Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 19 минута, Paradoksologija рече

Али озбиљно, за неке ствари уопште није у криву, само што из неког разлога "ви" сматрате да сте скроз свесни и рационални и емоције нису играле никакву улогу у креирању ваше филозофије :ani_biggrin:

Па види, ја не кажем нити сматрам да сам скроз свестан и рационалан. Емоције свакако управљају мојим животом и играју разне улоге.

Али сматрам да креирање филозофије треба да буде свестан, разуман процес кроз који ћеш пажљиво исфилтрирати шта је шта.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, cloudking рече

Razum je i blagoslov i prokletstvo. Zahvaljujuci njemu "kapiramo" i zahvaljujuci njemu ne mozemo da izadjemo na kraj sa "ukapiranim" sto nosi neke psihicke opasnosti po pojedinca. Onda tetka evolucija uskoci i podari nam odbrambeni mehanizam- ubedjenje da ipak postoji nesto "vise", a to ubedjenje je i samo evoluiralo u religioznost...

Има само један проблем с овим резоновањем. Религиозност је старија од рационалног, логичког и философског размишљања и ”капирања”. Једино што се у међувремену десило је да је религиозност еволуирала тако да се испреплетала са овим рационалним, логичким и философским.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

da ne ulazimo sad u taj pojam, da je postojalo nedge i na koji nacin je postojalo, i da li je uopste postojalo  ). 

;) Наравно да нећемо, не одговара. 

пре 30 минута, Bokisd рече

Pa, ne znam, necemo valjda

Не знам ја шта (не)ћете ваљда ви (?), I'm pointing out them implications. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Grizzly Adams рече

Наравно, све то узмимамо у обзир, али логика даје последњу пресуду. :)

Ево шта Мама каже о емоцијама и разуму:

"Mama" kaže i ovo o razumu... (malo više u skladu sa temom ;) )

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

To sto se vise ne opterecujem smislom zivota night after night mi samo ostavlja jos vise vremena za uzivanje i zajebanciju :)

Gle, eto odgovora na prvobitnu temu..... ateizam = nihilizam

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, "Tamo daleko" рече

Gle, eto odgovora na prvobitnu temu..... ateizam = nihilizam

Мени никада неће бити јасно зашто многи мисле да је Богу драже да се целог живота једемо око претешких коначних питања на која не можемо да одговоримо него да ”уживамо и зајебавамо се” (не мислим ту на егоизам и неодговорност, већ на опуштено уживање у животу, а знам и да је Клауд баш то мислио). И замисли, не мораш чак ни да будеш атеиста да би се опустио, али изгледа да то верницима баш тешко полази за руком.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu Ti sada pomoci to sto Ti nikada nece biti jasno, osobito kad se radi o neuspesnom ucitavanju kao sto je da vernici (mnogi) misle da je Bogu drago da nas kinji pitanjima na koja nemamo odgovor.

Nisam napeti vernik, ali opustanje je stvar prirode, karaktera ljudskog I sl. Vera je sesto culo I dar koji neko prihvati, a neko ne. Cista sloboda, htednutost odnosa coveka I Boga. Tako je I Tebi data sloboda da budes agnostic. Uzivajte braco!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

верницима баш тешко полази за руком

Јок брате, можда почетницима који су под притиском за скоро све...

Ко је прошао свашта зна да цени оно што има, не кида се али и не глуми хипика. 

Скоро ми је упало у очи да већина савремених стараца које цитирају по фб доста говоре против форсирања, ситничарења, нервозе, духовног стреса... У преводу саветују људе да буду опуштенији и паметнији. То наравно не значи да будем претерано срећан када нешто озбиљно забрљам али ни очајање не помаже ништа, дакле, опуштено прихвати реалност, покај се искрено и полако напред.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Avocado рече

"Mama" kaže i ovo o razumu... (malo više u skladu sa temom ;) )

Мама се воли без обзира на мане... :D

Иначе се у пуно ствари слажем са њом. Она критикује "мистичну религију", онај површни "сентиментализам" и сујеверје које ми овде често критикујемо где се све своди на емоције итд. Нажалост, вероватно се није срела са правим теолозима и филозофима као на пример онај Гризли Адамс.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ovo je samo jedan način kako se on izražava o neistomišljenicima određene vrste. Ima još gomila njegovih bisera na ovoj temi. "Teško nama sa vama". I šta ja da mislim posle iskustava sa Staljinom i Enverom Hodžom? Ali ja nisam zaludan. Koga interesuje, može dalje da istražuje. Ili može njega da pita šta misli o hrišćanima i njihovoj problematičnosti po dalji progres ljudskog roda...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ivan Marković рече

Jel to to? Ili ono nisi našao?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Jel to to? Ili ono nisi našao?

И ја не капирам. Ако је "тешко нама са вама" врхунац фашизма, некако ми делује да иде у супротном смеру... 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...