Jump to content

Насер Орић ослобођен оптужби за злочин над Србима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Суд БиХ ослободио je Насера Орића оптужби за злочин против ратних заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице, преноси "Дневни аваз". Тужилаштво најавило жалбу.

Судско веће Суда БиХ изрекло је ослобађајућу првостепену пресуду и припаднику Армије Сабахудину Мухићу.

Припремила Александра Митић

Тужилаштво БиХ најавило жалбу на пресуду Орићу

Жалбу на ослобађајућу пресуду ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује због ратних злочина над Србима, најавило је Тужилаштво БиХ.

"Тужилаштво БиХ не може да коментарише првостепену пресуду Суда БиХ. Када добијемо писани отправак пресуде, уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду", саопштено је из Тужилаштва.

Председник Србије Александар Вучићпозвао је Србе да не изговоре ниједну тежу реч против наших комшија Бошњака, а на пресуду Орићу реаговала је и премијерка и чланови Владе, као и остали српски званичници.

Такође, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима.

Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу да су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по све три тачке оптужнице.

Ради се о оптужбама за убиство ратних заробљеника Слободана Илића, Митра Савића и Милутина Милошевића, а према тачкама оптужнице они су ликвидирани у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи.

У образложењу се наводи да на основу исказа заштићеног сведока оптужбе "О1" није могла бити донета осуђујућа пресуда.

"Исказ заштићеног свједока ‘О1' био је недоследан и нелогичан, те у исказима 2003. и 2014. године уопште није споменуо оптуженог Орића, него је у исказу 2014. године тврдио да је судију Слободана Илића убио Зулфо Торсуновић", наводи се у образложењу.

И за исказ сведока оптужбе Ибрана Мустафића наводи се да је нелогичан и недоследан.

Орић након изласка из суднице није давао изјаве, већ је уз многобројне честитке кратко рекао: "Правда је победила".

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића).

Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. године на граници Француске и Швајцарске по захтеву Србије која је потерницу за њим расписала 2014. године.

Неколико дана након хапшења Швајцарској је достављен формални захтев Србије за изручење. Међутим, захтев за изручење је поднело и Тужилаштво БиХ наводећи да против њега спроводи истрагу већ седам година.

Орић је изручен Босни и Херцеговини.

Иначе, Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села од децембра 1992. до марта 1993. године.

Првостепено је осуђен на две године затвoра 2006. године, али је Апелационо веће 2008. године ослободило Орића налазећи да првостепено веће није имало све неопходне доказе да Орић буде осуђен по командној одговорности.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/2897811/naser-oric-oslobodjen-optuzbi-za-zlocin-nad-srbima.html

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Не знам шта би овде кога могло да чуди. Он је тамо ратни херој, човек који се борио у граду који је један од извора новог идентитета муслимана у БиХ. Он тамо једноставно не може да буде осуђен, јер је комплетно правосуђе у рукама муслимана.

Уместо што кукамо на неправде, да се види шта бисмо даље могли да радимо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, RYLAH рече

Он тамо једноставно не може да буде осуђен, јер је комплетно правосуђе у рукама муслимана.

Da li sam pogresno razumela da je sudjenje bilo u Hagu? Tvoja opaska se odnosi na lokalno pravosudje? Kako predlazes da se treba postaviti po ovom I slicnim pitanjima, dok je AV na vlasti?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, "Tamo daleko" рече

Da li sam pogresno razumela da je sudjenje bilo u Hagu? Tvoja opaska se odnosi na lokalno pravosudje? Kako predlazes da se treba postaviti po ovom I slicnim pitanjima, dok je AV na vlasti?

У Хагу је ослобођен већ, а сад је ослобођен и у БиХ. Моја опаска се односила на локално правосуђе, иако се ни Хаг није прославио. Не знам какве везе има ко је на власти ако ћемо ово да посматрамо као питање правде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa jedno je posmatrati pitanje pravde onako casual, a sasvim drugo kada se ocekuje od nase vlasti da reaguje agilno na takva pitanja a ne da ponavlja - позвао је Србе да не изговоре ниједну тежу реч I da cemo u ocima sveta uvek biti mi krivi a nikada drugi, kao da mi to vec ne znamo I to vise decenija!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, RYLAH рече

Не знам шта би овде кога могло да чуди. Он је тамо ратни херој, човек који се борио у граду који је један од извора новог идентитета муслимана у БиХ. Он тамо једноставно не може да буде осуђен, јер је комплетно правосуђе у рукама муслимана.

Није само то у питању, него је и оптужба се заснивала, како прочитах, на недослиједним исказима свједока. Но, пошто суд одлучује шта је дослиједно...

А осудише капетана Драгана који би могао врло брзо изаћи ван.

На Балкану ништа ново, нико задовољан није :naklon:

Подели на овим сајтовима

Прецједник нас је позвао да мирно сагледамо ствари.

Не да буде одмах свађе на крв и нож.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ћириличар рече

Није само то у питању, него је и оптужба се заснивала, како прочитах, на недослиједним исказима свједока. Но, пошто суд одлучује шта је дослиједно...

