Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, RYLAH рече

Али шта је то традиционална уметност? Ни отварач теме ни било ко други на теми нису успели да ми кажу, а стварно бих да знам, без икаквог сарказма или било чега другог.

И шта кад су два "традиционална" правца у сукобу? Који је онда традиционалнији?

Ја само могу из моје личне перспективе, односно виђења да ти протумачим традиционално. Објективно традиционално, филозофски гледано је необјашњиво .  

Традиционално не зависи од историјског тренутка. Сада, данас, овде може да се роди једно традиционално дело у било којој сфери уметности. Традиционално мора да носи печат вечности , да се у тој креацији  то једноставно препозна. Треба да буде за око и оно унутрашње око лепо и чедно, па макар и  приказивало обле голе барокне жене . И најважније да носи поруку вечности, приказану на један  релативно леп начин.     

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Традиционално не зависи од историјског тренутка. Сада, данас, овде може да се роди једно традиционално дело у било којој сфери уметности. Традиционално мора да носи печат вечности , да се у тој креацији  то једноставно препозна. Треба да буде за око и оно унутрашње око лепо и чедно, па макар и  приказивало обле голе барокне жене . И најважније да носи поруку вечности, приказану на један  релативно леп начин.  

ОК, поштујем. 

Али то што си описала је искључиво твоје виђење. Колико капирам, немаш никакав критеријум посебан, него традиционалним прогласиш оно што ти "делује" традиционално. И то је скроз ОК. И да су и други са теме дали овакав одговор, никакве расправе не би ни било.

Ја сам све време само хтео да ми се каже ако се већ тврди да се ради о нечем објективном, да се дају критеријуми за то објективно, ништа више. Ако се ради о нечему што је субјективно, никакав проблем. Само је безвезе да се нешто друго проглашава "дегенеричним" или сличним само зато што теби (не теби лично, наравно) не паше.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Рапсоди рече

Ovo je tvoje pravo, tvoj afinitet... to niko ne moze da ti ospori. Za razliku od tebe koja osporavas tudje afinitete. Nije li malo bezobrazno da bez ikakvih kriterijuma samo na osnovu licne perspektive odredjujes sta je degenerisano a sta ne?

Na tome pocivaju totalitarne ideje... zato sam i ubedjenja da je aurork cist totalitarac.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

tradicionalna umetnost pociva na autoritetima i ima snaznu vezu sa prosloscu. razvija se kroz periode koji imaju svoje prepoznatljive karakteristike i njena razdoblja imaju stilove koji se jasno razlikuju.

moderno je ono sto raskida sa kontinuiranim razvojem u proslosti. postoji samo smena pokreta i protiv-pokreta koji ne traju duze vreme. nema autoriteta niti vrednosti koje se ne dovode u pitanje. sve se ispituje. rekla bih...nista nije sveto.

eto ukratko.

Али сада имамо проблем, јер је свака уметност кад се појавила била модерна, можда била чак и декаденција, па прелазила у традиционалну. Класична уметност макар два пута.

Како на то да посматрамо?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

tradicionalna umetnost se razvijala u odnosu na ono sto joj je prethodilo.

do jedne tacke u vremenu imao si kanone koji su se morali postovati (anticke), pa je to prevazilazeno, ali taj razvoj se uvek odnosio na nesto u proslosti. dakle u tom kontekstu upotrebljavas termin moderno oprezno, samo u jednom smislu.

moderna umetnost raskida sa prosloscu. to je sustina modernosti. ima svoje zakone razvoja.

Све смо се разумели. И свака је уметност у једном свом периоду била или декадентна или модерна, па после прелазила у традиционалну. 

Ево, да дам пример: био сам у Солуну, и музеји старе Македоније и Византијски музеј се налазе један поред другог. У музеју старе Македоније видиш развој уметности класичног периода. Кад "пређеш у Византију" нема никаквог наглог раскида. Византијска уметност је првим вековима и даље била класична, само што су све мање представљали голе људе или људе у разним сексуалним позама. Онда долази иконописање које је потпуни раскид са дотадашњим стилом. Да су поједини са ове теме тад живели, назвали би га дегенерацијом, јер је иконописање намерно било стилски лошије урађено у односу на класику, да сад не разглабам о нечему што нам је овде свима познато. Онда видиш период иконоборства. Нема више икона као раније, враћа се класицизам, али се сада више не сликају голи људи него друге ствари. Онда опет долазе иконе, само сада сјајније него икад, у злату и раскоши, врло често и кичасте, док се класична уметност скоро скроз напушта као нешто декадентно. Онда (овога нема у музеју) опет откривају класичну уметност, само сада на западу. Након ренесансе, на западу је чак и стил иконописања скроз промењен, а оно старо (што је код нас задржано) је у великој мери одбачено јер "није уметност него је плод угњетавања уметности религијском догмом". Одјеци тога постоје и код нас рецимо у Дечанима или другим манастирима који су грађени у касније,м периоду српске државе. Не толико на самим фрескама колико у стилу градње и пратећим објектима (мада се и на фрескама јављају стидљиво, у Грачаници у приказу пакла и раја, као и у Дечанима на улазу, па у Милешеви и сл.), али се јављају.

