Jump to content

Jedno malo nezgodno pitanje,a i mozda glupo...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Жика рече

Овде је доста пута писано да је погрешан превод за рукоблуднике. Нема потребе плашити људе.

Zar taj cin nije skopcan  sa preljubom - preljubom u srcu? Nije li Hristos  ozbiljan i jasan po tom pitanju (vidi: Mt 5, 28)? Ne odigravali se u  cinu rukobl.  citav erotski cin u mislima i srcu, cak  ne samo pogled i pozuda?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

To je po sinodskom prevodu. Da li smo mi bolje upuceni od nasih vladika, tih nasih svetih glava, koje su ceo svoj zivot poverili tumacenju i izucavanju jezika Svetog Pisma?

Ја нисам боље упућен, али су стручњаци доказали да има грешака у синодском преводу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Ја нисам боље упућен, али су стручњаци доказали да има грешака у синодском преводу.

važno je u kom duhu je pisano a ne da li je "greška" ili ne. Onda i dodatak " ovaj rod se izgoni postom i molitvom" je greška. Meni sinodski prevod ima smisla i upotrebljiv je i imamo blagoslov od naše crkve za njega. Sve ostqlo mi je nekako više u fazonu protestanata

:-) 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Кратос рече

A koji je pravi prevod?

Многи сматрају да се односи на пасивне хомосексуалце. Овде сам нешто написао о томе:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, NekaOsoba рече

Ovako,malo mi je neprijatno da pitam o ovome,ali zato sam se i registrovao ovde.Pitanje je..da li je u redu pricestiti se ako se masturbira za vreme posta? Znam da ce neki reci odmah ne,jer to je greh.Ali pomislio sam na to da osoba i onako napravi makar neki greh za vreme posta,pa da to onda i nije toliko strasno?

Pitam ovo jer je meni samom to veliki problem.U stanju sam da ne jedem malte ne nista danima,ali mi je hiljadu puta teze da ne masturbiram.Tako da na primer kada postim veliki post,uzdrzim se jedva,jedva onu poslednju nedelju,nekako.I da priznam bilo je mnogo teze dok nisam imao devojku.Ali sada kada je imam,opet se slicna stvar javlja,i dalje moram.Sta vise kada prestanem,pocnem da zveram vise u druge devojke,pogotovu sada leti i onda mi je jos teze.Misli mi budu 100% zaokupljene seksom i nekako moram da se "olaksam" i posle toga mi je bolje.

Znam da je pitanje malo glupo,ali meni je vazno jer ne zelim da se uzdrzavam od pricesta zbog toga.A opet pomislim,mozda je bolje da se pricestim jer ce mi pricest pomoci da to savladam,pa je glupo da se ne pricescujem zbog toga.Trazim odgovor,hvala na razumevanju.

Sve sto prelazi u opsesiju i strast, nije bas dobro. 

Mozes uvek pomalo da pratis sport, muziku, kulturu, film i slicne lstvari, ali, ako ti predje u opsesiju, ne valja.... recimo, za fudbal, kada predje u strast i fobiju, nerviras se, psujes, svadjas se sa ljudima, hoces cak da se  i pobijes,.... ne valja ta rabota.

Tako i kod masturbacije. Ako je preterano i nekontrolisano, onda nije dobro. Sam rasudi, u kakvom si stanju. Licno mislim, da u postu, ne bi trebalo da bude bilo kakvih takvih aktivnosti. Ipak je post, neka vrsta truda i borbe ( ne samo u vezi hrane ).  Duhovni napor i zalaganje za promenu i napredovanje je neophodno. I na kraju uspesnog puta kroz post, stize nagrada u vidu pricesca.

