Jump to content

Препоручена порука

On 16. 8. 2017. at 18:12, Кратос рече
  On 16. 8. 2017. at 17:44, Iulianus рече

Smisao svemu oko nas dajemo mi sami i nitko drugi.

Expand  

The whole story.Smisao je čista ljudska apstrakcija i ne postoji mimo čoveka.

Expand  

Ми не знамо суштину онога што је око нас а што смо до сада упознали, нити знамо све оно што је око нас него стално сазнајемо нешто ново.
Мислим да у најбољем случају можемо да кажемо: изгледа нам да стварима које смо до сада упознали смисао дајемо ми.

Реченицу "Смисао ... не постоји мимо човека." не можемо никако да докажемо.
Можда можемо да кажемо: изгледа нам да је оно што називамо смислом везано само за човека.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 19:59, Страле рече

Разумем шта си хтео да кажеп, него имао сам намеру да појам смисла изолујем од  конотације ка добром или лошем, већ да представим као неку неутралну категорију која, у зависности од човека, може бити подложна и једном и другом.

Expand  

Evo priznajem da sam pomalo zbunjen. Ne možeš, mnijem, "izolovati pojam smisla" na takav način i da on tada zasebno (?) predstavlja neku neutralnu (?!) kategoriju.

Zapravo, želim da te pitam, šta je smisao sama po sebi (i ne čini li ti se  da je ovo, `nako, malo rogobatno?). Ne postoji smisao van ljudskih osećanja, radnji, postupaka, kako god. 

Šta je dakle smisao drveta koje raste u tvom dvorištu prema tome? Jel` njegov "smisao" da stoji tamo i da ga ti gledaš i da mu se diviš ili je, pak, njegov smisao da stoji tamo u tvom dvorištu što čvršće zabijen u zemlju i da uživa u prijatnom sunčanom danu? 

Smisao svakako nije "zasebna kategorija". U tom smislu (:ani_biggrin:) je i moj pjervij komentar. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:31, Vladan3 рече

Ми не знамо суштину онога што је око нас а што смо до сада упознали, нити знамо све оно што је око нас него стално сазнајемо нешто ново.
Мислим да у најбољем случају можемо да кажемо: изгледа нам да стварима које смо до сада упознали смисао дајемо ми.

Реченицу "Смисао ... не постоји мимо човека." не можемо никако да докажемо.
Можда можемо да кажемо: изгледа нам да је оно што називамо смислом везано само за човека.

Expand  

Upravo o tome govorim u postu iznad.

Подели на овим сајтовима

То је солипсизам, идеја да можемо бити сигурни само у постајање свог ума.

Али ми кроз интеракцију са светом можемо да видимо шта заиста постоји изван нас. Свака наша акција има своје материјалне последице.

И смисао је сагледати свет око себе, разумети га, а онда објаснити своју улогу у њему. Велики проблем су ту пролазност и смртност. Јер пошто је све привремено, па и наш боравак на овом свету, онда све што радимо заиста нема неки "трајни ефекат" на Универзум. У ствари је из тог макро-угла све што радимо бесмислено. Немамо никакав утицај на коначну судбину Универзума. Све ће нестати на овај или онај начин. У крајњој инстанци, да би нашао смисао, човек мора да пронађе некакав "излаз" из овог света. Све остало је самообмана.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да би нешто имало смисао мора бити постојеће ( постојати вечно).

Који је смисао свега онога што је подложно смрти и пропадљивости?

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:40, Iulianus рече

Upravo o tome govorim u postu iznad.

Expand  

А ја ти говорим супротно од тога тј. овога:

On 16. 8. 2017. at 20:38, Iulianus рече

Ne postoji smisao van ljudskih osećanja, radnji, postupaka, kako god.
... ...
Smisao svakako nije "zasebna kategorija".

Expand  

тј. имамо могућност да кажемо да смисао може да постоји ван нас тј. да је засебна категорија  ЈЕР  не можемо доказати да не може бити ван нас...

