Jump to content

Насер Орић ослобођен оптужби за злочин над Србима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vrlo rado bih dala predlog da ga imam, ali ponavljam, nisam upucena u detalje cele stvari, zato sam pitala Vas koji jeste upuceni. 
Da li se mi uopste pitamo zbog cega su "odbili sva tri slucaja" I to sudovi razlicitih drzava!? Treba li menjati neku taktiku ako dosadasnje ne funkcionisu? Mislim da se ne treba predavati sa krilaticom "sta da se radi".... ; zao mi je ako delujem naivno, ali prosto pitam Vas najnormalnije o cemu se radi? Kako je moguce da nam je nepravda postala sasvim normalno stanje....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, "Tamo daleko" рече

Kako je moguce da nam je nepravda postala sasvim normalno stanje....

Неправда јесте нормално стање пале природе, и што пре то прихватиш мање ће се сикираш. :-)

Шта да се ради? Ништа. Да се трпи. ''И сви ће мрзети на вас имена мог ради; али који претрпи до краја благо њему.'' Матеј 10, 22 

Подели на овим сајтовима

Dobro, onda da trpimo kolektivno, jer nam vertikala krsta tako predlaze. Medjutim nisam sasvim sigurna da je ovo I ovakvo trpljenje Hrista radi, jer se radi o svetovnim, horizontalnim stvarima, nepravdama itd.... 

Treba se cuvati sebe - samih... 

Neka bi dao Bog da pretrpimo do kraja brate!

Подели на овим сајтовима

Eno svatova preklanih vratova…

Preklani vratovi ko svatovi, eno se nižu.
Creva se vuku ali ih stižu…

Krvave čakije ko buklije- zovu na veselje:“Neka je sa srećom domaćine, sve ti u kući jaukalo i lelekao dok kuću plamen liže i delje…“

Hajdemo Srbi, u kolo, brže,
eno vam trupla prestižu noge,
hvatajte se za ruke, zar važno je čije su,
zalud li poklaše svatove mnoge?

Eno je mlada, sva u belom,
bezglavi dever bratu je vodi,
ispraća majka ćerku opelom
svatovska povorka ka humki hodi.

Na hum stao kum, podigo zdravicu,
valja se kad se Srbin ilovačom ženi,
u drugu ruku od kumčeta glavicu:
„Zdravo nam bile srpske seni…“

Da mi je očiju pa da zaplačem za kćeri,
od sreće, dabome, jedinicu dajem,
silovaše je pa zaklaše zveri,
muzika, udri, za novce ne hajem…

Svirajte glasnije od plača,
glasnije od ropca preklanog vrata,
glasnije od vriske nedoklane sestre
nad spaljenim telom mlađega brata.

Raduj se zemljo, evo ti Srba,
evo ga otac gde kolo vodi,
eno deveruša vise sa vrba
evo mladoženje bez nogu hodi…

Ajte dželati i vi u kolo
basta vam da ga vodite prvi,
samo polako meka je zemlja
teško je nogama kroz ušće krvi…

Zdravo došli i zdravo nam pošli
pratila vas doveka opela,
gledaju vas oči povađene

sa prozora rasporenih sela…
Mihailo Medenica

https://dvaujedan.wordpress.com/2017/10/10/eno-svatova-preklanih-vratova-2/

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

КО ЈЕ СУДИЈА ШАБАН МАКСУМИЋ: Србе тукао у логору, а Орића је ослободио!

Судија Шабан Максумић, председавајући већа које је донело срамну одлуку. Сведок га оптужује да је током рата тукао заточене у сарајевској касарни

КАДИЈА Шабан Максумић Фото Суд БиХ     ШТИЋЕНИК Насер Орић Фото Танјуг

КАДИЈА Шабан Максумић Фото Суд БиХ ШТИЋЕНИК Насер Орић Фото Танјуг

ПОСЛЕ ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, представници институција Републике Српске огорчени су чињеницом да је допуштено да Судским већем у случају Орића председава бивши војни судија Шабан Максумић из Сарајева, који је деведесетих година сарајевске Србе слао у логоре. Због његове ратне биографије постоје и две кривичне пријаве из 2001. и 2005. године, које су отишле у Тужилаштво БиХ из ЦЈБ Источно Сарајево, каже, за "Новости", Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он даље каже да је судија Максумић у рату радио у касарни "Виктор Бубањ", где је судио Србима, а за време рата у делу овог објекта је био логор за Србе.

