Jump to content

Нејасноћа у књизи Несвети а свети

Оцени ову тему

Препоручена порука

Питање

Из књиге Несвети а свети. Парафразирам следеће--На вечери праштања благочестиви епископ избацује из манастира пред народом, чувајући га од саблазни, игумана и једног јеромонаха због некаквог сагрешења. Одмах потом одржао је беседу о вечери праштања и све људе замолио за опроштај. Аутор је тада био дете од 12 година и није то најбоље могао да схвати. Закључак аутора је да баш зато што се догодило једно за другим, истеривање тј одсуство праштања а потом смирена молба епископа да му сви опросте и његово праштање свима нама, казна може послужити као почетак праштања И ДА БЕЗ ЊЕ НЕМА ОПРОШТАЈА!?

Подели на овим сајтовима

Понекад, дете без казне неће осетити да је погрешило.

Мислим да је ово чисто педагошки поступак.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Драгана Милошевић рече

Понекад, дете без казне неће осетити да је погрешило.

Мислим да је ово чисто педагошки поступак.

Могуће

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, motorheadsd рече

Закључак аутора је да баш зато што се догодило једно за другим, истеривање тј одсуство праштања а потом смирена молба епископа да му сви опросте и његово праштање свима нама, казна може послужити као почетак праштања И ДА БЕЗ ЊЕ НЕМА ОПРОШТАЈА!?

@motorheadsd, 

Нарочито  за нас који нисмо још утврђени у православљу, добро је да читамо  на почетку Свето Писмо и Свете Оце. Тако нећемо долазити у ситуацију да овакве књиге не можемо да разумијемо у православном кључу. 

Ова књига "Несвети а свети", архимандрита Тихона Шевкунова, је прави примјер ткз. неправославне белетристике!

Не могу сада улазити у детаље рецензије, кратко и јасно, мишљења сам да је треба заобилазити у широком луку.

А твоје питање и недоумица су на мјесту, јер казна не мора имати везе са опроштајем и нема директне везе са њом (у православљу је кључ опроштаја покајање  а не казна, иако постоји у неким случајевима оправдано и епитимија). 

Кажњавање дјеце, је сасвим друга категорија која са овим горе наведеним нема баш никакве безе.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

o cemu ti to?

kakva nepravoslavna beletristika? kakav je to zanr?

zaobilaziti knjigu u sirokom luku?

Na pitanje koje reakcije su mu kao autoru bile najzanimljivije, arhimandrit Tihon Ševkunov je za „Rosijsku gazetu“ odgovorio:

– Za mene je knjiga deo svešteničkog služenja. Meni su najvažnije desetine hiljada reakcija čitalaca u kojima oni kažu da su preko knjige otkrili crkvu i duhovni svet pravoslavlja, i da su neočekivano utvrdili svoju veru. Pišu, između ostalog, kako im je crkveni život postao daleko jasniji kada su pročitali knjigu, i kako su posle čitanja prvi put otišli u hram… Nedavno me je potresla priča koju sam čuo od jeromonaha Mateja Samohina. Došla mu je na prvu ispovest žena kojoj su životne okolnosti toliko tragične, da je prethodne noći odlučila da izvrši samoubistvo. Pripremila je tablete, malo je odugovlačila i pokušavala da se sabere, i u poslednjem momentu je slučajno pogledala knjigu koju joj je neko poklonio. Uzela je knjigu, počela da je prelistava i nije moga da se odvoji od nje. Ujutru je čvrsto odlučila da ode u hram.

Написах да је то моје мишљење, а пошто немам времена сада да улазим у детаље књиге, нема ни смисла да расправљам сада о томе..ако стигнем да напишем више, онда..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Можда да је остао на вечерњи, би било погубније по све присутне.

Овако су сви научили лекцију, сем нашег јуноше.:)))

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...

Књига је толико лепо и духовито описала монашки живот да је просто незаборавна. Поготово што је написана таквим језиком да свако може разумети главни смисао. 

Не кажем да је специјално добра за едукацију као нпр. Добротољубље и не улазим лаички у теолошке критике, али сматрам да су највећи неспоразуми у вези ње настали самим преводом са Руског језика.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milica Bajic рече

специјално добра за едукацију као нпр. Добротољубље

Boga mi, ne bih tako jednostavno rekla da je Dobrotoljublje za edukaciju...preporucljivo je samo za monahe...za mirjane, a da ne kazem jos i pocetnike u veri, koji treba nesto da nauce, ima na tone dobrih i prikladnih knjiga...

• Свиђа ми се 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, JESSY рече

Boga mi, ne bih tako jednostavno rekla da je Dobrotoljublje za edukaciju...preporucljivo je samo za monahe...za mirjane, a da ne kazem jos i pocetnike u veri, koji treba nesto da nauce, ima na tone dobrih i prikladnih knjiga...

Ок, у праву си, није дефинитивно за почетнике. Мислила сам едукацију у правом смислу речи, тј.озбиљнији приступ. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...