И ај сад ти мени у целом том галиматијасу објасни да термин "традиционално" и "модерно" могу да се гледају изван временског контекста, или да уопште и могу да имају некакву дефиницију. Ако могу, ево да пробамо да на темељу ових само пар векова установимо шта је од ова два правца модерно а шта традиционално.

Зато пре мислим да је термин "традиционално" строго субјективан, и зависи од неког нашег личног осећаја, као и скоро све у уметности.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

Rile moji komentari se ne odnose na vizantijski kulturni krug.

mislim da ikonopisanje i vizantijska umetnost uopste ne prolaze kroz te faze kroz koje je prolazila zapadna umetnost. mi smo u jednom trenutku hvatali prikljucak na taj voz. imamo specificnu renesansu itd. kapiras?

pricala sam samo o, ajd da kazem sta cu, zapadnoj umetnosti. 

Ја сам овамо причао о "византијском културном кругу", мада не знам како то можеш да раздвајаш неком оштром линијом макар до пада под Турке, али ајде...

Али те фазе је пролазила и западна уметност. Класична уметност - старо иконописање - ренесанса (која такво иконописање проглашава декаденцијом) - помирење та два правца. Све време су једни друге проглашавали декадентним, грешним, кичастим, уштогљеним, итд., зависи од стране у том "сукобу".

И ај сад реци која је ту страна "традиционална". Ако су обе традиционалне, откад су обе постале традиционалне? И то онда опет значи да "традиционално" није објективно него зависи од контекста, историјског тренутка, друштвених схватања и хиљаду других фактора.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

tebe kao da buni pojam dekadentno

Ни најмање, ал већ губим жељу да више причам о овоме, јер имам утисак да је све одавно јасно него се расправа одржава ради расправе.

пре 3 минута, ana čarnojević рече

pa npr i renesansa i barok su tradicionalni pravci. sta je tu problem?

Откад су постали традиционални правци, ко их је таквима прогласио, да ли би једни друге сматрали традиционалним, декадентним, кичастим, дегенеричним... правцима, да ли то значи онда да традиционално зависи од протека времена или од нечег другог, да ли то онда значи да ће и Марина Абрамович после сто година да буде традиционална јер ће тад можда то што она данас ради да буде и превазиђено...

Ал ко што рекох, уморио сам се више, јер стварно имам утисак да је све одавно јасно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

postoji trenutak u vremenu kada je umetnost pocela da se razvija drugacije nego sto je to cinila u prethodnih xy000 godina npr. to su pojmovi modernosti i tradicije koje sam pokusala da skiciram.

Ма знам, него се мени то не уклапа у неке објективне критеријуме. То значи да је довољан сам протек времена да би нешто постало "традиционално", јер га посматраш увек у односу на протек времена и на оно што је дошло после тога. Мислим да се ту много губи.

Ниси ме ти заморила, да ме не схватиш погрешно, него сам више уморан од ове целе приче. Посебно што ми је цела ова тема безвезе, јер знам на којим темељима почива. Ништа што има везе са тобом, да ме не схватиш да теби пребацујем, него ме је једноставно заморило јер према мом схватању такви термини стварају изузетну забуну и могу да се злоупотребљавају, као што се на овој теми (вероватно несвесно) злоупотребљавају за промоцију културрасне супериорности једне скупине народа.

Праштај ако си стекла утисак да сам рекао да је нешто до тебе.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, RYLAH рече

Али сада имамо проблем, јер је свака уметност кад се појавила била модерна, можда била чак и декаденција, па прелазила у традиционалну. Класична уметност макар два пута.

Како на то да посматрамо?

Ето, импресионисти су били тотални дегенерици у своје време, али их Аурор ипак воли.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...