- О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ - говори Којић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Орић ослобођен кривице, Тужилаштво најавило жалбу 

О случајевима физичког злостављања логораша, један од сведока је изјавио да је у паузама суђења Максумић са другим судијама причао како су претходне ноћи у затвору тукли "четнике" и да су тако тренирали бокс. Све судије и тужиоци у канцеларијама Суда имали су кревете за спавање, па су и ноћи проводили тамо.

АРШИНИ- МЕЂУНАРОДНА заједница је забранила да Срби који су били војне судије у рату обављају функције у Суду БиХ. С друге стране, бошњачки војни судија без проблема је судија Суда БиХ - каже Милорад Којић.

- Максумић је и кључан човек у предмету Орић, јер је 2009. потписао решење о пребацивању предмета из Окружног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ, на захтев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпеле геноцид у Сребреници - наставља Којић.

Он даље каже да је ово преседан у правосуђу, јер иначе Тужилаштво БиХ тражи пребацивање предмета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орић и даље на српској потерници 

ТРОЧЛАНО ВЕЋЕ

У СУДСКОМ већу које је ослободило Орића, осим Максумића, били су још судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић. Она је читав рат такође провела у Сарајеву и где је после радила у Општинском суду.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:690249-KO-JE-SUDIJA-SABAN-MAKSUMIC-Srbe-tukao-u-logoru-a-Orica-je-oslobodio

Подели на овим сајтовима

On ‎10‎/‎11‎/‎2017 at 2:57, Danijela рече

Eno svatova preklanih vratova…

Preklani vratovi ko svatovi, eno se nižu.
Creva se vuku ali ih stižu…

Krvave čakije ko buklije- zovu na veselje:“Neka je sa srećom domaćine, sve ti u kući jaukalo i lelekao dok kuću plamen liže i delje…“

Hajdemo Srbi, u kolo, brže,
eno vam trupla prestižu noge,
hvatajte se za ruke, zar važno je čije su,
zalud li poklaše svatove mnoge?

Eno je mlada, sva u belom,
bezglavi dever bratu je vodi,
ispraća majka ćerku opelom
svatovska povorka ka humki hodi.

Na hum stao kum, podigo zdravicu,
valja se kad se Srbin ilovačom ženi,
u drugu ruku od kumčeta glavicu:
„Zdravo nam bile srpske seni…“

Da mi je očiju pa da zaplačem za kćeri,
od sreće, dabome, jedinicu dajem,
silovaše je pa zaklaše zveri,
muzika, udri, za novce ne hajem…

Svirajte glasnije od plača,
glasnije od ropca preklanog vrata,
glasnije od vriske nedoklane sestre
nad spaljenim telom mlađega brata.

Raduj se zemljo, evo ti Srba,
evo ga otac gde kolo vodi,
eno deveruša vise sa vrba
evo mladoženje bez nogu hodi…

Ajte dželati i vi u kolo
basta vam da ga vodite prvi,
samo polako meka je zemlja
teško je nogama kroz ušće krvi…

Zdravo došli i zdravo nam pošli
pratila vas doveka opela,
gledaju vas oči povađene

sa prozora rasporenih sela…
Mihailo Medenica

https://dvaujedan.wordpress.com/2017/10/10/eno-svatova-preklanih-vratova-2/

... da zanemis od bola... ista stradanja u Crkvi, kao u prvim vekovima Hriscanstva! 

Милан каже:

Да заплачеш и закукаш..Језива нам судбина вазда била..

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Поуке.орг инфо рече

КО ЈЕ СУДИЈА ШАБАН МАКСУМИЋ: Србе тукао у логору, а Орића је ослободио!

Судија Шабан Максумић, председавајући већа које је донело срамну одлуку. Сведок га оптужује да је током рата тукао заточене у сарајевској касарни

КАДИЈА Шабан Максумић Фото Суд БиХ     ШТИЋЕНИК Насер Орић Фото Танјуг

КАДИЈА Шабан Максумић Фото Суд БиХ ШТИЋЕНИК Насер Орић Фото Танјуг

ПОСЛЕ ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, представници институција Републике Српске огорчени су чињеницом да је допуштено да Судским већем у случају Орића председава бивши војни судија Шабан Максумић из Сарајева, који је деведесетих година сарајевске Србе слао у логоре. Због његове ратне биографије постоје и две кривичне пријаве из 2001. и 2005. године, које су отишле у Тужилаштво БиХ из ЦЈБ Источно Сарајево, каже, за "Новости", Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он даље каже да је судија Максумић у рату радио у касарни "Виктор Бубањ", где је судио Србима, а за време рата у делу овог објекта је био логор за Србе.