А осудише капетана Драгана који би могао врло брзо изаћи ван.

На Балкану ништа ново, нико задовољан није :naklon:

Био је оптужен за три убиства. С обзиром да је у том крају убијено хиљаде људи, чудно је како нема доказа ко је то учинио. Испашће на крају да су се људи сами поклали, пошто нико није осуђен.

Могу сви да буду незадовољни, то је субјективна перцепција, али објективне чињенице су да су сви ратни председници и генерали српске стране осуђени на високе казне, као и маса других људи, пред Хагом, српским, хрватским и судовима у БиХ. Са друге стране, не знам ниједног високо позиционираног Муслимана, Хрвата или Шиптара који је осуђен. А бројеви српских жртава говоре да је неко свакако морао да их побије, и да би неко морао да буде крив... Што ме онда доводи до осећања да друштва у поменутим земљама уопште нису у могућности да изађу из матрице у којој су они жртве и борци за слободу, а ми агресори. Што их чини аутистичним друштвима пуним мржње и агресије, која не јењава иако су већ 20 година етинички чисти од Срба - пре свега Хрватска и територија КиМ. Тако да њихово "незадовољство" је патологија. У Србији си бар увек имао простора и за Жене у црном и за Наташу Кандић, и за председнике који су се извињавали, поврх свих поменутих исппоручивања Хагу и суђења пред домаћим судовима.

1 hour ago, Драгана Милошевић рече

Прецједник нас је позвао да мирно сагледамо ствари.

Не да буде одмах свађе на крв и нож.

Боли неправда, дозлогрдило народу.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зоран Шапоњић

Насер је невин, лажу извађене очи судије Илића!

09.10.2017.

Како је Бакир обећао тако и би! Суд у Сарајеву пресудио – Насер Орић је невин. Није убио ни судију Слободана Илића, нити му је клекао на прса и ножем му повадио очи а онда га заклао, ни Митра Савића ни Милутина Милошевића! Нити је на белом коњу јахао по Кравици и Залазју док су његови крволоци пљачкали, палили, убијали.

saponja.jpgЛажу Срби и њихови сведоци. Лажу извађене очи судије Илића и пререзани гркаљани несрећника из Факовића и села око Сребренице и Братунца. Лажу српске одсечене главе. Лаже и кућа што још зјапи у центру Залазја, горе на превоју, што су у њој живи горели они нерећници.

Божија правда, кажу мајке Сребренице радосне пресудом Орићу.

Свануо дан да се Срби добро замисле над собом и над својом судбином. Може ли ово овако више и докле може? Где је граница где ће Срби рећи – имамо ли ми као народ неке границе? Хоће ли Срби прећи и преко овог као што су до сада, годинама, деценијама уназад прелазили преко свега – зарад братства, зарад јединства, зарад заједничке државе коју смо по невољи увек најскупље плаћали а они најјевтиније кроз њу пролазили.

Ако није данас, кад ће сванути други дан, кад ће бити време да Срби и Република Српска кажу – шта ће нама БиХ? Да кажу збогом Сарајеву и сарајевској правди, сарајевској држави у коју су силом натерани. Ако не данас, кад ће сванути тај дан да се Срби сложе око овог питања?

Важе ли у Босни и Херцеговини исти закони исто и за Србе и за мусллимане?

Брани ли држава Босна и Херцеговина права Срба, људска и она друга, право на живот, право на поштено суђење, право да жртве добију сатисфакцију у виду правде? Јок изгледа. Чува ли држава Босна и Херцеговина Србе, јесу ли Срби који живе на њеној територији равноправни са другим народима? Јок изгледа.

Јесу ли Срби добродошли у Сарајеву, јесу ли тамо цењени ако не као Срби, макар као људи? Не морају тамо да их воле, али, да их барем не киње, да се не спрдају са њима и њиховим патњама, њиховим жртвама. Јок изгледа. Срби су у Сарајеву добродошли само ако су спремни да клекну, пољубе паши скуте и рукаве, за кесу дуката, за добар положај, свеједно…

Јесу ли давно у Сарајеву рекли да су Срби тек ђикани и, од првог до последњег четници? Ко је јутрос, ко имало мозга има могао очекивати да сарајевски државни суд прогласи Насера Орића кривим кад је оно што је рађено по селима око Братунца, Сребренице, Власенице био пројекат те исте државе?

Мисли ли ико да ће реченица коју сваке године понављају у Поточарима да је онај „ко је убио једног човјека – убио читав свијет“ икада бити примењена на једног јединог човјека који је из мржње, освете, зависти, убио једног јединог Србина?

Заиста, који је то други дан, ако не овај данашњи, после пресуде у Сарајеву, да Срби ставе прст на чело и замисле се добро, почну копати по својим предрасудама и својим заблудама?

И, шта ће Срби и Република Српска у таквој држави? У држави у којој за њих нема ни живота ни правде? У којој су тек обични ђикани? У којој је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу – божија правда! Могу ли прећи и преко овог данас? Ако пређу – боље нису ни заслужили!