Budi oprezan, pitanje je vrlo ozbiljno. Kao sto je vec receno, mozda je dobro,  da se posavetujes sa nekim iskusnim svestenikom ili duhovnikom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tavita рече

Најбоље је, брате, да се исповједиш, па како свештеник одлучи

Nase svestene glave ulaze nevine u brak (jer moraju da se ispovede pred primanje svestenickog cina i  nista da ne zataje, jer ako to ucine znaju da na Strasnom sudu Bozjem nece imati oprostaja za to sto su zatajili), zato se veoma revnosno bore i sa rukobl. (i mogu te pouciti kako da se izboris) i cuvaju se od misli i dela vezanih za seks dok ne stupe u brak, cuvajuci tako svoje duse za - Dostojan (Aksios)!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, goranger рече

važno je u kom duhu je pisano a ne da li je "greška" ili ne. Onda i dodatak " ovaj rod se izgoni postom i molitvom" je greška. Meni sinodski prevod ima smisla i upotrebljiv je i imamo blagoslov od naše crkve za njega. Sve ostqlo mi je nekako više u fazonu protestanata

:-) 

Не вреди да ти одговарам кад аутоматски браниш синодски превод. Треба да тражимо истину, а не да аутоматски бранимо нешто а нисмо ни упућени у то.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Жика рече

Не вреди да ти одговарам кад аутоматски браниш синодски превод. Треба да тражимо истину, а не да аутоматски бранимо нешто а нисмо ни упућени у то.

Dobro, ako bi i prihvatili da sinodski prevod daje pogresan prevod te reci, sta se tu sustinski menja po tom pitanju? Danas neki kazu da to i nije neki greh... Ajde?! Svakako da je to dosta veci greh ako ucini neko ko je u braku, a dosta manji greh ako ucini neko ko nema zenu ili muza pored sebe, na primer tinejdzeri ili monasi (i monahinje).  Жика, pitam, zar taj cin nije skopcan  sa preljubom - preljubom u srcu? Nije li Hristos  ozbiljan i jasan po tom pitanju (vidi: Mt 5, 28)? Ne odigravali se u  cinu rukobl.  citav erotski cin u mislima i srcu, cak  ne samo pogled i pozuda?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Dobro, ako i prihvatimo da sinodski prevod daje pogresan prevod te reci, sta se tu sustinski menja po tom pitanju?  Жика, zar taj cin nije skopcan  sa preljubom - preljubom u srcu? Nije li Hristos  ozbiljan i jasan po tom pitanju (vidi: Mt 5, 28)? Ne odigravali se u  cinu rukobl.  citav erotski cin u mislima i srcu, cak  ne samo pogled i pozuda?

Матеј 5, 28 је друга тема. Овде пишем да је погрешан превод за рукоблуднике што не значи да сматрам да то није грех. Али није стављен у исту раван са оним гресима које је апостол Павле набројао.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

Ponavljaj: jedan Kor. sest, devet;   jedan Kor. sest, devet;   jedan Kor. sest, devet;  jedan Kor. sest, devet;   jedan Kor. sest, devet... 

Шта ово значи?

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марина Савковић рече

Шта ово значи?

1.Korinćanima 6,9 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

1.Korinćanima 6,9 

Од Бога ти хвала. :)

А ко би рекао?! :D Сад се пробудих (не могу да заспим ноћу, ка' да сам неки богаташ) и гледам у ово што написа Благовесник и размишљам шта да понавља човек у круг "један кор шест девет, један кор шест девет". Кад оно, међутим... :D

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Марина Савковић рече

Од Бога ти хвала. :)

А ко би рекао?! :D Сад се пробудих (не могу да заспим ноћу, ка' да сам неки богаташ) и гледам у ово што написа Благовесник и размишљам шта да понавља човек у круг "један кор шест девет, један кор шест девет". Кад оно, међутим... :D

Nema na čemu,i ja sam se prvo zamislio šta je.:D

Probaj i ti tu mantru možda lakše zaspiš.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Što se tiče prevoda sačekaću expertizu @Ivan Marković .:D Verujem da će imati šta da kaže i da to dobro argumentuje.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Ово што је Тавита рекла + замењуј то нечим другим: ради склекове, трбушњаке, чучњеве, трчи, спремај ручак, пери судове, пеглај веш... У принципу све што је корисно и теби и твојим ближњима, то је суштина подвига - да фокус преусмериш са себе на друге. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...