик, упокојио се 1991.г.

:drugarstvo:

0442_feel

:cheesy2:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Da li mozda neko zna gde moze da se kupi knjiga "Kroz casni post-misli za svaki dan" Manastir Podmaine?

Stvarno je predivno ovo sto moze da se procita svaki dan na sajtu!

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

" Отац који те воли"

Брате,у Православљу се старчество не односи на године (мада често старци бивају старији духовници),већ је старац једна "духовна категорија" која се односи на старање,духовно старање.

Духовник може да буде изразито млад,па опет да буде старац. Јер је старац онај ко се духовно стара о својој духовној деци.

Не знам,може бити да је тако,ако реч старац тумачимо као неко ко се стара,али знам доста духовне деце о Пајсија,сви су га звали "отац",док сдруге стране,духовна деца  о Тадеја ,кад га спомињу,само кажу "старац"...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...