- О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ - говори Којић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Орић ослобођен кривице, Тужилаштво најавило жалбу 

О случајевима физичког злостављања логораша, један од сведока је изјавио да је у паузама суђења Максумић са другим судијама причао како су претходне ноћи у затвору тукли "четнике" и да су тако тренирали бокс. Све судије и тужиоци у канцеларијама Суда имали су кревете за спавање, па су и ноћи проводили тамо.

АРШИНИ- МЕЂУНАРОДНА заједница је забранила да Срби који су били војне судије у рату обављају функције у Суду БиХ. С друге стране, бошњачки војни судија без проблема је судија Суда БиХ - каже Милорад Којић.

- Максумић је и кључан човек у предмету Орић, јер је 2009. потписао решење о пребацивању предмета из Окружног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ, на захтев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпеле геноцид у Сребреници - наставља Којић.

Он даље каже да је ово преседан у правосуђу, јер иначе Тужилаштво БиХ тражи пребацивање предмета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орић и даље на српској потерници 

ТРОЧЛАНО ВЕЋЕ

У СУДСКОМ већу које је ослободило Орића, осим Максумића, били су још судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић. Она је читав рат такође провела у Сарајеву и где је после радила у Општинском суду.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:690249-KO-JE-SUDIJA-SABAN-MAKSUMIC-Srbe-tukao-u-logoru-a-Orica-je-oslobodio

Jasno je da ne vredi traziti zemaljsku pravdu, jer nema ko da je cuje, ali isto tako se ne treba predavati, prepustati slucaju, radi svih nasih Mucenika koji su stradali od zlikovacke ruke! 

Kakvo moze biti objasnjenje za prvu recenicu iz teksta:

"Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Postoji li neki konkretan razlog da je nasa vlada raspisala poternicu tek 2014 godine?

Ostala podebljanja u tekstu nema potrebe komentarisati jer su jasna kao dan. Bilo bi dobro znati kakve pregovore sa medjunarodnim sudom vodi nasa vlada?

Подели на овим сајтовима

Mladjoni, to je jalov posao.... nece svoj protiv svoga.

Ja ipak tvrdim da oni koji nas predstavljaju, da su imali duznost I obavezu da se bore za istinu I za svoj narod, a ne da vode politiku licnih interesa, kako bi se dodvorili EU-- ona (EU) Ionako propada, pitanje je hoce li je I biti u narednom periodu. Da ne spominjemo koliko su komsije presrecne sto su postali clanice legalizovanog slave ownership establishment...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

Ja ipak tvrdim da oni koji nas predstavljaju, da su imali duznost I obavezu da se bore za istinu I za svoj narod, a ne da vode politiku licnih interesa, kako bi se dodvorili EU-- ona (EU) Ionako propada, pitanje je hoce li je I biti u narednom periodu. Da ne spominjemo koliko su komsije presrecne sto su postali clanice legalizovanog slave ownership establishment...

Погледај сестро шта је изјавио Тома Фила:

TOMA FILA: U našim genima je izdaja, Srbi u sudskom veću BIH oslobodili Nasera Orića

Naser Orić, komandant Armije BiH u Srebrenici i dokazani zločinac i krvnik, oslobođen je u ponedeljak u Sarajevu optužbe za zločin nad Srbima, a najšokantnije je što su, kako saznajemo, dvoje od troje članova sudskog veća u predmetu “Orić” bili Srbi, kao i sam glavni tužilac.

Sudsko veće koje je donelo oslobađajuću presudu koljaču na čijim je rukama srpska krv bilo je u sastavu: Šaban Maksumić, predsedavajući veća, i sudije Staniša Gluhajić i Vesna Jesenković. Tužilac u ovom slučaju bio je Miroslav Janjić.

Ugledni beogradski advokat Toma Fila ovu situaciju prokomentarisao je rečima da je Srbima u genima da izdaju jedni druge.

– Vidite, mi smo fudbal izgubili od Srba u Austriji, tako da šta da vam kažem. Na svakom suđenju na kojem je bio optužen Hrvat, musliman ili Albanac nikada njihovi nisu svedočili protiv svojih. Tu su Haradinaj i Limaj, nije bilo nijednog Albanca koji je želeo da svedoči protiv njih. A kada su Srbi optuživani, bilo je sijaset Srba koji su se utrkivali da svedoče protiv svojih, protiv Srba. To je nažalost u našim genima, da jedni druge izdajemo. Nemam drugo objašnjenje – kaže Fila.