Хушкам на рат, рећи ће неко. Бог ми је сведок да се рата бојим више но змије. Био сам у рату, видио побијене, искомадане и искасапљене, видио крви до колена, бојим га се више но ичега на свету.

Али, сме ли се пристајати на све? Сме ли се пристати на данашњу сарајевску пресуду и срамоту? Пристати и ћутати? Ако се ово од јутрос прогута и заборави, шта је следеће? И, ко зове на сукобе? Срби ако кажу – ово овако више не може, и наше жртве вапе за правдом, или они који су јутрос прочитали давно написану пресуду и завршили сарајевску фарсу?

Има једна линија у животу свакога појединачно и сваког народа. Линија до које је човек човек а народ – народ, достојан поштовања. Кад се та линија прекорачи онда постанеш нико и ништа и све што ти се дешава – заслужио си.

Кад ту линију пређеш онда и ископане очи судије Илића лажу а ти ћутиш и не стидиш се.

Зоран Шапоњић

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, "Tamo daleko" рече

Pa jedno je posmatrati pitanje pravde onako casual, a sasvim drugo kada se ocekuje od nase vlasti da reaguje agilno na takva pitanja a ne da ponavlja - позвао је Србе да не изговоре ниједну тежу реч I da cemo u ocima sveta uvek biti mi krivi a nikada drugi, kao da mi to vec ne znamo I to vise decenija!

Како наша власт да реагује? Не ова. Било која власт.

Траже га преко Интерпола. Вероватно достављају доказе где треба и кад треба.

Једино да кренемо да отимамо злочинце по свету као Јевреји, али пошто нисмо Израел, то нам не би прошло.

Не знам шта мислиш да би било која власт више од овога могла да уради.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, RYLAH рече

Једино да кренемо да отимамо злочинце по свету као Јевреји, али пошто нисмо Израел, то нам не би прошло.

Потписујем.

Кад смо под лупом великих играча, шта треба да радимо?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, RYLAH рече
пре 17 часа, "Tamo daleko" рече

Posto nisam upucena u detalje cele stvari, zato sam te pitala koje bi optimalno resenje bilo, jer ovo sto citam do sada, od strane trenutne vlasti--prosto je nepojmjljivo da je uopste moguce...; dobro, ogradjujes se, tj. generalizujes kad kazes bilo koja vlast, u redu, slazem se; mozes li mi reci je li ova trenutna vlast povukla sve moguce poteze, ukljucujuci I Interpol I sl.?  Kazes "verovatno dostavljaju dokaze..." ; u nasem slucaju, mi nemamo prostora da se bavimo verovatnocama, vec pouzdanim nacinima prihvatljive politike koju podrzava narod. Trecu recenicu ne bih da komentarisem, jer nema smisla.

Sve u svemu, zakljucujem da si kao I vecina digao ruke od svega, pa cak I licnih ubedjenja, jer nas je sve obuzela svenarodna letargija, posmatrajuci sta nam se desava ispred ociju kao na filmskoj traci, kao da se desava nekom drugom a ne nama... :(

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, "Tamo daleko" рече

Posto nisam upucena u detalje cele stvari, zato sam te pitala koje bi optimalno resenje bilo, jer ovo sto citam do sada, od strane trenutne vlasti--prosto je nepojmjljivo da je uopste moguce...; dobro, ogradjujes se, tj. generalizujes kad kazes bilo koja vlast, u redu, slazem se; mozes li mi reci je li ova trenutna vlast povukla sve moguce poteze, ukljucujuci I Interpol I sl.?  Kazes "verovatno dostavljaju dokaze..." ; u nasem slucaju, mi nemamo prostora da se bavimo verovatnocama, vec pouzdanim nacinima prihvatljive politike koju podrzava narod. Trecu recenicu ne bih da komentarisem, jer nema smisla.

Sve u svemu, zakljucujem da si kao I vecina digao ruke od svega, pa cak I licnih ubedjenja, jer nas je sve obuzela svenarodna letargija, posmatrajuci sta nam se desava ispred ociju kao na filmskoj traci, kao da se desava nekom drugom a ne nama... :(

Па дајте неки предлог :) Расписана је потерница била, по њој је ухапшен, исто као и Харадинај, послали смо захтев за изручење са пратећим доказима, одбили су у сва три случаја, судови различитих држава, шта да се ради? 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, "Tamo daleko" рече

mozes li mi reci je li ova trenutna vlast povukla sve moguce poteze, ukljucujuci I Interpol I sl.?  Kazes "verovatno dostavljaju dokaze..." ; u nasem slucaju, mi nemamo prostora da se bavimo verovatnocama, vec pouzdanim nacinima prihvatljive politike koju podrzava narod. Trecu recenicu ne bih da komentarisem, jer nema smisla.

Не знам и не знам. Нисам део власти, нисам у институцијама којима је то посао, могу само да претпостављам, као и сви овде.

пре 32 минута, "Tamo daleko" рече

Погрешно закључујеш.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...