Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Vedran рече

Теби се ништа од овога не може прибројати у грех. Немо да се бринеш ;) (или забрини се много!). Да би знао шта је грех и могао да сагрешиш, и да ти буде опроштено, најпре би морао да верујеш ;), а вако не се рачуна 

Читам нешто Adversus Hаereses св Иринеја па сам под утиском и ово ти износим из ризнице ;) (можда сам мало криптичан). 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Агница рече

Зато што све што није тежња за Царством небеским јесте промашај-гријех..створени смо за Царство небеско и само тежња ка Њему је благословена,а ово остало што треба Господ придодаје,као што је и обећао..

Ако прихватимо овакво тумачење онда би могли да се сложимо да је у питању грех. Међутим, овакво тумачење повлачи друге проблеме. Да ли је пијење кафе грех? Питао сам раније. 

То да смо створени за Царство стоји, и да је то оно што је важно, претежно. То је онај Маријин добар део који је изабрала. Али Марта није осуђена за било какав грех, иако је поучена од Господа о приоритетима.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Проблем је у томе што се застане кад се каже да је само тежња ка Богу благословена. Ок, тежимо, али зашто? Са чиме? Шта "вучемо" ка Богу ако не твар - материју?

Пре неки дан дечко написао да Библија вели да ће овај свет да изгори у огњу. И то на теми о стварању 12:smeha: Па која је онда поента стварања in the first place?!

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Џуманџи рече

Пре неки дан дечко написао да Библија вели да ће овај свет да изгори у огњу. И то на теми о стварању 12:smeha: Па која је онда поента стварања in the first place?!

Па сестро тако каже писмо

друга петрова 3,

10. Али ће доћи дан Господњи као лупеж ноћу, у који ће небеса с хуком проћи, а стихије ће се од ватре распасти а земља и дела што су на њој изгореће.

11. Кад ће се дакле ово све раскопати, каквим треба вама бити у светом живљењу и побожности,

12. Чекајући и желећи да буде скорије долазак Божијег дана, ког ће се ради небеса спалити и раскопати, и стихије од ватре растопити?

13. Али чекамо по обећању Његову ново небо и нову земљу, где правда живи.

Подели на овим сајтовима

Ако прихватимо овакво тумачење онда би могли да се сложимо да је у питању грех. Међутим, овакво тумачење повлачи друге проблеме. Да ли је пијење кафе грех? Питао сам раније. 
То да смо створени за Царство стоји, и да је то оно што је важно, претежно. То је онај Маријин добар део који је изабрала. Али Марта није осуђена за било какав грех, иако је поучена од Господа о приоритетима.  

битно је оно унутра у нама,о томе се ради..спољашње радње,као што је нпр. испијање кафе нису ни добре ни лоше по себи..битно је моје настројење док пијем кафу или док радим било шта друго..унутра у нама је и гријех и добро и стално се опредјељујемо за једно или друго..
Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Агница рече

битно је оно унутра у нама,о томе се ради..спољашње радње,као што је нпр. испијање кафе нису ни добре ни лоше по себи..битно је моје настројење док пијем кафу или док радим било шта друго..унутра у нама је и гријех и добро и стално се опредјељујемо за једно или друго..

Кафу пијемо из хедонизма, а не зато што смо жедни, нити зато што она може да утоли жеђ (чак напротив ако пијете ултра слатку као мои :D ).

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

i sad ja da pitam el hedonizam greh?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Агница рече

Ако је тако, онда опет питам зашто је тежња ка богатству нужно грек кад богатство није грех? Јер ако је овако како сад кажеш онда твој претходни одговор не стоји. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ако је тако, онда опет питам зашто је тежња ка богатству нужно грек кад богатство није грех? Јер ако је овако како сад кажеш онда твој претходни одговор не стоји. 

написах раније,зато што је промашај и зато што смо створени само за једно-Царство небеско..богатство само по себи не може бити гријех јер се гријех зачиње у човјеку,а не у стварима..
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Агница рече

написах раније,зато што је промашај и зато што смо створени само за једно-Царство небеско..богатство само по себи не може бити гријех јер се гријех зачиње у човјеку,а не у стварима..

Al opet i sam Hristos kada opisuje CN kaže da je to bogata trpeza i izobilje gde ćemo zajedno jesti i piti i mi i Gospod,i Avram,Mojsije i mali buda:D ...ako je bogatstvo greh otkud onda to izobilje u CN?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Агница рече

Очигледно не примећујеш да је ово што говориш контрадикторно. Питах зашто је тежња за богатством грех. Ти кажеш зато што смо створени за Царство. Чиме суптостављаш ову тежњу Царству. Кад питам за кафу кажеш зависи од настројења човека. Зашто не може да се каже да нисмо створени да пијемо кафу него за Царство?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Очигледно не примећујеш да је ово што говориш контрадикторно. Питах зашто је тежња за богатством грех. Ти кажеш зато што смо створени за Царство. Чиме суптостављаш ову тежњу Царству. Кад питам за кафу кажеш зависи од настројења човека. Зашто не може да се каже да нисмо створени да пијемо кафу него за Царство?

ово за кафу је погрешно протумачено јер ваљда нејасно пишем..а немам времена за дугу преписку..углавном с кафом је све у реду :) написах само да можемо имати добро и лоше настројење радећи било шта па тако и пијући кафу..те тако можемо тежити Царству све испијајући кафу..исто тако може човјек ништа да не ради,онако спољашње,а у себи да чини страшне ствари..о том настројењу причам..
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Агница рече

ово за кафу је погрешно протумачено јер ваљда нејасно пишем..а немам времена за дугу преписку..углавном с кафом је све у реду :) написах само да можемо имати добро и лоше настројење радећи било шта па тако и пијући кафу..те тако можемо тежити Царству све испијајући кафу..исто тако може човјек ништа да не ради,онако спољашње,а у себи да чини страшне ствари..о том настројењу причам..

Добро. Да ли онда исти принцип важи и за богатство? Или не?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...