Veselin Šljivančanin, penzionisani srpski oficir i haški osuđenik, za „Alo!“ kaže da ga ova situacija ne čudi jer su Srbi protiv Srba svedočili i pred međunarodnim sudom.

– Sa Naserom Orićem sam bio u zatvoru jedno vreme. Ne znam šta je tačno radio, ali činjenica je da tamo gde je on bio mnogo srpskog življa izginulo, za šta postoje dokazi i snimci. To što su sad Srbi u sudu odlučili da on nije kriv nije čudno jer i u međunarodnom sudu bilo je dosta Srba koji su davali neka priznanja i svedočili su protiv kolega i prijatelja, a obično takvi svedoci pričaju neistinu. Mene, ponavljam, to ne iznenađuje jer su se umešali neki moćnici, a ti naši nekada veliki političari nisu stvorili uslove da naša zemlja ima priznanje kao druge zemlje, pa svi udaraju samo po Srbima. A svi vide da je nemoguće da su Srbi sami sebe poubijali… Nepravdi nema kraja – zaključuje on.

Činio zločine po Bratuncu i Srebrenici

Po izbijanju rata u BiH, Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta štaba teritorijalne odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana ratnog predsedništva Srebrenice. Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992. i 1993. u opštinama Bratunac i Srebrenica. Orić je sa saradnicima u julu 1995, pre nego što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom Armije BiH.

Srbija neće ukinuti poternicu za Orićem

Srbija neće ukinuti međunarodnu poternicu za ratnim komandantom tzv. Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobaćajuća presuda Suda u Sarajevu, pišu današnje “Večernje novosti”. Dela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić pre dva dana nepravosnažno oslobođen. “U slučaju da ne priznamo konačnu presudu, Oriću bi moglo ponovo da se sudi u našoj zemlji, mada su ovakvi primeri izuzetno retki, jer štete odnosima između država”, piše list.

(Alo)

Подели на овим сајтовима

:0222_shocked::(:unbelieveble:  

... e pa to je porazno....

hvala brate na otvaranju ociju (uh bolje da nisi), 

пре 23 минута, Плаво Небо рече

Veselin Šljivančanin, penzionisani srpski oficir i haški osuđenik

пре 23 минута, Плаво Небо рече

To što su sad Srbi u sudu odlučili da on nije kriv nije čudno jer i u međunarodnom sudu bilo je dosta Srba koji su davali neka priznanja i svedočili su protiv kolega i prijatelja, a obično takvi svedoci pričaju neistinu. Mene, ponavljam, to ne iznenađuje jer su se umešali neki moćnici, a ti naši nekada veliki političari nisu stvorili uslove da naša zemlja ima priznanje kao druge zemlje, pa svi udaraju samo po Srbima. A svi vide da je nemoguće da su Srbi sami sebe poubijali… Nepravdi nema kraja – zaključuje on.

Da li je moguce da mi Srbi verujemo u neki "usud" o izdajnickim genima, umesto da se vratimo Bogu, kolektivno prizovemo pokajanje jer sve sto se sada radi, ide do samounistenja....

Подели на овим сајтовима

Treba pustiti Zvekija iz Zabele da zvekne i Nasera po sred čela...kaki sudovi kaki bakrači.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

Znam da nece, i ja sam nekad u to verovao, pa sam ja na "svoje" udarao, gresio sam puno. Sad kada vidim sta se radi zabole me cose... nek se digne mladicu spomenik u srbiji rec reci necu...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, "Tamo daleko" рече

:0222_shocked::(:unbelieveble:  

... e pa to je porazno....

hvala brate na otvaranju ociju (uh bolje da nisi), 

Da li je moguce da mi Srbi verujemo u neki "usud" o izdajnickim genima, umesto da se vratimo Bogu, kolektivno prizovemo pokajanje jer sve sto se sada radi, ide do samounistenja....

У свакој нацији има издајника али оно што забрињава је наша неслога. Од времена непосредно пре и након Маричке битке је драматично кренула српска пропаст, неслога и властелинска халапљивост, жеља за влашћу која јој није ни припадала и што је довело до тога да се не поштује владар нити државно устројство, па онда претходне и касније династичке смене, тј смене владара, па онда катастрофална грешка нашег краља да будемо у заједничкој држави са онима који ни данас не би имали државу да им није било Срба.. Али то је ипак за неке опширније анализе које, како ти кажеш, треба да произилазе из суштине проблема, а то је, што се Србин одриче Божје помоћи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...