Подели на овим сајтовима

Inspiracija :)

http://www.medias.rs/tiski-cvet#.WTWl3Cyy094.facebook

Tri dana zivota su prosla, jajasca su vec na dnu u dubokom sloju gline, u tami recnog dna provesce sledece tri godine. A onda opet krajem juna ponovo ce izbiti na povrsinu da bi ostavili potomstvo. Po nasem verovanju tek taj deo zivota kao da jedino ima smisla, ali to su samo nase pretpostave, onako kako mi zamisljamo zivot. Jos nismo mi nadvladali prirodom, jos uvek samo nagadjamo. 
iz emisije "Sasvim Prirodno"

Smisao je misterija za nas, zdravim razumom i logikom nedokuciv. O smislu necega mozemo samo da nagadjamo. Ako uzmemo da je smrt besmisao, greh vodi u smrt tako da je i greh besmisao, tako da bi smisao trebao da bude zivot a zivot koji ima kraj nema smisao, tako da je smisao vecni zivot. :)  A vecni zivot je zivot po jevandjelju dakle kao sto rece Rapsodi, Gospod Isus Hristos je smisao. logicno :)

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:44, Grizzly Adams рече

Све ће нестати на овај или онај начин

Expand  

Hoće..

On 16. 8. 2017. at 20:44, Grizzly Adams рече

То је солипсизам,

Expand  

..i zato je ovo najbolje objašnjenje "života , Vaseljene i svega ostalog" (za sada). 

(Uostalom, i famozni odgovor, tj. 42 ima posebnu draž za nas kriketaše :ani_biggrin:)

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:51, Матусал рече

Expand  

Пропадљивост сама по себи. Да су у питању само материјални процеси, смисао би били природни закони који њима управљају.

Концепцију квари ум, разум. Тј. постојање човека као разумног бића у том и таквом свету. То је парадокс.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:51, Матусал рече

Да би нешто имало смисао мора бити постојеће ( постојати вечно).

Expand  

Don't go there, чак је и Бог постао подложан смрти. ;):D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:52, Vladan3 рече

А ја ти говорим супротно од тога тј. овога:

тј. имамо могућност да кажемо да смисао може да постоји ван нас тј. да је засебна категорија  ЈЕР  не можемо доказати да не може бити ван нас...

Expand  

Bolje da ostanete u tom slučaju samo pri verovanju, pošto ne možete dokazati niti jedno niti drugo.

Подели на овим сајтовима

Могли би мало да преусмеримо на смисао човековог делања. :D Js, не морамо, али оно... Било би врх. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:56, Iulianus рече

Bolje da ostanete u tom slučaju samo pri verovanju, pošto ne možete dokazati niti jedno niti drugo 

Expand  

Тако је, зато нам апсолутне тврдње које сте ти и Кратос изнели не помажу много.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 20:38, Iulianus рече

Evo priznajem da sam pomalo zbunjen. Ne možeš, mnijem, "izolovati pojam smisla" na takav način i da on tada zasebno (?) predstavlja neku neutralnu (?!) kategoriju.

Zapravo, želim da te pitam, šta je smisao sama po sebi (i ne čini li ti se  da je ovo, `nako, malo rogobatno?). Ne postoji smisao van ljudskih osećanja, radnji, postupaka, kako god. 

Šta je dakle smisao drveta koje raste u tvom dvorištu prema tome? Jel` njegov "smisao" da stoji tamo i da ga ti gledaš i da mu se diviš ili je, pak, njegov smisao da stoji tamo u tvom dvorištu što čvršće zabijen u zemlju i da uživa u prijatnom sunčanom danu? 

Smisao svakako nije "zasebna kategorija". U tom smislu (:ani_biggrin:) je i moj pjervij komentar. 

Expand  

Сад сам и ја збуњен хахаххаххах изгледа да моје писаније није довело до жељене перцепсије

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2017. at 21:01, Џуманџи рече

Могли би мало да преусмеримо на смисао човековог делања. :D

Expand  

O tome govorim od prvog posta. A, ovi... vrdaju li vrdaju! 

`Oćedu samo i jednako do glorie in excelsis deo-sa, bre :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...